-
ARTYKUŁ
Ten obiad zrobisz w dwie minuty. Mięso jest tak soczyste, jak spod ręki szefa kuchni
Czasu brak, obowiązków masa, ale przydałoby się zjeść pyszny, domowy obiad? Mamy na to patent. Dziś zmienimy twoje myślenie o szybkich obiadach i zdradzimy przepis na obłędnie pyszny i delikatny schab. Wystarczy ci gorąca patelnia i kilka dodatków. Pomijając przygotowanie mięsa, w dwie minuty zrobisz pyszne danie - zupełnie jak z dobrej restauracji.
-
ARTYKUŁ
Dodałam do placków z cukinii dwie rzeczy i tę przyprawę. Tak pyszne, że już nie zrobię inaczej
Chociaż do wakacji zostało nam jeszcze sporo czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, by na obiad lub podwieczorek zrobić iście wakacyjny przysmak. Placki z cukinii zdecydowanie do takich należą, a z naszym dzisiejszym przepisem są po prostu obłędne. Dodaj dwa składniki, cebulkę i jedną przyprawę, a z miejsca pokochasz ten przepis.
-
ARTYKUŁ
Zupy klopsikowej nie zabielam śmietaną. Używam innego składnika. Smakuje lepiej i jest kremowa
Zupa klopsikowa to miła odmiana od klasycznych, chociaż już nieco oklepanych zup jak pomidorowa, kalafiorowa czy krupnik. I chociaż wersji zupy klopsikowej jest kilka, dziś mamy zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów. Ważne jest mięso, to oczywiste, ale przyda się jeszcze jeden kremowy składnik. Zwykle smarujesz nim kanapki.
-
ARTYKUŁ
Weź passatę, paprykę i konkretny makaron. Już nie spojrzysz na zwykłą pomidorówkę
Pomysły na obiad powoli ci się kończą i na okrągło robisz tylko pomidorową lub krupnik? Specjalnie dla ciebie mamy przepis, który zamieni twoją kuchnię w restaurację serwującą południową kuchnię. Będzie aromatycznie, pysznie i pożywnie, a to za sprawą delikatnej wołowiny i nietypowego makaronu. Już sam zapach pyrkającej zupy sprawi, że ślinka pocieknie ci po same kostki.
-
ARTYKUŁ
W Wielkim Tygodniu babcia gotowała tę zupę. Nazywała się śmiesznie, a podstawą były jajka
Moja rodzina od pokoleń była dość mocno związana z tradycją i najlepiej było to widać w kuchni. Babcia w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc chociaż raz gotowała dziwnie nazywającą się, lecz pyszną zupę. Przepis miała dostać od swojej kuzynki, która mieszkała pod Poznaniem i chyba tylko w tamtych okolicach jest szerzej znany. Jak zrobić kwaśne jaja? Podstawowy składnik zawiera już nazwa dania - muszą być jajka i coś kwaśnego.
-
ARTYKUŁ
Nie klepię już schabowych. Na weekend robię soczystą karkówkę. Ten napój działa cuda z mięsem
Obiad w weekend to w wielu domach stały zestaw: schabowy (albo mielony) i ziemniaki. Oczywiście nic nie mamy do kotletów, ale jeśli szukasz smacznej odmiany od oklepanych obiadów, mamy świetny przepis na karkówkę. Mięso wychodzi tak delikatne i soczyste, że nóż do krojenia jest w zasadzie zbędny. Przyda się napój, który stoi na blacie w co drugiej polskiej kuchni.
-
ARTYKUŁ
Czekaliśmy na nią od sierpnia. Pędź do sklepu po botwinkę i zrób zupę jak od babci, ale pamiętaj o jednym
Wiosna to bez wątpienia najlepsza pora roku. Dni są dłuższe, cieplejsze, kwitną kwiaty, bzyczą pszczółki i w ogrodach i na straganach pojawiają się najpyszniejsze wiosenne warzywa. Wśród nich są oczywiście nowalijki, szparagi i cudowna botwinka, którą dziś przerobimy na wyśmienitą zupę. Jak zrobić klasyczną botwinkę, żeby smakowała jak u babci? Nie wolno zapomnieć o czymś kwaśnym i czymś zielonym.
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Grochówka klasyczna
Grochówka
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Gulyasleves
Gulyasleves
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Włoska pomidorowa
Włoska pomidorowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Zupa czosnkowa najlepsza
Zupa czosnkowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Krem pietruszkowo-gruszkowy
Krem pietruszkowo-gruszkowy
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Szaszłyki z ryby i cukinii
Szaszłyki z ryby i cukinii
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Sandacz w rieslingu
Sandacz w rieslingu