barszcz
-
Od lat nie podaję barszczu białego na Wielkanoc. Robię tę zupę, a rodzina szaleje na jej punkcie
W niedzielę usiądziemy wraz z rodziną do wspólnego stołu, by świętować Wielkanoc. Pojawią się wtedy tradycyjne dania, które wszyscy od lat znamy. Jednak takiej zupy nikt się nie spodziewa, a może być ona alternatywą dla żurku i białego barszczu....
-
Barszcz biały na Wielkanoc. Jak zrobić zakwas? Mąka może wszystko zniszczyć
Jak zrobić barszcz biały na Wielkanoc? Przepis jest wbrew pozorom bardzo łatwy, ale cały sukces zaczyna się od dobrego zakwasu. Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Musisz użyć odpowiedniej mąki. Liczy się rodzaj i stopień przemiału.
-
Na Wielkanoc w mazowieckiej wsi robi się nietypową zupę. Żaden żurek, czy barszcz
Na Wielkanoc żurek albo barszcz to niemal obowiązek. Jednak nie wszędzie te potrawy królują tego dnia. Teściowa mojej cioci robiła zupełnie inną zupę, a mieszkała na "wiślunku", czyli w mazowieckiej wsi, która znajdowała się blisko Wisły. Takiej...
-
Zakwas na barszcz biały. Sprawdzi się tylko jedna mąka - inna niż do żurku
Jak zrobić barszcz biały na Wielkanoc? Przepis jest wbrew pozorom bardzo łatwy, ale cały sukces zaczyna się od dobrego zakwasu. Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Musisz użyć odpowiedniej mąki. Liczy się rodzaj i stopień przemiału.
-
Dania na Wielkanoc 2024. Sprawdź, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole i dobrze zaplanuj zakupy
Dania na Wielkanoc w 2024 roku muszą być przede wszystkim smaczne. Święta wielkanocne zbliżają się do nas wielkimi krokami, to idealny moment, aby ustalić świąteczne menu. Sprawdź przepisy i się zainspiruj.
-
Na obiad w Środę Popielcową babcia zawsze robiła ten barszcz. Był obłędny, a liczył się kwas
Co na obiad w Środę Popielcową? Przywiązani do tradycji katolicy tego dnia rezygnują z jedzenia mięsa i zachowują post. Moja babcia tego dnia gotowała konkretną potrawę, której nigdy nie mogłam zrozumieć. Niby post, więc powinniśmy jeść niesmaczni...
-
Wigilijny barszcz o niebo lepszy od tego, którym chwali się twoja teściowa. Dodaj sekretny składnik i zaskocz wszystkich
Polacy dzielą się na tych, którzy na wigilijnym stole serwują czerwony barszcz i na tych, którzy podają gościom grzybową. Buraczana i lekko pikantna zupa robi jednak większą furorę ze względu na dodatek uszek z grzybami. Co zrobić, by smak barszcz...
-
Jak przyprawić barszcz czerwony na wigilię? Te dodatki to absolutny must-have. Bez nich zupa smakuje jak pomyje
Wigilia już niedługo, a wraz z nią, przedświąteczny szał kulinarny. Wiele Polek i Polaków wyruszy niebawem do kuchni, by pichcić bożonarodzeniowe potrawy. Jednym z klasyków jest niewątpliwie czerwony barszcz z uszkami. Czym go doprawić, by smakowa...
-
Szybki dodatek do barszczu czerwonego. Ten przepis uratuje cię od żmudnego lepienia uszek z mięsem lub kapustą
Masz dość lepienia uszek? Trudno się temu dziwić. Jest to wyjątkowo żmudna i czasochłonna praca. Na całe szczęście wigilijny barszcz czerwony można podawać z innymi dodatkami. Jedni uwielbiają barszcz z ziemniakami, inni z puree z fasoli. My...
-
Strzelczyk zdradza przepis na wigilijny barszcz, który zawsze wychodzi. Koniecznie dodaj ten składnik
O świętach można mówić różne rzeczy, jednak jedno jest pewne - na stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu. Tomasz Strzelczyk również stosuje się do tej zasady i pokazał swój przepis na tę zupę. Dodaj do niej dużo różnych produktów, ale jeden...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Sałatka lepsza od gyrosa. Można się kłócić, ale deklasuje wszystkie inne
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Biała kiełbasa nie tylko do żurku. Zapiecz ją w tym sosie
- Ta sałatka smakuje o niebo lepiej niż jarzynowa. Idealna na Wielkanoc
- Woda z kiełbasy jest źródłem aromatu! Nie wylewaj jej, tylko wykorzystaj
- Poradzisz sobie w cukierni? Zdobądź w tym quizie komplet i jesteś mistrzem
- Śledź w tym wydaniu to niemały rarytas. Tu rządzą kolorowe dodatki
-
Przetestowałam menu świąteczne restauracji Magdy Gessler. Za pięć pierogów 51 zł, ale śledzie...
Kierowana ciekawością i apetytem na świąteczne potrawy postanowiłam przetestować wigilijne klasyki z menu świątecznego restauracji "U Fukiera". Zamówiłam barszcz, pierogi, bigos oraz śledzika po kaszubsku. Jak mi smakowało, ile to wszystko...
-
Barszcz czerwony traci kolor? Te składniki przybędą z odsieczą
Wyobrażasz sobie Wigilię bez pysznego, esencjonalnego i wyrazistego barszczu czerwonego? My też nie. Jednak ta potrawa potrafi dać w kość z jednego powodu. Barszcz czerwony traci kolor i płowieje, lub przeciwnie - ciemnieje? Znamy na to sposób....
-
Gotujesz barszcz i wciąż mu czegoś brakuje? Składnik, który wyrzucasz do kosza jest tu na wagę złota
Barszcz, barszczyk barszczunio... bez niego święta nie są tak smaczne. Jednak czasami bywa tak, że gotujemy go i gotujemy, a on wciąż jakiś taki - nijaki. Jak pomóc potrawie wydobyć głębię smaków bez dodawania za dużej ilości przypraw, zakwasu lub...
-
Zakwas na barszcz wyleciał ci z głowy? Z tym trikiem będzie gotowy nawet w trzy dni
Wyobrażasz sobie święta bez pysznego, esencjonalnego barszczu czerwonego? Pewnie nie, ale co począć, jeśli w ferworze świątecznych przygotowań, zrobienie zakwasu na barszcz zupełnie wyleciało ci z głowy? Spokojnie, nie musisz posiłkować się gotowc...
-
Jak zrobić uszka? Tego przepisu nie da się zepsuć. Dodatek do barszczu wychodzi idealnie smaczny
Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Danie nie smakowałoby jednak równie dobrze, gdyby było pozbawione smacznych dodatków z aromatycznym farszem. Jak zrobić uszka, aby cała rodzina się nimi zachwycała? Zdradzamy sprawdzony...
-
Bez zakwasu, a smak ma obłędny. To najprostszy przepis na barszcz czerwony, stosuję go od lat
Zupa, jaką jest czerwony barszcz, to punkt obowiązkowy każdych świąt Bożego Narodzenia. Jednak w szale przygotowań można zapomnieć o przygotowaniu zakwasu. W takim wypadku warto zrobić barszcz czerwony z tego przepisu. Jego przyrządzenie jest...
-
Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie spleśniał? Poznaj trzy wskazówki - jedna dotyczy słoika
Zakwas buraczany to nie tylko podstawa najlepszego barszczu wigilijnego, lecz także prawdziwa bomba witaminowa i zbawienie dla jelit i układu odpornościowego. Jednak jeśli nieumiejętnie nastawimy zakwas, możemy spodziewać się tego, że nam...
-
Jak doprawić barszcz czerwony? Te tanie dodatki znajdują się w każdym polskim domu
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Niektórzy piją ją prosto z kubka, inni z kolei zajadają się nią razem z uszkami lub krokietami. Aby zupa wyszła doskonale, musi zostać odpowiednio doprawiona. Jakie przyprawy powinny się...
-
Uszka Magdy Gessler są perfekcyjne. Trik z miską ułatwia ich przygotowanie i dzięki temu są jeszcze smaczniejsze
Magda Gessler od lat pokazuje, jak przyrządzić najlepsze dania. Na zbliżające się święta również ma przygotowane receptury, które okazują się bezbłędne. Jedna z nich dotyczy uszek, które tak chętnie wrzucamy do barszczu. Metoda z miską sprawia, że...
-
Barszcz ukraiński a barszcz czerwony - czym się różnią? Babcine przepisy na pyszne wigilijne zupy
Barszcz ukraiński i barszcz czerwony to dwie bardzo popularne w Polsce zupy, zwłaszcza w okresie zimy i Bożego Narodzenia. Przedstawiamy dwa przepisy, dzięki którym stworzysz w swojej kuchni ten pyszny, aromatyczny przysmak. Radzimy też, co zrobić...
-
To ostatni dzwonek, by go zrobić. Dzięki niemu wigilijny barszcz będzie obłędny
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się, co takiego podać rodzinie, jednak niektóre potrawy są niezmienne. Jedną z nich jest czerwony barszcz z uszkami. By był smaczniejszy, warto dodać ten napój. Jednak...
-
"Oszukane" krokiety do świątecznego barszczu. Pójście na łatwiznę chyba nigdy nie było smaczniejsze
Umówmy się, krokiety są pyszne, ale ich wykonanie niestety zajmuje dużo czasu. Zbliżają się święta i w wielu domach barszcz podaje się właśnie z krokietami lub pasztecikami, z którymi jest jeszcze więcej roboty. My dziś jednak zdradzimy wam przepi...
-
Gwarantujemy, że święta będą smaczniejsze z tym specjałem. Idealne do zup, a szczególnie barszczu
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się, co postawić na świątecznym stole, by cała rodzina była zadowolona. My mamy pomysł, który z pewnością zasmakuje wszystkim. Nadzienie idealnie komponuje się z kruchym...
-
Zakwas na barszcz czerwony z przepisu Ani Starmach. Dzięki jednemu składnikowi wychodzi jeszcze lepszy
Czerwony barszcz to potrawa, bez której święta Bożego Narodzenia nie byłyby takie same. Najlepiej smakuje ten na domowym zakwasie buraczanym. Jak przygotowuje go Ania Starmach? Bardzo prosto. Dodaje do niego jeden nietypowy składnik, który...
-
Aromatyczny barszcz czerwony na domowym zakwasie - przepis ''palce lizać''. Sprawdź, jak go zrobić
Barszcz czerwony na domowym zakwasie to kulinarny majstersztyk! Wigilia bez czerwonego barszczu to nie Wigilia. W artykule przepis na domowej roboty barszcz na ekologicznym zakwasie.
-
Tą zupą zajadali się wszyscy w PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza, co dodać, by smak był jeszcze bardziej wyrazisty
Polacy tuż po 1989 chcieli zapomnieć o czasach PRL-u i grubą kreską odcinali się od dotychczasowych przyzwyczajeń. Wszyscy mieli apetyt na to, co zachodnie, dlatego też wiele dań zostało zapomnianych. Jedną z nich jest zupa z buraków ćwikłowych....
-
Zakwas na barszcz świąteczny możesz zrobić już teraz, ale zadbaj o ważną rzecz. Będzie esencjonalny i pyszny
Do świąt zostało jeszcze sporo czasu, ale żeby oszczędzić sobie nerwów i bieganiny, niektóre rzeczy warto zaplanować z wyprzedzeniem. Jedną z tych rzeczy jest zakwas na barszcz, który z powodzeniem możesz przygotować naprawdę dużo wcześniej. Jedna...
-
Nie ma lepszej zupy na jesień. Barszcz z ziemniakami to przepis na rozgrzewający, kolorowy obiad
Zamiast po raz kolejny serwować klasyczny rosół postaw na trochę koloru i zastrzyk witamin. Przepis na barszcz zabielany to prawdziwy rarytas na jesienną, chłodną pogodę. Zupę warto podać z tłuczonymi ziemniaczkami i innymi, kolorowymi dodatkami....
-
Lepszego barszczu czerwonego nie zrobi nawet babcia. Wszystko dzięki dodatkom prosto z lasu
Lista kultowych, polskich zup jest długa, a wśród najlepszych można śmiało wyróżnić barszcz czerwony. Danie o obłędnym kolorze i aromacie kojarzy się przede wszystkim ze świętami, jednak sprawdzi się też na stole bez specjalnej okazji. Ważne jedna...
-
Z buraków zrobisz nie tylko chłodnik. Upiecz warzywa w piekarniku, a później podaj unikalną zupę
Krem z pieczonych buraków to przepis na rarytas i ciekawą alternatywę dla uwielbianego wiosną i latem chłodnika. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki ...
-
Barszcz biały na bogato. Będzie gęsty i aromatyczny dzięki sekretnemu dodatkowi - pijesz go w upały
Barszcz biały to obok żurku najczęściej gotowana zupa na Wielkanoc, co nie powinno dziwić - taka jest tradycja, a sama zupa jest po prostu pyszna. Dziś zdradzimy przepis na barszcz biały na bogato, który dzięki sekretnemu składnikowi jest jeszcze...
-
Jaka jest różnica między barszczem a żurkiem? Chodzi o mąkę, ale są jeszcze dwie kwestie
Za pasem Wielkanoc, więc czas barszczu i żurku. Te dwie zupy, chociaż wyglądają nieco podobnie, różnią się smakiem i sposobem przygotowania. Czym jest barszcz biały, a czym jest żurek? Oczywiście odróżnia je mąka użyta do przygotowania zakwasu. Są...
-
Zakwas na barszcz biały przygotujesz samodzielnie w domu. To dziecinnie proste, ale uzbrój się w cierpliwość
Przygotowanie tradycyjnych dań wielkanocnych to nie lada wyzwanie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że do gotowania należy się odpowiednio przygotować. Z tego powodu podpowiadamy jak przygotować znakomity zakwas na barszcz biały. Należy wykonać ...
-
Wielkanocny barszcz chrzanowy - stary przepis z mazowieckiej wsi. Gotuje się go dwa dni, a najważniejsze są żeberka
Barszcz chrzanowy może nie jest tak popularny w Wielkanoc jak żurek, ale smakiem z pewnością mu nie ustępuje. W moim rodzinnym domu barszcz chrzanowy gotuje się dwa dni - zaczyna się w Wielki Piątek po południu, a kończy wieczorem w Wielką Sobotę....
-
Barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz i nie tylko - bez niego nie ma świąt! Prosty przepis na zupę z tradycją
Barszcz wielkanocny to potrawa z bogatą tradycją. Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami, palmą, ale i barszczem. Najlepiej ze swojską kiełbasą i gotowanymi jajkami. Poznaj historię dania i koniecznie sprawdź przepis.
-
Barszcz ukraiński - kolorowe danie rodem z tradycyjnej kuchni. Sekretem są te warzywa i mięsna wkładka
Barszcz ukraiński to przepis na aromatyczną i sycącą zupę, która obłędnie smakuje. Tradycyjna wersja dania opiera się na wywarze mięsnym i dużej ilości warzyw. Warto jednak trzymać się podstawowej zasady - tu rządzi prostota, jakość i smak!
-
Pyszny krem z pieczonych buraków. Ciekawa i oryginalna alternatywa dla tradycyjnej zupy buraczkowej
Krem z pieczonych buraków to przepis na smakowity rarytas i ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki - mowa...
-
Ryba po grecku w wersji wege. Tym warzywem z powodzeniem zastąpisz dorsza! Będzie smakować obłędnie
Ryba po grecku to jedno z tych dań, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Jeśli jednak preferujesz kuchnię wegańską, nic straconego - tę potrawę możesz przygotować również w wersji bezmięsnej.
-
Zbrodnia na barszczu czerwonym. Jedna czynność z zakwasem zamieni pyszne danie w ciemną breję. Można tego uniknąć
Barszcz czerwony to świąteczna klasyka. Zazwyczaj to właśnie od tej potrawy zaczynamy wspólną wieczerzę i chyba wszyscy zgodzimy się, że najlepszy barszcz, to ten na zakwasie. Niestety, z zakwasem trzeba ostrożnie, ponieważ jeden niepozorny błąd...
-
Barszczyk wigilijny bez zakwasu. Prosty, pyszny i aromatyczny
Aromatyczny barszcz jest jedną z tradycyjnych potraw na świątecznych stołach. W dodatku z krokiecikami, pasztecikami czy uszkami stanowi absolutny klasyk okresu świąt Bożego Narodzenia. Jak go przygotować bez zakwasu?