Zupa Vichyssoise

Osoby, które nie znają francuskiego, mogą napotkać pewien problem z wymówieniem nazwy tej zupy. Jednak gwarantujemy, że problemu nie będzie z jej zjedzeniem. W dodatku robi się ją tak łatwo, że szkoda nie spróbować.
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (5porcji)
-
Por - 700 gZiemniaki - 500 gMasło - 100 gTymianek suszony - łyżeczka (opcjonalnie)Bulion warzywny - 1 lŚmietana kremówka 36 proc. - 150 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Pokrój drobno białą część pora. Tak samo pokrój obrane ziemniaki. Następnie podsmaż oba warzywa na maśle, tak by lekko się zrumieniły. Zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości.
2 / 2
Zblenduj zupę razem ze śmietaną na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do lodówki do wystygnięcia. Podawaj na zimno.
-
Popularne
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness