Zupa z porów z serem Brie
Zupa z porów z serem Brie
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Por - 1/2 kgMasło - 2 łyżkiZiemniaki - 25 dagCzosnek - 1 ząbekWino białe - 1/2 kieliszkaBulion warzywny - 300 ml (lub chudy rosół z kurczaka)Mleko 3.2 proc. - 200 mlBrie - 20 dag + kilka plastrów do dekoracjiŚmietana kremówka 36 proc. - 3 łyżkiBazylia - pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pory obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki (tylko jasne części). W garnku rozpuszczamy masło, wkładamy pory i smażymy, mieszając, aż zmiękną - około 5 min. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do podduszonych porów. Dodajemy też drobno posiekany czosnek, wlewamy wino, dusimy kolejne 5 min. Następnie wlewamy wywar i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 20 minut. Wlewamy mleko, dodajemy pokrojony w kawałki ser Brie. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietankę i listki bazylii poszarpane na kawałki (zostawiamy trochę do dekoracji). Gorącą zupę rozlewamy na talerze. Ozdabiamy plastrem Brie i kilkoma całymi listkami bazylii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory