Zupa marchewkowa z imbirem

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Masło - 5 gCebula biała - 2 średnie, drobniutko posiekaneImbir - kawałek wielkości orzecha włoskiego, startyCzosnek - 2 ząbki, zmiażdżoneMarchewka - 60-70 dag, obrane i pokrojone w kosteczkęPomidory - 2, obrane, oczyszczone z pestek i posiekaneCytryna - 1/2 (skórka i sok)Bulion drobiowy - 3-4 szklanki (może być drobiowo-warzywny)Śmietana 18 proc. - po łyżce do każdej porcji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szklimy cebulę (w ogóle najlepiej użyć szalotek, wtedy więcej, ze 3-4 sztuki) na maśle, dodajemy imbir i czosnek, smażymy jakieś 2 minuty, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy marchewkę, pomidory - ja użyłam tych z puszki i skórkę z cytryny, dusimy chwilę, mieszając. Potem zalewamy bulionem, a gdy wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy (ale niezupełnie, pokrywka powinna być trochę zsunięta na bok) i gotujemy, aż marchewki będą zupełnie miękkie - trwa to ze 20 minut. Zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny (można dodać nieco więcej, niż podałam w składnikach) oraz pieprzem. Z soleniem uważamy, bo bulion jest już słony. Przed podaniem ładujemy do każdej porcji zupy porządną łychę śmietany - każdy już sobie sam rozmiesza.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory