Zupa rybna z dymką i ananasem
Zupa rybna z dymką i ananasem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Pieprz czarny mielony - do smakuSól - do smakuSos rybny - 2 łyżki + 4 łyżeczkiRyba - 1 duża głowa (ew. ości i inne odpadki pozostałe po przyrządzeniu innego dania rybnego)Woda - 4 szklankiAnanas - 1 świeży, pokrojony na kawałeczkiWegeta (przyprawa do zup) - szczypta (może być też bulion w proszku)Kolendra (natka) - 2 łyżki, posiekanaSzczypiorek - do dekoracji (z dymki)Dymka - 2 cebulki (białe części)Pędy bambusa - szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dymki rozgnieć płaską stroną noża. Do garnka włóż głowę (i odpadki) ryby oraz dymki. Posyp pieprzem i łyżeczką soli, wlej 4 łyżeczki sosu rybnego. Odstaw na 10-15 minut. Zagotuj wodę, włóż ananasy i pokrojone pędy bambusa. Gotuj 5 minut na małym ogniu (woda powinna jedynie lekko mrugać). Włóż głowę ryby razem z dymkami, dodaj 2 łyżki sosu rybnego, resztę soli i nieco MSG. Gotuj około 10 minut. Gotową zupę wlej do wazy, posyp posiekaną kolendrą i pokrojonym szczypiorem. Możesz włożyć ugotowane kawałki mięsa ryby (z głowy).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory