-
ARTYKUŁ
Wiosną jedzą niemal wszyscy. Niewielu wie, co zyskuje nasz organizm
Rabarbar to nieoceniony towarzysz w kuchni. Choć jest warzywem, jego przyjemnie kwaskowaty smak sprawia, że najczęściej używamy go do deserów. Robimy z niego ciasta, dżemy, kompoty i lemoniady. Jeśli go lubisz, na pewno cenisz jego wyjątkowy smak. Ale czy wiesz, jakie są właściwości rabarbaru i co zyskujesz, jedząc go?
-
ARTYKUŁ
Ulubione danie Polaków w niecodziennej wersji. Najpyszniejsze, ale farsz szokuje
Pierogi są zdecydowanie ulubionym daniem większości Polaków i możemy się kłócić, czy najlepsze są wytrawne, czy na słodko. Jednak jest taka wersja pierogów, o której nie śniło się filozofom, ale mogło śnić się miłośnikom polskiego kawioru. Jak zrobić przepyszne pierogi z kaszanką? Oto przepis, który najpierw szokuje, a później zachwyca.
-
ARTYKUŁ
Zrywam na łące i pasteryzuję. Nawet w styczniu moja zupa smakuje jak w maju
Gdzie trzeba iść wiosną? Oczywiście na wybory i na spacer na łąkę lub pole, by zerwać młody szczaw. Ze szczawiu robi się najlepszą wiosenną zupę, ale można robić też sosy i farsze do krokietów lub pierogów. Dziś podpowiemy, jak zrobić szczaw na zimę do słoików, by cały rok cieszyć się jego smakiem.
-
ARTYKUŁ
Na Dzień Matki zrobię sernik na zimno z jej przepisu. Jest najlepszy, a ważne są serki waniliowe
Zbliża się bardzo ważne święto dla wielu z nas, a mianowicie Dzień Matki. To świetny powód, by zrobić dla naszych mam coś pysznego i wiadomo, że nie ma niczego lepszego niż samodzielnie zrobione, domowe ciasto. Dziś pójdziemy w klasykę, ale w nieco innym wydaniu. Taki sernik robiła moja mama dla mnie, teraz ja go zrobię dla niej. Co go wyróżnia? Brak twarogu.
-
ARTYKUŁ
Jak długo gotować młode ziemniaki? Będą miękkie, ale nie rozklapciałe. "Najwięcej witamin"
Zastanawiasz się, jak długo gotować młode ziemniaki? Chętnie podpowiemy. Warzywa zbiera się przed całkowitym dojrzewaniem, zazwyczaj na przełomie maja i czerwca. Teraz jest więc na nie idealny czas. Są delikatne, dosyć słodkie oraz mają cienką, łatwo obieralną skórkę.
-
ARTYKUŁ
Polski bób jest już w sklepach. Cena? Kosmiczna. Ekspert ma radę. "Nie ma sensu przepłacać"
Oficjalnie sezon na bób zaczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Warzywa można jednak już teraz znaleźć na lokalnych straganach. Niestety ceny potrafią przyprawiać o zawrót głowy. Według eksperta warto wstrzymać się z zakupem oraz postawić na inny produkt.
-
ARTYKUŁ
To najlepszy obiad z cukinią. Weź makaron, kurczaka i dwa sery. Pół godziny i gotowe
Kiedy nie masz pomysłu na obiad, zawsze warto mieć pod ręką kurczaka, makaron i jakieś warzywo, a najlepiej cukinię, która jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań. Dziś mamy szybciutki i naprawdę pyszny przepis na makaron z kurczakiem i cukinią, który smakuje tak, jakby wyszedł spod ręki utalentowanego szefa kuchni. Lista składników jest prosta i niedługa, ale ważne są dwa sery.
-
PRZEPIS
- 5,0
- średni
- powyżej godziny
Strawberry trifle
Strawberry trifle
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Śniadaniowa jaglanka z kurkami
Śniadaniowa jaglanka z kurkami
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Szparagi po koreańsku
Szparagi po koreańsku
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Tapioka z sosem rabarbarowym
Tapioka z sosem rabarbarowym
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Ryż, dynia, ziemniaki i wędzona śliwka z ogniska
Ryż, dynia, ziemniaki i wędzona śliwka z ogniska
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Rumuńska zupa na zakwasie
Rumuńska zupa na zakwasie
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Rozmarynowe ciasto cukiniowe
Rozmarynowe ciasto cukiniowe
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Roladki z bakłażana ze spaghetti
Roladki z bakłażana ze spaghetti