Zupa z soczewicy

Magazyn Kuchnia 23.12.2019 17:55
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W 3 l wody gotujemy kości z dodatkiem włoszczyzny, obranej cebuli i liścia laurowego. Po 2 godz. wywar przecedzamy i gotujemy w nim do miękkości kurczaka (ok. 1 godz.). Wyjmujemy go i dzielimy na porcje. Wywar rozlewamy do dwóch garnków, w jednym gotujemy do miękkości soczewicę, a w drugim ryż. Wywar z ryżem miksujemy i łączymy oba wywary. Grzyby kroimy w kosteczkę, dusimy na smalcu, solimy, pieprzymy i dodajemy do zupy. Zupę zaprawiamy żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i zalewamy nią porcje kurczaka ułożone w wazie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps