Zupa marchewkowa z imbirem

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 15.01.2020 19:41
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa marchewkowa z imbirem
Zupa marchewkowa z imbirem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szklimy cebulę (w ogóle najlepiej użyć szalotek, wtedy więcej, ze 3-4 sztuki) na maśle, dodajemy imbir i czosnek, smażymy jakieś 2 minuty, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy marchewkę, pomidory - ja użyłam tych z puszki i skórkę z cytryny, dusimy chwilę, mieszając. Potem zalewamy bulionem, a gdy wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy (ale niezupełnie, pokrywka powinna być trochę zsunięta na bok) i gotujemy, aż marchewki będą zupełnie miękkie - trwa to ze 20 minut. Zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny (można dodać nieco więcej, niż podałam w składnikach) oraz pieprzem. Z soleniem uważamy, bo bulion jest już słony. Przed podaniem ładujemy do każdej porcji zupy porządną łychę śmietany - każdy już sobie sam rozmiesza.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps