-
ARTYKUŁ
Zamiast szukać drogich prezentów, wstałam rano i zrobiłam coś pysznego. Dziadkowie byli zachwyceni
Co można zrobić samemu na Dzień Babci i Dziadka? Zamiast wyszukanych prezentów, czasami warto poświęcić trochę czasu i wyczarować coś w kuchni. Przygotowanie i wspólne zjedzenie smacznego posiłku może okazać się strzałem w dziesiątkę.
-
ARTYKUŁ
Usmaż naleśniki, ale zapomnij o dżemie. Nadziej mieszanką z patelni, a goście padną z wrażenia
Roladki z naleśników na zimno to idealna propozycja na szybkie, smaczne i zdrowe przekąski. Świetnie sprawdzą się na spotkaniach towarzyskich, w czasie imprez czy w gronie rodziny. Można je przygotować wcześniej, a potem przechowywać w lodówce. Zrobienie ich to chwila, dlatego nie ma co się zastanawiać.
-
ARTYKUŁ
Jak zrobić naleśniki, które są obłędnie delikatne i słodkie? Otwórz saszetkę i wsyp ten proszek
Przepis na naleśniki chyba każdy mniej lub bardziej zna i na pewno wszyscy je robiliśmy z różnym skutkiem. Jeśli jednak chcesz zrobić naleśniki twojego życia, które będą bardzo delikatne, mięciuteńkie i naprawdę przepyszne, mamy dla ciebie przepis, który zawróci ci w głowie. Oprócz mąki, mleka i jajek przyda się słodki proszek. Na pewno masz go w kuchennej szafce.
-
ARTYKUŁ
Naleśniki z serem robię po swojemu. Babcia by się przeżegnała przez dodatki do farszu
Kiedy myślimy o naleśnikach z serem, mamy najpewniej dwie wizje. Albo naleśniki na słodko z rozciapanym białym serem, albo na słono z ciągnącym serem żółtym lub mozzarellą. Dziś na tapet bierzemy naleśniki z twarogiem, ale bynajmniej nie na słodko. Babcie złapią się za głowę, kiedy dowiedzą się, co dodaję do farszu, ale jest tak pyszny, że można jeść go łyżkami.
-
ARTYKUŁ
Włóż ten farsz do naleśników, a zapomnisz o twarogu i dżemie. Wciąż będziesz do nich wracać
Chyba nie znamy osoby, która nie lubiłaby naleśników. Jedni jedzą na słodko, inni na słono, ale raczej o mało kim można powiedzieć, że omija naleśniki szerokim łukiem. I dobrze się składa, bo mamy przepis na naleśniki, który pokochają miłośnicy wytrawnych wersji, a ci, którzy wolą na słodko, przekonają się, że nie tylko dżem, słodki twaróg i krem czekoladowy się liczą.
-
ARTYKUŁ
Obieram, gotuję i dodaję do ciasta. Za ten trik powinni dawać medale i gwiazdki. Krokiety nie pękają
Co zrobić, aby naleśniki na krokiety nie pękały? Dodaj nietypowy, ale często używany w kuchni składnik, a wszystkich zdziwisz. Choć nie jest standardem, sprawi, że ciasto będzie idealnie elastyczne, dzięki czemu naładujesz do środka sporo farszu.
-
ARTYKUŁ
Robisz krokiety? Zacznij od tych naleśników. Będą tak elastyczne, że o porażce nie ma mowy
Jak zrobić naleśniki do krokietów lub po prostu idealne do zawijania? To nic trudnego, ale warto zwrócić uwagę na drobne szczegóły. W przeciwieństwie do tradycyjnych naleśników, w naszych nie będzie mleka. Będzie za to składnik, który zapewni efekt wow i sprawi, że nigdy w życiu krokiety nie pękną i się nie porwą.
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Zjadłam rosół, a mięso nie poszło do kosza. Zrobiłam ciasto i ugotowałam
- Robię ciasto i biorę patelnię. Jest gotowe dwa razy szybciej
- Codziennie wcinam na śniadanie i czuję się lekka. Zmieniłam jedną rzecz
- Uwaga, rozwiązanie tego quizu grozi zasłodzeniem. Kto się sprawdzi?
- Uwaga, rozwiązanie tego quizu grozi zasłodzeniem. Kto się sprawdzi?
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Nie wydawaj fortuny na pastę pistacjową. Najlepszą zrobisz samodzielnie
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Tort naleśnikowy, czyli pasticcio di frittate
Tort naleśnikowy (Pasticcio di frittate)
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Naleśniki z pokrzywami
Naleśniki z pokrzywami
-
PRZEPIS
- 2,0
- łatwy
- do 30 minut
Naleśniki budyniowe
Naleśniki to jedno z tych dań, które lubi praktycznie każdy. No bo do środka można włożyć i twaróg, i owoce, kapustę, szpinak i mięso. Można też kombinować z samym ciastem, na przykład dodać do niego budyń. Kto wam zabroni? My na pewno nie - jesteśmy zajęci zajadaniem.
-
PRZEPIS
- 5,0
- łatwy
- do godziny
Racuchy piwne z jabłkami
Racuchy piwne z jabłkami
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- powyżej godziny
Stek z tuńczyka z risottem i borowikami
Szczepan Orczykowski - Kucharz-cukiernik we wrocławskim hotelu Sofitel. Kręci go szybkie podejmowanie decyzji w kuchni. Z wykształcenia jest cukiernikiem. Miłością do słodkości zapałał dzięki wujkowi, który pracował w cukierni. Pierwszym daniem przyrządzonym przez Szczepana w dzieciństwie były naleśniki. W Sofitelu jest od trzech lat, wcześniej pracował m.in. w Dworze Polskim we Wrocławiu. Podkreśla, że jego pierwszy zawód bardzo pomaga mu w gotowaniu, często przenosi cukiernicze pomysły na grunt kuchenny. Stara się łączyć różne smaki i techniki, zwłaszcza kuchni polskiej i azjatyckiej. Uwielbia ryby i owoce morza. Najbardziej cieszą go miłe reakcje ludzi na jedzenie, które przygotowuje.
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Bulgoczące naleśniki
Bulgoczące naleśniki
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Galettes Bretonnes
Kiedy ukochany mówi ci, że nie będzie jadł naleśników na śniadanie, ty robisz mu Galettes Bretonnes, a on zjada je ze smakiem i chce takie same na obiad.
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Buraczkowe naleśniki
Buraczkowe naleśniki