Składniki (4porcje)
-
Cukinia - 2Rukola - 250 gOliwa - 4 łyżkiCukier puder - 1 łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny w ziarnach - z młynkaSer kozi miękki - 250 gŚmietana 22 proc. - 2 łyżkiKoper włoski (fenkuł) - 1 łyżeczka ziaren
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotowujemy 1,5 l osolonej wody. Myjemy cukinie i obcinamy im końce, lekko oskrobujemy skórkę (powinno zostać troszkę zielonego), a następnie kroimy je w plasterki. Wrzucamy do gotującej się wody na 10 min, wkładamy 2/3 porcji rukoli i gotujemy przez kolejne 10 min. Miksujemy zupę, dodając 2 łyżki oliwy i cukier, następnie schładzamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Twarożek mieszamy ze śmietaną i za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z niego 6 klusek. Rozlewamy schłodzoną zupę do sześciu filiżanek. Na wierzchu każdej porcji układamy parę listków rukoli, kluseczkę z serka, polewamy resztą oliwy i posypujemy ziarnami kopru lub siekanym koperkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory