bakłażan
-
Pasztet wyrzuciłam do kosza. Może się schować przy tej paście. Rodzina będzie oblizywać się ze smakiem
Pasta z bakłażana to jedno z tych smarowideł, które można przygotować na wiele sposobów. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, pełna witamin i błonnika, a do tego niezwykle uniwersalna. Doskonale komponuje się z pieczywem, jako dodatek do...
-
Choć to kawior, nie pochodzi od ryby. Zrobisz go z warzywa. Idealna pasta na chrupiące grzanki
Szukasz pomysłu na zdrowy i aromatyczny dodatek do chleba? Mam coś, co zachwyci cię smakiem i prostotą przygotowania. Wystarczy kilka chwil, by przygotować pyszną i sycącą pastę warzywną, idealną na śniadanie, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi....
-
Żadne zapiekanki. Bakłażana serwuję tylko w ten sposób. Zapisz przepis, bo spróbujesz i przepadniesz
Stał się nieodłącznym składnikiem w mojej kuchni, więc zawsze mam go w zapasie. Przygotowuję z niego szybką, smaczną i chrupiącą przekąskę, którą serwuję całej rodzinie. Co można zrobić dobrego z bakłażana? Wystarczy użycie kilku składników, by...
-
Wrzuciłam na grilla i po kilku minutach miałam obiad. Zajadałam się bardziej niż kotletami
Lato to idealny czas, aby wyciągnąć grilla z garażu i przygotować pyszny posiłek. Na nim można zrobić cokolwiek się tylko chce, bo wszystko wychodzi naprawdę smaczne. Jeśli chcesz zrobić coś szybkiego i sycącego, wrzuć to warzywo. Po kilku minutac...
-
Wiele osób myśli, że jest "mdły i bez smaku". Włoch zrobił go tak, że szczęka opada
Bakłażan potrafi wywoływać skrajne emocje. Albo się go uwielbia, albo omija szerokim łukiem. Wszystko wskazuje na to, że nieprzekonani nie będą już musieli odwracać od niego wzroku. Matteo Brunetti 5 czerwca wydał swoją pierwszą książkę zatytułowa...
-
Zapomnij o klasycznym sznyclu i postaw na warzywną alternatywę. Wystarczy panierka i smażenie na maśle
Chrupiący i złocisty sznycel bez grama mięsa? To możliwe dzięki sprytnej recepturze z wykorzystaniem obłędnie smacznych warzyw i banalnej w przygotowaniu panierki. To nie tylko zdrowsza alternatywa, ale i wyrafinowane danie godne najlepszych...
-
Jeszcze nie jadłam tak dobrych placków. Nie są z ziemniaków, a są równie pyszne
Placki to bardzo popularny pomysł na danie obiadowe. Robimy je z wielu składników, lecz najpopularniejsze są te z ziemniaków. Przepis, który chcemy wam zaproponować, zachęca, by użyć całkowicie innego składnika. Nieczęsto pojawia się w polskiej...
-
Nigdy nie lubiłam tego warzywa, a w tej wersji jest pyszne. Przebija klasyczne kotlety
Kotlety to punkt obowiązkowy każdego obiadu. Zazwyczaj stawiamy na ich klasyczne wersje zrobione z mięsa mielonego, a także schabu. Dziś zachęcamy do zrobienia ich w nowym wydaniu. Dla niektórych mogą okazać się smaczniejsze i będą częściej je...
-
To nie cukinia, czy papryka. To faszerowane warzywo zmiecie konkurencje. Farsz jest palce lizać
Faszerowane warzywa są bardzo popularną formą podania obiadu. W piekarniku zapiekamy cukinię, pomidory, a także paprykę, lecz w tym wypadku jest to coś innego. By całość miała odpowiedni smak, warto dopieścić farsz. W nim również można znaleźć...
-
Bakłażanowe roladki we włoskim stylu. Fenomenalny duet z aromatycznym farszem ziemniaczanym
Początek września to nie pora na nudne gotowanie! Złap za bakłażany i nadziej je obłędnym farszem z ziemniaków i mięty. Takie roladki to połączenie specjałów rodem z Sycylii i Sardynii, które spróbowane raz, na długo zostaną wpisane w domowe menu....
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- W sklepach były drogie, teraz mam tanio i prosto. Gotowe w 10 minut
- Na czym smażyć jajecznicę? Zapomnij o maśle. Są lepsze alternatywy
- Na obiad w piątek zrób te delikatne kotlety. Lepsze niż zwykłe mielone
- Gdzie wyrzucać torebki po chlebie? Wiele osób popełnia błąd
- Więcej pary do działania. McDonald's Polska wspiera wolontariuszy WOŚPMATERIAŁ PROMOCYJNY PR
- Przypomina babkę ziemniaczaną, ale jest lepszy. Zaspokoi największy głód
- Pączki tradycyjne uwielbiane przez pokolenia. Jak zrobić pączki jak u babci?
- Wsyp do kawy zamiast białego cukru. Będzie smakowała jeszcze lepiej
-
Danie z bakłażanem to nie tylko musaka. Co jeszcze można zrobić? Możliwości jest całe mnóstwo
Danie z bakłażanem to prawdziwy rarytas. Najbardziej rozpoznawalną potrawą jest musaka lub ratatouille. Sprawdź koniecznie, jakie przepisy przygotowaliśmy, a pytania typu: "Co na obiad?" - skończą się raz na zawsze!
-
Kotlety z bakłażana - pyszne, zdrowe i bez grama mięsa. Znakomity obiad w niecałą godzinę
Kotlety z bakłażana to nowe oblicze tradycyjnych mięsnych kotletów mielonych, łączące delikatną konsystencję bakłażana z wyrazistymi przyprawami i chrupiącą panierką. Kotlety te są znakomitym pomysłem na szybki, smaczny i zdrowy obiad - nie tylko...
-
Bakłażan z grilla: wykwintny dodatek, obok którego nie przejdziesz obojętnie
Bakłażan z grilla to idealne warzywo na sezon grillowy. Ta miękka i delikatna warzywna, kulinarna perełka zyskuje zupełnie nowe walory, gdy poddana jest grillowaniu. Dzięki swojej kremowej konsystencji oraz głębokiemu smakowi bakłażan staje się...
-
Musaka - bakłażanowa zapiekanka prosto z Grecji! Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjną musakę
Musaka to grecka zapiekanka wykonana na bazie bakłażana, mięsa mielonego i soczystych pomidorów. Czy może być coś bardziej śródziemnomorskiego? Przepis na tradycyjną musakę, znajdziecie w artykule.
-
Letni obiad w wersji premium, czyli bakłażany zapiekane z aromatycznym farszem. Jest zdrowo i kolorowo
Póki trwa sezon letni, warto zajadać się tym, co daje nam natura, czyli wyśmienitymi warzywami. Jeśli brakuje ci weny na lekki, letni obiad postaw na zapiekane bakłażany z dodatkiem kaszy kuskus. To niezawodna receptura na kolorowe, zdrowe i pożyw...
-
Bakłażan z piekarnika - zero nudy w kuchni! Pełnia smaku, a do tego zdrowo!
Bakłażan z piekarnika to szybkie i smaczne danie gotowe w kilka chwil. Z dodatkiem cukinii, sera i wyrazistych przypraw zrobi furorę na rodzinnym przyjęciu. Twoi bliscy będą prosić o dokładkę!
-
To nowa gwiazda kuchni. Nam Volodymyr Testardi zrobił taką kolację, że zazdrościła cała redakcja
Jego popularność na Instagramie eksplodowała. Wystarczyło kilka miesięcy, by skupił wokół siebie kilkaset tysięcy obserwujących. Fani Volodymyra Testardi zachwycają się jego przepisami, a w komentarzach wciąż przewijają się porównania do aktora,...
-
Bakłażan faszerowany: delikatny smak, którego nie da się zapomnieć
Bakłażan faszerowany to smakowite danie, które z pewnością zadowoli każdego smakosza. Klasyczne przepisy zaskakują swoją prostotą i równocześnie zachwycają głębią smaku. Bakłażan to delikatne warzywo, które z odpowiednimi dodatkami staje się...
-
Masz w domu bakłażana i te warzywa? To wystarczy, by zrobić szybki fit obiad z niczego. Niesamowicie pyszne
Nie masz pomysłu na szybki obiad z niczego? Potrzebujesz tylko kilka warzyw i bakłażana, który w tym wydaniu zawsze wychodzi smacznie. Nie musisz obawiać się goryczki, a sam przepis będzie idealny także jako dodatek do fit posiłku.
-
Lekka sałatka z makaronem i bakłażanem? Zjedz na zimno lub gorąco. Odpocznij po świątecznym obżarstwie
Sałatka z makaronem i bakłażanem to smaczna i lekka propozycja dla wszystkich, którzy mają dość ciężkostrawnego jedzenia. Wersji tego przysmaku jest sporo, a ostateczny charakter zależy wyłącznie od upodobań. Wypróbuj nasz przepis, a najesz się do...
-
Jak przygotować bakłażana do smażenia? Proste sposoby na wydobycie z warzywa pełni smaku
Jak przygotować bakłażana do smażenia? Wbrew pozorom nie jest to trudne. Wypróbujcie nasze triki, a za każdym razem przygotujecie przepyszną oberżynę. Sprawdźcie sami, jeśli nie wierzycie.
-
Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Znamy prostą metodę. Potrzebujesz jednego składnika
Przygotowując różne dania z warzywami, które jemy sporadycznie, napotykamy czasem na pewne trudności. Jedną z nich może być zagwozdka, co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki. Choć znany jest pod wieloma postaciami, w formie grillowanych plastrów...
-
Bakłażan na grilla. Co zrobić, żeby nie był gorzki? Wypróbuj ten sposób na sycące danie w wersji wege
Bakłażan na grilla to świetny sposób na proste, sycące danie, które zasmakuje nie tylko wegetarianom. Jak go przygotować? Wystarczy dodać te przyprawy, a będzie smakować obłędnie.
-
Musaka - przepis na grecką wersję lazanii. Zapiekanka według Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczna
Grecka zapiekana musaka to obiadowa klasyka tego śródziemnomorskiego kraju. Danie jest pysze i sycące. Musaka z przepisu Magdy Gessler jest też bardzo aromatyczna i prosta do przygotowania. Jak ją przygotować?
-
Przepis na szybki obiad z cukinią i bakłażanem w roli głównej. Jednogarnkowe danie zaoszczędzi twój czas
Nieraz zdarza się, że nie mamy dużo czasu na przygotowanie treściwego obiadu, lub zwyczajnie nie chce nam się stać długo przy garnkach. Warto poszukać ciekawego przepisu na smaczny, treściwy i szybki w przygotowaniu posiłek, którym nasyci się cała...
-
Pasta z bakłażana - przepis. Jak ją przyrządzić i z czym zaserwować?
Pasta z bakłażana znana jest pod różnymi nazwami, gdyż pojawia się w wielu kuchniach, zwłaszcza arabskiej, gdzie znana jest pod nazwą baba ghanoush. Niemniej jednak bez względu na sposób przygotownaia, pasta ta doskonale nadaje się do podania z...
-
Zapiekanka z bakłażana - gdy potrzebny pomysł na kolację albo obiad [PRZEPIS]
Zapiekanka z bakłażana to świetny pomysł na kolację czy obiad. Przygotowuje się ją łatwo i jest naprawdę pyszna. Mamy sprawdzony przepis na to boskie danie - inspirowane grecką musaką.
-
Bakłażan na grillu czy bakłażan faszerowany mięsem mielonym? Genialne przepisy na dania z bakłażanem
Bakłażan to coraz popularniejszy składnik w przepisach, które trafiają na nasze stoły. Jest to pozytywna tendencja, zwłaszcza że posiada on wiele pozytywnie wpływających na organizm składników odżywczych. Poznaj najlepsze przepisy na dania z...
-
Włączcie dźwięk. Oto bakłażan w genialnej, turbochrupiącej panierce. Można się zakochać
Smażony kurczak to ulubione danie wielu osób. Można go jeść jak kotlety schabowe, wkroić do sałatki albo włożyć między bułki. A co, gdy mięsa akurat nie ma w domu albo po prostu szukamy alternatywy? Turbochrupiące kotlety z bakłażana polecają się ...
-
Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?
Grillowany bakłażan może być dodatkiem lub daniem głównym. Idealnie komponuje się niemal z każdym gatunkiem sera i stworzy udany duet z kieliszkiem czerwonego wina. Szukasz pomysłu na smaczne menu na majówkę? Sprawdź gotowe pomysły na bakłażan.
-
Teraz bakłażany są najsmaczniejsze. Co z nich zrobić? Parmezanową zapiekankę Marthy Stewart
Sezon na bakłażany trwa. Warzywa te są teraz nie tylko tańsze, lecz także bardzo smaczne i dorodne. To doskonała okazja, by włączyć je do diety. Dziś mamy dla was pomysł na parmezanową zapiekankę z bakłażana. Sprawdźcie przepis.
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem, czyli jak bakłażan i mięta zmieniają oblicze klasycznej przekąski
Jest wiele wersji sałatek z tuńczykiem i sałatek z makaronem. My postanowiliśmy połączyć obie. Nasza sałatka z tuńczykiem i makaronem zawiera też bakłażana, miętę i ricottę, dlatego to naprawdę orzeźwiająca propozycja na drugie śniadanie lub...
-
Jak zrobić ratatuj (ratatouille)? Wersja dla wielbicieli misternego układania dań i dla leniuchów plus kilka porad
Ratatouille zwane w naszym kraju po prostu ratatuj, największą popularność zyskało chyba po filmie "Ratatuj". Ta prowansalska potrawka z bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli, i pomidorów, to świetne lekkie danie na letnie dni. Jak zrobić ratatuj?...
-
Musaka - pyszna potrawa rodem z Grecji. Przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący
Musaka to jedno z najsłynniejszych dań pochodzących ze słonecznej Grecji. Posmakuje nie tylko amatorom tradycyjnych potraw z różnych zakątków świata. Sprawdź, jak przygotować musakę i przywołać odrobinę greckiego słońca!
-
Ajvar - pasta z pieczonej papryki nie tylko do pieczywa [PRZEPIS]
Ajvar to doskonałe rozwiązanie dla tych, którym znudził się już serek śmietankowy albo hummus na kanapce. Polubią go zarówno wielbiciele kuchni roślinnej, jak i smakosze mięs. Zobacz, jak przygotować tradycyjną bałkańską potrawę.