boże narodzenie
-
Makowiec - symbol świąt Bożego Narodzenia. Sekretem unikatowego smaku jest masa makowa. Jak ją zrobić?
Makowiec to prawdziwy symbol Bożego Narodzenia. Makowiec to ciasto znane i cenione już od bardzo dawna. Tradycja przygotowywania świątecznego makowca sięga wielu lat wstecz i nadal jest podtrzymywana i kultywowana. Wiele osób wprost nie wyobraża...
-
Dania świąteczne dla wegetarian nie muszą być nudne! Zobacz, jakie potrawy zrobić dla bliskich
Dania świąteczne to poza prezentami jedno z głównych zagadnień, które zaprząta naszą głowę przed Świętami Bożego Narodzenia. Jednak co podać, gdy w rodzinie mamy także wegetarian? Podpowiadamy!
-
Co wrzucić do świątecznej herbaty? Najlepszą kompozycję zrobisz z...
Herbata świąteczna przywodzi na myśl święta swoim aromatem, gdyż zawiera w sobie korzenne przyprawy, zwykle cynamon i goździki. Jest napojem silnie rozgrzewającym i wprawiającym w dobry nastrój.
-
Ten trik sprawi, że zakwas na barszcz będzie gotowy kilka dni wcześniej. Mało kto ma o tym pojęcie
Święta już za pasem, a tobie się zapomniało nastawić zakwas na barszcz? Nic nie szkodzi, mamy świetny sposób na to, żeby dojrzał nawet trzy dni wcześniej. Mało kto o tym wie, mi ten patent sprzedała babcia. Działa niezawodnie od lat.
-
Smażysz karpia na oleju? Koleżanka zdradziła mi lepszy sposób. "Jest jędrny i delikatny"
Karp na wigilijnym stole często pojawia się w wersji smażonej. By smakował jak najlepiej, warto wiedzieć, na jakim tłuszczu go smażyć. Wiele osób wybiera zapewne sam olej. Koleżanka z redakcji podzieliła się jednak sposobem, który stosowała jej...
-
Co roku robię stos gołąbków wigilijnych. 3 główne składniki wystarczą. Znikają szybciej niż krokiety
Gołąbki na Boże Narodzenie można przygotować w wersji wegetariańskiej, zastępując mięsny farsz kaszą gryczaną i suszonymi grzybami. Według mojej rodziny są nawet lepsze od tradycyjnych, dlatego przygotowuję je nie tylko od święta. Z czego zrobić...
-
Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych stołach. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o wigilijnych daniach!
Potrawy wigilijne to coś, co w większości powtarza się co roku we wszystkich domach. Można jednak wprowadzać nowe pomysły i zaskoczyć rodzinę w święta! Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy!
-
Ma delikatne mięso i dużo potrzebnego białka. Polski szef kuchni robi go w tym sosie
Coraz więcej osób rezygnuje z podawania karpia na Boże Narodzenie i szuka smaczniejszych ryb. Daleko szukać nie trzeba. Bardzo dobrym zamiennikiem będzie bowiem doskonale znany Polakom dorsz, który cechuje się delikatnym smakiem i bogactwem...
-
Jak zrobić najlepsze na świecie uszka z grzybami? Sekret tkwi w prostocie
Uszka z grzybami to danie typowo wigilijne. Nadziewane suszonymi grzybami leśnymi uszka podane z wigilijnym barszczem to potrawa, która jako pierwsza wjeżdża na świąteczny stół.
-
O niebo lepszy niż klasyczny. Ten pasztet będzie gwiazdą na świątecznym stole. Wracam do niego co roku
Co dodać do pasztetu, żeby był smaczny? Na Święta Bożego Narodzenia co roku przygotowuję specjalną wersję tego rarytasu. Gdy tylko wyjmuję go z pieca, cały dom wypełnia się niesamowitym aromatem.
-
Taki przepis na sałatkę na święta to przepis na sukces. Zrób coś wyjątkowego dla bliskich!
Sałatka na święta to bardzo dobry dodatek do innych dań, które w tym czasie pojawiają się na stole. Jest z reguły lekka i może być też dodatkiem lub elementem innego dania. Każdy ma jakąś ulubioną, ale warto szukać nowych inspiracji.
-
Wachowicz i Gessler oferują catering na święta. Niektóre ceny zwalają z nóg. Ile za jarzynową?
Osoby zabiegane albo te, które nie lubią gotować, mogą przed świętami Bożego Narodzenia skorzystać z cateringów. Oferuje je m.in. Ewa Wachowicz oraz Magda Gessler. Sprawdziliśmy, co można zamówić i jakie są ceny.
-
Uważaj na mak, który kupujesz. Sanepid wskazuje, którego nie wybierać do ciast
Mak jest składnikiem wielu świątecznych potraw. Używamy go, by zrobić nadzienie do makowca, kutię, makiełki i kluski. Nie każdy nadaje się jednak do tego, by wykorzystać go w kuchni. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, by uważać na to, gdzie ...
-
Przed świętami używamy w kuchni na potęgę. Bosacka odradza. "To niemal wyłącznie cukier"
Kruche ciasteczka, piernik, grzane wino to jedne z przysmaków, którymi raczymy się w okresie świątecznym. By uwydatnić ich smak, dodajemy do nich mieszankę przypraw. Często gotową. Katarzyna Bosacka odradza jednak jej kupowanie. Wszystko przez...
-
Co zrobić, aby mięso na święta nie było twarde i suche? Mamy na to sprawdzone sposoby!
Mięsa pieczone na święta Bożego Narodzenia to jedno z najbardziej klasycznych dań na naszych stołach. Tradycja ich serwowania na świątecznych stołach sięga wielu wieków wstecz, a ich obecność na stołach miała wymiar nie tylko smakowy, ale także...
-
Dalej nie wiesz, co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Ta lista i przepisy cię uratują!
Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? To pytanie, które w niemal każdym domu pojawia się co roku. Co zrobić, by dalej było tradycyjnie, ale i nowocześnie? Podpowiadamy różne rozwiązania.
-
Ciasto na pierogi Magdy Gessler nigdy nie jest twarde. Jeden składnik zostawia w lodówce
Zrobienie pierogów generalnie nie jest trudne, choć ciasto bywa problematyczne. Nie powinno być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Idealnie, gdy jest delikatne i elastyczne. Spełnienie wszystkich tych wymogów może wydawać się nierealne. Z pomocą...
-
Jakie sałatki można zrobić z jajek na święta? Te pyszności możesz zaserwować bliskim
Sałatka jajeczna to idealny posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Nadaje się zarówno na święta, do pracy, na spotkanie ze znajomymi, do szkoły, jak i na śniadanie czy kolację. Oto kilka przepisów, które warto sprawdzić.
-
Przepis od ciotki zrobił furorę. Zrobiłam kapustę z grochem według instrukcji i zgarnęłam tonę pochwał
Jak zrobić najlepszą kapustę z grochem? Zdradzam przepis, który zaskoczy smakiem nawet największych krytyków. Choć to proste danie, ma w sobie coś magicznego. Aromat świąt, smak domowego ciepła i nutkę tradycji. Spróbuj raz, a będziesz do niego...
-
Weź śledzie, grzyby i francuskie przyprawy. Lepszej sałatki na święta ze świecą szukać
Idealna sałatka na święta? Pewnie wiele osób odpowie, że jarzynowa, inni że gyros albo śledziowa. Dziś mamy dla ciebie właśnie przepis na sałatkę śledziową, ale w wersji tak pysznej i wyrazistej, że z miejsca pokochasz ją miłością najczystszą. To...
-
Świąteczna zupa z Podkarpacia o śmiesznej nazwie. Pamiętają ją tylko niektóre staruszki
Każdy region Polski może pochwalić się własnymi, niepowtarzalnymi przepisami, w tym przepisami na dania świąteczne i wigilijne. Południe Polski, w tym Podkarpacie, ma w zanadrzu multum nieznanych w innych częściach kraju przepisów. Wystarczy choćb...
-
Karkówka na obiad świąteczny - kwintesencja smaku i aromatu. Świąteczna karkówka na kilka sposobów
Karkówka na obiad świąteczny to obowiązkowa pozycja w wielu domach. Ci, którzy jeszcze nie wypróbowali przepisów na przepyszną świąteczną karkówkę, powinni koniecznie nadrobić zaległości. Karkówkę na obiad świąteczny można przygotować na kilka...
-
Zostały ci buraki z zakwasu na barszcz? Zrobisz taką sałatkę, że teściowa popłacze się ze szczęścia
Robisz zakwas z buraków na święta do pysznego barszczyku i nie wiesz, co zrobić z kiszonymi burakami? Oczywiście możesz je po prostu zjeść, dołożyć do barszczu lub zrobić absolutnie przepyszną sałatkę idealną na świąteczny stół. Wystarczy, że doda...
-
Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
Gdy kupujesz sprawioną, filetowaną rybę, problem usuwania łusek masz już z głowy. Niektórzy jednak wolą karpia w całości, którego przygotują sami od początku do końca. Jego oczyszczenie bywa jednak kłopotliwe i czasochłonne. Na szczęście jest szyb...
-
Na świąteczną imprezę podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
Łosoś jest zdecydowanie jedną z ryb najczęściej wybieranych przez Polaków. Podajemy go na różne sposoby, pieczemy, smażymy, dodajemy do sałatek i makaronów. Jednak przepis na łososia, który dziś zaprezentujemy, na pewno was zadziwi i będzie...
-
Najlepsza świąteczna pieczeń. Znana na całym świecie, ale polskie gospodynie się jej boją
Polędwica Wellington to klasyka świątecznych dań w wielu zakątkach świata. Przepis pochodzi z Wysp Brytyjskich, ale szybko rozprzestrzenił się w niemal całej Europie Zachodniej i oczywiście w USA. Polędwica Wellington to prawdziwy przysmak,...
-
Najzdrowsza i najsmaczniejsza ryba polskich jezior. Porzuć mrożonki, teraz zaczyna się sezon
Jaka jest najlepsza polska ryba? Nie dorsz, nie łosoś i nawet nie szczupak. Zbliżają się święta, więc nasze stoły będą uginać się od różnych pysznych ryb, ale akurat tę, o której dziś napiszemy, zna niewiele osób. To prawdziwe złoto polskich jezio...
-
Mięciutkie ciasto, a w środku nie ma kapusty. Uszka siostry Anastazji będziesz jeść nawet bez barszczu
Choć tradycyjny przepis na uszka mówi, by zrobić je z kapustą i grzybami, warto czasem postawić na nowość. Przepis siostry Anastazji to propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości oryginalnym smakiem.
-
Zamiast grzybowej i barszczu w Wigilię podaj zupę z Kujaw. Na stole zrobi największe wrażenie
Zupa śledziowa może być prawdziwym zaskoczeniem na wigilijnym stole, szczególnie dla tych, którzy nigdy jej nie próbowali. Choć popularna głównie na Kujawach, coraz częściej znajduje fanów w innych regionach Polski.
-
Weźmiesz łyżkę barszczu Strzelczyka i nie spojrzysz na wersję mamy. Jeden składnik jest obowiązkowy
Zastanawiasz się, co zrobić, aby twój barszcz świąteczny był wyjątkowy? Tomasz Strzelczyk zdradził niezawodny przepis, który zawsze wychodzi. Jego tajemnicą jest dodanie jednego składnika, który nadaje potrawie głęboki smak.
-
Te śledzie będą hitem świąt. Rodzina o ostatni kawałek zagra w kamień, papier, nożyce
Karp i śledzie. Bez tych dwóch gatunków ryb świąt nie będzie. Te drugie na wielu stołach lądują zazwyczaj w kilku różnych wersjach, ponieważ przekąski, których są głównym składnikiem, szybko i łatwo się przygotowuje. Według nas w tym roku wśród...
-
Ciasto bez pieczenia na święta poprawia humor. Mało się narobisz, a zawsze jest pyszne
Ciasto bez pieczenia na święta to hit ostatnich lat. Poznaj proste przepisy, które fantastycznie smakują, a co najważniejsze - ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
-
Tyle Polacy zapłacą za zrobienie pierogów na święta. "Czas pomyśleć o kredycie"
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czyli czas wspólnych spotkań przy stole, kolędowania i radości. Niestety to także czas większych wydatków, które w większości generuje przygotowywanie potraw wigilijnych. Wśród najważniejszych świątecznych da...
-
Przepis na rybę po grecku. Jakiej ryby użyć? Te gatunki są do niej stworzone
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i już powolutku zaczynamy robić listę potraw na świąteczny stół. Oprócz barszczu, pierogów i kapusty z grzybami, obowiązkowo musi pojawić się ryba po grecku (o której Grecy nie słyszeli). Dziś podpowiemy wam,...
-
Lepsze niż pierniczki. Niedoceniane, a w moim domu uwielbiane. Rodzina mówi, że "smakują jak święta"
Jakie ciastka można upiec wcześniej przed świętami? W moim domu od lat królują korzenne słodkości pfeffernusse. To tradycyjne niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe przygotowywane z mieszanki przypraw. Jeden dodatek może być kontrowersyjny.
-
Na święta piekę ciasto, które zapiera dech w piersiach szwagra. Przepis na makowiec wrzuciłam do kosza
Co można upiec z maku? Więcej niż się spodziewasz. Jeśli tradycyjne wypieki już ci się przejadły, czas na coś innego - makową panienkę. To połączenie puszystego ciasta bez mąki z delikatnym kremem. Idealne, by poczęstować bliskich czymś nowym.
-
Zupa grzybowa wigilijna cioci z Radomia. Wyrazista i głęboka dzięki zaskakującemu dodatkowi
Są dwie najważniejsze zupy wigilijne - barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Bez nich nie wyobrażamy sobie świąt, a na ich smak czekamy cały rok. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą zupę grzybową wigilijną, oczywiście z suszonych grzybów z...
-
Gdyby święta miały zapach, to byłaby właśnie ta herbata. Jest lepsza niż grzaniec i poprawia odporność
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Na dworze jest coraz chłodniej, więc gdy wracamy do domu, mamy ochotę na pyszny, rozgrzewający napój. Podzielę się z tobą pewnym przepisem. Spróbuj i przekonaj się, że to najlepsza herbata...
-
Dodaj do barszczu 2 łyżki tego płynu. Bezbłędnie przełamie smak. Tak robi polski szef kuchni
Tak jak rybnym symbolem świąt są śledzie i karp, tak wśród zup niepodzielnie króluje barszcz czerwony. Każdy chce, by miał piękny, rubinowy kolor i smakował jak z najlepszej restauracji. Mamy przepis polskiego szefa kuchni, z którym na pewno się t...
-
Pieczony boczek na Boże Narodzenie. Dla tej chrupiącej skórki można skoczyć w ogień
Jeśli szukasz najlepszego przepisu na świąteczne mięso, możesz spokojnie je zakończyć, bo nigdzie nie znajdziesz nic lepszego niż nasz przepis na boczek. Mięso wychodzi delikatne, niemal maślane, a skórka chrupie bardziej niż staruszki w biodrach....