Zupa grzybowa z kasztanami

Zupa grzybowa z kasztanami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Grzyby - 50 dag mieszanych, leśnychBulion drobiowy - litrŚmietana 18 proc. - dwie łyżkiOlej arachidowy - dwie łyżkiGałka muszkatołowa - pół łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKasztany jadalne - 50 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Łupiny kasztanów nacinamy od wypukłej strony. Wkładamy kasztany do wrzątku i czekamy, aż woda ponownie zawrze. Gotujemy kasztany 5 min od tego momentu, studzimy je i zdejmujemy z nich łupinki razem ze skórką. Wodę wylewamy. Wkładamy kasztany do rosołu i gotujemy około 1 godz., aż będą miękkie. Grzyby czyścimy i kroimy w kawałki; 3-4 pozostawiamy w całości. Wszystkie smażymy na rozgrzanym oleju, aż odparuje woda. Kasztany wyjmujemy z rosołu, kroimy w kawałki (zostawiamy kilka do przybrania zupy) i miksujemy razem z grzybami. Łączymy z rosołem i dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zupę zagotowujemy i rozlewamy na talerze, dekorujemy odłożonymi kasztanami i grzybami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory