baklawa

Więcej o:

baklawa

  • Baklawa - przepis na słodki przysmak rodem znad Morza Śródziemnego

    Baklawa ? co to jest? Baklawa (baklava, bakława) to słodki wypiek, który jest bardzo popularny w kuchni tureckiej, greckiej, perskiej, a także bałkańskiej. Czy jednak można przyrządzić ją samodzielnie? Jak to zrobić? Wszystko wyjaśniamy! Baklawa ? ciasto. Jakiego użyć? Podstawowym składnikiem

  • Jak zrobić prawdziwą baklawę?

    Jak zrobić prawdziwą baklawę? Baklawa to tradycyjny deser kuchni bałkańskiej oraz bliskowschodniej. Bardzo słodki, intensywny w smaku, lepki i charakterystyczny. Często widzimy go w punktach serwujących kebab. Możemy jednak zaserwować sobie ten deser sami w domu, wspominając wakacje spędzone w

  • Turcja, Egipt, Tunezja - tam nie schudniesz na urlopie

    zanurkował, a potem triumfalnie wypłynął na wierzch. Falafel jest gotowy, gdy stanie się jasnobrązowy. W wersji egipskiej gotowe falafele obtacza się jeszcze w ziarnach sezamu. Smak Turcji: baklawa (bakława) Smakiem, który tradycyjnie kojarzy się z Turcją, jest oczywiście kebab

  • Trochę cen

    Nocleg w kwaterze prywatnej w okolicach Vela Luka - od 10 euro Prom Dubrownik-Mljet - 27 kun, Vela Luka-Split - 35 W restauracji: przystawki 20-50 kun, dania główne 50-100, deser 15-20, espresso 4-8 Kanapka w barze - 10-15 kun Baklawa w ciastkarni - 6 kun Muzea - 10-30 kun kuna = 0,55 zł

  • Na styku kultur - poznaj wyjątkowe smaki Tunezji

    . Najpopularniejsza jest baklawa. To cieniutkie warstwy ciasta filo przekładane posiekanymi orzechami laskowymi, pistacjami i migdałami. Ciasto jest pieczone i na koniec oblane gęstym miodem. Koniecznie trzeba też spróbować bambaloni, czyli tunezyjskich pączków z dziurką, smażonych na głębokim tłuszczu