barszcz
-
Z buraków zrobisz nie tylko chłodnik. Upiecz warzywa w piekarniku, a później podaj unikalną zupę
Krem z pieczonych buraków to przepis na rarytas i ciekawą alternatywę dla uwielbianego wiosną i latem chłodnika. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki ...
-
Barszcz biały na bogato. Będzie gęsty i aromatyczny dzięki sekretnemu dodatkowi - pijesz go w upały
Barszcz biały to obok żurku najczęściej gotowana zupa na Wielkanoc, co nie powinno dziwić - taka jest tradycja, a sama zupa jest po prostu pyszna. Dziś zdradzimy przepis na barszcz biały na bogato, który dzięki sekretnemu składnikowi jest jeszcze...
-
Jaka jest różnica między barszczem a żurkiem? Chodzi o mąkę, ale są jeszcze dwie kwestie
Za pasem Wielkanoc, więc czas barszczu i żurku. Te dwie zupy, chociaż wyglądają nieco podobnie, różnią się smakiem i sposobem przygotowania. Czym jest barszcz biały, a czym jest żurek? Oczywiście odróżnia je mąka użyta do przygotowania zakwasu. Są...
-
Zakwas na barszcz biały przygotujesz samodzielnie w domu. To dziecinnie proste, ale uzbrój się w cierpliwość
Przygotowanie tradycyjnych dań wielkanocnych to nie lada wyzwanie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że do gotowania należy się odpowiednio przygotować. Z tego powodu podpowiadamy jak przygotować znakomity zakwas na barszcz biały. Należy wykonać ...
-
Wielkanocny barszcz chrzanowy - stary przepis z mazowieckiej wsi. Gotuje się go dwa dni, a najważniejsze są żeberka
Barszcz chrzanowy może nie jest tak popularny w Wielkanoc jak żurek, ale smakiem z pewnością mu nie ustępuje. W moim rodzinnym domu barszcz chrzanowy gotuje się dwa dni - zaczyna się w Wielki Piątek po południu, a kończy wieczorem w Wielką Sobotę....
-
Barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz i nie tylko - bez niego nie ma świąt! Prosty przepis na zupę z tradycją
Barszcz wielkanocny to potrawa z bogatą tradycją. Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami, palmą, ale i barszczem. Najlepiej ze swojską kiełbasą i gotowanymi jajkami. Poznaj historię dania i koniecznie sprawdź przepis.
-
Barszcz ukraiński - kolorowe danie rodem z tradycyjnej kuchni. Sekretem są te warzywa i mięsna wkładka
Barszcz ukraiński to przepis na aromatyczną i sycącą zupę, która obłędnie smakuje. Tradycyjna wersja dania opiera się na wywarze mięsnym i dużej ilości warzyw. Warto jednak trzymać się podstawowej zasady - tu rządzi prostota, jakość i smak!
-
Pyszny krem z pieczonych buraków. Ciekawa i oryginalna alternatywa dla tradycyjnej zupy buraczkowej
Krem z pieczonych buraków to przepis na smakowity rarytas i ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki - mowa...
-
Ryba po grecku w wersji wege. Tym warzywem z powodzeniem zastąpisz dorsza! Będzie smakować obłędnie
Ryba po grecku to jedno z tych dań, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Jeśli jednak preferujesz kuchnię wegańską, nic straconego - tę potrawę możesz przygotować również w wersji bezmięsnej.
-
Zbrodnia na barszczu czerwonym. Jedna czynność z zakwasem zamieni pyszne danie w ciemną breję. Można tego uniknąć
Barszcz czerwony to świąteczna klasyka. Zazwyczaj to właśnie od tej potrawy zaczynamy wspólną wieczerzę i chyba wszyscy zgodzimy się, że najlepszy barszcz, to ten na zakwasie. Niestety, z zakwasem trzeba ostrożnie, ponieważ jeden niepozorny błąd...
-
Najlepsza zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Dobrze ją dopraw
-
Niby borowik, ale nie prawdziwek. Gdzie szukać siniaków i czy są jadalne?
-
Tam, gdzie muzyka łączy się z wolnością. Idą za głosem serca i talentuMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Te kluseczki z 3 składników biją kopytka na głowę. Przyda się biały napój
-
Weź wczorajszy rosół, trochę sera i czosnek. Takiej zupy nie zjesz nigdzie
- Przed tobą najtrudniejszy quiz o jajkach. Na komplet mogą liczyć tylko smakosze!
- Jak mrozić drożdże, aby nie straciły swoich właściwości? Trzy ważne zasady
- Dominikańczyk poszedł do baru mlecznego. Co ocenił najlepiej? Wcale nie pierogi
- Nie ma szybszego przepisu na sernik. Zrobisz go w 20 minut, bez piekarnika
- Obiad jednogarnkowy, czyli makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
-
Barszczyk wigilijny bez zakwasu. Prosty, pyszny i aromatyczny
Aromatyczny barszcz jest jedną z tradycyjnych potraw na świątecznych stołach. W dodatku z krokiecikami, pasztecikami czy uszkami stanowi absolutny klasyk okresu świąt Bożego Narodzenia. Jak go przygotować bez zakwasu?
-
Magda Gessler podzieliła się przepisem, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Ważny składnik to konkretne owoce
Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych w Polsce osób związanych ze środowiskiem kulinarnym. Wiele osób chętnie korzysta z jej przepisów przez cały rok, a przed świętami to zainteresowanie jeszcze się wzmaga. A jaki jest jej ulubiony przepis ...
-
Najprostszy przepis na barszcz czerwony. Nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny, ale przyda się piekarnik
Barszcz czerwony to w większości polskich domów obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole i to właśnie od niego zaczyna się uroczysta wieczerza. Niestety, w ferworze przedświątecznych przygotowań mogliśmy zapomnieć o zakwasie - teraz już za późno, b...
-
Barszcz czerwony na święta i nie tylko: zdradzamy najlepsze przepisy w całym internecie
Barszcz czerwony to jedna z potraw, które kojarzą się z Wigilią Bożego Narodzenia. Choć można go jeść przez cały rok, zarówno pod postacią czystą, jak i w wersji zabielanej, to jednak najczęściej pojawia się on na wigilijnym stole.
-
Jak usunąć plamę z barszczu? Nie fatyguj pana Chajzera, sprytny trik rozwiąże problem. Przyda się biały proszek
Barszczyk. Któż go nie kocha? To jedna z tych potraw, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Niestety barszczyk chyba też się do nas przywiązał i lubi zostać z nami na dłużej w postaci plam na obrusie, koszuli, krawacie. Jak łat...
-
Dlaczego należy zaoctować barszcz? Bynajmniej nie dla smaku - ten trik zamieni barszcz w klejnot wigilijnego stołu
Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego barszczu czerwonego. Przepis na barszcz sam w sobie nie jest skomplikowany, ale w trakcie warzenia można się potknąć na jednej rzeczy i przez zwykłe niedopatrzenie zamiast pięknego, rubinowego...
-
Jak zrobić zakwas z buraków, żeby zdążyć do Wigilii? Sprytny trik sprawi, że będzie gotowy już w cztery dni
Do świąt już rzut beretem, a tobie zapomniało się nastawić zakwas? Jeśli myślisz, że teraz czeka cię już tylko barszcz z torebki, śpieszymy z przepisem na zakwas z buraków last minute. Trik z kwaśnym sokiem sprawi, że aromatyczna baza do wigilijne...
-
Rączka gotuje - przepis na krokiety i barszcz. Śląski kucharz zdradza trik na wzmocnienie smaku farszu
Rączka gotuje to popularny program kulinarny emitowany na antenie TVP Katowice oraz na YouTube. W jednym z odcinków sympatyczny kucharz pokazał swój przepis na pyszny barszcz z krokietami, który przyda się zwłaszcza przed świętami. Farsz do...
-
Uszka z przepisu Magdy Gessler. Razem z barszczem stworzą prawdziwie świąteczną atmosferę
Barszcz z uszkami to jedno z podstawowych wigilijnych dań. Przedstawiamy przepis na uszka, które przygotowuje Magda Gessler. Gwiazda przygotowuje je w bardzo łatwy sposób z prostych składników. Do farszu dodaje suszone borowiki, liść laurowy i zie...
-
Kiszone buraki - przepis i do barszczyku i na zagrychę. To tylko pięć składników, ale lepiej się pospiesz
Kiszone buraki to nie tylko zdrowa przekąska, ale także sposób na podkręcenie smaku wigilijnego barszczu i ciekawy dodatek do sałatek. Przepis na kiszone buraki jest banalny i wymaga minimum wysiłku, jednak jeśli chcesz zdążyć do świąt, lepiej się...
-
Tak sprawdzisz, czy zakwas na barszcz jest już dobry. Wystarczą zaledwie 3 elementy
Domowy zakwas buraczany jest produktem wymagającym, lecz wartym każdej pracy. Aby nie zmarnować poświęconego mu czasu, warto wcześniej upewnić się, czy jest już dobry do spożycia. Te trzy elementy podpowiedzą ci, czy możesz go użyć, czy lepiej...
-
Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie zapleśniał? Oto prosty sposób, który temu zapobiegnie
Jeśli w twoim słoiku z zakwasem pojawiła się pleśń, niestety nie będzie on już dobry do użycia i należy go wyrzucić. Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie zapleśniał? Podajemy metodę, dzięki której unikniesz kuchennej porażki.
-
Babcia Krysia robi najlepsze uszka z grzybami. Jej przepis to hit koła gospodyń wiejskich
Wigilijny barszcz nie ma dla wielu z nas sensu, jeśli nie jest serwowany z miękkimi, aromatycznymi uszkami. Niestety gotowe produkty nie smakują tak dobrze, jak te, które pamiętamy z dzieciństwa. Jeśli zdecydujemy się przygotować je samodzielnie,...
-
Przepis na barszcz czerwony od Magdy Gessler. Ważne jest odpowiednie warzywo, by przywołać smak dzieciństwa
Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler to kwintesencja wspomnień kulinarnej gwiazdy. Autorka powraca myślami do czasów wczesnego dzieciństwa, które ściśle są związane z niezapomnianymi smakami. Okazuje się, że aby przyrządzić pyszną potrawę...
-
To przepis starych górali. Takiego barszczu spod samiuśkich Tater nie da się podrobić. Kluczowe jest mięso
Góralskie przysmaki cieszą za każdym razem, gdy wyprawa w góry kończy się w prawdziwej karczmie. A co jeśli ma się ochotę na takie danie, a góry daleko? Można przyrządzić je w domu. Barszcz spod samiuśkich Tater to najlepszy przykład. Nie zapomnij...
-
Przepis na postny barszcz czerwony z książki kucharskiej z 1985 roku. Jego sekretem jest szklanka aromatycznego soku
Nasz redakcyjna koleżanka znalazła ostatnio starą książkę kucharską "Dobra kuchnia", wydaną w 1985 roku. Oprócz przepisów na charakterystyczne dania PRLu, na pożółkłych kartach widnieje przepis na postny barszcz czerwony. Ten smak z pewnością...
-
Czy barszcz na święta można zrobić wcześniej i zamrozić? Zwróć uwagę na składniki - możesz się zatruć
Przed świętami mamy na głowie mnóstwo gotowania i żeby ze wszystkim zdążyć i nie zwariować, niektóre potrawy wcześniej mrozimy. O ile mrożenie pierogów i uszek jest jak najbardziej w porządku, tak sprawa się komplikuje, kiedy chcemy zamrozić barsz...
-
Staropolski barszcz grzybowy Gessler. Najlepszy przepis wigilijne danie z aromatycznych leśnych zbiorów
Staropolski barszcz grzybowy Magdy Gessler to propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapach, jaki towarzyszy tej potrawie urzeka wszystkich domowników. Wszystko za sprawą leśnych grzybów, których aromat w trakcie gotowania roznosi się...
-
Barszcz królewski. Tak jadał Tadeusz Soplica. Podajemy przepis na staropolską zupę
Barszcz królewski to rodzaj zupy, którą przyrządza się w Polsce od wieków. Z dodatkiem odpowiednich przypraw uzyskuje wyjątkowo głęboki aromat. Taki barszcz rozgrzeje i doda energii jesienią i zimą. Podajemy prosty przepis.
-
Barszcz Danuty Martyniuk nie ma sobie równych. Gwiazda zdradziła jego największy sekret
Barszcz ukraiński to idealna propozycja na jesienny zimniejszy dzień. Nie tylko zachwyci swoim smakiem, ogrzeje, a także zaspokoi żołądek na długi czas. Syta potrawa w wykonaniu Danuty Martyniuk wychodzi rewelacyjnie. To wszystko dzięki pewnej...
-
Barszcz czerwony - przepis cioci Ali z ciekawym dodatkiem. Będzie głęboki i esencjonalny, i to bez wywaru mięsnego
Barszcz czerwony to jedna z ulubionych potraw Polaków i chętnie jemy ją cały rok, nie Tylko w Wigilię. Przepis na barszcz czerwony jest bardzo prosty, tym bardziej że nie musisz go gotować na wywarze mięsnym. Jak zatem osiągnąć głęboki i...
-
Barszczyk czerwony dobry nie tylko w Wigilię. Koniecznie sprawdźcie genialny przepis poniżej!
Barszczyk czerwony to zupa, która gości na stołach zazwyczaj w okresie świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak skorzystać z jesiennych zbiorów i zachwycić domowników pysznym i zdrowym barszczem.
-
Jak zrobić barszcz ukraiński? Tradycyjny przepis prosto z Połtawy. Są w nim nieoczywiste składniki
Odkąd w Polsce mieszka z nami wielu obywateli Ukrainy, coraz częściej nadarza się okazja pozyskać nowych przyjaciół z obcego kraju. Choć nasze kultury czy języki są do siebie zbliżone, a sama kuchnia ma wiele punktów wspólnych, to jednak warto...
-
Barszcz ukraiński - przepis Karola Okrasy. Sekret pysznej zupy? Dwie łyżki koncentratu pomidorowego
Barszcz ukraiński z przepisu Karola Okrasy jest dobrym pomysłem na pyszną, aromatyczną i sycącą zupę. Jej przygotowanie nie jest trudne, więc z pewnością każdy sobie poradzi. Zobaczcie sami.
-
Barszcz ukraiński - przepis babci na tradycyjny obiad. Podstawą jest dobór składników
Barszcz ukraiński - przepis babci zawsze się sprawdza kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Choć danie to możemy przygotować na wiele sposobów, najsmaczniejszy jest ten gotowany tradycyjnie. Sekretem jest pyszny bulion i świeże dodatki.
-
To już oficjalnie jedyny słuszny przepis. "Barszcz ukraiński został zderusyfikowany"
Barszcz ukraiński chroniony przez UNESCO. Komitet postanowił, że zupa zostanie wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego wymagającego pilnej ochrony. Choć w obliczu wojny może się to wydawać błahostką, dla Ukraińców ma znaczenie...
-
Barszcz czerwony - przepis na tradycyjny obiad. Trik Magdy Gessler sprawi, że nabierze intensywnego smaku i koloru
Zazwyczaj jest podawany w towarzystwie uszek na Wigilię. Ale śmiało można go jeść przez cały rok. Nie wymaga wielkich umiejętności kuchennych, samo przygotowanie zajmuje nie więcej niż dwa-trzy kwadranse. Jego smak jest wyrazisty, aromatyczny, a...
-
Barszcz ukraiński - poznaj przepisy na wyjątkową zupę. Wersja z fasolą i bez
Barszcz ukraiński to zupa, którą jada się zwłaszcza na wschodzie. Jest pożywna, treściwa, a przy tym smakuje wybornie. Sprawdź, jak należy wykonać barszcz po ukraińsku i zachwyć się jego niepowtarzalnym smakiem.
-
Barszcz biały a żurek. Różnice, które powinien znać każdy, kto uważa, że zna się na gotowaniu
Barszcz biały i żurek - niby dwie podobne zupy, a jednak przepisy zdecydowanie się różnią. Obie są na zakwasie, obie obowiązkowo podawane z kiełbaską i obie najlepiej smakują na Wielkanoc. Ale musisz wiedzieć zdecydowanie więcej, by nazywać siebie...
-
Bardzo pożywna, wieloskładnikowa zupa, czyli barszcz ukraiński z przepisu babci
Sycąca zupa z wielu warzyw to barszcz ukraiński, a z przepisu babcinego smakuje jak żadna inna. Nietrudno ją zrobić samemu z naszej receptury. Przekonajcie się sami.