Żurek
To zupa tajemnica. Z jednej strony, jest super popularna i zamówisz ją w każdym zajeździe na trasie. Z drugiej, w domu jesz ją tylko raz w roku - na Wielkanoc. Kto wie, może nasz przepis zmieni twoje przyzwyczajenia? Bo na ten smak nie dasz rady czekać tyle czasu.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Kiełbasa biała - 300 g (surowa)Boczek wędzony - 200 g (surowy)Marchewka - 1 sztukaCebula biała - 1 duża sztukaCzosnek - 2 ząbkiLiść laurowy - 3 sztukiZiele angielskie - 3 ziarnaPieprz czarny w ziarnach - 6 ziarenGrzyby suszone - kilka sztukBulion warzywny - 2 litryZakwas na żurek - 500 mlChrzan - 1 łyżkaMajeranek suszony - 1 łyżeczkaŚmietana 30 proc. - 100 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuJajka - ugotowane na twardo
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
2 / 4
Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszone grzyby i zamieszaj. Włóż całe surowe kiełbaski i zalej bulionem. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbaski. Zaczekaj, aż nieco przestygną, pokrój je w plasterki i przekrój na pół i dodaj z powrotem do zupy.
3 / 4
Dolej zakwas na żurek. Na początku dodaj 250 ml zakwasu, spróbuj zupy i w razie potrzeby dolej więcej według uznania. Po dodaniu zakwasu gotuj zupę jeszcze 15 minut.
4 / 4
Na koniec dodaj chrzan, majeranek oraz śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem. Pogotuj jeszcze 5 minut i zdejmij z ognia. Rozlej gorącą zupę do misek. Na wierzchu ułóż połówki jajek
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory