Zupa ryżowa z rybą
Zupa ryżowa z rybą
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Bulion drobiowy - 6 szklankiRyż jaśminowy - 4 szklanki (ugotowanego)Galangal (galgant) - 3 cienkie plasterki (lub imbir)Kapusta kiszona - 1 łyżka posiekanejSól - 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiRyba - 50 dag filetów (np. z flądry lub łososia) pokrojonych na małe kawałkiSeler naciowy - 1 gałązka drobno posiekanaSos rybny - 2 łyżkiDymka - 2 pokrojone
-
Ocet:
Chili - 4 posiekaneOcet jabłkowy - 1/2 szklankiCzosnek - 3 posiekane ząbki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Przygotuj ocet: papryczki włóż do naczynia, zalej octem i odstaw co najmniej na kilka godzin. W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż czosnek (2 minuty). Zdejmij z ognia, gdy zbrązowieje.
2 / 3
Do garnka wlej bulion, dodaj ryż, galgant, kapustę, sól i pieprz. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Włóż ryby i gotuj kolejne 10 minut, aż filety zmienią kolor.
3 / 3
Dodaj seler, dymki i sos rybny. Udekoruj smażonym czosnkiem i świeżą kolendrą, przypraw do smaku octem chili.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory