-
ARTYKUŁ
Dlaczego w restauracjach do solniczek wsypują ryż? Powody są dwa, jeden mniej oczywisty
Bez soli nie ma gotowania, a na pewno nie ma smacznego gotowania. Oczywiście nadmiar soli potrafi zepsuć każdą potrawę i właśnie dlatego lepiej sobie dosolić na talerzu, niż głowić się, jak "odsolić" danie. Doskonale wiedzą o tym właściciele restauracji i doświadczeni kucharze, dlatego robią z solniczkami jedną rzecz, która z pewnością wielu zastanawia. Po co ryż w solniczce?
-
ARTYKUŁ
Co je księżna Kate na śniadanie? Od lat to samo! Znamy sekret jej smukłej sylwetki
Księżna Kate jest inspiracją dla milionów kobiet. Wiele z nich podpatruje jej styl, a część zastanawia się, w czym tkwi sekret jej smukłej sylwetki. Okazuje się, że od lat jada takie samo śniadanie. Znamy przepis.
-
ARTYKUŁ
Włóż do piekarnika, a później zrób z tego zupę. Dzięki tej metodzie jest smaczniejsza od klasyka
Przygotowując zupę zazwyczaj trzymamy się jednego sprawdzonego przepisu. Dzięki temu za każdym razem wychodzi ona taka sama, a smaki nie są w żaden sposób zmienione. Jednak dzięki tej jednej zmianie danie zyska na smaku i oryginalności. Wystarczy użyć piekarnika.
-
ARTYKUŁ
Z czego jest salami? Polacy się zajadają i nie mają pojęcia. Skład może niektórych zaskoczyć
Z czego jest salami? To nie tylko popularna przekąska. Od wieków było nieodłączną częścią wielu kultur, stanowiąc symbol tradycji i umiejętności mistrzów wędliniarstwa. Proces jego produkcji skrywa tajemnice przekazywane z pokolenia na pokolenie.
-
ARTYKUŁ
Racuchy - przepis, którym zajadali się nasi dziadkowie. Nie ma tam drożdży ani jogurtu, jest coś lepszego
Przepis na racuszki zna na pewno większość. W zasadzie wersji racuszków jest bardzo dużo, ale te, które dziś wam zaprezentujemy, są uwielbiane zwłaszcza przez starsze pokolenie. Najważniejszym składnikiem zajadali, a w zasadzie zapijali się nasi dziadkowie i rodzice. Młodsi chyba nie przepadają, ale to się zmieni, gdy spróbują tych racuszków. Są delikatne jak chmurka.
-
ARTYKUŁ
Zamknął pierogi w kanapce. "Nie wiem, czy jestem zachwycona, czy przerażona tym pomysłem"
Pierogi ruskie to nasze dobro narodowe, którego będziemy zawsze bronić. Przepis każdy zna na pamięć, bowiem ziemniaczano-serowy farsz układa się na cienkim cieście i zlepia. Mało kto próbuje to zrobić inaczej. Jednak są i ci odważni, którzy eksperymentują i pokazują nowe odsłony tego smaku.
-
ARTYKUŁ
Ten sernik na zimno pasuje na każdą okazję i jest ekspresowy. Zawsze dodaję owoce i kolorowy dodatek
Sernik to słodka duma całej Polski. Kultowe ciasto doczekało się wielu wersji, jednak ta na zimno bez pieczenia to prawdziwy majstersztyk. Wystarczy zadbać o ciasteczkowy spód, zmiksować nabiał i udekorować całość kolorową galaretką. Wisienką na torcie są soczyste owoce, które dodadzą charakteru i słodyczy.
- Pieczywo nie jest naszym wrogiem? "Wszystko możemy, jeżeli umiemy"
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Czytanie dzieciom wspiera ich rozwój - rozmowa z Michałem Rusinkiem, autorem książek dla dzieci i ambasadorem akcji "Przerwa na wspólne czytanie i ilustrowanie" i z Martą Bąkowską, psycholog dziecięcąMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pieczeń z karkówki w soczystym wydaniu. Zawsze podaję ją na Wielkanoc
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Wielkanocna rolada czekoladowa. Sekret tkwi w egzotycznej nucie
- To źle wpłynie na smak żurku. Magda Gessler przestrzega, by nie dodawać tego składnika
- Puszysty, wysoki, wilgotny z lekką cytrynową nutą - taki sernik to ja rozumiem
- W koszyczku nie może zabraknąć tych produktów. Baranek to nie wszystko
- Dlaczego w restauracjach do solniczek wsypują ryż? Powody są dwa, jeden mniej oczywisty
-
PRZEPIS
- 5,0
- średni
- powyżej godziny
Strawberry trifle
Strawberry trifle
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Śniadaniowa jaglanka z kurkami
Śniadaniowa jaglanka z kurkami
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Szparagi po koreańsku
Szparagi po koreańsku
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Tapioka z sosem rabarbarowym
Tapioka z sosem rabarbarowym
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Ryż, dynia, ziemniaki i wędzona śliwka z ogniska
Ryż, dynia, ziemniaki i wędzona śliwka z ogniska
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Rumuńska zupa na zakwasie
Rumuńska zupa na zakwasie
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Rozmarynowe ciasto cukiniowe
Rozmarynowe ciasto cukiniowe
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Roladki z bakłażana ze spaghetti
Roladki z bakłażana ze spaghetti