-
ARTYKUŁ
Wybrano "najlepsze pierogi na świecie". Polacy oburzeni pozycją rodzimych rarytasów
Portal Taste Atlas opublikował właśnie ranking stu najlepszych pierogów świata. W zestawieniu nie zabrakło, rzecz jasna, polskich przysmaków. Niektórych może jednak dziwić ich miejsce na liście. Dalece odbiega bowiem od naszych oczekiwań.
-
ARTYKUŁ
Dodaj do zupy jarzynowej ten nietypowy składnik, a efekt absolutnie cię zaskoczy
Zupa jarzynowa to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni polskiej. Jest bogata w witaminy i cenne wartości odżywcze, a pod względem smaku mało które danie jej dorównuje. Głębię aromatu pogłębisz, dodając jeden dość nietypowy składnik.
-
ARTYKUŁ
Polskie pierogi są nie do zatrzymania. Uznali je za jedne z najlepszych na świecie
Pierogi pod różnymi postaciami znajdziemy właściwie w każdym zakątku świata: w Europie, Azji czy w Ameryce Południowej. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że jednymi z najsłynniejszych są nasze, polskie. To jedno z naszych flagowych dań, którym często zachwycają się obcokrajowcy. I zachwycili się nim znowu, bo polskie pierogi zostały uznane przez CNN za jedne z najlepszych na świecie.
-
ARTYKUŁ
Wiosenne gołąbki z młodą kapustą przygotujesz raz-dwa! Kluczem idealnego smaku jest prosty farsz
Wiosenne gołąbki uświetnią każdy obiad. Aromatyczny, mięsny farsz owinięty w liście młodej kapusty i polany pysznym sosem to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jak je przygotować? Wyjątkowo prosto.
-
ARTYKUŁ
Wiejskie i skromne danie wraca na salony. To najprostsza zupa świata
Jak polska długa i szeroka, tyle tu wspaniałych dań, jednak jedno znacznie wyróżnia się na tle pozostałych. Mowa tu o zalewajce, która jest nazywana przez wielu najprostszą zupą na świecie. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, jednak i tu warto pochylić się nad kilkoma złotymi zasadami.
-
ARTYKUŁ
Zupa ogórkowa, czyli wiosenny obiad z nietypowym twistem. Smakuje tak, że wszyscy biorą dokładkę
Zupa ogórkowa w wersji egzotycznej - z miodem, jabłkiem, ryżem i kurkumą - to danie, któremu z pewnością nie brakuje oryginalności. Nie jest trudna w przygotowaniu, a jej smak to gwarancja co najmniej kilku dokładek.
-
ARTYKUŁ
Nie podawaj na Wielkanoc jajek z majonezem. Ten sposób sprawi, że znikną jeszcze szybciej
Wielkanoc to czas pysznych potraw, a główną rolę pełni w nich jajko. Na świątecznych stołach można znaleźć jego różne odsłony, ale takiej z pewnością nie znasz. Można w niej wyczuć nie tylko jajka, lecz także kruche ciasto. Każdy będzie zachwycony, gdy zobaczy je na stole.
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Zrób je, bo nie zrobisz lepszych flaków. Nie ma w nich ani grama mięsa
- Kochaliśmy gdy w dzieciństwie babcia polewała je truskawkami. Najpyszniejsze kluchy świata
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Szparagi w 10 minut. Zapomnij o piekarniku na dobre tak jak ja
- Zupa pieczarkowa - przepis na tani obiad. Oszalałam na punkcie tego składnika, musisz to dodać
-
PRZEPIS
- 1,0
- łatwy
- powyżej godziny
Pampuchy klasyczne
Pampuchy
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Grochówka klasyczna
Grochówka
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Ciasto fale Dunaju
Ciasto fale Dunaju
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Racuszki cynamonowe
Racuszki cynamonowe
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Babka kartoflana, czyli kiszka
Babka kartoflana, czyli kiszka
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Ciasto z jabłkami najlepsze
Ciasto z jabłkami
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- powyżej godziny
Sernik z dwóch twarogów
Sernik z dwóch twarogów
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Zupa czosnkowa najlepsza
Zupa czosnkowa