-
ARTYKUŁ
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Jeśli zapomnisz o jednej rzeczy, zepsuje się już na drugi dzień
Rosół to nasza świętość narodowa i złota, aromatyczna zupa pojawia się na naszych stołach w niedziele, święta i najróżniejsze uroczystości lub wtedy, kiedy tylko najdzie nas ochota. Niestety, bywa tak, że gdy gotujemy rosół na dwa lub kilka dni, ten kwaśnieje i pół garnka ląduje w koszu i zlewie. Nie musi tak być. Dziś podpowiemy ci, co zrobić, żeby rosół nie kwaśniał i był pyszny nawet przez pięć dni po ugotowaniu.
-
ARTYKUŁ
Na rosole zrobisz pyszną wiosenną zupę. Podkręcisz ją tymi ziołami i małymi kuleczkami
Rosół to płynne złoto polskiej kuchni. Nie tylko świetnie smakuje, rozgrzewa i stanowi nieodłączny element niedzielnych i świątecznych stołów, lecz także jest bazą do wielu innych potraw. Na rosole robimy rozmaite zupy, ale dziś z naszym przepisem powrócisz do smaków dzieciństwa. Nie będzie to oklepana pomidorowa czy kalafiorowa. Już w połowie porcji poczujesz, że wiosna przyszła do twojej kuchni.
-
ARTYKUŁ
Jedni się krzywią, ja myślę, że to rarytas. Aromatyczne flaczki zawsze robię na dwóch mięsach
Flaczki wołowe to jedna z tych potraw, którą albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie da się przejść obok nich obojętnie. Ja jestem wielką miłośniczką tej zupy i od wielu lat robię ją ze starego i sprawdzonego przepisu. Babcia wbiła mi do głowy ważną rzecz - najważniejszy jest wywar. Zawsze stawiam na dwa mięsa. Później flaczki gotowane w tym wywarze są najlepsze na świecie.
-
ARTYKUŁ
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja jest znacznie lepsza
Zrobienie rosołu to z jednej strony dość prosta sprawa, a z drugiej trzeba pamiętać, by trzymać się kilku żelaznych zasad. Jedna z nich dotyczy np. momentu solenia - powinno się to robić na około 10 minut przed końcem gotowania. Nie mniej ważna jest zasada dotycząca mięsa. Do jakiej wody wkładać mięso na rosół? To zależy, choć jedna wysuwa się na czoło.
-
ARTYKUŁ
Posoliłam rosół w tym momencie i dostałam reprymendę od babci. Powiedziała mi o "zasadzie 10 minut"
Rosół to bez wątpienia król niedzielnych obiadów. Ile ludzi, tyle przepisów i różnych myków. Istnieje jednak pewna zasada, której powinien trzymać się każdy z nas. Wyjaśniamy, kiedy solić rosół, żeby smakował wyśmienicie i nie stracił aromatu.
-
ARTYKUŁ
Rosół wyszedł mętny, a ty nie wiesz, co robić? Być może błąd popełniasz już na starcie
Mętny rosół nie jest czymś, na widok czego skaczemy z radości. Każdy, kto go robi, chciałby, żeby miał piękny kolor i był klarowny. Wtedy od razu wygląda bardziej apetycznie. Trzeba jednak wiedzieć, co robić (albo czego nie robić), by uzyskać taki efekt. Dlaczego rosół mętnieje? Powodów może być kilka, a jeden z nich zdarza się już na samym początku gotowania zupy.
-
ARTYKUŁ
Zamiast wyrzucać do kosza, potraktowałam blenderem. Pasztet był tak dobry, że mąż zjadł cały słoik
Co zrobić z resztek mięsa z rosołu? Zamiast wyrzucać do kosza, lepszym rozwiązaniem jest ich ponowne wykorzystanie. Jak to zrobić? Wystarczy połączyć składniki, zmiksować i włożyć do słoików. W taki sposób powstaje smaczne smarowidło.
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Roladki, dla których porzucisz schabowe. Wystarczy nadziać i owinąć
-
Rosół ci skwaśniał? Błąd z cebulą zrujnuje twój ulubiony obiad
-
Zupa ziemniaczana z chrzanem. Tak pyszna, że zrobię ją na Wielkanoc
-
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Możesz postąpić na kilka sposobów
- Nie smażyłam naleśników i oszczędziłam czas. Krokiety zrobiłam inaczej
- Błyskawiczny chleb na twarogu. Tak pyszny, że już nie zrobisz innego
- Słodkie, słone i kremowe w jednym. Mąż dostał przepis od Szweda
- Stabilny krem, idealny do biszkoptu. Główny składnik to cukierki
- Technika krojenia mięsa ma znaczenie. Zrobisz inaczej i wyjdzie twarde
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Zupa śliwkowa
Zupa śliwkowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Chrupiący boczek po tajsku najlepszy
Chrupiący boczek po tajsku
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Ferkase - kura w białym sosie
Ferkase - kura w białym sosie
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Kurczak z tropikalną glazurą
Kurczak z tropikalną glazurą
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Zupa z orzechów włoskich
Zupa z orzechów włoskich
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Kadzidłowski żurek z białą kiełbasą
Ilości składników nie podajemy celowo - można je łączyć w różnych proporcjach w zależności od upodobań.
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Pieczeń wieprzowa w sosie wiśniowym
Pieczeń wieprzowa w sosie wiśniowym
-
PRZEPIS
- 1,0
- łatwy
- powyżej godziny
Zupa-krem z cykorii
Zupa-krem z cykorii