-
ARTYKUŁ
Wygląda jak kiełbasa, ale nią nie jest. To podlaski specjał. Wychodzi palce lizać
Przypomina kiełbasę, jednak w środku skrywa zaskakującą mieszankę. Tym tradycyjnym daniem zajadają się między innymi na Podlasiu. Jest pyszne, sycące i pełne smaku, a babkę bije na głowę. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną?
-
ARTYKUŁ
Polacy kupują zagraniczne, a mają podobne pod nosem. "Kapary" zrobisz z owoców tego drzewa
Kapary to kulinarny przebój śródziemnomorskich kuchni. Kwaśno-słony akcent, który świetnie podkreśla smak pizzy, sałatek czy różnych sosów. Jednak jak się okazuje, wcale nie musimy sprowadzać ich z Grecji czy Hiszpanii, bo rodzime "kapary" rosną na drzewach. A konkretnie na lipie, tuż za płotem.
-
ARTYKUŁ
Posiekaj, upchnij w słoiki i zalej. Botwinka na zimę będzie idealna dzięki proporcjom
Botwina to symbol wiosny w polskich kuchniach, a zupa z botwinki to jedno z najpyszniejszych wiosennych dań. Niestety sezon na młode pędy buraka ćwikłowego trwa tylko do końca lipca, więc mamy mało czasu, by cieszyć się ich smakiem. Chyba że włożymy botwinkę do słoików, zalejemy zalewą i zrobimy z niej fantastyczne przetwory. Z tym przepisem wiosennym smakiem botwinki możesz cieszyć się nawet w mroźnym styczniu.
-
ARTYKUŁ
Czerstwy chleb do śmieci? Ani mi się śni. Sąsiedzi zaglądają zza płotu i pytają, czym podlewam
Co zrobić z czerstwym chlebem? Zgodnie z tradycją pieczywa nie powinno się wyrzucać. Jeśli jest tak twardy, że nie nadaje się do spożycia, to jak znalazł sprawdzi się w ogrodzie jako domowy nawóz.
-
ARTYKUŁ
Dodaj do młodej kapusty, a ulżysz jelitom. Wzdęcia się nie pojawią
Miłośnicy młodej kapusty z pewnością nie mogli się jej już doczekać. Gdy jednak się pojawiła, wraz z nią pojawił się też pewien problem. Czasem po jej zjedzeniu mogą bowiem wystąpić wzdęcia i uczucie ciężkości. Czy da się temu zapobiec? Można próbować ulżyć układowi pokarmowemu, dodając do młodej kapusty konkretne przyprawy.
-
ARTYKUŁ
Domowy smalec, ale z twistem. Takiego nie znajdziesz w sklepie ani na wiejskim weselu
Domowy smalec to coś więcej niż tylko smarowidło do chleba. Może być pyszną przekąską na zimno, dodatkiem do ogórka kiszonego albo klasycznym elementem imprezowego stołu. Zwłaszcza gdy zrobisz go inaczej niż zwykle: z dodatkiem popularnych grzybów.
-
ARTYKUŁ
Po ten krupnik zawsze ustawia się kolejka. Sekret jego smaku tkwi w... triku z patelnią
Klasyczny krupnik, pełen zapachu i bogaty w składniki to jedna z najbardziej lubianych polskich zup. Wydaje się banalny, ale wystarczy jeden drobny błąd, by stracił cały urok i smak. Jak go zrobić, by każdy pytał o przepis?
-
PRZEPIS
- 5,0
- średni
- powyżej godziny
Strawberry trifle
Strawberry trifle
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Śniadaniowa jaglanka z kurkami
Śniadaniowa jaglanka z kurkami
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Szparagi po koreańsku
Szparagi po koreańsku
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Tapioka z sosem rabarbarowym
Tapioka z sosem rabarbarowym
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Ryż, dynia, ziemniaki i wędzona śliwka z ogniska
Ryż, dynia, ziemniaki i wędzona śliwka z ogniska
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Rumuńska zupa na zakwasie
Rumuńska zupa na zakwasie
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Rozmarynowe ciasto cukiniowe
Rozmarynowe ciasto cukiniowe
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Roladki z bakłażana ze spaghetti
Roladki z bakłażana ze spaghetti