blacha
-
Z tym przepisem zapoznała mnie teściowa. Kręciłam nosem, a później jadłam ją cały czas
Gdy chcemy przygotować deser, zazwyczaj chwytamy się najbardziej oczywistych przepisów. Na stołach lądują więc serniki, szarlotki i innego tego typu ciasta. By dodać trochę świeżości, wypróbuj teraz ten przepis. Wychodzi z niego taki deser, któreg...
-
Główny składnik tego ciasta można albo kochać, albo nienawidzić. W takim połączeniu jest pyszne
Ciasta wykonywane są przez nas na wszystkie okazje i święta. Niektórzy postanawiają również upiec je bez okazji, by cieszyć się ich smakiem przy kawie i herbacie. Ten wypiek jest idealny zarówno na świąteczny stół jak i codzienny deser. Główny...
-
Puszyste ciasto z kawałkami owoców idealne na koniec tygodnia. Aromat rozniesie się na cały dom
Wykonywanie słodkich ciast nie musi kojarzyć się z czymś ciężkim, skomplikowanym lub trudnym. Ten wypiek wychodzi w mgnieniu oka i jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. W środku można wyczuć owoce, które dodają mu soczystości i smaku. Zró...
-
Każdemu odbierze mowę, gdy spróbuje tego wypieku. Zapisz ten przepis, bo przyda się na Wielkanoc
Babki mogą kojarzyć się z okresem wielkanocnym, który zbliża się do nas wielkimi krokami. Pomimo że warto zapisać ten przepis na święta, polecamy zrobić ją już dziś. Jej delikatny smak idealnie łączy się z orzeźwieniem, który nadaje jej sok i skór...
-
Gdy nie mam w domu słodkości, zawsze sięgam po ten przepis. Te ciasteczka są obłędne i zdrowe
Połączenie zdrowych przekąsek ze słodkimi dodatkami chyba lubi każdy. Te ciasteczka łączą w sobie to wszystko, dlatego tak wiele osób postanawia je wykonać. Ja również po nie sięgam, gdy tylko mam okazję.
-
Zjadłam je w restauracji i musiałam odtworzyć w domu. Ten wypiek okazał się lepszy od ukochanego sernika
Wybór ciasta, które chcemy zrobić nie jest najłatwiejszy. By za dużo nie kombinować, zazwyczaj się stawia na najpopularniejsze przepisy. Jednak i taką klasyczną listę warto czasem aktualizować. Polecamy więc dorzucić do niej ten oto wypiek. Jest...
-
Wystarczy wymieszać składniki, upiec i gotowe. To chleb bez czekania i jest lepszy niż z piekarni
Pieczywo pełni ważną rolę w naszym życiu. Tak naprawdę dodaje się je do prawie każdego możliwego posiłku. Dzięki niemu zupy i sosy mają lepszy smak, a my możemy się nimi bardziej najeść. Jeśli tak jak ja jesteś jego fanem, to ten przepis jest dla...
-
Mistrzowska drożdżówka, która przebija sklepowe. Ten przepis znany jest od pokoleń
Domowymi drożdżówkami każdy uwielbia się napychać. Można dzięki nim zaspokoić głód, a także zakosztować słodkości. Te ze staropolskiego przepisu deklasują wszystkie inne. To właśnie tak babcie je przyrządzały. Poznaliśmy przepis i przekonaliśmy si...
-
Zamiast wyrzucić, rozgnieć i zrób ciasto. Ono zawsze się udaje, a sąsiedzi będą pytać, co tak pachnie
Jeśli masz na swoim kuchennym blacie te owoce, to możesz zrobić jedno z lepszych ciast na świecie. Jest odpowiednio wilgotne, miękkie, a jego aromat rozchodzi się po całym domu. Jedna porcja to za mało, więc przygotuj się, że każdy poprosi o...
-
Gdy je podaję, znika w 5 minut i nie zostaje nawet okruszek. Smak jest głęboki i aromatyczny
Za ciastami szaleje cały świat. Uwielbiamy je tak bardzo, że przy każdej nadarzającej się okazji postanawiamy wykonać je samodzielnie w domu. Jeśli ma się ochotę na coś słodkiego, właśnie po ten deser sięga większość. My poznaliśmy przepis na...
- Dodałam ten składnik, a naleśniki stały się lepsze. Wystarczy odrobina
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- Inwestycja w ludzi to inwestycja w przyszłość firmy. Jak robi to Amazon? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Dietetyk wskazał najlepszy chleb z Biedronki. Ma dobry skład i jest tani
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Nawet moja babcia nie robi tej zupy lepiej niż Starmach. To wpływa na smak
- Tak zrobisz najlepszy przecier pomidorowy. Sklepowy nawet nie ma do niego podjazdu
- Wsyp do słoika i zasyp cukrem. "Polska cytryna" to remedium na zimę
- Ten chleb zrobisz w 15 minut i bez piekarnika. To, co jest w środku, to strzał w dziesiątkę
- To warzywny quiz wiedzy. Wykaż się i zawalcz o komplet punktów!
-
Prosty deser prosto z Francji. Ten przepis ma 126 lat, a dalej zachwyca i zachęca do zrobienia
Francuskie przysmaki wzbudzają wielkie emocje. Jednak nie można powiedzieć, że nie są one smaczne. Przykładem apetycznego deseru jest tarta z owocami i karmelem. Po wypieczeniu jej kawałki rozchodzą się w ekspresowym tempie. Warto zrobić od razu...
-
Przepis na tego kurczaka ma 60 lat i dalej zachwyca podniebienia. Sos jest najważniejszy
Kurczak to najczęściej serwowane mięso i podaje się go na wiele różnych sposobów. Ten jest znany w Stanach Zjednoczonych, a w Polsce wykonuje się go coraz częściej. Soczyste mięso i pikantny sos tworzy danie, które będziesz robić co kilka dni.
-
Deser, który nigdy się nie znudzi. Połączenie delikatnych smaków przyciągnie każdego
Ciasta są przez nas robione na większe okazje takie jak święta lub rodzinne imprezy. Rzadko kiedy decydujemy się je zrobić w zwyczajny dzień. Jednak to ciasto jest tak pyszne, że nie warto zwlekać z jego wykonaniem. Ten smaczny i słodki deser...
-
Zamień zwykłego kebaba na tę wersję. Od kiedy ją znam, już nigdy nie kupuję go na mieście
Kebab to szybki posiłek, po który sięgamy, gdy nie mamy za wiele czasu. Można go schwytać w prawie każdej knajpie, a w zależności od miejsca, różni się sposobem podania. Na mieście można znaleźć lepsze lub gorsze w smaku kebaby, ale ten w domowej...
-
To ciasto będzie ulubieńcem nie tylko najmłodszych. Każdy poprosi o kawałek
W naszych przepiśnikach można znaleźć wiele przepisów na różne desery. Na pewno znajdziemy tak recepturę na sernik, karpatkę, szarlotkę i piernika. Do tak zacnej listy warto również dodać bardziej oryginalne wypieki. Jednym z nich jest to zielone...
-
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Zawsze robi furorę, gdy stawiam je na stole
By zjeść smaczny deser nie trzeba wykorzystywać do tego piekarnika. Na szczęście istnieje wiele przepisów, które mówią, jak przyrządzić je bez tego sprzętu. Takim przykładem jest ta słodycz, której bazą są herbatniki. Robi się je w mgnieniu oka.
-
Krem, mus i puszysty biszkopt - to brzmi jak ciasto idealne. Z każdym kęsem jest coraz smaczniejsze
Słodkie desery uwielbia chyba każdy. Zajadamy się nimi przy każdej możliwej okazji. Zazwyczaj wykonujemy najprostsze i najbardziej znane przepisy, jednak ta receptura sprawi, że zechce się trochę poeksperymentować. Prezentuje się jak z najlepszej...
-
Nie czekaj na wyjątkową okazję, by zrobić to ciasto. Jedna blacha to zdecydowanie za mało
Pieczenie ciast zarezerwowane jest na specjalne okazje takie jak święta, urodziny, czy wielkie rodzinne imprezy. Czasem nie warto czekać do takiego wydarzenia, bo można sobie odmówić naprawdę świetnego smaku. To ciasto zrób bez okazji i zobacz, ja...
-
Bez grama mięsa i pasuje do każdej pieczeni. Zapach będziesz czuć od pierwszej minuty pieczenia
Tradycyjnie pieczony pasztet robi się z mięsa kurczaka, indyka, czy królika. Tym razem odchodzimy od tej reguły, by posmakować nowych smaków. W tym przepisie nie masz ani grama mięsa, a główny składnik nieczęsto widywany jest w takiej formie.
-
Warstwowe ciasto, któremu trudno się oprzeć. Ten przepis wygrzebałam z przepiśnika mamy
Takiego ciasta jeszcze nigdy nie widziałam w żadnej cukierni. Moja mama robi je przy każdej okazji, a blacha znika w mgnieniu oka. Warstwy, z których jest zbudowane, tworzą jedną smaczną całość, a w środku znajdują się soczyste owoce. Całość warta...
-
Ten przysmak albo się kocha, albo nienawidzi. Zajada się nim wiele osób i zrobić go z 2 składników
Nie da się ukryć, że istnieją takie smakołyki, za którymi można nie przepadać, lub wręcz można się nimi zachwycać. Ta słodkość należy właśnie do tej grupy jedzenia. Niektórzy mogą się nią zajadać godzinami, innym na samą myśl przewraca się w...
-
Co roku podaję to ciasto na Trzech Króli. Nawet teściowa uważa, że jest najlepsze ze wszystkich
W wielu domach Trzech Króli jest hucznie obchodzone. Jednak nawet jeśli nie jest tak u ciebie, warto zrobić z tej okazji smaczne ciasto. Ja co roku podaję ten wypiek i stanowczo potwierdzam, że nie ma nigdzie czegoś pyszniejszego. Trzy warstwy...
-
Czarna czy srebrna? Jaką blachę do pieczenia wybrać? Wszystko zależy od rodzaju piekarnika
Formy do pieczenia są niezbędne w niemal każdej kuchni. Ich rodzaj, wielkość, kształt zależy od tego, co chcemy przyrządzić. Okazuje się jednak, że nie bez znaczenia jest także ich kolor. Dlaczego? Wyjaśniamy tę nietypową zagadkę.
-
Przez brudną blachę odechciewa się pieczenia? Ten babciny patent pomoże na każde zabrudzenie
Brudne blachy w piekarniku mogą naprawdę zdenerwować, a ich czyszczenie nie zawsze jest łatwym zadaniem. Istnieje jednak babciny sposób, który poradzi sobie z każdym, nawet największym zabrudzeniem. Warto go wykorzystać już teraz.