-
ARTYKUŁ
Nietypowe potrawy wigilijne z różnych regionów Polski. Idę o zakład, że o kilku słyszysz pierwszy raz
24 grudnia wszyscy zasiadamy do uroczystej kolacji. Nie oznacza to jednak, że we wszystkich domach pojawiają się na stołach te same dania. Potrawy wigilijne różnią się w zależności od regionu. Oto te najbardziej nietypowe.
-
ARTYKUŁ
Karp w galarecie - przepis babci wciąż na topie. Jak zrobić pysznego karpia?
Karp w galarecie przepis babci - jak zrobić? Stare i sprawdzone receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie są zawsze bardzo cenione i lubimy do nich wracać. Pyszny karp w galarecie to danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także przyciąga wzrok swoim dekoracyjnym wyglądem.
-
ARTYKUŁ
Karp po żydowsku to obowiązkowe danie wigilijne na wielu polskich stołach. Poznaj tradycyjny przepis
Karp po żydowsku to danie, które na stałe wniknęło do naszej tradycji kulinarnej. Bez karpia po żydowsku wiele osób nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej. Przygotowywany tylko na ten jeden wieczór w roku, jest ozdobą stołu i daniem, na które wiele osób czeka z bardzo dużym utęsknieniem.
-
ARTYKUŁ
W moim domu nie ma barszczu z uszkami. W Wigilię jemy lepszą zupę. Poznajcie stary przepis
W większości polskich domów w Wigilię jada się barszcz czerwony z uszkami lub krokietami. To pyszne danie, nie przeczę, ale moim zdaniem istnieje dużo lepsza zupa na Wigilię. Ten przepis ma na pewno ponad sto lat, a składa się z kilku składników. Jak zrobić postną kwaśnicę? Nie żałuj grzybów.
-
ARTYKUŁ
Karp z piekarnika - pyszna i zdrowa alternatywa dla smażonej ryby. Co zrobić, by mięso było soczyste?
Karp z piekarnika to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa alternatywa dla tradycyjnie smażonej ryby. Karp to dla wielu osób symbol świąt i obowiązkowe danie na stole. Nie każdy jednak dobrze toleruje smażone potrawy, dlatego z pomocą przychodzi przepis na karpia pieczonego.
-
ARTYKUŁ
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Z tym przepisem to łatwizna
Uszka wigilijne z czerwonym barszczem to w wielu domach obowiązkowe danie w bożonarodzeniowym menu. Jak przygotować farsz do uszek i jak zagnieść idealne ciasto? Podpowiadamy.
-
ARTYKUŁ
Słowiański przysmak na Wigilię. Jak przygotować idealną kutię? [PRZEPIS]
Przepis na kutię bazuje na trzech podstawowych składnikach, a jej genezy należy szukać w mitologii. Jaka symbolika kryje się za tą starodawną potrawą i jak zrobić kutię w zaciszu własnej kuchni?
- "Pierdnięcie mniszki". Pączki, które błyskawicznie znikają z talerza
- Gdy zostaje mi rosół, nie robię pomidorowej. Inna zupa jest lepsza
- Szklanka, mielone i ulubione dodatki. Mama błagała o dokładkę i przepis
- Na twardo czy na miękko, które jajko jest zdrowsze? Mało kto o tym wie
- Stawiam obok pączków na tłusty czwartek. Rodzina aż piszczy z zachwytu
- Wiesz, czym jest cold brew? Masz już punkt w tym quizie o napojach!
- Wiesz, czym jest cold brew? Masz już punkt w tym quizie o napojach!
- Ryba z piekarnika w folii. Jeden trik sprawi, że wyjdzie obłędna
- Przepis na pyzy mam od babci. Wychodzą mięciutkie i sprężyste dzięki konkretnym proporcjom
- W tym kulinarnym quizie pytamy o ciasta i ciasteczka. Kto się sprawdzi?
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Teksański mostek wołowy
Teksański mostek wołowy
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Jabłka z kiełbasą i śledziem
Jabłka z kiełbasą i śledziem
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Kiełbasa marynowana w piwie
Kiełbasa marynowana w piwie
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Mięsa pod beszamelem
Mięsa pod beszamelem
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Kiełbasa wołowa
Kiełbasa wołowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Alternatywna zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska to jedno z moich ulubionych tradycyjnych dań kuchni brytyjskiej. Często przyrządzałam ją, gdy pracowałam jako opiekunka do dzieci u pewnej francuskiej rodziny w Paryżu. Z tamtych czasów pochodzi kilka pomysłów, z których korzystam do dziś - na przykład zapiekanie au gratin i wywodząca się z francuskiej Owernii soczewica puy, która zachowuje kształt po ugotowaniu i świetnie zastępuje w potrawach mielone mięso. Zapiekanka pasterska może wydawać się zbyt skomplikowana, jeśli trzeba do niej robić puree z ziemniaków. Tymczasem to doskonały sposób na wykorzystanie rozmaitych resztek potraw - w jej skład wchodzą bowiem resztki pieczeni mięsnej, warzywa i ziemniaki puree. Uprościłam ten przepis, nakładając na wierzch kremową polentę, która po zapiekaniu jest chrupiąca. To skraca czas pracy w kuchni, a wydłuża czas na leniuchowanie (albo zajęcie się pozostałymi czynnościami).
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Donaty dla dorosłych
Donaty dla dorosłych
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Pączki orientalne
Pączki orientalne