barszcz czerwony
-
Czerwony barszcz zabielany lepszy niż niedzielny rosół? Tu nie oszczędzam na kolorowych dodatkach
Wiosenna zupa to nie tylko krem ze szparagów, pomidorowa czy ogórkowa. Klasykiem w moim domu jest czerwony barszcz zabielany serwowany z solidną porcją kolorowych dodatków. Tego smaku i aromatu nie da się zastąpić! Wszystko przez tajny sekret, któ...
-
Gessler krytykuje wigilijny barszcz. Te błędy królują w polskich domach, sklepowy zakwas to początek
Wigilia bez czerwonego barszczu z uszkami nie ma racji bytu. Niestety, w wielu domach nadal serwuje się zupę daleką od ideału. Magda Gessler wytyka najczęstsze błędy - sklepowy zakwas czy nieodpowiednie buraki to dopiero początek kulinarnego...
-
Wigilijny barszcz o niebo lepszy od tego, którym chwali się twoja teściowa. Dodaj sekretny składnik i zaskocz wszystkich
Polacy dzielą się na tych, którzy na wigilijnym stole serwują czerwony barszcz i na tych, którzy podają gościom grzybową. Buraczana i lekko pikantna zupa robi jednak większą furorę ze względu na dodatek uszek z grzybami. Co zrobić, by smak barszcz...
-
Jak przyprawić barszcz czerwony na wigilię? Te dodatki to absolutny must-have. Bez nich zupa smakuje jak pomyje
Wigilia już niedługo, a wraz z nią, przedświąteczny szał kulinarny. Wiele Polek i Polaków wyruszy niebawem do kuchni, by pichcić bożonarodzeniowe potrawy. Jednym z klasyków jest niewątpliwie czerwony barszcz z uszkami. Czym go doprawić, by smakowa...
-
Szybki dodatek do barszczu czerwonego. Ten przepis uratuje cię od żmudnego lepienia uszek z mięsem lub kapustą
Masz dość lepienia uszek? Trudno się temu dziwić. Jest to wyjątkowo żmudna i czasochłonna praca. Na całe szczęście wigilijny barszcz czerwony można podawać z innymi dodatkami. Jedni uwielbiają barszcz z ziemniakami, inni z puree z fasoli. My...
-
Barszcz czerwony traci kolor? Te składniki przybędą z odsieczą
Wyobrażasz sobie Wigilię bez pysznego, esencjonalnego i wyrazistego barszczu czerwonego? My też nie. Jednak ta potrawa potrafi dać w kość z jednego powodu. Barszcz czerwony traci kolor i płowieje, lub przeciwnie - ciemnieje? Znamy na to sposób....
-
Gotujesz barszcz i wciąż mu czegoś brakuje? Składnik, który wyrzucasz do kosza jest tu na wagę złota
Barszcz, barszczyk barszczunio... bez niego święta nie są tak smaczne. Jednak czasami bywa tak, że gotujemy go i gotujemy, a on wciąż jakiś taki - nijaki. Jak pomóc potrawie wydobyć głębię smaków bez dodawania za dużej ilości przypraw, zakwasu lub...
-
Najpierw popełniasz te błędy, później dziwisz się, że barszcz wygląda jak pomyje. Aby odzyskał swój kolor, musisz to zrobić
Barszcz z uszkami to dla wielu Polaków obowiązkowy punkt Wigilii. Zupa ta rozpoczyna w zasadzie wielogodzinne biesiadowanie z najbliższymi i rozgrzewa żołądki, przed kolejnymi potrawami. Niestety, podczas gotowania łatwo popełnić błąd, który zaważ...
-
Barszcz ukraiński a barszcz czerwony - czym się różnią? Babcine przepisy na pyszne wigilijne zupy
Barszcz ukraiński i barszcz czerwony to dwie bardzo popularne w Polsce zupy, zwłaszcza w okresie zimy i Bożego Narodzenia. Przedstawiamy dwa przepisy, dzięki którym stworzysz w swojej kuchni ten pyszny, aromatyczny przysmak. Radzimy też, co zrobić...
-
To ostatni dzwonek, by go zrobić. Dzięki niemu wigilijny barszcz będzie obłędny
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się, co takiego podać rodzinie, jednak niektóre potrawy są niezmienne. Jedną z nich jest czerwony barszcz z uszkami. By był smaczniejszy, warto dodać ten napój. Jednak...
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- Co zrobić z warzyw? Oto placuszki, które posmakują każdemu
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co dodać do pasty z jajek? Możliwości jest dużo. Spróbujesz z warzywem?
- Do farszu na pierogi dodaj ten ser. Inne będą im buty czyścić
- Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
- Idealny napój na jesień? Tylko kompot z winogron z przepisu mojej cioci
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- Najlepszy deser na zakończenie lata. Warto wykorzystać końcówkę sezonu
- Jaka cebulę sadzić na szczypiorek? Oto najlepsza odmiana
-
Oszczędź sobie roboty i zrób je już teraz. Goście nigdy w życiu nie wyczują, że były wcześniej mrożone
Wigilia już niebawem, a to oznacza, że czas najwyższy zaplanować bożonarodzeniowe potrawy. Pierniki długo dojrzewające już leżakują i czekają na święta. Czy można zawczasu przygotować coś jeszcze? Oszczędź sobie nerwów tuż przed celebracją i ulep...
-
Aromatyczny barszcz czerwony na domowym zakwasie - przepis ''palce lizać''. Sprawdź, jak go zrobić
Barszcz czerwony na domowym zakwasie to kulinarny majstersztyk! Wigilia bez czerwonego barszczu to nie Wigilia. W artykule przepis na domowej roboty barszcz na ekologicznym zakwasie.
-
Jak zrobić zakwas z buraków na zimę? Domowy zakwas to prawdziwa bomba witaminowa, którą przygotujesz za grosze
Domowy zakwas buraczany to samo zdrowie, które z łatwością przygotujesz samodzielnie. Buraki są cennym źródłem witamin, a w wersji kiszonej i z dodatkiem czosnku to prawdziwa zdrowotna bomba. Twoje jelita z pewnością ci za to podziękują, a jeśli...
-
Czy wiesz, kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Zapisz tę datę w kalendarzu
Kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Datę warto zapisać w swoim kalendarzu, aby jej nie przegapić podczas świątecznych przygotowań. Poniżej znajdziesz prosty przepis na zakwas buraczany.
-
Nie ma lepszej zupy na jesień. Barszcz z ziemniakami to przepis na rozgrzewający, kolorowy obiad
Zamiast po raz kolejny serwować klasyczny rosół postaw na trochę koloru i zastrzyk witamin. Przepis na barszcz zabielany to prawdziwy rarytas na jesienną, chłodną pogodę. Zupę warto podać z tłuczonymi ziemniaczkami i innymi, kolorowymi dodatkami....
-
Lepszego barszczu czerwonego nie zrobi nawet babcia. Wszystko dzięki dodatkom prosto z lasu
Lista kultowych, polskich zup jest długa, a wśród najlepszych można śmiało wyróżnić barszcz czerwony. Danie o obłędnym kolorze i aromacie kojarzy się przede wszystkim ze świętami, jednak sprawdzi się też na stole bez specjalnej okazji. Ważne jedna...
-
Koniec ze sklepowym zakwasem z buraków. Przygotuj go w ten sposób, a wyjdzie jak u babci
Jesień to idealna pora na przygotowanie idealnego, domowego zakwasu z buraków z sezonowych, dorodnych warzyw. Zapomnij więc o sklepowych produktach pełnych dodatków i chemii - babcina metoda jest wyjątkowo prosta, jednak warto znać kilka...
-
Jak przechowywać wigilijne zupy? Spełnij kilka warunków, a będą świeże nawet przez kilka tygodni
Pozostałości z wigilijnej wieczerzy na pewno jeszcze można znaleźć w domowych lodówkach. Ich świeżość z godziny na godzinę jest coraz mniejsza, dlatego warto dowiedzieć się jak uchronić je przed zepsuciem. Na tapet bierzemy zupy i to jak odpowiedn...
-
Katarzyna Bosacka opowiedziała nam, co zrobić z buraków, które zostały po barszczu. "Cudowne"
W świątecznym wywiadzie, którego Katarzyna Bosacka udzieliła Haps.pl, znalazło się sporo porad dla osób, które zastanawiają się, co zrobić z resztkami jedzenia po świętach. Bosacka zaproponowała sposoby na wykorzystanie m.in. pozostałości sałatki...
-
Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami. Najlepiej smakują z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu
Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla pierogów. Zwłaszcza jeśli po sporej Wigilii nie mamy ochoty gotować obiadu na drugi dzień. Wystarczy przyrządzić krokiety, zamrozić, a później upiec w piekarniku i pyszna potrawa d...
-
Ryba po grecku w wersji wege. Tym warzywem z powodzeniem zastąpisz dorsza! Będzie smakować obłędnie
Ryba po grecku to jedno z tych dań, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Jeśli jednak preferujesz kuchnię wegańską, nic straconego - tę potrawę możesz przygotować również w wersji bezmięsnej.
-
Dlaczego wlewać ocet do barszczu czerwonego? Efekt jest zachwycający. Trik przyda się na Boże Narodzenie
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Planujemy ilość potraw, ich rodzaj i poszukujemy najlepszych przepisów. Wszystko po to, aby zachwycić zaproszoną rodzinę i innych gości. W gąszczu różnych receptur napotykamy niejasności. Przykładem moż...
-
Barszcz czerwony według przepisu Roberta Makłowicza. Smak idealny uzyskamy, dzięki dwóm wywarom
Barszcz czerwony to prawdziwa klasyka gatunku, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Robert Makłowicz zdradził przepis na perfekcyjną zupę pełną smaków i aromatów. Kluczowe są dwa treściwe wywary i dodatek leśnych rarytasów.
-
Barszczyk wigilijny bez zakwasu. Prosty, pyszny i aromatyczny
Aromatyczny barszcz jest jedną z tradycyjnych potraw na świątecznych stołach. W dodatku z krokiecikami, pasztecikami czy uszkami stanowi absolutny klasyk okresu świąt Bożego Narodzenia. Jak go przygotować bez zakwasu?
-
Magda Gessler podzieliła się przepisem, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Ważny składnik to konkretne owoce
Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych w Polsce osób związanych ze środowiskiem kulinarnym. Wiele osób chętnie korzysta z jej przepisów przez cały rok, a przed świętami to zainteresowanie jeszcze się wzmaga. A jaki jest jej ulubiony przepis ...
-
Najprostszy przepis na barszcz czerwony. Nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny, ale przyda się piekarnik
Barszcz czerwony to w większości polskich domów obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole i to właśnie od niego zaczyna się uroczysta wieczerza. Niestety, w ferworze przedświątecznych przygotowań mogliśmy zapomnieć o zakwasie - teraz już za późno, b...
-
Barszcz czerwony na święta i nie tylko: zdradzamy najlepsze przepisy w całym internecie
Barszcz czerwony to jedna z potraw, które kojarzą się z Wigilią Bożego Narodzenia. Choć można go jeść przez cały rok, zarówno pod postacią czystą, jak i w wersji zabielanej, to jednak najczęściej pojawia się on na wigilijnym stole.
-
Wigilia - potrawy, które powinny się znaleźć na tradycyjnej wieczerzy. Poznaj je wszystkie
Zbliża się Wigilia. Potrawy, które warto uwzględnić podczas słynnej wieczerzy, stanowiącej wstęp do Świąt Bożego Narodzenia, mają długą tradycję. Sprawdź, jakie dania do nich należą i pomyśl, czy również u Ciebie znajdą się na wigilijnym stole.
-
Barszcz wigilijny przepisu Magdy Gessler. Restauratorka radzi - ważny jest dodatek jesiennych jabłek
Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć klasyki, jaką bez dwóch dań jest barszcz czerwony. Magda Gessler zdradza swój przepis na idealną zupę. Na liście składników nie może zabraknąć najwyższej jakości produktów takich jak buraki,...
-
Dlaczego należy zaoctować barszcz? Bynajmniej nie dla smaku - ten trik zamieni barszcz w klejnot wigilijnego stołu
Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego barszczu czerwonego. Przepis na barszcz sam w sobie nie jest skomplikowany, ale w trakcie warzenia można się potknąć na jednej rzeczy i przez zwykłe niedopatrzenie zamiast pięknego, rubinowego...
-
Potrawy wigilijne - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy
Potrawy wigilijne z przepisów świętej Hildegardy to z pewnością dania, których jeszcze nie próbowaliście. Na szczęście można to zmienić. Spróbujcie sami, jakie są wspaniałe w smaku i jednocześnie proste w wykonaniu.
-
Świąteczny obiad u Piotra Adamczyka. Ceny? Koszt barszczu czerwonego zwala z nóg
Świąteczne menu w restauracji Piotra Adamczyka jest bogate i każdy może znaleźć w nim coś dla siebie. Ile trzeba zapłacić za wigilijne dania serwowane w lokalu aktora? Niektórzy przecierają oczy ze zdziwienia.
-
Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis na aromatyczną bazę barszczu. Skład musi być bogaty w przyprawy
Wśród wigilijnych rarytasów nie może zabraknąć barszczu z uszkami. Chociaż gotowanie bulionu może wydawać się sporym wyzwaniem, to z dobrą bazą okaże się to bardzo łatwe. Jak zatem przygotować zakwas z buraków? Kluczowe są składniki - na liście...
-
Wigilijny barszcz gotowy w 20 minut. Ekspresowy przepis na tradycyjne danie. Zapomnij o gotowcu
Przepis na barszcz wigilijny dla zapominalskich. Tradycyjne danie będzie gotowe w zaledwie 20 minut. Zapomnij o sklepowych gotowcach i przygotuj aromatyczną zupę. Kluczowe są świeże buraki i domowy bulion - reszta robi się praktycznie sama.
-
Tak sprawdzisz, czy zakwas na barszcz jest już dobry. Wystarczą zaledwie 3 elementy
Domowy zakwas buraczany jest produktem wymagającym, lecz wartym każdej pracy. Aby nie zmarnować poświęconego mu czasu, warto wcześniej upewnić się, czy jest już dobry do spożycia. Te trzy elementy podpowiedzą ci, czy możesz go użyć, czy lepiej...
-
Zakwas buraczany to idealna baza wigilijnego barszczu. W składzie dużo więcej niż warzywa i przyprawy
Flagowym daniem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, jest oczywiście barszcz czerwony. Zupę należy odpowiednio przygotować, a idealną bazą będzie domowy zakwas z buraków. W składzie poza warzywami i przyprawami jest znacznie więcej...
-
Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie spleśniał? Ważne jest odpowiednie przygotowanie i wybór warzyw
Zakwas z buraków to prawdziwy must have każdej spiżarni, szczególnie w okresie świątecznym. To bazowy składnik wigilijnego barszczu i prawdziwa bomba witaminowa. Co zatem zrobić, żeby domowy zakwas buraczany nie spleśniał? Kluczowe jest odpowiedni...
-
Przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Magda Gessler zdradza sekretną recepturę - kluczowy jest owoc
Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, ale i lubiane danie obiadowe. Magda Gessler zdradziła przepis na idealny wywar. Kluczowe są składniki, brak pośpiechu i nietypowy dodatek, który w połączeniu z burakami tworzy łodko-kwaś...
-
Przepis na barszcz czerwony od Magdy Gessler. Ważne jest odpowiednie warzywo, by przywołać smak dzieciństwa
Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler to kwintesencja wspomnień kulinarnej gwiazdy. Autorka powraca myślami do czasów wczesnego dzieciństwa, które ściśle są związane z niezapomnianymi smakami. Okazuje się, że aby przyrządzić pyszną potrawę...
-
To przepis starych górali. Takiego barszczu spod samiuśkich Tater nie da się podrobić. Kluczowe jest mięso
Góralskie przysmaki cieszą za każdym razem, gdy wyprawa w góry kończy się w prawdziwej karczmie. A co jeśli ma się ochotę na takie danie, a góry daleko? Można przyrządzić je w domu. Barszcz spod samiuśkich Tater to najlepszy przykład. Nie zapomnij...