Zupa krem ze szparagów z dodatkiem sherry
Zupa krem ze szparagów z dodatkiem sherry
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Szparagi zielone - 70 dagSól - wedle uznaniaCukier - wedle uznaniaMasło - łyżeczkaŚmietana kremówka 36 proc. - 200 mlŻółtka - 1Sherry - 20 ml wytrawnegoPieprz czarny mielony - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Obieramy szparagi (tylko 1/3 od dołu), związujemy w pęczki, gotujemy w sporej ilości osolonej i posłodzonej wody z dodatkiem masła. Do wody, w której gotują się szparagi, wkładamy także obierki.
2 / 3
Po 10 minutach wyjmujemy ugotowane szparagi i osączamy je, a wywar przecedzamy i odmierzamy 3 szklanki (750 ml). Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, zaciągamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Po dodaniu żółtka nie wolno już zagotować zupy!
3 / 3
Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zupy. Przyprawiamy do smaku sherry, solą i pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory