Składniki (6porcji)
-
Cebula - 1 dużaMarchewka - 6 dorodnychOliwa - 3 łyżkiImbir - 5 cm korzeniaKumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczka mielonegoKolendra mielona - 1 łyżeczkaBulion warzywny - 1.5 l wywaru; może być wodaPomarańcze - 1 sparzona wrzątkiem, ekologiczna, niewoskowana (starta skórka)Sok pomarańczowy - 1 szklanka świeżo wyciśniętegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Sos kolendrowy:
Kolendra (natka) - 1 pęczek świeżejOliwa - 3 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Do podania:
Śmietana 22 proc. - może być jogrut
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Warzywa obieramy i kroimy - cebulę w kosteczkę, marchewki na drobne kawałki. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy warzywa, imbir pokrojony w plastry, dodajemy przyprawy i dusimy około 3 minut.
2 / 3
Dolewamy wywar lub wodę, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie (ok. 20 min). Miksujemy zupę w blenderze, pod koniec miksowania dolewamy sok, doprawiamy solą i pieprzem.
3 / 3
Kolendrę (liście i łodyżki) miksujemy z oliwą, solą i pieprzem. Rozlewamy zupę do miseczek i dodajemy kolendrową oliwę. Uwaga: jeśli lubimy zupę o łagodniejszym smaku, przed jej zmiksowaniem wyjmujemy plastry imbiru. Zupę możemy podawać również na zimno, z kleksem śmietany lub jogurtu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory