Składniki (4porcje)
-
Krewetki - 12Oliwa - 3 łyżkiMajeranek świeży - do smakuPomidory suszone - 2Pasternak - 400 gMleko 2.0 proc. - 150 mlWywar z wędzonki - 1 lŚmietana kremówka 36 proc. - 150 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSzczypiorek - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Świeże krewetki obieramy, mrożone rozmrażamy i marynujemy 3 godziny w oliwie wymieszanej z pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami, doprawionej solą, pieprzem i majerankiem. Pasternak myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę.
Zalewamy mlekiem oraz 3/4 wywaru i gotujemy do miękkości. Odcedzamy; wywar wylewamy, a pasternak miksujemy, nie czekając, aż ostygnie, dzięki czemu po zmiksowaniu jego konsystencja będzie bardziej kremowa. Zagotowujemy śmietankę i łączymy ze zmiksowanym pasternakiem. Dodajemy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy krewetki przez kilka minut, aż się zrumienią. Zupę podajemy z krewetkami, udekorowaną szczypiorkiem lub koperkiem. Możemy ją też skropić świeżo wyciśniętym i przyprawionym solą i pieprzem sokiem z buraków.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory