Zupa grzybowa z kasztanami

Dorota Biały/Magazyn Kuchnia 16.12.2019 22:28
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa grzybowa z kasztanami
Zupa grzybowa z kasztanami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Łupiny kasztanów nacinamy od wypukłej strony. Wkładamy kasztany do wrzątku i czekamy, aż woda ponownie zawrze. Gotujemy kasztany 5 min od tego momentu, studzimy je i zdejmujemy z nich łupinki razem ze skórką. Wodę wylewamy. Wkładamy kasztany do rosołu i gotujemy około 1 godz., aż będą miękkie. Grzyby czyścimy i kroimy w kawałki; 3-4 pozostawiamy w całości. Wszystkie smażymy na rozgrzanym oleju, aż odparuje woda. Kasztany wyjmujemy z rosołu, kroimy w kawałki (zostawiamy kilka do przybrania zupy) i miksujemy razem z grzybami. Łączymy z rosołem i dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zupę zagotowujemy i rozlewamy na talerze, dekorujemy odłożonymi kasztanami i grzybami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.