Zupa z cykorii
Zupa z cykorii
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cykoria - 4 żółteMasło - 1 łyżkaCukier - 1 łyżkaMąka pszenna - 1 łyżkaWermut - 200 ml wytrawnegoŚmietana 30 proc. - 200 mlBulion warzywny - 600 ml, może być drobiowyŚmietana 12 proc. - 200 gSerek topiony - 100 g, może być ser włoski taleggio lub okrojony ze skórki brieSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Wycinamy i wyrzucamy głąby cykorii. Liście kroimy w paseczki, zachowując kilka najmniejszych do dekoracji zupy.
2 / 3
Roztapiamy masło, podsmażamy na nim cykorię, posypujemy cukrem i karmelizujemy. Oprószamy mąką, wlewamy wermut, dodajemy śmietankę, bulion, kwaśną śmietanę i pokrojony ser. Gotujemy 5 minut, miksujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
3 / 3
Porcje zupy dekorujemy listkami cykorii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory