Składniki (4porcje)
-
Cebula - 1/2 kgMasło - 50 gTymianek suszony - łyżeczkaCzosnek - 1-2 ząbkiSzałwia - szczyptaLiść laurowy - 1Miód pszczeli - łyżeczkaWino białe - 1/2 szklankiBulion drobiowy - 2-3 szklanki bulionu z kurczakaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGrzanki - z bułkiSer Gruyere - 50 g startego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Masło topimy w rondlu i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Dusimy, mieszając, aż stanie się miękka, i dodajemy posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszamy i dusimy na maleńkim ogniu ok. 30 min. Dodajemy miód i dusimy jeszcze ok. 5 min. Wlewamy wino, mieszamy, zwiększamy płomień, a gdy cały płyn wyparuje, dodajemy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu dalsze 30 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2 / 2
Kiedy zupa jest już gotowa rozlewamy ją do żaroodpornych miseczek, wrzucamy na wierzch grzanki z bułki i posypujemy tartym serem. Zapiekamy kilka minut w temperaturze 80 st. C. Wyjmujemy z pieca, gdy tylko ser się zrumieni.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego