awokado
-
Kilka kropel i awokado jak nowe. Bez ciemnienia. Genialna metoda, którą podpatrzyłam od siostry
Co zrobić, żeby awokado nie było czarne? Często nie zużywamy go w całości, a po jednym dniu zaczyna ciemnieć. Mamy kilka sprawdzonych sposobów, które pomogą zachować jego świeżość na dłużej.
-
Sałatka z awokado i kurczakiem. Sąsiadka mówiła "ble", teraz wykupuje mi najlepsze owoce
Sałatki kochają ludzie z całego świata, ale Polacy pałają do nich szczególnym uwielbieniem. Czy to imieniny, czy to święta, grill, czy zwykła kolacja, obowiązkowo musi pojawić się sałatka. Jednak ile w kółko można jeść jarzynową lub gyros? Dziś ma...
-
Nie tylko kolor skórki ma znaczenie. Sprawdź przed zakupem awokado. Inaczej zaliczysz wtopę
Po czym poznać dobre awokado? Chociaż leżące obok siebie owoce wyglądają podobnie, istnieje sposób, aby wybrać najlepszy egzemplarz. Zwróć uwagę na kilka rzeczy, a szybko sprawdzisz, który warto wrzucić do sklepowego koszyka.
-
Do pasty z awokado dodałam wyrazisty sos. Wyszła tak pyszna, że chleb był niepotrzebny
Wszyscy uwielbiamy pasty kanapkowe i chociaż wciąż najpopularniejszymi smarowidłami są pasta jajeczna, rybna lub najróżniejsze pasty twarogowe, czasami bierze nas ochota na coś nowego. Jakiś czas temu postanowiłam pokombinować i zrobiłam pastę z...
-
Nie tylko pasta na kanapki. Co można zrobić z awokado? Ten obiad pokochasz od pierwszej łyżki
Co dobrego można zrobić z awokado? Większość z nas od razu pomyśli o guacamole, jednak ten egzotyczny owoc daje więcej możliwości kulinarnych. Od słodkich deserów, po wytrawne przekąski - awokado potrafi zaskoczyć swoją wszechstronnością. Nie masz...
-
Już nie kupuję ani serków, ani wędliny. Kanapki jadam tylko z tym smarowidłem. Gotowe w 5 minut
Awokado to dziś jedno z najpopularniejszych owoców świata, choć spożywane jest raczej jako warzywo, np. pokrojone w plasterki i serwowane na tostach. Świetnie nadaje się też jako smarowidło do chleba zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jak...
-
Prawdopodobnie wyrzucasz, a to duży błąd. Oto jak wykorzystać pestkę z awokado. Sprawdzi się w kuchni
Awokado to zdrowy i pyszny owoc, którego dużą część zajmuje pestka. Ta zwykle trafia do śmietnika, choć zupełnie niesłusznie. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest jadalna i można ją wykorzystać na kilka różnych sposobów. Oto niektóre z nich.
-
Jak zmiękczyć twarde awokado? Owiń i wrzuć. 20 minut i będzie miękkie jak masło
Jak zmiękczyć twarde awokado i sprawić, że szybciej dojrzeje? Wcale nie musisz rezygnować z zakupu, jeśli trafiasz tylko na niegotowe do spożycia owoce. Wystarczy jeden trik, a będziesz mógł zajadać się nim tego samego dnia.
-
Już niedługo ten owoc stanie się towarem deficytowym. Nie wszystkich będzie na niego stać
Zmiany klimatu mają wpływ na wiele upraw, które z roku na rok stają się coraz droższe i bardziej wymagające. To przede wszystkim przekłada się na cenę zbiorów. Przykładów nie trzeba daleko szukać, wystarczy wybrać się na lokalny targ. Niektóre kwo...
-
Od tygodni robię tę pastę. Łączę 5 składników i dalej się nie nudzi
Przyrządzanie śniadań może być dla wielu z nas udręką. Ciągłe wymyślanie czegoś pysznego na pewno nie jest proste i właśnie dlatego tak bardzo nas to męczy. Na szczęście ten prosty przepis może nas uratować. Wystarczy połączyć pięć składników i sa...
-
Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik
-
Mięciutkie i pyszniejsze od racuchów. Te placuszki zrobisz w kwadrans
-
Wilgotna i mięciutka jak marzenie. Babkę wielkanocną zrób z tym napojem
-
Będzie pyszny do jajek, wędlin i kanapek. Ten sos bije na głowę tatarski i każdy inny
-
Farsz w pierogach srokatych to tylko dwa składniki. Mogą zaskakiwać
- Czas na sadzenie malin. Chwyć łopatę i pamiętaj o kilku rzeczach
- Koniec kombinowania. Na słoikach z miodem pojawi się ważne oznaczenie
- Szok i niedowierzanie. Tak pomyślisz o pysznych pierogach szarlotkowych
- Przechowywanie ziemniaków bez ich przemiany w mutanta. Jest kilka zasad
- 5 błędów podczas smażenia kotletów mielonych. Przestaną się rozpadać
-
Tę pastę będziesz robić codziennie. Dodaj do jajka 3 składniki. Więcej nie posmarujesz kanapki masłem
Smarowidła kanapkowe to doskonały sposób na urozmaicenie śniadania. Możemy je zrobić z wielu warzyw i dowolnie bawić się ich smakami. Są zdrowe, pyszne i szybko się je przygotowuje. Jak zrobić pastę z jajkiem i awokado? Twoja rodzina ją pokocha.
-
Masz dość kanapek i jajecznicy? Wydrąż ten owoc, wbij jajko i włóż do piekarnika
Choć ten owoc jest bardzo popularny, nie każdy odważy się na jego wykorzystanie. Niektórzy nie wiedzą, co można z niego zrobić, a inni nie do końca przypadają za jego smakiem. Gdy jednak poznasz ten przepis, możesz zmienić o nim zdanie i będziesz...
-
Boska pasta jajeczna bez ani grama majonezu? Wystarczy, że zamienisz go na ten kremowy produkt
Pasta jajeczna to znakomite smarowidło do smacznych i pożywnych kanapek. Będzie jeszcze lepsza, jeśli zrezygnujesz z majonezu na rzecz dojrzałego awokado. Owoc ten nada nie tylko dodatkowych nut smakowych, ale i cennych witamin.
-
Przepis na chłodnik jakiego jeszcze nie jadłeś. Zrobisz go z najmodniejszego owocu ostatnich lat
Choć większości z nas chłodnik kojarzy się z warzywami, to warto przygotować go z tego konkretnego owocu. Równie świetnie sprawdzi się na upalne dni, a na dodatek zaskoczy twoją rodzinę smakiem i pięknym wyglądem. Oto przepis na chłodnik z awokado.
-
Już nie hummus czy tahini. Zawsze robię aż 2 miski tego dipu. Smak zachwyca nawet niejadka
To najlepszy przepis na guacamole. Jest prosty w przygotowaniu i wykorzystuje świeże składniki. Bez zbędnych dodatków. Będzie łatwo i pysznie. Gdy tylko pojawi się na stole, wszyscy będą się nim zajadać.
-
Od tygodnia tylko tym smaruję kanapki. To połączenie dwóch składników
Kanapki to bardzo popularna forma śniadania i to właśnie one są najczęściej jedzone o poranku. Podajemy je na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami, nawet smarowidła możemy wybrać według swoich upodobań. Zazwyczaj stawiamy na masło lub...
-
Połącz awokado z tymi składnikami. To najlepsze smarowidło na kanapkę lub obłędny dip do warzyw
Jak urozmaicić wiosenny stół? Czasami najprostsze rozwiązania są tymi najlepszymi - tak też jest z obłędną pastą z awokado. Zielony składnik to jednak nie wszystko, bowiem warto podkręcić smak słonym i wyrazistym nabiałem. Taki dip idealnie pasuje...
-
Na wielkanocne śniadanie jest jak znalazł. To dodaje jajkom wyglądu i charakteru
Każdy wie, że jajka to przysmak, który kojarzy się z Wielkanocą. Podaje się je na wiele różnych sposobów i z wieloma dodatkami. My również chcemy pokazać, jak można je zaserwować. Ten zielony produkt dodaje całości smaku i przede wszystkim wyglądu.
-
Nadziewam jajka kolorowymi pastami i stawiam na wielkanocnym stole. Znikają z talerzy w mgnieniu oka
Nadziewane jajka wieją nudą i są pozbawione kolorów oraz smaków? postaw na te z naszego przepisu, a zrobią furorę podczas wielkanocnego biesiadowania. Wystarczy zadbać o kolorowe, doprawione pasty, wszystko estetycznie zaserwować, by goście błagal...
-
Zamiast ziemniaków, smażę frytki z... egzotycznego owocu. Za ten trik ktoś powinien dostać medal
Moda na awokado nie tylko trwa, ale także się pogłębia. Coraz odważniej wykorzystujemy je w kuchni. Jego odświeżający smak i konsystencja stają się inspiracją dla kulinarnych eksperymentów, włączając w to nawet nietypowe pomysły, takie jak...
-
Wbij jajka do awokado. Ale nie pomiń innych kroków, to zjesz śniadanie jak z instagrama
Wielu z nas lubi potrawy, które nie tylko dobrze smakują, ale i pięknie wyglądają. Jedną z nich jest jajko zapiekane w awokado. Okazuje się, że takie iście instagramowe śniadanie można zrobić w bardzo łatwy sposób.
-
Takie jajka faszerowane awokado na Wielkanoc smakują najlepiej mojej babci. Zdradziłam jej ich sekret
Jajka faszerowane awokado to hit ostatnich lat. Mogłoby się wydawać, że takie nadzienie nie współgra ze świętami Wielkiej Nocy. Jednak nic bardziej mylnego. Po skosztowaniu będziecie zdziwieni i nie obejdzie się bez dokładek.
-
Zdrowe śniadanie albo pyszna przekąska. Weź jajka, maślany owoc i ten sos. Spazmy rozkoszy nadejdą szybko
Jajka faszerowane są pyszne w każdej postaci. Najczęściej zajadamy się jajkami z pieczarkami lub ogórkami z papryką. A jajka faszerowane awokado? Nie będzie mdło, nie będzie nijako, a będzie smacznie. Przyda się konkretny sos.
-
Awokado znowu twarde jak skała i dalekie od ideału? Z tym trikiem stanie się kremowe jak masełko
Robiąc zakupy w pośpiechu nietrudno o błąd czy włożenie wadliwego produktu do koszyka. Jedną z częstych "wpadek" jest powrót do domu z niedojrzałym i twardym jak skała awokado. Jak się jednak okazuje, zdrowy smakołyk wcale nie musi leżakować...
-
Obiad na upalne dni z kilku składników. Nie spodziewasz się, z czego można zrobić chłodnik
Tradycyjny chłodnik to znane i lubiane danie. I choć wydawać by się mogło, że botwina jest nieodłącznym elementem tej potrawy, to nic bardziej mylnego. Ten chłodnik z kilku składników nie zawiera botwiny, ale kubki smakowe po prostu eksplodują.
-
Śniadanie z awokado - sprawdź, jak możesz zacząć zdrowo dzień z zielonym specjałem
Śniadanie z awokado to najlepsza opcja, jaką możemy wybrać! Zdrowy start to podstawa dobrego dnia. Awokado dostarczy nam mnóstwo energii. Możemy z niego kreować różnego rodzaju pasty na kanapki lub jeść w wersji koktajlowej.
-
Pestka awokado to nie tylko szansa na nową roślinę. Zetrzyj ją na tarce, a mszyce znikną w okamgnieniu
Mszyce to uporczywe szkodniki, które ochoczo rozgaszczają się w naszych ogrodach, szklarniach i na balkonach. Banalnie prostym sposobem na ich usunięcie jest wykorzystanie pestki awokado! Ten niepozorny składnik działa na owady odstraszająco, prze...
-
Prosta i szybka sałatka z jajek. Wystarczy 10 minut i dwa składniki. Dodaj wiosenny sos
Sałatka z jajek to świetny pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości zakupionych produktów. Wystarczy kilka minut, a w krótkim czasie przygotujesz pyszną przekąskę. Ponadto prostota kompozycji sprawia, że przysmak jest nie tylko łatwy w...
-
Majonez - przepis na niebanalny dodatek do jajek w 10 min. Ten składnik odmieni jego charakter
Przedstawiamy nietypowy przepis na majonez. Ten wyjątkowy dodatek do potraw sprawdzi się w Wielkanoc. Będzie się świetnie komponował z jajkami, gotowanymi warzywami i pasztetami. Do jego przygotowania będzie potrzebne... awokado.
-
Nie wyrzucaj pestki awokado. Możesz z niej wyhodować dorodne drzewko. Tylko jak to zrobić?
Jeśli jesteś fanem awokado, zamiast wyrzucać jego pestki, warto spróbować wyhodować z niej drzewko. Aby wyrosło, należy trzymać się kilku podstawowych zasad. Podpowiadamy, o czym trzeba pamiętać.
-
Awokado: jak jeść, aby wykorzystać maksymalnie jego dobroczynne działanie?
Awokado. Jak jeść ten owoc zastanawia się wiele osób, które dotąd ograniczały się do mniej wyszukanych, krajowych owoców. Awokado tymczasem jest produktem niesamowitym, stosowanym jako składnik wielu dań, ale również używanym w kosmetologii. Owoc ...
-
Awokado ciemnieje i traci apetyczny wygląd? Przygotuj ekspresową pastę lub guacamole z pikantną nutą
Awokado kusi kremowym smakiem i żywym, zielonym kolorem. Niestety, gdy owoc ciemnieje, znacznie traci na atrakcyjności. Przepis na pastę kanapkową czy pikantne guacamole sprawdzi się w takiej sytuacji doskonale. Kilka składników i pyszny, zdrowy...
-
Meksyk pobija rekord Guinnessa w przyrządzaniu guacamole. Skład równie dobry, jak na mundialu
W Meksyku został pobity rekord Guinnessa w przyrządzaniu guacamole. W gminie Peribán w stanie Michoacán przygotowano niemal pięć ton zielonego sosu. W produkcji guacamole pomogli lokalni mieszkańcy.
-
Koktajl z awokado. Przygotuj w 5 minut pożywną przekąskę!
Koktajl z awokado to prawdziwa bomba witaminowa. Prócz tego owoc ten serwuje nam potężną dawkę antyoksydantów i błonnika. Delikatne w smaku awokado daje nam ogromne możliwości kulinarne. Oprócz wykorzystywania go w tradycyjnym dla kuchni...
-
Jak kupić dobre awokado? Jest kilka sposobów, by wybrać odpowiednio dojrzałe jeszcze w sklepie
Awokado jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witamin i substancji odżywczych. Jest też świetnym źródłem zdrowych tłuszczów. Podczas zakupów można jednak trafić zarówno na niedojrzałe, jak i zepsute owoce. Jak wybrać właściwe? Oto garść przydatnych porad.
-
Awokado - przepisy na kilka prostych dań z tym składnikiem w roli głównej
Jak wykorzystać awokado? Te proste przepisy pomogą stworzyć dania, które nie tylko świetnie smakują, ale również niosą za sobą szereg korzyści dla naszego zdrowia.
-
Co zjeść na śniadanie z awokado? Podpowiadamy, z czym smakuje najlepiej
Awokado to zdrowy i smaczny dodatek do śniadań. Warto połączyć ten wyjątkowy owoc z niektórymi składnikami - efekt jest gwarantowany. Jeśli chcesz nieco urozmaicić swoją poranną rutynę, sprawdź nasze przepisy, dzięki którym początek dnia stanie si...
-
Dwa proste przepisy na dania z awokado. Lekkie potrawy w sam raz na wiosnę
Wiosna się zaczęła już jakiś czas temu, więc nadeszła pora na zmianę jadłospisu na lżejszy. Jednym ze sposobów na zdrowsze posiłki jest awokado. Ten owoc zawiera zdrowe tłuszcze, jak i wiele witamin. Mamy dwie propozycje na potrawy z awokado.
-
Pasta z awokado i jajka - zaskakująca alternatywa na świąteczne kanapki. Przygotowanie trwa kwadrans
Pasta z awokado i jajka to zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji tej potrawy. Do przygotowania nie potrzebujesz masła, dzięki czemu będzie lżejsza i zdrowsza. Idealnie sprawdzi się na świąteczne kanapki, a także do sałatek, wrapów czy jak...
-
Sałatka z awokado - sprawdź najlepsze przepisy na przepyszne sałatki i wybierz swoją ulubioną
Sałatka z awokado jest niezwykle zdrowa, a przy tym przepyszna. Można wykonywać ją na wiele sposobów. Przedstawiamy kilka ciekawych, szybkich, a zarazem banalnych receptur.