Żur z chrzanem na wędzonce

Magazyn Kuchnia/Piotr Bikont 28.01.2021 17:09
(brak ocen)
OCEŃ
Żur z chrzanem na wędzonce
Żur z chrzanem na wędzonce
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Mąkę wsypujemy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, dodajemy roztarte 2 ząbki czosnku i skórkę z razowego chleba. Zalewamy wodą, mieszamy, przykrywamy garnek płótnem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż się ukisi (ok. 3 dni). Można też kupić zakwas gotowy.

2 / 2

Wędliny (3-4 rodzaje) kroimy w paseczki, zalewamy wodą, wlewamy zakwas, dodajemy chrzan. Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do zupy, wsypujemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy. Można dodać do żuru jajko na twardo.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps