Zraziki z bakłażana

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Jajka - 4 duże lekko ubiteBułka tarta - 3.5 szklankiParmezan - 3 szklanki startegoBakłażan - 2 pokrojone na podłużne, cienkie plastry (18)Mozzarella - 35-40 dag startejRicotta - 25-30 dagBazylia - garść posiekanejSos pomidorowy - 3/4 litra gotowego z czosnkiem i bazyliąOliwa - do formyMąka pszenna - do panierowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej piekarnik do 170-180 st. C Przygotuj trzy głębokie talerze, do jednego wsyp mąkę, do drugiego wlej jajka, trzeci napełnij tartą bułką wymieszaną z 1/3 parmezanu.
Każdy plaster bakłażana oprósz solą i pieprzem, obtocz dokładnie w mące, jajkach i tartej bułce. Przygotowane plastry ułóż w jednej warstwie na nasmarowanej oliwą blasze (lub kilku blachach), piecz po 15 minut z każdej strony. Wyjmij blachy z piekarnika, pozostaw na nich bakłażany, aby zupełnie ostygły.
Zrób farsz: wymieszaj mozzarellę z ricottą, bazylią i połową pozostałego parmezanu, przypraw solą i pieprzem. Farsz rozsmaruj na upieczonych plastrach bakłażanów, zwiń w ruloniki. Ułóż je - ciasno jeden obok drugiego - w nasmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki, a potem polej sosem, posyp resztą parmezanu. Piecz przez 30 minut bez pokrywki w temp. 170-180 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory