barszcz
-
Weźmiesz łyżkę barszczu Strzelczyka i nie spojrzysz na wersję mamy. Jeden składnik jest obowiązkowy
Zastanawiasz się, co zrobić, aby twój barszcz świąteczny był wyjątkowy? Tomasz Strzelczyk zdradził niezawodny przepis, który zawsze wychodzi. Jego tajemnicą jest dodanie jednego składnika, który nadaje potrawie głęboki smak.
-
Dodaj do barszczu 2 łyżki tego płynu. Bezbłędnie przełamie smak. Tak robi polski szef kuchni
Tak jak rybnym symbolem świąt są śledzie i karp, tak wśród zup niepodzielnie króluje barszcz czerwony. Każdy chce, by miał piękny, rubinowy kolor i smakował jak z najlepszej restauracji. Mamy przepis polskiego szefa kuchni, z którym na pewno się t...
-
Barszcz pieczarkowy robię zawsze przed świętami. Lepszy od grzybowej
Zupa pieczarkowa to pyszny obiadowy pewniaczek, ale ten przepis będzie idealny i na codzienny obiad, i na wigilijną kolację. Jak zrobić tani barszcz pieczarkowy? To proste i pyszne danie, którym możesz zaskoczyć rodzinę w święta.
-
Sprawdzony i stary jak świat. Tylko tak zrobisz zakwas na barszcz wigilijny
O zakwasie buraczanym można śmiało powiedzieć, że to bordowe płynne szczęście. Szczęście nie tylko dlatego, że świetnie wpływa na cerę, wspomaga odporność i pracę jelit, lecz także jest bazą do najpyszniejszej polskiej zupy, którą zajadamy się w...
-
Kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Zapisz tę datę w kalendarzu! Będzie pysznie
Warto zaznaczyć sobie w kalendarzu, kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny. W ferworze świątecznych przygotowań ten moment mógłby nam umknąć, a wielu z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez barszczu.
-
Podam na Wigilię zamiast klasycznego barszczu. W takiej wersji zawsze serwowała mi go babcia
Co wchodzi w skład barszczu ukraińskiego? Różni się od klasycznego, lecz również nadaje się do zaserwowania gościom w święta. Niektórzy preferują go nawet bardziej. Co będzie ci potrzebne?
-
Nie czekaj do grudnia, zrób teraz. Zakwas buraczany musi zawierać te dodatki
O zakwasie buraczanym można śmiało powiedzieć, że to bordowe płynne szczęście. Szczęście nie tylko dlatego, że świetnie wpływa na cerę, wspomaga odporność i pracę jelit, lecz także jest bazą do najpyszniejszej polskiej zupy, którą zajadamy się w...
-
Przepis na barszcz ukraiński prosto ze Lwowa. Ma co najmniej 100 lat. "Tak gotowała prababcia"
Barszcz ukraiński to kulinarny symbol Ukrainy. Został nawet wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, co przez niektórych zostało nazwane "oficjalną derusyfikacją barszczu", ponieważ Rosjanie nieustannie przypisywali go swojej kuchni....
-
Czerwony barszcz zabielany lepszy niż niedzielny rosół? Tu nie oszczędzam na kolorowych dodatkach
Wiosenna zupa to nie tylko krem ze szparagów, pomidorowa czy ogórkowa. Klasykiem w moim domu jest czerwony barszcz zabielany serwowany z solidną porcją kolorowych dodatków. Tego smaku i aromatu nie da się zastąpić! Wszystko przez tajny sekret, któ...
-
Barszcz ukraiński rozgrzeje każdego do czerwoności. Oto zupa idealna na niepogodę
Barszcz ukraiński można wykonać na dwa sposoby. Tradycyjny barszcz wymaga namoczenia fasoli. Proces ten jest dosyć długi. Na szczęście mamy także przepis, który jest o wiele szybszy w wykonaniu. Gotowi? Zaczynamy!
- Oszustwo na jarmarku. Oto jak klienci są nabijani w butelkę
- Już nie robię jarzynowej. Mam lepszą sałatkę, która zachwyca gości
- Czy bulion warzywny może odmienić wasze gotowanie? Mamy wyniki testu konsumenckiegoMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Na święta zrobię sałatkę z makaronem. Rodzina woli ją od jarzynowej
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Najlepsze kuchnie świata. Polska coraz wyżej. Które miejsce zajęła?
- Została zabroniona w USA. W Polsce wciąż dostępna. Czego nie kupować?
- Co można zrobić z wędzonego łososia? Zdziwisz się, jak spróbujesz
- Szybkie ciasto na Boże Narodzenie. Zrób, a raz-dwa zniknie ze stołu
- Z Holandii na polskie stoły. Jak się robi kapsalon? Sekretem jest sos
-
Od lat nie podaję barszczu białego na Wielkanoc. Robię tę zupę, a rodzina szaleje na jej punkcie
W niedzielę usiądziemy wraz z rodziną do wspólnego stołu, by świętować Wielkanoc. Pojawią się wtedy tradycyjne dania, które wszyscy od lat znamy. Jednak takiej zupy nikt się nie spodziewa, a może być ona alternatywą dla żurku i białego barszczu....
-
Barszcz biały na Wielkanoc. Jak zrobić zakwas? Mąka może wszystko zniszczyć
Jak zrobić barszcz biały na Wielkanoc? Przepis jest wbrew pozorom bardzo łatwy, ale cały sukces zaczyna się od dobrego zakwasu. Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Musisz użyć odpowiedniej mąki. Liczy się rodzaj i stopień przemiału.
-
Na Wielkanoc w mazowieckiej wsi robi się nietypową zupę. Żaden żurek, czy barszcz
Na Wielkanoc żurek albo barszcz to niemal obowiązek. Jednak nie wszędzie te potrawy królują tego dnia. Teściowa mojej cioci robiła zupełnie inną zupę, a mieszkała na "wiślunku", czyli w mazowieckiej wsi, która znajdowała się blisko Wisły. Takiej...
-
Zakwas na barszcz biały. Sprawdzi się tylko jedna mąka - inna niż do żurku
Jak zrobić barszcz biały na Wielkanoc? Przepis jest wbrew pozorom bardzo łatwy, ale cały sukces zaczyna się od dobrego zakwasu. Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Musisz użyć odpowiedniej mąki. Liczy się rodzaj i stopień przemiału.
-
Dania na Wielkanoc 2024. Sprawdź, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole i dobrze zaplanuj zakupy
Dania na Wielkanoc w 2024 roku muszą być przede wszystkim smaczne. Święta wielkanocne zbliżają się do nas wielkimi krokami, to idealny moment, aby ustalić świąteczne menu. Sprawdź przepisy i się zainspiruj.
-
Na obiad w Środę Popielcową babcia zawsze robiła ten barszcz. Był obłędny, a liczył się kwas
Co na obiad w Środę Popielcową? Przywiązani do tradycji katolicy tego dnia rezygnują z jedzenia mięsa i zachowują post. Moja babcia tego dnia gotowała konkretną potrawę, której nigdy nie mogłam zrozumieć. Niby post, więc powinniśmy jeść niesmaczni...
-
Wigilijny barszcz o niebo lepszy od tego, którym chwali się twoja teściowa. Dodaj sekretny składnik i zaskocz wszystkich
Polacy dzielą się na tych, którzy na wigilijnym stole serwują czerwony barszcz i na tych, którzy podają gościom grzybową. Buraczana i lekko pikantna zupa robi jednak większą furorę ze względu na dodatek uszek z grzybami. Co zrobić, by smak barszcz...
-
Jak przyprawić barszcz czerwony na wigilię? Te dodatki to absolutny must-have. Bez nich zupa smakuje jak pomyje
Wigilia już niedługo, a wraz z nią, przedświąteczny szał kulinarny. Wiele Polek i Polaków wyruszy niebawem do kuchni, by pichcić bożonarodzeniowe potrawy. Jednym z klasyków jest niewątpliwie czerwony barszcz z uszkami. Czym go doprawić, by smakowa...
-
Szybki dodatek do barszczu czerwonego. Ten przepis uratuje cię od żmudnego lepienia uszek z mięsem lub kapustą
Masz dość lepienia uszek? Trudno się temu dziwić. Jest to wyjątkowo żmudna i czasochłonna praca. Na całe szczęście wigilijny barszcz czerwony można podawać z innymi dodatkami. Jedni uwielbiają barszcz z ziemniakami, inni z puree z fasoli. My...
-
Strzelczyk zdradza przepis na wigilijny barszcz, który zawsze wychodzi. Koniecznie dodaj ten składnik
O świętach można mówić różne rzeczy, jednak jedno jest pewne - na stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu. Tomasz Strzelczyk również stosuje się do tej zasady i pokazał swój przepis na tę zupę. Dodaj do niej dużo różnych produktów, ale jeden...
-
Przetestowałam menu świąteczne restauracji Magdy Gessler. Za pięć pierogów 51 zł, ale śledzie...
Kierowana ciekawością i apetytem na świąteczne potrawy postanowiłam przetestować wigilijne klasyki z menu świątecznego restauracji "U Fukiera". Zamówiłam barszcz, pierogi, bigos oraz śledzika po kaszubsku. Jak mi smakowało, ile to wszystko...
-
Barszcz czerwony traci kolor? Te składniki przybędą z odsieczą
Wyobrażasz sobie Wigilię bez pysznego, esencjonalnego i wyrazistego barszczu czerwonego? My też nie. Jednak ta potrawa potrafi dać w kość z jednego powodu. Barszcz czerwony traci kolor i płowieje, lub przeciwnie - ciemnieje? Znamy na to sposób....
-
Gotujesz barszcz i wciąż mu czegoś brakuje? Składnik, który wyrzucasz do kosza jest tu na wagę złota
Barszcz, barszczyk barszczunio... bez niego święta nie są tak smaczne. Jednak czasami bywa tak, że gotujemy go i gotujemy, a on wciąż jakiś taki - nijaki. Jak pomóc potrawie wydobyć głębię smaków bez dodawania za dużej ilości przypraw, zakwasu lub...
-
Zakwas na barszcz wyleciał ci z głowy? Z tym trikiem będzie gotowy nawet w trzy dni
Wyobrażasz sobie święta bez pysznego, esencjonalnego barszczu czerwonego? Pewnie nie, ale co począć, jeśli w ferworze świątecznych przygotowań, zrobienie zakwasu na barszcz zupełnie wyleciało ci z głowy? Spokojnie, nie musisz posiłkować się gotowc...
-
Jak zrobić uszka? Tego przepisu nie da się zepsuć. Dodatek do barszczu wychodzi idealnie smaczny
Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Danie nie smakowałoby jednak równie dobrze, gdyby było pozbawione smacznych dodatków z aromatycznym farszem. Jak zrobić uszka, aby cała rodzina się nimi zachwycała? Zdradzamy sprawdzony...
-
Bez zakwasu, a smak ma obłędny. To najprostszy przepis na barszcz czerwony, stosuję go od lat
Zupa, jaką jest czerwony barszcz, to punkt obowiązkowy każdych świąt Bożego Narodzenia. Jednak w szale przygotowań można zapomnieć o przygotowaniu zakwasu. W takim wypadku warto zrobić barszcz czerwony z tego przepisu. Jego przyrządzenie jest...
-
Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie spleśniał? Poznaj trzy wskazówki - jedna dotyczy słoika
Zakwas buraczany to nie tylko podstawa najlepszego barszczu wigilijnego, lecz także prawdziwa bomba witaminowa i zbawienie dla jelit i układu odpornościowego. Jednak jeśli nieumiejętnie nastawimy zakwas, możemy spodziewać się tego, że nam...
-
Jak doprawić barszcz czerwony? Te tanie dodatki znajdują się w każdym polskim domu
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Niektórzy piją ją prosto z kubka, inni z kolei zajadają się nią razem z uszkami lub krokietami. Aby zupa wyszła doskonale, musi zostać odpowiednio doprawiona. Jakie przyprawy powinny się...
-
Uszka Magdy Gessler są perfekcyjne. Trik z miską ułatwia ich przygotowanie i dzięki temu są jeszcze smaczniejsze
Magda Gessler od lat pokazuje, jak przyrządzić najlepsze dania. Na zbliżające się święta również ma przygotowane receptury, które okazują się bezbłędne. Jedna z nich dotyczy uszek, które tak chętnie wrzucamy do barszczu. Metoda z miską sprawia, że...
-
Barszcz ukraiński a barszcz czerwony - czym się różnią? Babcine przepisy na pyszne wigilijne zupy
Barszcz ukraiński i barszcz czerwony to dwie bardzo popularne w Polsce zupy, zwłaszcza w okresie zimy i Bożego Narodzenia. Przedstawiamy dwa przepisy, dzięki którym stworzysz w swojej kuchni ten pyszny, aromatyczny przysmak. Radzimy też, co zrobić...
-
To ostatni dzwonek, by go zrobić. Dzięki niemu wigilijny barszcz będzie obłędny
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się, co takiego podać rodzinie, jednak niektóre potrawy są niezmienne. Jedną z nich jest czerwony barszcz z uszkami. By był smaczniejszy, warto dodać ten napój. Jednak...
-
"Oszukane" krokiety do świątecznego barszczu. Pójście na łatwiznę chyba nigdy nie było smaczniejsze
Umówmy się, krokiety są pyszne, ale ich wykonanie niestety zajmuje dużo czasu. Zbliżają się święta i w wielu domach barszcz podaje się właśnie z krokietami lub pasztecikami, z którymi jest jeszcze więcej roboty. My dziś jednak zdradzimy wam przepi...
-
Gwarantujemy, że święta będą smaczniejsze z tym specjałem. Idealne do zup, a szczególnie barszczu
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się, co postawić na świątecznym stole, by cała rodzina była zadowolona. My mamy pomysł, który z pewnością zasmakuje wszystkim. Nadzienie idealnie komponuje się z kruchym...
-
Zakwas na barszcz czerwony z przepisu Ani Starmach. Dzięki jednemu składnikowi wychodzi jeszcze lepszy
Czerwony barszcz to potrawa, bez której święta Bożego Narodzenia nie byłyby takie same. Najlepiej smakuje ten na domowym zakwasie buraczanym. Jak przygotowuje go Ania Starmach? Bardzo prosto. Dodaje do niego jeden nietypowy składnik, który...
-
Aromatyczny barszcz czerwony na domowym zakwasie - przepis ''palce lizać''. Sprawdź, jak go zrobić
Barszcz czerwony na domowym zakwasie to kulinarny majstersztyk! Wigilia bez czerwonego barszczu to nie Wigilia. W artykule przepis na domowej roboty barszcz na ekologicznym zakwasie.
-
Tą zupą zajadali się wszyscy w PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza, co dodać, by smak był jeszcze bardziej wyrazisty
Polacy tuż po 1989 chcieli zapomnieć o czasach PRL-u i grubą kreską odcinali się od dotychczasowych przyzwyczajeń. Wszyscy mieli apetyt na to, co zachodnie, dlatego też wiele dań zostało zapomnianych. Jedną z nich jest zupa z buraków ćwikłowych....
-
Zakwas na barszcz świąteczny możesz zrobić już teraz, ale zadbaj o ważną rzecz. Będzie esencjonalny i pyszny
Do świąt zostało jeszcze sporo czasu, ale żeby oszczędzić sobie nerwów i bieganiny, niektóre rzeczy warto zaplanować z wyprzedzeniem. Jedną z tych rzeczy jest zakwas na barszcz, który z powodzeniem możesz przygotować naprawdę dużo wcześniej. Jedna...
-
Nie ma lepszej zupy na jesień. Barszcz z ziemniakami to przepis na rozgrzewający, kolorowy obiad
Zamiast po raz kolejny serwować klasyczny rosół postaw na trochę koloru i zastrzyk witamin. Przepis na barszcz zabielany to prawdziwy rarytas na jesienną, chłodną pogodę. Zupę warto podać z tłuczonymi ziemniaczkami i innymi, kolorowymi dodatkami....
-
Lepszego barszczu czerwonego nie zrobi nawet babcia. Wszystko dzięki dodatkom prosto z lasu
Lista kultowych, polskich zup jest długa, a wśród najlepszych można śmiało wyróżnić barszcz czerwony. Danie o obłędnym kolorze i aromacie kojarzy się przede wszystkim ze świętami, jednak sprawdzi się też na stole bez specjalnej okazji. Ważne jedna...
-
Z buraków zrobisz nie tylko chłodnik. Upiecz warzywa w piekarniku, a później podaj unikalną zupę
Krem z pieczonych buraków to przepis na rarytas i ciekawą alternatywę dla uwielbianego wiosną i latem chłodnika. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki ...