-
ARTYKUŁ
Najlepsza zalewa do ryb w occie. Pasuje i do śledzi, i do karpia. Proporcje zapamiętasz, spoglądając na dłoń
Na święta i różne imprezy, na stole stawiamy ryby w occie. Najpopularniejszym jest oczywiście śledzik, ale równie chętnie zatapiamy w marynacie octowej karpie, liny i inne. Ryby w occie smakują świetnie, ale oprócz gatunku ryby ważna jest zalewa. Dziś zdradzimy klasyczny i najlepszy przepis na zalewę do ryb. Nie musisz uczyć się proporcji - tu przyda się "zasada dłoni".
-
ARTYKUŁ
Mamy sposób na idealne rozmrożenie ryby, który przyda się w święta. Już nigdy nie zjesz wodnistej papki
Rozmrażanie ryby może wydawać się na pozór łatwym zajęciem, a tak naprawdę wiele osób sobie z nim nie radzi. Największym problemem okazuje się konsystencja mięsa, która często pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście znamy sposób, by ryba już nigdy nie zamieniła się w papkę. Wystarczy się tylko do niego zastosować.
-
ARTYKUŁ
Co na święta zamiast karpia pełnego ości? Te gatunki sprawdzą się najlepiej. Jedna ryba jest wyjątkowa
Jak święta, to ryby. A jak ryby, to najczęściej karp. Nie wszyscy lubią, nie każdy zje ze smakiem, ale po co się męczyć podczas tego wyjątkowego czasu? Wystarczy położyć na stole rybę, która nie tylko dobrze smakuje, lecz także nie ma tych denerwujących drobnych ości. Dziś podpowiemy, jaką rybę wybrać, żeby było smacznie i bezproblemowo. Jednej z tych ryb Polacy szczególnie nie doceniają.
-
ARTYKUŁ
Karp bez ości ku radości biesiadników. Karol Okrasa ma na to banalnie prosty i niezawodny sposób
Karp to stały element wigilijnej wieczerzy w wielu polskich domach. Dobrze przyrządzonej rybie trudno odmówić smaku, jednak problematyczną kwestią dla niektórych są liczne ości, które nieco odbierają radość z posiłku. Jak się ich pozbyć? Sposobem na to podzielił się znany restaurator, Karol Okrasa.
-
ARTYKUŁ
Ryba po grecku z przepisu babci Heli nigdy nie zawodzi. Zmienia wigilijną kolację w prawdziwą ucztę
Ryba po grecku to tradycyjna polska potrawa, która pojawia się co roku na stole wigilijnym. Smażona ryba otulona warzywną kołderką jest nie tylko pyszna i pożywna, ale i tania w wykonaniu. Jak ją przygotować, aby goście świąteczni byli zachwyceni jej smakiem i aromatem? Podpowiadamy.
-
ARTYKUŁ
Dorsz na święta przygotowany w ten sposób wygrywa z karpiem. Nikt nie odpuści dokładki
Galaretki z dorsza, czy też dorsz w galarecie, to idealna przystawka na święta i nie tylko. Przepis jest banalny i z całą pewnością przypadnie do gustu każdemu uczestnikowi spotkań przy stole. Dodaj ulubione dodatki i kilka warzyw, a z miejsca przestaniesz myśleć o karpiu i rybie po grecku.
-
ARTYKUŁ
Świąteczna przekąska dla prawdziwych smakoszy. Weź najlepszą rybę i ostry nóż - gościom język spadnie na kolana
Ryby na naszych stołach królują w święta i od święta, ale dzisiejszy przepis będzie idealny na każdą imprezę oraz na romantyczną kolację. Łosoś w tej wersji to uczta dla smakoszy, a sposób wykonania jest banalny. Dodaj kilka aromatycznych składników, a gościom wyskoczą oczy z orbit i języki spadną na kolana. Przed tobą trochę siekania, ale warto.
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- To najlepsze flaki. Jakie było zdziwienie, gdy okazało się, że są bez mięsa
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu
- Może się nie wydawać, ale smakiem przebija pomidorową. Ta zupa to złoto
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Sola w pomarańczach z fenkułem
Sola w pomarańczach z fenkułem
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Yakitori z łososia
Yakitori z łososia
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Sos chili
Sos chili
-
PRZEPIS
- 5,0
- łatwy
- do 30 minut
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami
Fish and chips (ryba z frytkami)
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Pstrąg faszerowany
Pstrąg faszerowany
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Chrzan kremowy
Chrzan kremowy
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Tuńczykowe kotleciki
Tuńczykowe kotleciki
-
PRZEPIS
- 2,8
- średni
- powyżej godziny
Śledź na 3 sposoby: śledzie po kaszubsku, śledź pod pierzynką, tatar śledziowy
Wiesz, co jest pięknego w randkach w czasie świąt? Wszyscy pachną rybą, więc śledź nie będzie przeszkodą na drodze do waszego pocałunku!