Zupa krem ze szparagów z dodatkiem sherry

Dorota Biały, Magazyn Kuchnia 24.11.2020 16:18
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa krem ze szparagów z dodatkiem sherry
Zupa krem ze szparagów z dodatkiem sherry
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Obieramy szparagi (tylko 1/3 od dołu), związujemy w pęczki, gotujemy w sporej ilości osolonej i posłodzonej wody z dodatkiem masła. Do wody, w której gotują się szparagi, wkładamy także obierki. 

2 / 3

Po 10 minutach wyjmujemy ugotowane szparagi i osączamy je, a wywar przecedzamy i odmierzamy 3 szklanki (750 ml). Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, zaciągamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Po dodaniu żółtka nie wolno już zagotować zupy! 

 

3 / 3

Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zupy. Przyprawiamy do smaku sherry, solą i pieprzem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.