Żur z chrzanem na wędzonce
Żur z chrzanem na wędzonce
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka razowa - 200 gCzosnek - 2 ząbkiChleb razowy - SkórkaWoda - 1 l
-
Żur:
Szynka - 1/2 kg różnych wędlin świątecznychWoda - 2 l wody w której gotowały się kiełbasy albo szynkiZakwas - 2 szkl.Chrzan - 2 łyżki grubo tartegoCzosnek - 5-6 ząbkówCukier - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1 łyżeczkaSól - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Mąkę wsypujemy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, dodajemy roztarte 2 ząbki czosnku i skórkę z razowego chleba. Zalewamy wodą, mieszamy, przykrywamy garnek płótnem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż się ukisi (ok. 3 dni). Można też kupić zakwas gotowy.
2 / 2
Wędliny (3-4 rodzaje) kroimy w paseczki, zalewamy wodą, wlewamy zakwas, dodajemy chrzan. Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do zupy, wsypujemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy. Można dodać do żuru jajko na twardo.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory