Zraziki z bakłażana

Magazyn Kuchnia 10.07.2020 13:22
(brak ocen)
OCEŃ
Zraziki z bakłażana
Zraziki z bakłażana
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzej piekarnik do 170-180 st. C Przygotuj trzy głębokie talerze, do jednego wsyp mąkę, do drugiego wlej jajka, trzeci napełnij tartą bułką wymieszaną z 1/3 parmezanu.

2 / 3

Każdy plaster bakłażana oprósz solą i pieprzem, obtocz dokładnie w mące, jajkach i tartej bułce. Przygotowane plastry ułóż w jednej warstwie na nasmarowanej oliwą blasze (lub kilku blachach), piecz po 15 minut z każdej strony. Wyjmij blachy z piekarnika, pozostaw na nich bakłażany, aby zupełnie ostygły.

3 / 3

Zrób farsz: wymieszaj mozzarellę z ricottą, bazylią i połową pozostałego parmezanu, przypraw solą i pieprzem. Farsz rozsmaruj na upieczonych plastrach bakłażanów, zwiń w ruloniki. Ułóż je - ciasno jeden obok drugiego - w nasmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki, a potem polej sosem, posyp resztą parmezanu. Piecz przez 30 minut bez pokrywki w temp. 170-180 st. C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps