Zupa truskawkowo-waniliowa
Zupa truskawkowo-waniliowa
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Truskawki - 1/2 kgWino czerwone - 150 ml dobrego, słodkiego lub półsłodkiegoWoda - szklankaCukier puder - łyżkaWanilia - laskaJogurt naturalny - 600-700 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Do garnka wlewamy wino, wodę, wsypujemy cukier, dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii i gotujemy ok. 10 min na wolnym ogniu. Wkładamy truskawki i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
2 / 3
Wyjmujemy wanilię i wyskrobujemy ze środka nasionka (dodajemy je do zupy), wlewamy jogurt i całość miksujemy.
3 / 3
Zupę podajemy schłodzoną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory