bakalie
-
Kultowy przysmak PRL-u. Blok kryzysowy przywraca wspomnienia dzieciństwa
Kulinarny hit czasów PRL to smak dzieciństwa i sentymentalny powrót do przeszłości. Wiele osób z pewnością pamięta blok "kryzysowy" składający się z trzech podstawowych składników: margaryny, mleka w proszku i kakao. Popularny w tamtych czasach,...
-
Przepis na śląskie makówki to element obowiązkowy wigilijnego stołu. Z tymi dodatkami wyjdą idealne
Wigilijny stół to przede wszystkim rodzinne grono i tradycyjne smakołyki. A jak tradycja to i śląskie makówki, czyli wytworne danie, które zrobisz jedynie z kilku składników. Chociaż receptura jest wyjątkowo prosta, warto poświęcić jej trochę czas...
-
Koniec zawijania i czekania godzinami. Zamiast tradycyjnego, upiecz makowca japońskiego. Robi niemałe wrażenie
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie, należy powoli przygotowywać listę świątecznych deserów, które zamierzamy podać swoim gościom. Obowiązkowym wypiekiem w wielu domach jest makowiec. Warto jednak zaszaleć i...
-
Słodka przekąska biurowa, którą uwielbiają pracownicy
Współczesny tryb życia stawia przed nami wiele wyzwań. W biegu codziennych obowiązków i w wirze intensywnej pracy często zapominamy o zdrowym odżywianiu i regularnych posiłkach. Jednak coraz więcej firm zdaje sobie sprawę z rosnącej potrzeby dbani...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Granola - przepis idealny na śniadanie. Kluczowe są zdrowe i kolorowe dodatki oraz baza
Nikomu nie trzeba chyba wspominać, jak ważne jest śniadanie. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być nie tylko pełnowartościowy, ale i kolorowy i smaczny. Przepis na granolę spełnia wszystkie warunki. Płatki z dodatkiem owoców, miodu czy bakali...
-
Blok czekoladowy - przepis na klasykę z dodatkiem bakalii. Efekt gwarantuje dodatek mleka w proszku
Blok czekoladowy to deser, który znamy z beztroskich czasów dzieciństwa. Wówczas niemal każda babcia skrywała w kredensie ten słodki przysmak. To także hit rodem z PRL-u, który towarzyszył rodzinnym przyjęciom i na święta, Kluczem do sukcesu było...
-
Keks - przepis na tradycyjne ciasto wigilijne. Kluczowe miękkie wnętrze wypełnione po brzegi bakaliami
Keks to jeden z tradycyjnych wypieków bożonarodzeniowych. Słodki, delikatny i puszysty placek z dużą ilością bakalii to synonim świąt. Kluczowe są złote proporcje i spora ilość kolorowych dodatków, które sprawiają, że ciasto jest miękkie, puszyste...
-
Keks - przepis na ciasto wypełnione bakaliami. Ten dodatek nada mu niezwykłego aromatu
Keks - oto przepis na ciasto, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych. To wyjątkowy deser z ogromną ilością bakalii, czasem też orzechów, jest idealną alternatywą dla słodkich i twardych mazurków świątecznych. Niegdyś nasze babki...
-
Makowiec japoński: przepis na aromatyczne święta
Makowiec japoński, pomimo dość egzotycznej nazwy, jest w naszym kraju bardzo popularnym ciastem świątecznym. Jest aromatyczne, wilgotne i pełne przepysznych bakalii. Nie wyobrażasz sobie świąt bez makowca? Koniecznie sprawdź makowiec japoński...
-
Biały mak - co to jest i gdzie kupić ten składnik? Będzie dobry nie tylko do rogali!
Biały mak to słodki patent na świąteczne wypieki, ale nie tylko. Szukasz pomysłów, dzięki którym urozmaicisz tradycyjne przepisy? Sprawdź kilka receptur, które zaciekawią gości przy stole. Biały mak sprawdzi się zarówno jako główny składnik...
- Już nie kupuję serków ani wędlin. Kanapki jadam tylko z 5-minutową pastą
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Znalazła borowika-giganta. "Przez 30 lat nigdy takiego nie spotkałam"
- Kopytka babci mogą się schować. Włoski rarytas wychodzi genialnie
- Kluseczki z miseczki, czyli tani obiad. Najlepsze będą z tymi dodatkami
- Zaproś kolory do swojej kuchni i ciesz się czystymi naczyniami każdego dnia z PUR
- Pyszna masa na rogale marcińskie. Przepis od poznańskiego cukiernika
- Co dobrego można zrobić z dyni? Czas na jesienne smaki
- Rozpoznasz te klasyczne dania kuchni polskiej na zdjęciach? Sprawdź się!
- Rozpoznasz te klasyczne dania kuchni polskiej na zdjęciach? Sprawdź się!
-
Pyszne ciasta z bakaliami: oto kilka inspiracji, nie tylko na keks [PRZEPISY]
Zimą chętnie sięgamy po bakalie. Trudno wyobrazić sobie ten czas bez tych słodkich, suszonych owoców i rozmaitych orzechów, które dodają energii, a jednocześnie stanowią pyszną przekąskę. Na świątecznym stole nie może zabraknąć keksa, ale warto...
-
Baklawa - przepis na słodki przysmak rodem znad Morza Śródziemnego
Baklawa dobrze jest znana wszystkim miłośnikom kebabu - w większych restauracjach oferujących to danie, na deser można kupić właśnie baklawę. To prawdziwy przysmak obfity w cudowne aromaty - a ponadto jest bardzo słodka i tłusta. Czym jest baklawa...
-
Jak zrobić ciasteczka owsiane? Przepis na zdrową przekąskę w sam raz do porannej kawy
Nie ma nic lepszego niż ciasteczka owsiane podczas porannej kawy albo drugiego śniadania. Ta mała przekąska nadaje się do podgryzania o każdej porze dnia. To również zdrowy sposób na to, aby zjeść coś słodkiego i pożywnego. Jak zrobić ciasteczka...
-
Kajmakowy mazurek wielkanocny - jak zrobić pyszne i efektowne ciasto
Kajmakowy mazurek wielkanocny musi być bardzo słodki, bardzo chrupiący i obowiązkowo - pięknie udekorowany. Do tego celu najlepiej wykorzystać bakalie, z których można przygotować fantazyjne wzory. Oto niezwykle prosty i niezawodny przepis na pysz...