Zupa z krewetek i trawy cytrynowej
Zupa z krewetek i trawy cytrynowej
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Bulion drobiowy - 6 szklanekKrewetki - 50 dag bez skorupek (skorupki należy zachować)Trawa cytrynowa - 2 łodygi zmiażdżoneKolendra mielona - 2 łyżeczki (lepiej: 3 korzenie kolendry rozgniecione w moździerzu)Limonka kaffir (papeda) - 3 porwane na kawałki liścieGrzyby - 2 szklanki świeżych i drobno krojonychPomidory - 1 szt (10 dag) pokrojony na 8 częściPasta chili - 1 łyżka tajskiej pasty chili (nampulipao)Sos rybny - 4 łyżkiSok z limonki - 5 łyżekDymka - 1 drobno pokrojonaKolendra (natka) - 1 pęczek drobno pokrojonySól - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
W dużym garnku gotuj w bulionie skorupki krewetek, aż zrobią się różowe. Następnie usuń je łyżką cedzakową. Do wywaru dodaj korzenie kolendry, trawę cytrynową i liście limonki.
2 / 3
Gotuj 5 minut, aby wywar nabrał intensywnego smaku. Dodaj pomidora, grzyby oraz krewetki i gotuj 3-4 minuty, aż krewetki zrobią się różowe.
3 / 3
Zdejmij garnek z ognia, dodaj pastę chili, sok z limonki, dymkę i świeżą kolendrę. Przypraw solą, przed podaniem wymieszaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory