Zupa cebulowa z paryskich Hal

Anna Włodek/Magazyn Kuchnia 08.07.2020 15:25
(1 ocena)
OCEŃ
Zupa cebulowa z paryskich Hal
Zupa cebulowa z paryskich Hal
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Masło topimy w rondlu i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Dusimy, mieszając, aż stanie się miękka, i dodajemy posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszamy i dusimy na maleńkim ogniu ok. 30 min. Dodajemy miód i dusimy jeszcze ok. 5 min. Wlewamy wino, mieszamy, zwiększamy płomień, a gdy cały płyn wyparuje, dodajemy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu dalsze 30 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2 / 2

Kiedy zupa jest już gotowa rozlewamy ją do żaroodpornych miseczek, wrzucamy na wierzch grzanki z bułki i posypujemy tartym serem. Zapiekamy kilka minut w temperaturze 80 st. C. Wyjmujemy z pieca, gdy tylko ser się zrumieni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps