Zupa kokosowa

Magazyn Kuchnia 08.12.2020 17:07
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa kokosowa
*Przepis archiwalny* Zupa kokosowa może być przyrządzona na sposób jarski albo podawana z krewetkami lub z kurczakiem. My proponujemy przepis na wersję z bulionem drobiowym, ale wystarczy go zastąpić warzywnym lub wodą z olejem, by również wegetarianie mogli się rozgrzać. Przepis przygotowany przez restaurację "Why Thai Food & Wine"
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Wlewamy bulion do garnka. Dodajemy galangal, liście kafiru, trawę cytrynową i gotujemy przez 10 minut. Następnie wlewamy mleko kokosowe i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy liście kafiru, galangal i trawę cytrynową, dodajemy sos rybny, sok z cytryny, cukier trzcinowy i gotujemy przez 2 minuty. Teraz wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki, czerwoną cebulę i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty.

2 / 3

Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojone pomidorki cherry, czerwoną paprykę, kolendrę i dymkę, mieszamy.

3 / 3

Przed podaniem dodajemy po kilka kropli oleju chilli do każdej porcji.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps