boże narodzenie
-
Ostrożnie z tą przyprawą podczas przyrządzania bigosu. Można nią narobić wiele szkód
Bigos to potrawa powszechnie znana i lubiana. Przygotowuje się ją zwłaszcza w okresie świątecznym. Tradycyjne danie z kapusty i aromatycznych dodatków wzbogaca wigilijny stół, a u miłośników kuchni polskiej wywołuje wilczy apetyt. Jak prawidłowo...
-
Mega szybkie ciasto bez pieczenia na święta cieszy się rekordowym zainteresowaniem. Jak je zrobić?
Mega szybkie ciasta bez pieczenia to coś, co uwielbiamy. Nie musisz martwić się o proces pieczenia, odpowiednią temperaturę, nagrzanie piekarnika, a później rachunki za prąd. Przepisy, które podajemy, są naprawdę proste w wykonaniu i szybkie, a do...
-
Babcia złapie się za głowę, gdy powiesz jej, co dodałaś do piernika. Dzięki temu składnikowi, ciasto nigdy nie wychodzi suche
Nie ma ciasta, które bardziej kojarzyłoby się ze świętami Bożego Narodzenia, niż domowej roboty piernik. Oprószony cukrem pudrem i przełożony powidłami śliwkowymi, smakuje jak marzenie. Problem pojawia się wtedy, gdy po wyjęciu z piekarnika okazuj...
-
Barszcz, który nie jest barszczem. Ta aromatyczna zupa z buraków zrobi furorę na wigilijnym stole
Na stole wigilijnym koniecznie musi pojawić się zupa. Zwykle jest to tradycyjny barszcz z uszkami, zupa rybna lub grzybowa. Klasyczny barszcz śmiało można jednak zastąpić jego bardziej nowatorską, kremową wersją z dodatkiem pikantnego chrzanu....
-
Jak się robi suszone pomarańcze? Wyczaruj niezwykłe ozdoby na Boże Narodzenie
Suszone pomarańcze to jeden z naturalnych materiałów częściej wykorzystywanych do tworzenia efektownych ozdób na święta Bożego Narodzenia. Wbrew pozorom, te ususzone owoce nie muszą się znaleźć wyłącznie na choince. Przekonaj się, co warto wiedzie...
-
Najpierw popełniasz te błędy, później dziwisz się, że barszcz wygląda jak pomyje. Aby odzyskał swój kolor, musisz to zrobić
Barszcz z uszkami to dla wielu Polaków obowiązkowy punkt Wigilii. Zupa ta rozpoczyna w zasadzie wielogodzinne biesiadowanie z najbliższymi i rozgrzewa żołądki, przed kolejnymi potrawami. Niestety, podczas gotowania łatwo popełnić błąd, który zaważ...
-
Zamiast do sałatki jarzynowej, dodaj ten składnik do pierniczków. Wigilijne ciasteczka będą kruche jak nigdy
Jakie powinny być idealne pierniczki bożonarodzeniowe? Przede wszystkim intensywnie korzenne, słodkie i bajecznie kruche. Niestety, zdarza się, że wigilijne ciasteczka wychodzą zbyt twarde i potrzebują czasu, by zmięknąć. Jeśli przygotujesz je na...
-
Może i twój karp jest smaczny, ale na pewno nie robisz go tak dobrze, jak siostra Anastazja. Wszystko dzięki metodzie dwójki
Choć ryba ta ma równie wielu miłośników, co przeciwników, to trudno wyobrazić sobie bez niej Wigilię. Smażony karp to ulubieniec przede wszystkim starszego pokolenia, które z sentymentem zajada się tym chrupiącym przysmakiem. Jak zrobić go tak, by...
-
Śledzik po diabelsku z przepisu Tomasza Strzelczyka. Pikantny hit na święta i imprezę sylwestrową
Śledzie to stały element wigilijnej wieczerzy. Pojawiają się w niemal każdym polskim domu pod różną postacią. Dziś przychodzimy z propozycją śledzika po diabelsku, czyli smakowitego dania autorstwa Tomasza Strzelczyka. Wychodzi pikantnie,...
-
Sałatki śledziowej Gessler nie da się przestać jeść. To smaczna przystawka na świąteczny stół
Pożywne sałatki są doskonałymi przystawkami, które ze stołów znikają w mgnieniu oka. Magda Gessler również postanowiła podzielić się swoim przysmakiem. Zaledwie kilka składników połączonych z sobą tworzy wyjątkowy smak, który można zapamiętać na...
-
Zamiast wędlin podaj to na świątecznym stole. Zapieczony i zalany tym składnikiem zostanie od razu zjedzony
-
Mega szybkie ciasta bez pieczenia to coś, co uwielbiamy (zwłaszcza przed świętami)
-
Chcesz szybko sprzątnąć i mieć czas na inne przyjemności? Spróbuj tegoMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ten wypiek przebija piernika. Jego aromat rozchodzi się po całym domu
-
Potrzebujesz 3 składników, by zrobić to śniadanie. To nie racuchy
- Jak prawidłowo doprawić bigos? Wystrzegaj się tych powszechnych błędów
- Przepis na rybę po grecku w wersji wege. Wychodzi równie pyszna i aromatyczna
- Przepis na surówkę z kiszonej kapusty. Strzelczyk dodaje te dwa składniki
- Ten produkt ma wiele zastosowań, a ląduje w koszu. Warto go zostawić
- Pyzy z mięsem w wersji zero waste. Wykorzystaj resztki z wczorajszego obiadu
-
Idealny moment na przyrządzenie śledzi na Boże Narodzenie? Nie zepsują się, a zdążą przejść smakiem
Śledzie to częsty widok na świątecznym stole. Smaczna ryba pojawia się podczas wieczerzy pod różną postacią. Raz jako śledzie w oleju, kiedy indziej w zalewie lub w formie sałatki. Aby smakowały doskonale, muszą mieć czas na to, żeby się...
-
To czeskie danie wigilijne robi u mnie furorę od lat. Nie mam co liczyć, że na drugi dzień zostanie choćby pół porcji
Potrawy wigilijne, choć pyszne i uwielbiane przez Polaków, mogą się niekiedy znudzić. Warto wówczas szukać inspiracji wśród świątecznych dań z zagranicy. Nasi południowi sąsiedzi chlubią się przepisem, który doskonale wpisuje się w polskie smaki...
-
Święta 2023 r. pod znakiem drożyzny? 30 proc. Polaków musi się zapożyczyć lub wydać oszczędności
Wraz z nadchodzącymi świętami, pojawiają się także pytania o koszty, które w tym roku będziemy musieli ponieść. Jak wynika z badania "Świąteczny Portfel Polaków 2023"wielu z nas sięgnie po oszczędności, a nawet się zapożyczy. Bierzemy pod lupę cen...
-
Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Podaj ją wraz z rybą i wędlinami
Rozmawiając z członkami mojej rodziny, każdy się zgodnie zgodził, że niektórych rzeczy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednym z takich dodatków jest właśnie ten charakterystyczny specjał. Niektórych odpycha sam jego zapach, inni go wręcz...
-
Zamiast ryby po grecku, zrób ją w takim wydaniu. Nikt jej nie odmówi, a nawet poprosi o dokładkę
Ryby mogą kojarzyć się większości z nas z okresem świąt Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy jemy ich najwięcej, by jak najlepiej zaopatrzyć wigilijne stoły. Zazwyczaj lądują na nich największe klasyki, lecz w tym roku zachęcamy do podania ryb w...
-
Uszka z grzybami z przepisu mojej cioci. Do farszu koniecznie dodaj plaster tego składnika, a będzie soczysty
Czym byłaby wigilia bez barszczu czerwonego z uszkami? Wielu Polaków nie wyobraża sobie świętowania bez tej potrawy. Jak więc zrobić mistrzowskie uszka w postnej wersji? Grzybowy farsz podkręć tym składnikiem, a do ciasta dodaj szczyptę jednej...
-
QUIZ dla świątecznych łasuchów! Rozpoznacie dania z wigilijnego stołu?
Dacie radę rozpoznać wszystkie potrawy z tego quizu?
-
Robisz w tym roku bigos? Lepiej mieć się na baczności. Jak babcia zobaczy, że popełniasz te błędy, rozpęta się kłótnia
Wigilia już za pasem, a więc nadeszła pora, by myśleć o bożonarodzeniowych potrawach. Na wielu stołach pojawią się nie tylko pierogi, czy barszcz z uszkami, ale także staropolski bigos. Jak go przyrządzić, by smakował perfekcyjnie? Przede wszystki...
-
Na wigilię nie smaż karpia, tylko podaj go w tej wersji. Rodzina zacznie przecierać oczy ze zdziwienia
Karp jest rybą, która podczas świąt Bożego Narodzenia podawana jest na wiele różnych sposobów. My również znaleźliśmy metodę, która wyróżnia się na tle innych. Dzięki niej można poczuć nowy smak klasyka, a do tego goście będą zaskoczeni i zachwyceni.
-
Niezawodny sernik, który zawsze wychodzi puszysty i nie opada. Jest tak pyszny, że aż grzech nie spróbować
Sernik, który zawsze wychodzi puszysty? Zdecydowanie tak! Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. To doskonały moment, aby zastanowić się nad świątecznym menu. Sernik to nieodłączny element wielkiego ucztowania. Jak go zrobić? Podajemy...
-
Barszcz ukraiński a barszcz czerwony - czym się różnią? Babcine przepisy na pyszne wigilijne zupy
Barszcz ukraiński i barszcz czerwony to dwie bardzo popularne w Polsce zupy, zwłaszcza w okresie zimy i Bożego Narodzenia. Przedstawiamy dwa przepisy, dzięki którym stworzysz w swojej kuchni ten pyszny, aromatyczny przysmak. Radzimy też, co zrobić...
-
Nie wygłupiaj się i odstaw gotowca na sklepową półkę. Nawet najgorsza teściowa nie zasługuje na ciasto z tym produktem
Święta Bożego Narodzenia już za pasem, a Polacy zaczynają odczuwać przedwigilijną gorączkę. Trzeba wysprzątać każdy kąt mieszkania, zaplanować zakupy spożywcze, a do tego dokupić prezenty dla najbliższych. Trudno się dziwić, że w całym tym chaosie...
-
Po co kupować przyprawę do piernika, skoro można zrobić ją samemu? Potrzebujesz kilku składników
Przyprawa do piernika to obowiązkowy dodatek nie tylko do świątecznych wypieków na słodko. Przyda się także jako wzmacniacz do smaku do dań wytrawnych oraz bożonarodzeniowych napitków. Wyjątkową mieszankę aromatycznych, korzennych przypraw można...
-
Ciężarówka Coca-Coli znowu w Polsce. Symbol świąt zatrzyma się w pięciu miastach
Ciężarówka Coca-Coli to dla wielu z nas symbol zbliżającego się Bożego Narodzenia. Od lat możemy podziwiać reklamy popularnego napoju z czerwoną ciężarówką, które emanują świątecznym klimatem i niepowtarzalną magią. Od jakiegoś czasu jednak możemy...
-
Stary przepis babci na makowiec. Tego smakołyku nie może zabraknąć na świątecznym stole
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się przede wszystkim z zapachem pierników, mandarynek i pieczonego przez babcię makowca. W wielu polskich domach makowiec to prawdziwy świąteczny MUST HAVE. Co zrobić, aby świąteczne ciasto wyszło jak najlepsze...
-
Rybka lubi pływać, ale i... postać w galarecie! Z tym przepisem wyjdzie rewelacyjnie i smakowicie
Bez ryby w galarecie święta nie będą smakować tak samo. Tradycyjne danie musi się zatem znaleźć na stole w obłędnie kolorowej i apetycznej wersji. Poza dorodną rybką nie może zabraknąć klarownego bulionu, włoszczyzny, a także mieszanki przypraw....
-
Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia, którą możesz zaserwować na śniadanie, obiad i kolację
Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia oznacza rodzinną ucztę. Zamiast gotowego produktu warto sięgnąć po tradycyjny przepis z musztardą. Tak przygotowaną pieczeń zaserwujesz na śniadanie, obiad oraz kolację. Szczegóły poniżej.
-
Jak długo gotować grzyby suszone? Metoda dwóch kroków to konieczność, jeśli chcesz by zachowały swój aromat
Suszone grzyby to niezwykle ważny składnik wielu dań bożonarodzeniowych. Trudno wyobrazić sobie bez nich zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, czy aromatyczny bigos. Pozostaje jednak pytanie, jak długo należy je gotować. Wrzucanie ich od ra...
-
Tak wyglądają ceny karpia w 2023 roku. Wiadomo, który najbardziej się opłaca
Początek grudnia to dobry moment na zaplanowanie wigilijnej kolacji. Choć do Bożego Narodzenia jest jeszcze kilka tygodni, dobrze wcześniej zastanowić się nad tym, co przygotujemy i ile będzie nas to kosztować. Jednym z dań, które pojawia się w...
-
Te śledzie wygrają tegoroczne święta. Nikt nie odpuści ostatniego kawałka
Boże Narodzenie bez śledzi nie może się odbyć. Raczej nie będzie przesadą stwierdzenie, że w każdym polskim domu przygotowywanych jest zwykle kilka rodzajów tych ryb. Te, które chcemy wam zaproponować, to śledzie po japońsku. Łączą w sobie kilka...
-
Tak mięciutkich i kruchych pierniczków jeszcze nie jedliście. Moja teściowa od lat błaga o tajemny przepis
Nie ma świąt Bożego Narodzenia, bez piernika lub pierniczków. Korzenne słodkości, to taki sam obowiązek, jak aromatyczny barszcz z uszkami, czy ryba po grecku. Niektóre ciastka wigilijne nie wychodzą jednak zbyt dobre. Potrafią być twarde niczym...
-
Aromatyczna pieczeń rzymska Magdy Gessler i siostry Anieli - dobra na uroczysty obiad i kanapki po świętach
Pieczeń rzymska to danie, które jest doskonałe zarówno na co dzień, jak i przy większych okazjach. Pieczeń z dodatkami zrobi furorę na świątecznym stole. Jak ją zrobić? Przedstawiamy proste przepisy kulinarnych ekspertek.
-
Znakomite pierogi ruskie z przepisu babci. Wigilijne danie w wersji klasycznej i wege
Pierogi ruskie są jedną z głównych potraw wigilijnych, a te zrobione według przepisu babci to bez wątpienia najlepsze pierogi pod słońcem. W tym artykule znajdziesz dwa świetne przepisy (w tym w wersji wege) i garść porad, które warto znać,...
-
Oszczędź sobie roboty i zrób je już teraz. Goście nigdy w życiu nie wyczują, że były wcześniej mrożone
Wigilia już niebawem, a to oznacza, że czas najwyższy zaplanować bożonarodzeniowe potrawy. Pierniki długo dojrzewające już leżakują i czekają na święta. Czy można zawczasu przygotować coś jeszcze? Oszczędź sobie nerwów tuż przed celebracją i ulep...
-
Na święta od lat robię schab z pończochy. To ulubiona wędlina mojej rodziny, ale zaczynam dużo wcześniej
Na spotkania przy świątecznym stole od lat przygotowuję najróżniejsze przekąski i przystawki. Oprócz dania głównego przygotowuję sałatki, śledzie, roladki i oczywiście schab z pończochy. Rodzina go uwielbia, ale muszę odpowiednio wymierzyć czas,...
-
Oto najlepsza sałatka, jaką kiedykolwiek jadłam. To sprawdzony hit na imprezę lub święta
Najlepsza sałatka, jaką kiedykolwiek jadłam to ta wykonana przez moją siostrę. W święta robi furorę. Sałatka ma tylko kilka składników, a bije klasyczną jarzynową na głowę. Sprawdźcie koniecznie ten prosty przepis.
-
Bez czekania i dojrzewania, do tego piernika nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz go raz-dwa
Gdy tylko rozpoczyna się grudzień myśli większości z nas kierowane są w jedną stronę - świąt. To właśnie ten okres sprawia, że już o wiele wcześniej myślimy, co pojawi się na stole. Naszą propozycją na świąteczny deser jest ten piernik. Nie jest...
-
Soczysta gęś pieczona z chrupiącą skórką na święta. Co zrobić, aby nie wyszła sucha i twarda?
Gęś pieczona na święta to soczysta propozycja na uroczysty obiad. Można ją przygotować w całości lub tylko wybrany fragment. Jakie owoce pasują do ptactwa? Sprawdź przepisy na gęś pieczoną w trzech aromatycznych odsłonach. Którą wersję odtworzysz ...
-
Jak zrobić dobre naleśniki na krokiety, aby nie pękały? Oto przepis na perfekcyjne danie
Naleśniki na krokiety powinny być elastyczne i nie mogą się łamać podczas zwijania. Jest to jeden z problemów, z jakimi zmaga się wiele osób w kuchni. Sprawdźcie przepis na ciasto naleśnikowe do krokietów, które nie pęka.
-
Kluski z makiem może i są proste, ale mogą zachwycić gości nietuzinkowym smakiem
Kluski z makiem to jedno z podstawowych dań wigilijnych. W artykule podpowiemy Wam, jak zrobić kluski z makiem w różny sposób. Pamiętajcie, że kluski z makiem najlepiej smakują na ciepło.