Składniki (5porcji)
-
Masło - 1 łyżkaMąka pszenna - 1 łyżkaBulion warzywny - 500 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - 1/2 świeżo startejMleko 2.0 proc. - 250 mlSer żółty - 100 g startegoCzosnek - 1 mały ząbekNatka pietruszki - do smakuGrzanki - do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, a gdy powstanie zasmażka, wlewamy wywar, mieszając. Kiedy zupa zgęstnieje, przyprawiamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Dodajemy mleko, ser i roztarty czosnek, gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi grzankami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory