Zupa krem chrzanowy
Zupa krem chrzanowy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Dymka - 1 cebulkaPor - kawałek białej częściZiemniaki - 1Chrzan - 10 dag, starty korzeńMasło - 2 łyżkiWino białe - 1/2 szklanki, wytrawneBulion drobiowy - 2 litryŚmietana 22 proc. - 1/2 litraMąka ziemniaczana - 1/2 łyżkiŻółtka - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSeler korzeniowy - 6 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Warzywa obierz, umyj i osącz. Masło roztop, dodaj pokrojonego pora, cebulę, ziemniaka i seler, podsmaż, nie rumieniąc, a potem zalej winem i gotuj, aż połowa płynu wyparuje. Wlej bulion drobiowy, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody, dodaj śmietanę i chrzan. Zupę zmiksuj z żółtkiem, przypraw do smaku. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i boczkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory