Zupa z porów z serem Brie

Natalia Korcelli-Włodarska, Magazyn Kuchnia 06.02.2020 11:00
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa z porów z serem Brie
Zupa z porów z serem Brie
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pory obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki (tylko jasne części). W garnku rozpuszczamy masło, wkładamy pory i smażymy, mieszając, aż zmiękną - około 5 min. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do podduszonych porów. Dodajemy też drobno posiekany czosnek, wlewamy wino, dusimy kolejne 5 min. Następnie wlewamy wywar i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 20 minut. Wlewamy mleko, dodajemy pokrojony w kawałki ser Brie. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietankę i listki bazylii poszarpane na kawałki (zostawiamy trochę do dekoracji). Gorącą zupę rozlewamy na talerze. Ozdabiamy plastrem Brie i kilkoma całymi listkami bazylii.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA