Żurek

Haps 24.01.2020 13:25
(brak ocen)
OCEŃ
Żurek
To zupa tajemnica. Z jednej strony, jest super popularna i zamówisz ją w każdym zajeździe na trasie. Z drugiej, w domu jesz ją tylko raz w roku - na Wielkanoc. Kto wie, może nasz przepis zmieni twoje przyzwyczajenia? Bo na ten smak nie dasz rady czekać tyle czasu.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w kostkę. Do dużego garnka włóż pokrojony boczek i smaż, na wolnym ogniu, aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodaj cebulę, marchewkę oraz rozgniecione ząbki czosnku i smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli.

2 / 4

Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszone grzyby i zamieszaj. Włóż całe surowe kiełbaski i zalej bulionem. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbaski. Zaczekaj, aż nieco przestygną, pokrój je w plasterki i przekrój na pół i dodaj z powrotem do zupy.

3 / 4

Dolej zakwas na żurek. Na początku dodaj 250 ml zakwasu, spróbuj zupy i w razie potrzeby dolej więcej według uznania. Po dodaniu zakwasu gotuj zupę jeszcze 15 minut.

4 / 4

Na koniec dodaj chrzan, majeranek oraz śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem. Pogotuj jeszcze 5 minut i zdejmij z ognia. Rozlej gorącą zupę do misek. Na wierzchu ułóż połówki jajek

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA