Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Cielęcina - 600 g kościPietruszka - dwieMarchewka - dwieLiść laurowy - jedenCebula biała - jednaKurczak - jeden dużySoczewica czerwona - 100 gRyż biały - 50 gGrzyby - 200 gŻółtka - dwaSmalec - 80 gŚmietana 18 proc. - 0.3 lSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSeler korzeniowy - jeden
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W 3 l wody gotujemy kości z dodatkiem włoszczyzny, obranej cebuli i liścia laurowego. Po 2 godz. wywar przecedzamy i gotujemy w nim do miękkości kurczaka (ok. 1 godz.). Wyjmujemy go i dzielimy na porcje. Wywar rozlewamy do dwóch garnków, w jednym gotujemy do miękkości soczewicę, a w drugim ryż. Wywar z ryżem miksujemy i łączymy oba wywary. Grzyby kroimy w kosteczkę, dusimy na smalcu, solimy, pieprzymy i dodajemy do zupy. Zupę zaprawiamy żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i zalewamy nią porcje kurczaka ułożone w wazie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory