Składniki (4porcje)
-
Mleko skondensowane niesłodzone - 1,5 szklankiSok pomarańczowy - szklankaCukier - 2 łyżkiGoździki - 4Masło - 3 płaskie łyżkiKardamon - szczyptaGałka muszkatołowa - szczyptaKoniak - 100 mlOwoce - ok. 20 dag (kandyzowane wiśnie; skórki pomarańczy; gruszki i brzoskwinie z zalewy; śliwki ze słodkiej marynaty)Bułka wrocławska - 1 (lub chałka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Mleko i sok powoli podgrzewamy, dodając cukier i goździki. Gdy się zagrzeje, dodajemy masło, kardamon, gałkę, koniak oraz odsączone i pokrojone owoce. Delikatnie mieszamy, aż masło się rozpuści.
2 / 2
Zupę podajemy w miseczkach. Jemy, maczając w niej chałkę lub bułkę pszenną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory