Boże Narodzenie
-
Co jest zdrowsze - śledź czy karp? Podpowiadamy, po którą rybę dobrze jest sięgać przez cały rok
Ryby stanowią niezbędny element diety każdego człowieka. Zaleca się ich spożywanie co najmniej dwa razy w tygodniu. Świąteczny czas sprzyja przygotowaniu potraw rybnych, a w wielu domach pojawią się zarówno śledzie, jak i karpie.
-
Co zrobić z jedzeniem po świętach? W ten sposób nie zmarnujesz żywności i pomożesz potrzebującym
Boże Narodzenie to czas, kiedy szykuje się wiele tradycyjnych potraw, które pojawiają się na naszych stołach tylko raz w roku. Niestety często przygotowuje się zbyt duże ich ilości. Co zrobić z jedzeniem po świętach? Podajemy kilka prostych...
-
Ile dni można jeść sałatkę jarzynową? Oto jak długo można przechowywać żywność pozostałą po świętach
Sałatka jarzynowa to jedno z dań świątecznych, które najszybciej traci świeżość. Ile dni można jeść sałatkę jarzynową? Podpowiadamy, jak długo można przechowywać żywność, która pozostała po Bożym Narodzeniu.
-
Katarzyna Bosacka opowiedziała nam, co zrobić z buraków, które zostały po barszczu. "Cudowne"
W świątecznym wywiadzie, którego Katarzyna Bosacka udzieliła Haps.pl, znalazło się sporo porad dla osób, które zastanawiają się, co zrobić z resztkami jedzenia po świętach. Bosacka zaproponowała sposoby na wykorzystanie m.in. pozostałości sałatki...
-
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Możesz podzielić się nim z innymi zostawiając je w jadłodzielni
Marnowanie jedzenia to bardzo powszechny problem, który widzimy szczególnie podczas świąt. Czasami w domach przygotowuje się zbyt duże ilości potraw, dlatego, aby zapobiec marnowaniu pożywienia, w wielu polskich miastach stworzono jadłodzielnie -...
-
Oto najtrudniejszy quiz o śledziach! Co wiesz o tym świątecznym przysmaku?
Niektóre pytania Cię zaskoczą!
-
Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami. Najlepiej smakują z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu
Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla pierogów. Zwłaszcza jeśli po sporej Wigilii nie mamy ochoty gotować obiadu na drugi dzień. Wystarczy przyrządzić krokiety, zamrozić, a później upiec w piekarniku i pyszna potrawa d...
-
Makiełki wigilijne, czy makówki śląskie? Przepis na danie, którego nie może zabraknąć w Boże Narodzenie
Makiełki wigilijne nazywane także makówkami śląskimi. Jak je przyrządzić? Przepis przyda się przed Świętami Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak pozostaje w pamięci na długo. Nie każdy zna tę potrawę, dlatego wyjaśni...
-
Śląskie potrawy wigilijne? Poznajcie moczkę i panczkraut. Jak zrobić te tradycyjne dania? Oto przepisy
Śląskie potrawy wigilijne są przykładem trwającej od wieków tradycji, która utrzymuje się po dziś dzień. Wielu z nas nie zna dań, które serwują lokalni mieszkańcy, dlatego, aby móc spróbować nietypowej kuchni warto przyrządzić moczkę lub panczkrau...
-
Danie świąteczne - śledzie w oleju. Tradycyjny przepis na Boże Narodzenie. Bardzo proste przygotowanie
Przedstawiamy przepis na danie świąteczne, czyli śledzie w oleju. Podajemy tradycyjny przepis, z którym wyjdą fantastycznie aromatyczne. Przygotowuje się je w bardzo łatwy sposób. Będą potrzebne filety, cebula, przyprawy i olej.
-
Dzięki temu trikowi sprarzysz kapustę do gołąbków w zaledwie 10 minut
-
Ciastka owsiane - przepis trzy razy "P", pyszne, proste i piorunujące. Zrobisz je w 20 minut, a znikną jeszcze szybciej
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Sałatka na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Banalna sałatka warstwowa w 10 minut
-
Wiosenne porządki za pasem. Czym czyścić brudny ruszt od kuchenki?
- Intensywny w smaku rosół pieczony. Pamiętaj o tych składnikach
- Babka gotowana - przepis z kilku składników da puszyste niczym chmurka ciasto
- Naleśniki gyros - domowy fast food bez zbędnych kalorii. Tu króluje kolorowy skład
- Zawiało nudą przy niedzielnym obiedzie? Kurczak po zbójnicku nada świeżości
- Zwalcz szkodniki naturalnie. Wystarczy opylić ziemię i rośliny tym proszkiem
-
Szybkie potrawy wigilijne. Proste dania, które przygotujesz na ostatnią chwilę
W ferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia przyrządzanie wielu potraw potrafi zabrać naprawdę sporo czasu. Na szczęście istnieją przepisy na pyszne dania, które nie wymagają zbyt wiele pracy, dzięki czemu przyrządzimy je w mgnieniu oka. To...
-
Czekoladowy wieniec z ciasta francuskiego. Spektakularny wypiek jest ekspresowy w przygotowaniu
Świąteczny wieniec czekoladowy to przepis na idealne ciasto świąteczne w wersji last minute. Słodki i spektakularny rarytas bazuje na cieście francuskim i czekoladzie. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie i estetyczne podanie.
-
Karp z piekarnika z warzywami. Świąteczny klasyk bez smażenia
Jednym z klasyków spośród potraw w święta Bożego Narodzenia jest oczywiście karp. W wielu domach przygotowywany jest on na różne sposoby, a jedną z popularniejszych wersji jest karp z piekarnika z warzywami. W jaki sposób go przygotować?
-
Paszteciki wigilijne. Przepis na pyszną świateczką przekąskę
Jedną z niezastąpionych potraw na wigilijnym stole są przepyszne, kruche paszteciki. Można je przygotować zarówno w mięsnej wersji, jak i z dodatkiem kiszonej kapusty. W obu wersjach znakomicie komponują się z czerwonym barszczem, dzięki czemu nie...
-
Przepisy na bigos wigilijny. Wersje z grzybami na wigilię i z mięsem na święta
Bigos wigilijny jest potrawą, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Jej popularność sprawia, że stała się klasykiem tego okresu, choć w wielu wersjach na jej przygotowanie potrzeba nawet kilku godzin. Poniżej...
-
Te trzy sałatki wigilijne zdążysz zrobić jeszcze dzisiaj. Jedna może zaskoczyć
Spośród wszystkich potraw, jakie przygotowujemy na święta Bożego Narodzenia, największa różnorodność dotyczy sałatek wigilijnych. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje, które z pewnością na dłużej...
-
Jak szybko odmrozić rybę? Są na to niezawodne sposoby, dzięki którym nie będziesz czekać godzinami
Wigilia już dziś, a ty zapomniałaś szybciej wyciągnąć rybę na wieczorną ucztę? Teraz po twojej głowie krąży pytanie: jak szybko odmrozić rybę tak, aby się nie rozleciała i była tak samo smaczna? Mamy na to skuteczne sposoby.
-
Pascal Brodnicki o świętach. "Pierogi? Nie mam cierpliwości". Podał też przepis babci na najlepszy deser
Mówi się, że babcine przepisy są najlepsze, a babcine patenty - niezastąpione. Pascal Brodnicki, z którym rozmawialiśmy przy okazji świąt, jest tego samego zdania. Podzielił się z nami przepisem swojej babci na najlepszy bożonarodzeniowy deser z...
-
Dlaczego wlewać ocet do barszczu czerwonego? Efekt jest zachwycający. Trik przyda się na Boże Narodzenie
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Planujemy ilość potraw, ich rodzaj i poszukujemy najlepszych przepisów. Wszystko po to, aby zachwycić zaproszoną rodzinę i innych gości. W gąszczu różnych receptur napotykamy niejasności. Przykładem moż...
-
Proste ciasto na święta, które poleży aż do sylwestra. Stary przepis na keks, który nie zawodzi
Keks to chyba najlepsze ciasto na święta, kiedy nie mamy czasu urabiać sobie rąk po łokcie, a dodatkowo lubimy smaczne, kruche wypieki. Oprócz prostoty wykonania niewątpliwą zaletą tego ciasta jest to, że z czasem nabiera smaku, więc jeśli dziś...
-
Barszczyk wigilijny bez zakwasu. Prosty, pyszny i aromatyczny
Aromatyczny barszcz jest jedną z tradycyjnych potraw na świątecznych stołach. W dodatku z krokiecikami, pasztecikami czy uszkami stanowi absolutny klasyk okresu świąt Bożego Narodzenia. Jak go przygotować bez zakwasu?
-
Pierniczki szwedzkie. Thermomix, Multicooker lub Lidlomix ułatwią ci pracę. Upieczesz je bardzo szybko
Pierniczki szwedzkie to niepozorne, ale smaczne słodycze z korzenną nutą. Wypiek rodem ze Skandynawii idealnie sprawdzi się w Boże Narodzenie. Może być pysznym dodatkiem do kawy, ale spełni też rolę własnoręcznie przygotowanego słodkiego prezentu....
-
Ryby na święta. Które gatunki są dzikie, a które hodowlane? Sprawdź, zanim zabierzesz się za rybę po grecku
Karp, śledź, a może dorsz lub pstrąg? Na świątecznych stołach lądują różne ryby, ale zanim udamy się na zakupy, warto wiedzieć, co wkładamy do koszyka. Które ryby dziko pływają w bezkresnych głębinach, a które w stawach hodowlanych? Które ryby...
-
Magda Gessler pokazała, jak zrobić faworki z karpia. "Od babci wiem, co robić, by nie miał ości"
Pierwsze skojarzenie, które nasuwa nam się na myśl, gdy słyszymy "faworki", to oczywiście tłusty czwartek i słodkości posypane cukrem pudrem. Magda Gessler na swoim kanale na YouTubie pokazała jednak, że można je zrobić również z ryby. Restaurator...
-
Śledź pod pierzynką. Jak zrobić sałatkę ''szubę''? Proste, ale bardzo efektowne danie z ciekawą historią
Śledź pod pierzynką to kolejny wariant dla kulinarnego zastosowania tej ryby. Z pewnością sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole - sałatka rodem z ZSRR ma też ciekawą historię.
-
Przesądy wigilijne - czy znasz je wszystkie?
Przesądy wigilijne to barwny element obchodów Bożego Narodzenia w Polsce. Wiele z nich ma odległe, pogańskie jeszcze korzenie. O czym warto pamiętać w ten dzień, aby zapewnić sobie szczęście i pomyślność?
-
Gołodupce, czyli postne gołąbki po lubelsku. Smakują lepiej, niż się nazywają, ale wybierz odpowiednią kaszę
Gołodupce, zawijaki, łupcie. To niektóre z regionalnych nazw wigilijnej potrawy, którą wszyscy z Lubelszczyzny znają i kochają. Przepis na postne gołąbki w kiszonych liściach kapusty jest naprawdę prosty, ale najlepsze wychodzą na konkretnym rodza...
-
Kapusta wigilijna. O czym pamiętać przy jej przyrządzaniu? Przypominamy najważniejsze zasady
Kapusta wigilijna to jeden z elementów jadłospisu w tym szczególnym dniu. Należy więc przyłożyć się do jej przygotowania. Kiedy zacząć jej przyrządzanie? O czym pamiętać? Podpowiadamy.
-
Magda Gessler podzieliła się przepisem, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Ważny składnik to konkretne owoce
Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych w Polsce osób związanych ze środowiskiem kulinarnym. Wiele osób chętnie korzysta z jej przepisów przez cały rok, a przed świętami to zainteresowanie jeszcze się wzmaga. A jaki jest jej ulubiony przepis ...
-
Kluski z makiem na wigilijnym stole. Prosty przepis na pyszne świąteczne danie
Kluski z makiem to tradycyjny deser świąteczny, który wiele osób spożywa tylko w tym szczególnym czasie. Związane jest to ze specyficzną rolą maku na świątecznym stole. Jednocześnie makiełki są bardzo proste w przygotowaniu.
-
Ciasteczka maślane na Boże Narodzenie. Zobacz, co zrobić, żeby ciasteczka maślane były miękkie
Ciasteczka maślane to jeden ze smaków Bożego Narodzenia. Nadają się nie tylko jako słodka przekąska, ale także jako własnoręcznie przygotowany prezent. W jaki sposób przygotować je, aby kusiły swoim smakiem? Podpowiadamy.
-
Strucla z makiem. Najprostszy przepis na świąteczny klasyk
Strucla z makiem to jedno z tych ciast, które kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. To klasyk, który wydaje się dość prosty, ale kluczowe jest odpowiednio przygotowane ciasto drożdżowe. Mamy przepis, z którym poradzą sobie nawet amatorzy.
-
Placki na święta, czyli bożonarodzeniowe słodkości. Sprawdź, co warto przygotować na ostatnią chwilę
Jakie placki na święta można przygotować szybko, które zaś będą wymagały więcej pracy? Warto dobrze przemyśleć wybór po to, by można było samemu przygotować wspaniałe wypieki na Boże Narodzenie.
-
Tańsze święta? Katarzyna Bosacka ma kilka wskazówek. Zdradza nam też patent na idealną sałatkę jarzynową
Przygotowania do tegorocznych świąt mijają pod znakiem wysokiej inflacji i wzrostu cen. Czy da się zrobić coś, żeby choć trochę zaoszczędzić? - Jestem przeogromną przeciwniczką "niedasizmu". Rozkładamy ręce i mówimy: nie da się. Pewnie, że się da!...
-
Polędwiczki w sosie grzybowym. Prosty przepis na pyszny i aromatyczny świąteczny obiad
Polędwice w sosie grzybowym to doskonały pomysł na obiad w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. To idealne danie, jeśli nie masz wiele czasu na gotowanie. Sprawdź, jakich produktów potrzebujesz do zaserwowania gościom tej przepysznej...
-
Zupa grzybowa wigilijna. Co zrobić, aby była pełna smaku? Użyj koniecznie tych grzybów
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem to świetna alternatywa, jeśli nie jesteś fanem barszczu z uszkami lub chcesz zaserwować dwa pierwsze dania. Które grzyby wybrać, aby zupa była pyszna i aromatyczne? To warto wiedzieć.
-
Tradycyjny karp smażony. Trzymaj się tych zasad, a będzie doskonały
Karp smażony to danie, którego w wielu domach nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podpowiadamy, co zrobić, aby pozbyć się mulistego posmaku oraz zdradzamy przepis na tradycyjnego karpia smażonego w panierce. Trzymaj się tych zasad, a będzie...
-
Masz dość zwykłego makowca? W tym roku zachwyć gości rogalikami z białym makiem
Rogaliki z białym makiem z pewnością staną się hitem wśród słodkości, które znajdą się na świątecznym stole. Wiele osób uwielbia puszyste drożdżowe rogaliki, jednak bez trudu znajdziemy fanów tych wykonanych z kruchego ciasta. Poniżej znajdziesz d...
-
Rolada biszkoptowa z makiem. Bardziej puszysta i delikatna niż zwykły makowiec. Skradnie wam serca
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Bez wątpienia ciastem, które kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem, jest makowiec. Co jednak kiedy tradycyjna strucla makowa już się nam znudził? Warto spróbować przygotować ciasto biszkoptowe z...
-
Pieczesz makowiec, a po rozkrojeniu okazuje się dziurawy? Dziadek cukiernik zdradza, gdzie robimy błąd
Święta Bożego Narodzenia bez makowca są jak Wielkanoc bez jajek - niemożliwe do wyobrażenia! Zawijane ciasto z makiem to deser, któremu trudno się oprzeć. Gorzej jednak, gdy po przekrojeniu okazuje się, że wewnątrz mamy dziurę. Można jej uniknąć!