-
ARTYKUŁ
Tak sprawisz, że sernik nie opadnie w środku. Zastosuj metodę "górki". Na Wielkanoc jak znalazł
Wielkanoc nie może obejść się bez sernika, ale dla niektórych upieczenie tego ciasta bywa nie lada wyzwaniem. Początkujący cukiernicy popełniają kilka podstawowych błędów, przez które wypiek nie wychodzi. Co zrobić, aby sernik nie opadał i nie pękał? Wyjaśniamy.
-
ARTYKUŁ
Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?
Jak zrobić bitą śmietanę o idealnej konsystencji w kilku prostych krokach? Choć na półkach sklepowych bez problemu znajdziemy gotowca, to jednak warto spróbować zrobić ją samemu, ponieważ daje nam to pewność, że nasz produkt jest świeży i powstał na bazie sprawdzonych składników.
-
ARTYKUŁ
Te ciasta świąteczne mają wielu wielbicieli. Znikają tak szybko, że nie każdy zdąży ich spróbować
Ciasta świąteczne to przepisy absolutnie wyjątkowe. Magiczny czas świąt sprawia, że chętniej sięgamy po domowe słodkości, które w bożonarodzeniowej odsłonie smakują znakomicie. Jakie przepisy wypróbować na najbliższe święta?
-
ARTYKUŁ
Blok czekoladowy z przepisu Wachowicz to złoto. Te dodatki świetnie tu pasują
Każdy, kto wychowywał się w czasach PRL-u, z pewnością miał okazję zajadać się pysznym blokiem czekoladowym. To słodkość niemal kultowa, ale młodzież może nie kojarzyć, więc specjalnie dla nich mamy przepis na blok czekoladowy Ewy Wachowicz. Będzie niezwykły, bo oprócz ciastek są jeszcze te dodatki.
-
ARTYKUŁ
Już nie rzucam biszkoptem. Dodaję dwie łyżki tego płynu i wiem, że nie opadnie
Biszkopt to przepis, który powinien znaleźć się w absolutnie każdym zeszycie z przepisami. Niestety bywa kapryśny i czasami opada lub pęka. Dziś podpowiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę płynu, który pewnie trzymasz w szafce.
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Rozmarynowe ciasto cukiniowe
Rozmarynowe ciasto cukiniowe
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Ciasto fale Dunaju
Ciasto fale Dunaju
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Ciasto z jabłkami najlepsze
Ciasto z jabłkami
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- powyżej godziny
Sernik z dwóch twarogów
Sernik z dwóch twarogów
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Beza z kremem cytrynowym
Beza z kremem cytrynowym
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Ciasto z polentą (zganci)
Ciasto z polentą (zganci)
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Panettone z kremem
Panettone z kremem
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- powyżej godziny
Ciasto drożdżowe słodkie najlepsze
Ciasto drożdżowe słodkie