-
ARTYKUŁ
Goście spadną z krzeseł, gdy spróbują tych pierogów. Prosty dodatek zamiast grzybów podkręca smak kiszonej kapusty
Pierogi z kapustą i grzybami nikogo nie zaskoczą. Niezależnie od proporcji farszu i dodanych przypraw, jest to smak, z którym wszyscy przez lata zdążyliśmy się obyć. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zamiast grzybów dodaj ten składnik. Taka mieszanka będzie wyśmienita i rozpieści kubki smakowe każdego.
-
ARTYKUŁ
Bigos wigilijny z niespodzianką. Dodaj suszony rarytas, a kapuściane danie nabierze charakteru
Wigilijny bigos wieje nudą? Zamiast szykować po raz kolejny przepis babci, postaw na nieco większą ilość dodatków. Jeden szczególnie podkreśli smak kapuścianego rarytasu, a grzyby to jedynie połowa sukcesu. Sprawdź naszą listę składników i zaskocz gości obłędnym daniem.
-
ARTYKUŁ
Pewnie popełniasz błąd, za który Magda Gessler zdzieliłaby cię szczotką. Kapusta przez to traci smak i właściwości
Polskie Boże Narodzenie bez kapusty kiszonej nie może istnieć, a jeżeli ktoś się ze mną nie zgadza, zapraszam do dyskusji. Nie używamy jej jedynie do pierogów, ale także do uszek, kapusty wigilijnej oraz pasztecików i najróżniejszych potraw. Jednak jednej rzeczy nie należy robić z kapustą i nie tylko dlatego, że traci smak, lecz także swoje wartości odżywcze. Magda Gessler (i ja także) ma na ten temat jasne zdanie.
-
ARTYKUŁ
Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepis na obłędną klasykę, ale z nieoczywistym, bożonarodzeniowym dodatkiem.
-
ARTYKUŁ
Kapusta wigilijna. To najłatwiejsza potrawa świąteczna, ale nie możesz zapomnieć o konkretnym oleju
Karp, pierogi i barszcz. Jednak do najlepszych potraw wigilijnych musimy także dołączyć kapustę wigilijną, która jest chyba najłatwiejszą potrawą na święta. Przepis zajmuje tyle, ile moczą się grzyby. W moim rodzinnym domu każdy czeka na tę potrawę, ponieważ zawsze dodaję konkretny olej. Zawsze rzepakowy i zawsze tłoczony na zimno.
-
ARTYKUŁ
Robisz w tym roku bigos? Lepiej mieć się na baczności. Jak babcia zobaczy, że popełniasz te błędy, rozpęta się kłótnia
Wigilia już za pasem, a więc nadeszła pora, by myśleć o bożonarodzeniowych potrawach. Na wielu stołach pojawią się nie tylko pierogi, czy barszcz z uszkami, ale także staropolski bigos. Jak go przyrządzić, by smakował perfekcyjnie? Przede wszystkim unikaj tych popularnych błędów.
-
ARTYKUŁ
Do tych gołąbków nie musisz parzyć kapusty. Smakują obłędnie, a zyskujesz połowę czasu
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które cieszy się ogromną popularnością, zarówno w Polsce, jak i za jej granicami. Kapuściana potrawa z farszem jest wyjątkowo smaczna i pożywna, jednak jej przygotowania są dość czasochłonne. Jak przyspieszyć robienie gołąbków? Wystarczy, że zapoznasz się z poniższą recepturą.
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Szparagi w najprostszej wersji. Tu królują wyjątkowe dodatki
- Grzybowa żyła złota. Uważnie wypatruj w lesie tego rzadkiego gatunku
- Zamiast grilla kup przydomową wędzarnię. Dzięki niej przygotujesz ciekawe potrawy
- Nadchodzi nowy imprezowy hit. Zrób, a goście będą cię błagać o przepis
- Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
- Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Sałatka z kapustą i marynowanym imbirem
Sałatka z kapustą i marynowanym imbirem
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Puree z ziemniaków i kapusty
Puree z ziemniaków i kapusty
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Sałatka warzywna
Sałatka warzywna
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Kimchi z kapusty pekińskiej
Polacy to niejedyny naród, który kocha kiszonki. Kimchi to wersja koreańska, zwykle przygotowana z rzepy, ogórka lub - najczęściej - z kapusty pekińskiej. I w takiej odsłonie my ją wam prezentujemy. Lubisz azjatyckie smaki? To do roboty!
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do 30 minut
Fondue chinoise
Fondue chinoise (chińskie)
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- powyżej godziny
Małże, pak choi, koperek
Małże, pak choi, koperek
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Faszerowana kapusta włoska
Faszerowana kapusta włoska
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Bubble and squeak czyli omlet z jajkiem sadzonym
Bubble and squeak (omlet z jajkiem sadzonym)