Zupa marchewkowo-pomarańczowa z kolendrą

Junona Lamcha-Grynberg / Magazyn Kuchnia 23.02.2021 21:01
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa marchewkowo-pomarańczowa z kolendrą
Zupa marchewkowo-pomarańczowa z kolendrą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Warzywa obieramy i kroimy - cebulę w kosteczkę, marchewki na drobne kawałki. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy warzywa, imbir pokrojony w plastry, dodajemy przyprawy i dusimy około 3 minut. 

2 / 3

Dolewamy wywar lub wodę, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie (ok. 20 min). Miksujemy zupę w blenderze, pod koniec miksowania dolewamy sok, doprawiamy solą i pieprzem. 

3 / 3

Kolendrę (liście i łodyżki) miksujemy z oliwą, solą i pieprzem. Rozlewamy zupę do miseczek i dodajemy kolendrową oliwę. Uwaga: jeśli lubimy zupę o łagodniejszym smaku, przed jej zmiksowaniem wyjmujemy plastry imbiru. Zupę możemy podawać również na zimno, z kleksem śmietany lub jogurtu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.