-
ARTYKUŁ
Włosi mówią "basta" i wyjawiają najgorsze błędy w gotowaniu. Ananas na pizzy to dopiero początek
Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem niemal każdy lubuje się w zajadaniu wybitnych specjałów. Zdaje się jednak, że miarka się przebrała, a w słonecznej Italii coraz częściej mówi się o ochronie włoskiego smaku. Można zatem zapomnieć o pizzy z ananasem, carbonarze z boczkiem i śmietaną czy... cappuccino po 12!
-
ARTYKUŁ
Gotujesz makaron? Nie wlewaj do niego oleju! To jeden z karygodnych błędów
Gotowanie makaronu to nic trudnego. Wystarczy trzymać się instrukcji zawartej na opakowaniu a sukces gwarantowany. Jednak czy na torebce widnieje napis, aby dodać nieco oleju podczas gotowania? Otóż nie, wiele osób popełnia ten błąd, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji.
-
ARTYKUŁ
Czy dolewać olej do gotującego się makaronu? Ten prosty trik sprawi, że nie będzie się sklejał
Pytanie o to, czy dolewać olej do gotującego się makaronu bardzo często pojawia się w polskich kuchniach. Okazuje się, że dodawanie go nie jest konieczne. Podpowiadamy, w jaki sposób ugotować makaron, aby zachował jak najwięcej cennych właściwości i nie był tuczący.
-
ARTYKUŁ
Zrobiłam znajomym ten makaron z jedenastu składników. Jedli, płakali i błagali o przepis
Chińczycy uważają, że podczas nowego roku trzeba koniecznie zjeść solidną porcję makaronu i to jak najdłuższego, żeby zapewnić sobie długie i dostatnie życie. Cóż, makaron jest uwielbiany nie tylko w Państwie Środka, a ja jakiś czas temu postanowiłam zrobić makaron po chińsku. Wyszedł tak pyszny, że pięciu osobom musiałam dyktować przepis, chociaż połączenie składników może być zaskakujące.
-
ARTYKUŁ
Ciocia Krysia robi je od 50 lat, a cała wieś prosi o ten przepis. Z tym dodatkiem nawet rosół staje się smaczniejszy
Makarony i kluski to dodatki, które świetnie smakują nie tylko z zupami, ale też domowymi sosami. Zazwyczaj kupuje się je w sklepie, lecz te zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej. Przedstawiamy przepis na kluski, które zwalają z nóg. Tylko 5 składników i kilka chwil roboty.
-
ARTYKUŁ
Takiego sosu jeszcze nie jedliście. Ze składnika, o którym mało kto by pomyślał
Sosów do makaronu i innych potraw jest już multum. Najpopularniejszych to prawdopodobnie pomidorowy, ale jest też oczywiście wiele innych opcji. Jednak prawdopodobnie mało kto wymieniłby w tym gronie sos do makaronu zrobiony na bazie marchewki. Swoim przepisem na nietypowy dodatek do pasty podziieliła się szefowa kuchni Hailee Catalano.
-
ARTYKUŁ
Każdy pamięta to danie z dzieciństwa. Ale czy każdy je lubił? "Jadłabym!", "Najgorszy obiad świata"
Od czasu do czasu wszyscy lubimy powspominać dzieciństwo. Na myśl przychodzą nam wtedy nie tylko zabawy z rówieśnikami na podwórku, lecz także kulinarne koszmary lub miłości. Jednym z takich dań, które wzbudza sporo mieszanych uczuć, jest makaron z serem, czasem jeszcze z dodatkiem truskawek. Teoretycznie nie ma w nim nic, czego można by nie lubić: makaron, ser i truskawki to nie są kontrowersyjne składniki. Okazuje się jednak, że połączone ze sobą nie wszystkim przypadły do gustu.
-
Pięciominutowy chłodnik Katarzyny Bosackiej. "Ochota od samego patrzenia"
-
Piękne ciasto z truskawkami naszej koleżanki. "Smakuje jak z drogiej cukierni"
-
Sygnały, po których poznasz, że cierpisz na Zespół Jelita Drażliwego (IBS)MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Gołąbki bez ryżu i klasycznej kapusty. To coś, o czym babcie nie śniły
-
Alternatywa dla sernika. Nie potrzebujesz piekarnika, przyda się patelnia
- Jedna porcja to za mało. Ziemniaki w tej wersji przebijają wszystko
- Babciny przepis na dodatek do obiadu. Smak z dzieciństwa
- Dlaczego liście ogórków żółkną? Pozbądź się problemu płacąc za 2 złote
- Bułeczki drożdżowe? Owszem, ale tylko z przepisu dziadka. Takie są najlepsze
- Mizeria w innej odsłonie. Dodatek tych produktów dodatkowo poprawi jej smak
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Roladki z bakłażana ze spaghetti
Roladki z bakłażana ze spaghetti
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Nitki z sosem pomidorowym
Nitki z sosem pomidorowym
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Penne z peperoncino i oliwkami
Penne z peperoncino i oliwkami
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym
Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Zupa z bazylią, czyli soupe au pistou
Zupa z bazylią (Soupe au pistou)
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Zielone tagliatelle z indykiem i orzeszkami
Zielone tagliatelle z indykiem
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do 30 minut
Grecki sos - Avgolemono
Grecki sos - Avgolemono