Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Cielęcina - 600 g kościPietruszka - dwieMarchewka - dwieLiść laurowy - jedenCebula biała - jednaKurczak - jeden dużySoczewica czerwona - 100 gRyż biały - 50 gGrzyby - 200 gŻółtka - dwaSmalec - 80 gŚmietana 18 proc. - 0.3 lSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSeler korzeniowy - jeden
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W 3 l wody gotujemy kości z dodatkiem włoszczyzny, obranej cebuli i liścia laurowego. Po 2 godz. wywar przecedzamy i gotujemy w nim do miękkości kurczaka (ok. 1 godz.). Wyjmujemy go i dzielimy na porcje. Wywar rozlewamy do dwóch garnków, w jednym gotujemy do miękkości soczewicę, a w drugim ryż. Wywar z ryżem miksujemy i łączymy oba wywary. Grzyby kroimy w kosteczkę, dusimy na smalcu, solimy, pieprzymy i dodajemy do zupy. Zupę zaprawiamy żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i zalewamy nią porcje kurczaka ułożone w wazie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory