barszcz
-
Barszcz czerwony - przepis na tradycyjny obiad. Trik Magdy Gessler sprawi, że nabierze intensywnego smaku i koloru
Zazwyczaj jest podawany w towarzystwie uszek na Wigilię. Ale śmiało można go jeść przez cały rok. Nie wymaga wielkich umiejętności kuchennych, samo przygotowanie zajmuje nie więcej niż dwa-trzy kwadranse. Jego smak jest wyrazisty, aromatyczny, a...
-
Barszcz ukraiński - poznaj przepisy na wyjątkową zupę. Wersja z fasolą i bez
Barszcz ukraiński to zupa, którą jada się zwłaszcza na wschodzie. Jest pożywna, treściwa, a przy tym smakuje wybornie. Sprawdź, jak należy wykonać barszcz po ukraińsku i zachwyć się jego niepowtarzalnym smakiem.
-
Barszcz biały a żurek. Różnice, które powinien znać każdy, kto uważa, że zna się na gotowaniu
Barszcz biały i żurek - niby dwie podobne zupy, a jednak przepisy zdecydowanie się różnią. Obie są na zakwasie, obie obowiązkowo podawane z kiełbaską i obie najlepiej smakują na Wielkanoc. Ale musisz wiedzieć zdecydowanie więcej, by nazywać siebie...
-
Bardzo pożywna, wieloskładnikowa zupa, czyli barszcz ukraiński z przepisu babci
Sycąca zupa z wielu warzyw to barszcz ukraiński, a z przepisu babcinego smakuje jak żadna inna. Nietrudno ją zrobić samemu z naszej receptury. Przekonajcie się sami.
-
Barszcz ukraiński - przepis na danie ze wschodu. Użyj tłustego mięsa, a smak będzie wyśmienity
Kuchnia ukraińska jest pełna rozmaitych smaków. Stamtąd pochodzą, chociażby wareniki, czy uwielbiany w naszym kraju barszcz ukraiński. Przepis na to danie może być inspiracją do zrobienia wyjątkowego obiadu. Zupa jest mięsno-warzywną mieszanką...
-
Barszcz ukraiński - co zrobić, żeby wyszedł idealny? Mamy kilka wskazówek
Gotowaliście już samodzielnie barszcz ukraiński? Tę pyszną i pożywną zupę można bez problemu zrobić samodzielnie. Mamy dla was kilka wskazówek co zrobić, by barszcz wyszedł jeszcze lepszy.
-
Dania na Wielkanoc 2022 - wszystkie pozycje w menu. Bez tych potraw nie ma prawdziwych świąt
Dania na Wielkanoc 2022 to zazwyczaj tradycyjne potrawy. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole? Sprawdź listę dań dla całej rodziny.
-
Barszcz ukraiński - przepis babci. Odkryj prosty sposób, by zupa miała piękny czerwony kolor
Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w warzywa i mięso zupy, to tradycyjny barszcz ukraiński, przepis babci (według receptury sprzed lat) będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw. No...
-
Barszcz czerwony - przepis nie tylko na święta. Wywar to klucz do smaku, podpowiemy, na czym będzie najlepszy
Barszcz czerwony to zdecydowanie jedno z ukochanych dań Polaków. Aromatyczna i esencjonalna zupa gości na naszych stołach nie tylko w święta a my dziś podpowiemy, co zrobić, by barszcz czerwony był idealny. Kluczem smaku jest wywar, a najlepszy...
-
Żurek a barszcz biały - czym różnią się te dwie zupy? Którą z nich wybrać na Wielkanoc? Podpowiadamy
Żurek a barszcz biały? Wybór zupy na Wielkanoc może być trudny, ale jeśli poznamy bliżej skład oraz smak każdej z propozycji, z pewnością łatwiej będzie podjąć właściwą decyzję. Wszelkie przydatne informacje znajdziecie w naszym tekście.
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
-
Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego
-
Kapuśniak - przepis. Z młodą kapustą wyjdzie boski, ale nie możesz zapomnieć o nietypowym dodatku
- Wszyscy wszędzie tylko ciasto z rabarbarem. Opcji jest więcej. Co jeszcze można z niego zrobić?
- Przepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni
- Kotlety mielone bez jajka - czy to w ogóle możliwe? Owszem i nie wpływa na smak
- Aromatyczne boczniaki - dwa przepisy na wiosenne, grzybowe dania. Są całkowicie bezmięsne
- Proste pierogi ruskie. Przepis babci sprawi, że powróci smak dzieciństwa
-
Barszcz czerwony - przepis. Esencjonalny wywar od Magdy Gessler. Zupa idealna nie tylko na Wigilię
Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową zupę? A może potrzebujesz receptury na barszcz wigilijny? W obu przypadkach polecamy barszcz czerwony - przepis od samej Magdy Gessler. Wypróbujcie koniecznie!
-
Barszcz czerwony, czyli coś, co wszyscy uwielbiamy. Ten dodatek wzmocni jego smak
Barszcz czerwony kochają wszyscy i nie ma się co sprzeczać. Barszczyk świetnie smakuje zawsze i nie musisz czekać do świąt, by cieszyć się swoją ulubioną zupą. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na barszcz czerwony, którego smak...
-
Barszcz ukraiński - przepis babci. Pamiętaj o ważnej zasadzie dotyczącej buraków
Barszcz ukraiński to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków zup. W oryginalnej wersji jest serwowany z małymi placuszkami - pampuchami, natomiast w wariacji spolszczonej - z białą fasolą. Nie ulega wątpliwości, że to danie niezwykle pożywne i...
-
Barszcz biały wigilijny - przepis na wyjątkowe danie. Jeden dodatek gwarantuje głęboki smak
Biały barszcz wigilijny często gości na naszych świątecznych stołach. Suszone grzyby i zakwas nadają temu daniu wyjątkowego smaku, a jeden nieoczywisty dodatek świetnie wydobywa ukryte aromaty. Jak zrobić biały barszcz wigilijny, żeby był absolutn...
-
Wigilijny barszcz grzybowy - przepis. Dodaj do niego kapustę kiszoną i odmień smak swoich świąt
Esencją wigilijnego smaku są potrawy z dodatkiem grzybów. W każdym polskim domu podczas Wigilii serwowany jest barszcz - najczęściej czerwony z uszkami jednak w niektórych regionach Polski, kolacja wigilijna zaczyna się od kwaśnego barszczu z...
-
Barszcz wigilijny Roberta Makłowicza. Zobacz, jak przyrządza go mistrz
Jakie dania podaje na Wigilię Robert Makłowicz? Oczywiście tradycyjny, domowy barszcz czerwony. Zobaczcie, jak przyrządzić tę potrawę według przepisu mistrza.
-
Bez nich nie ma świąt. Przepis na uszka z grzybami
Są dania, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Należą do nich niewątpliwie uszka z grzybami. Urozmaicą smak każdego barszczu, nadając mu leśny, aromatyczny charakter. Wiemy, co zrobić, aby nie rozkleiły się podczas gotowania....
-
Do uszek, krokietów i pasztecików. Jak zrobić idealny barszcz czerwony na wigilię? Wypróbuj m.in. trik Magdy Gessler
Nie wyobrażacie sobie wigilii bez czerwonego barszczu? W tym roku postawcie na przygotowany samodzielnie. Mamy dla was garść porad, co zrobić, aby wyszedł przepyszny. Sprawdźcie!
-
Potrawy wigilijne w Polsce. Jakie dania pojawiają się na wieczerzy wigilijnej w polskich domach?
Potrawy wigilijne w Polsce to cała lista dań, które posiadają bardzo długą historię i towarzyszą nam od najmłodszych lat. Ale to także coraz częściej potrawy nowoczesne, które są odpowiedzią na zmieniające się trendy kulinarne.
-
Zakwas buraczany - przepis. Jeden błąd może go zepsuć
Zakwas buraczany to podstawa idealnego barszczu wigilijnego. Dzięki niemu jest esencjonalny, kwaśny i przede wszystkim naprawdę pyszny. Co należy zrobić, by zakwas buraczany wyszedł idealny? Jeden niepozorny błąd może go zepsuć.
-
Barszcz czerwony czysty. Magda Gessler dodaje do niego zaskakujący składnik, który zmienia jego smak
Barszcz czerwony to nieodłączny element wigilijnego stołu. Ten smak i aromat to kwintesencja polskiej kuchni, a Magda Gessler wie, jak go podrasować - dodaje składnik, który sprawi, że barszcz nabierze charakteru i będzie nieziemsko pyszny.
-
Uszka z grzybami. Jak przygotować uszka, które trafią do wigilijnego barszczu?
Uszka z grzybami to obok pasztecików najczęściej spotykany dodatek do czerwonego, wigilijnego barszczu. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy na uszka z grzybami i nie tylko.
-
Przepis na uszka. Jak i kiedy przygotować uszka do barszczu?
Przepis na uszka jest prosty i łatwy w przygotowaniu, jednak w nawale przedświątecznych obowiązków niekoniecznie należy zostawiać go na ostatnią chwilę. Kiedy najlepiej przygotować uszka?
-
Barszcz ukraiński. Przepis na tradycyjny barszcz czerwony
Barszcz ukraiński wykonać można według jednego z wielu przepisów. Każdy urozmaica go bowiem na własny sposób. Jaki jest tradycyjny przepis na barszcz ukraiński?
-
Zakwas z buraków. Przepis na idealny barszcz i nie tylko!
Przepis na zakwas z buraków jest wyjątkowo prosty. Na bazie powstałego zakwasu możemy przygotować smakowity barszcz, ale coraz więcej osób korzysta z dobroczynnego wpływu na organizm samego zakwasu, spożywając go regularnie.
-
Barszcz ukraiński. Jak zrobić idealny? Jeden dodatek jest kluczowy i poprawia smak
Barszcz ukraiński naprawdę pochodzi z Ukrainy. Wspominamy o tym, bo nazwy dań czasem przekłamują rzeczywistość. Przykładem mogą być choćby pierogi ruskie, które nie mają nic wspólnego z naszym wschodnim sąsiadem. Barszcz ukraiński to prawdziwa dum...
-
Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?
Żurek i barszcz biały to bardzo podobne dania po względem wizualnym, jednak nawet kuchenny laik rozpozna każdą z tych zup po smaku. Sprawdź, czym różni się żurek wielkanocny od białego barszczu.
-
Po czym poznać, że zakwas na barszcz jest już dobry? Odpowiadamy
Barszcz to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Czasem idzemy na łatwiznę i korzystamy z gotowca, innym razem ambitnie przygotowujemy go na zakwasie. No właśnie, zakwas to jeszcze inna historia. Jak upewnić się, że jest już dobry?
-
Święta za pasem. Pytamy gwiazdy kulinariów o ich wspomnienia. Mamy też ulubione przepisy
Jakie wspomnienia związane ze świętami mają znani z gotowania? I jaki przepis podarowaliby wam pod choinkę? Zapytaliśmy ich w waszym imieniu.
-
Barszcz czerwony - blady, czarny lub po prostu niesmaczny? Najczęstsze błędy i jak ich uniknąć
Barszcz czerwony pojawia się na naszych stołach nie tylko w Wigilię, ale ten świąteczny jest wyjątkowy, prawdziwie wyczekany. Podany z uszkami powinien stanowić prawdziwy przysmak wigilijnej kolacji. Co zrobić, aby był naprawdę smaczny? Sprawdźcie...
-
Barszcz Magdy Gessler czy Roberta Makłowicza? Przepisy od gwiazd kulinariów
Barszcz wigilijny to potrawa obowiązkowa na świątecznym stole. Przepisów na niego jest cała masa i każda gospodyni oraz gospodarz domowy ma swoje własne sposoby. A jak zupę z buraczków przyrządzają gwiazdy kulinariów? Zebraliśmy przepisy m.in. od...
-
Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej? Przepisy i porady
Przygotowania do świąt zajmują dużo czasu. Często jednak w wir pieczenia i gotowania rzucamy się dopiero dzień przed wigilijną kolacją. A przecież trzeba jeszcze kupić prezenty, posprzątać i udekorować dom. Co można przyrządzić wcześniej, by w...
-
Potrawy wigilijne - lista obowiązkowych dań i jak się zabrać za przygotowania [PORADNIK]
Choć do świąt Bożego Narodzenia zostały jeszcze ponad dwa tygodnie, to wiele osób już teraz zaczyna pierwsze przygotowania. Najlepiej zacząć od... listy dań, które są do przygotowania. Jakie potrawy robi się na święta i za co można zabrać się...
-
Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i bardzo prosty do zrobienia
Wraz z początkiem grudnia weszliśmy w okres, gdy powoli zaczynamy przygotowywać się do świąt. Prócz planowania i wybierania prezentów, warto zastanowić się nad wigilijnymi potrawami. Ważne, by były smaczne i zdrowe. Słynna restauratorka, Magda...
-
Barszcz wigilijny z grzybami
Barszcz wigilijny z grzybami pojawia się na naszych stołach niemal równie często, co barszcz czerwony z uszkami. O tej zupie warto pamiętać już jesienią, gdy trwa sezon na grzyby, ponieważ przygotowana z własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybó...
-
Barszcz czerwony wigilijny - przepis na świąteczną zupę
Barszcz czerwony wigilijny to w wielu regionach Polski obowiązkowa potrawa na Święta. Nigdy nie smakuje on tak dobrze, jak wtedy! Przygotowanie tej potrawy nie jest wcale trudne, a domowy barszcz czerwony to coś, na co warto poświęcić czas!
-
Barszcz ukraiński - przepis na przysmak zza wschodniej granicy
Barszcz ukraiński przywędrował do nas oczywiście zza wschodniej granicy. Ten barszcz, który obecnie gotują nasi rodacy, różni się od potrawy przyrządzanej przez wieki (i obecnie) na terenach dzisiejszej Ukrainy. Jak na tradycyjne danie przystało,...
-
Barszcz biały od podstaw - jak go zrobić? Wyjaśniamy krok po kroku
Barszcz biały to jedna z najlepszych zup na rozgrzewkę. Pełen dodatków, sycący i aromatyczny z pewnością nasyci każdego głodomora - zwłaszcza, jeśli dodacie do niego ziemniaki. Jak zrobić barszcz biały od podstaw? Wyjaśniamy.