Zupa krem z pasternaku z krewetkami

Magazyn Kuchnia 12.06.2020 11:39
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa krem z pasternaku z krewetkami
Zupa krem z pasternaku z krewetkami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

 

Świeże krewetki obieramy, mrożone rozmrażamy i marynujemy 3 godziny w oliwie wymieszanej z pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami, doprawionej solą, pieprzem i majerankiem. Pasternak myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę.

2 / 3

Zalewamy mlekiem oraz 3/4 wywaru i gotujemy do miękkości. Odcedzamy; wywar wylewamy, a pasternak miksujemy, nie czekając, aż ostygnie, dzięki czemu po zmiksowaniu jego konsystencja będzie bardziej kremowa. Zagotowujemy śmietankę i łączymy ze zmiksowanym pasternakiem. Dodajemy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem.

3 / 3

Smażymy krewetki przez kilka minut, aż się zrumienią. Zupę podajemy z krewetkami, udekorowaną szczypiorkiem lub koperkiem. Możemy ją też skropić świeżo wyciśniętym i przyprawionym solą i pieprzem sokiem z buraków.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.