-
ARTYKUŁ
Zamiast wlewać wodę, weź ten płyn. Mięso za każdym razem wyjdzie miękkie jak gąbeczka
Szykujesz się na pyszny obiad, niemal wszystko już gotowe, gdy nagle okazuje się, że mięso wyszło twarde jak podeszwa? To się zdarza i jest sposób, by temu zaradzić, więc niczym się nie przejmuj. Wystarczy, że zrezygnujesz z wody i zamienisz ją na inny, bardziej aromatyczny płyn.
-
ARTYKUŁ
Klopsiki jak z IKEI, ale lepsze. Uczestniczka "MasterChefa" podzieliła się przepisem
Jak zrobić dobre klopsy? Zainspiruj się szwedzką klasyką i przygotuj danie, które smakuje jak z popularnej sieciówki. W domowej wersji są aromatycznie, a dodatek sosu robi całą robotę. Przepis zdradziła uczestniczka programu "MasterChef", udowadniając, że nie jest to takie trudne.
-
ARTYKUŁ
Mięso niedoceniane, a wyjątkowe w smaku i bardzo zdrowe. Tak miękkie, że nie trzeba noża
Jaka część wołowiny jest najlepsza? Jedni powiedzą, że jest to polędwica, drudzy wskażą antrykot. Jednak wiele osób zapomina o mięsie, które może zachwycić intensywnością smaku i delikatnością - policzkach. Czas przywrócić im należne miejsce na kulinarnej scenie.
-
ARTYKUŁ
Zapomniane danie z PRL-u. Smakuje lepiej niż kotlet mielony. Tak robiły go babcie
PRL był trudnym, pod względem politycznym i gospodarczym, okresem w historii Polski. Mimo to z tamtymi czasami wiąże się wiele kultowych dań. O niektórych już jednak niemal zapomnieliśmy. Wśród nich jest m.in. ten kotlety z mielonej lub siekanej wołowiny. Warto do niego wrócić, bo jest lepszy niż mielony i schabowy.
-
ARTYKUŁ
Zanurz w tym mięso, a będzie kruche i soczyste. Tak robią najlepsi kucharze
Komu choć raz mięso nie wyszło suche jak wiór i twarde jak podeszwa, niech pierwszy rzuci patelnią. To się zdarza, ale nie warto załamywać rąk, tylko zastosować się do wskazówek najlepszych kucharzy. Ola Juszkiewicz, zwyciężczyni "MasterChefa", oraz Dariusz Baryga, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, zdradzili nam swoje sposoby na soczyste i kruche mięso. Będzie trochę o temperaturze, zamykaniu, odpoczywaniu i ananasie.
-
ARTYKUŁ
Popularne smarowidło wzięte pod lupę. Ma śladowe ilości mięsa. "Zacznijmy jeść psią karmę"
Czy pasztet ze sklepu jest zdrowy? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób, które po przeczytaniu etykiety zaczyna mieć wątpliwości. Na pierwszy rzut oka to tylko smarowidło do chleba, ale jego skład potrafi zaskoczyć nawet najbardziej odpornych. Znany dietetyk wziął go pod lupę i wywołał falę komentarzy.
-
ARTYKUŁ
W środku delikatny, na zewnątrz chrupiący. Sekretem jest pianka. Przebija klasyczne mielone
Jeśli szukasz odmiany od klasyki z mięsa wieprzowego i cebuli, warto sięgnąć po przepis, który od lat cieszy się uznaniem w domowej kuchni. Co zrobić zamiast kotletów mielonych? Spróbuj wersji z siekanego kurczaka z chrupiącą panierką i delikatnym wnętrzem.
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Rumuńska zupa na zakwasie
Rumuńska zupa na zakwasie
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Enchillady z mielonym mięsem i pastą fasolową
Enchillady z mielonym mięsem i pastą fasolową
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Dolmadakia
Dolmadakia
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Beszamel podstawowy
Beszamel
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Gulyasleves
Gulyasleves
-
PRZEPIS
- 4,0
- średni
- powyżej godziny
Pieróg kornwalijski
Pieróg kornwalijski
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Karbinadle z młodą kapustą
Karbinadle z młodą kapustą
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Masło tymiankowo-czosnkowe
Masło tymiankowo-czosnkowe