brokuły
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają. "Otwierają nową drogę"
Szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Goteborgu odkryli, że grupa konkretnych warzyw może być pomocna w obniżaniu poziomu cukru we krwi. W przyszłości mógłby to być więc sposób, by chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2. Chodzi o brokuły, brukselkę...
-
Nie pomyślisz, że z brokułu można zrobić coś tak pysznego. Na ziemniaczane chipsy już nie spojrzysz
Marzy ci się pyszna i zarazem zdrowa przekąska, która nie ocieka tłuszczem, bosko chrupie i nie idzie w boczki? Porzuć zwykłe chipsy i nachosy, weź za to zielone warzywo i nastaw piekarnik. To najlepsza przekąska do serialu i na weekendową imprezk...
-
Miała wystarczyć na 3 dni, a zjadłam od razu. Odstawiłam jajeczną. Teraz robię tylko tę pastę
Proste pasty na kanapki to mój ulubiony sposób na szybkie i sycące śniadania. Dzięki nim mogę nieco urozmaicić posiłek, który zazwyczaj składał się z szynki i sera. Najpopularniejsza jest ta zrobiona z jajek, jednak teraz odeszła w cień. Na jej...
-
Kiedy mam ochotę na chipsy, nie kupuję ziemniaczanych. Biorę zielone warzywo i nagrzewam piekarnik
Chipsy to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych przekąsek, ale nie tylko z ziemniaków można zrobić pyszne i pocieszające chrupaski. Dziś mamy dla was przepis na zielone chipsy, które nie tylko zaskakują sposobem wykonania, lecz także wyjątkowym...
-
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim włożysz je do garnka, sprawdź dwie rzeczy
Soczyście zielone brokuły to ważny składnik diety. Przede wszystkim są doskonałym źródłem jednego z najsilniejszych antyoksydantów - witaminy C. Zawierają też korzystne dla zdrowia oczu karotenoidy. Są również niskokaloryczne. Co jednak z nimi...
-
Nie ziemniaczane i nie mięsne. W tej panierce nawet teściowa nie może im się oprzeć
Brokuły w panierce to dowód na to, że warzywa mogą być nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. Wystarczą proste składniki, aby stworzyć przekąskę, która zadowoli nawet największych sceptyków zielonego. Idealna jako szybki dodatek do obiadu lub...
-
Najlepsze placki pod słońcem to te zielone. Zawsze dodaję pół łyżeczki tej przyprawy i są palce lizać
Znudziły ci się placki ziemniaczane? A może twoje dzieci nie chcą jeść warzyw, a zwłaszcza tych zielonych? Nie ma problemu. Przygotuj placki z brokuła, a podbijesz podniebienia wszystkich domowników. Są naprawdę obłędne, a w dodatku banalnie prost...
-
Tak kremowa i lekka, że będziesz ją gotować codziennie. Dla mnie to najlepszy letni obiad
Lato na pewno nie kojarzy nam się z zupami i ciepłymi posiłkami. Najczęściej chcemy się zajadać jakimiś innymi, chłodniejszymi potrawami. Jednak ten krem będzie twoim ulubionym ciepłym posiłkiem. Jest lekki, a do tego można go jeść zarówno na...
-
Ciocia nie chciała mi uwierzyć, gdy pokazałam, jak podaję kopytka. To nie cebula i skwarki
Danie, jakim są kopytka, można podawać na wiele różnych sposobów. Jedni serwują je z wysmażoną cebulą, inni ze skwarkami, a jeszcze inni ze śmietaną. Ja wyłamuję się z tego zestawienie, ponieważ podaję je z sosem.
-
Przestałam robić sałatkę gyros na rzecz tego połączenia. Zrobisz ją za grosze
Sałatki to bardzo popularne przekąski, które serwujemy na każdą uroczystość. Robimy je również na co dzień i lubimy eksperymentować ze składnikami. Pomimo że znamy najbardziej klasyczne sałatki i tak chcemy zajadać się czymś nowym. Tę poznałam...
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Coraz więcej regionów w Polsce ma ten problem. To powoli nowa rzeczywistośćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Roladki, dla których porzucisz schabowe. Wystarczy nadziać i owinąć
- Ciasto czekoladowe. Tak pyszne i łatwe, że będziesz robić je na okrągło
- Warzywa tracą kolor, ale nie muszą. Wystarczy kilka genialnych trików
- Bun Cha - azjatycki smak, który zachwycił Bourdaina podczas podróży do WietnamuMATERIAŁ PROMOCYJNY PR
- Frytki jak z najlepszego fast fooda. Będą chrupiące do granic możliwości
- Jak doprawić rybę, żeby była pyszna? Cytryna i sól to nie wszystko
-
Surówka z brokuła to najlepsze co mnie spotkało w tę majówkę. To zielona dawka witamin i smaku
Nie tylko mizerią i zasmażaną, młodą kapustą człowiek żyje! Do majowego menu warto włączyć także zieloną surówkę, która poza solidną dawką witamin gwarantuje także nieziemski smak. Wystarczy połączyć brokuła z innymi warzywami i kremowym sosem, by...
-
Dzięki tej zapiekance wszyscy pokochają brokuły. Już nigdy nie usłyszysz: "Nie znoszę brokułów"
Najzdrowszymi warzywami są wszystkie odmiany zielone. Swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, który korzystnie wpływa nasz organizm, a ogromna dawka kwasu foliowego jest niezbędna w codziennej diecie. Królem w ogromnej koronie jest brokuł, często...
-
Przepis na zupę bez gotowania. Prościej się nie da. Zaimponujesz nawet teściowej
Gotowanie zupy często wiąże się z długim oczekiwaniem. Żeby nabrała odpowiednio intensywnego smaku, trzeba poświęcić na jej przygotowanie czasem nawet kilka godzin. Tak jest chociażby w przypadku rosołu. Nie zawsze jednak przepis na zupę musi być...
-
Dajesz do gara, gotujesz i tyle? Nic dziwnego, że brokuł traci kolor i smak. Możesz temu zaradzić
Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru i estetycznego wyglądu, a przy tym wciąż smakowały wybornie? Z pomocą przyjdzie prosty trik. Od tej pory już zawsze będą wychodziły ci obłędnie pyszne oraz zielone.
-
Fantastyczne kotlety, które biją mielone na głowę. Już po jednym gryzie się zakochasz
Wszyscy czasami mamy taki dzień, że starcza nam czasu tylko na szybki obiad. Nie mamy możliwości, by czekać wiele minut, aż danie się upiecze. W takich chwilach z pomocą przychodzi ten przepis na szybki obiad z brokułem i jajkami. To pyszne kotlet...
-
Ekspresowe i wyborne danie jednogarnkowe. To układam na warzywach i zapiekam pod serową pierzynką
Szukasz inspiracji na ekspresowy obiad, ale nie chcesz marnować czasu na długie i mozolne przygotowania? Postaw na obłędną rybę zapiekaną z warzywami pod serową pierzynką. Smakuje i wygląda rewelacyjnie, a co najważniejsze zrobisz ją w mniej niż...
-
Sałatka z brokułami, kaszą jęczmienną i sosem, który Polacy uwielbiają. Zrobisz ją w 15 minut
Sałatka z brokułem, kaszą jęczmienną i jajkiem to wyśmienite połączenie różnych smaków. Dodatek aromatycznego dressingu czosnkowo-majonezowego sprawia, że danie dosłownie znika z talerzy. Każdy z domowników i gości prosi zawsze o co najmniej jedną...
-
Myjesz brokuła pod bieżącą wodą? Wszystkie owady nadal się w nim gnieżdżą. "Nowa fobia odblokowana"
Brokuły to bardzo zdrowe warzywa, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc włączyć je do naszej diety. Musimy jednak pamiętać o tym, by dokładnie umyć to warzywo. Opłukanie pod bieżącą wodą zdecydowanie nie wystarczy.
-
Najłatwiejsza zupa świata. Jak zrobić krem z brokułów? Przyda się włoski dodatek
Zupa krem z brokułów to chyba najłatwiejszy pomysł na obiad, jaki istnieje. Wykonanie zupy nie zajmie więcej niż 20 minut, a smak naprawdę zachwyca i kusi. Ważny jest jeden dodatek - ten ser idealnie podkręci smak.
-
Przepis na sałatkę z brokuła. Dodaj do niej włoski makaron i grecki ser, a otrzymasz kulinarne arcydzieło
Sałatka brokułowa z dodatkiem makaronu i sera feta stanowi świetny dodatek do rodzinnego obiadu lub przystawkę na imprezy. Zaserwowana z aromatycznym sosem czosnkowym błyskawicznie znika ze stołu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na ekspresową...
-
Przepis na te brokuły został obejrzany 56 mln razy. Furorę robi połączenie dwóch składników
Internet, a zwłaszcza media społecznościowe takie jak TikTok czy Instagram, to kopalnia pomysłów i inspiracji. Również w sferze kulinarnej. Niektóre przepisy mają w sobie coś takiego, że szybko stają się hitami i kolejne osoby podają je sobie dale...
-
Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz robić ją codziennie. Smak głównego składnika podkręć mlekiem
Zupy to tani i szybki sposób na wykonanie obiadu. Wystarczy, że wrzuci się do wywaru kilka warzyw i danie jest prawie gotowe. By wykonać tę zupę, warto dodać jeszcze kilka dodatkowych składników. Jednym z nich jest mleko, dzięki któremu jest...
-
Zielone warzywo to prawdziwy superfood. W wielu domach popełniany jest kardynalny błąd z gotowaniem
Brokuł to znakomite źródło smaku, witamin i cennych właściwości. Zielone warzywo, które często gości na naszych stołach, niestety równie często jest niepoprawnie przygotowane. Wówczas zamiast zastrzyku dla zdrowia na talerzu lądują rozgotowane...
-
Bardzo szybka zupa brokułowa. Nie zapomnij o triku z masłem, a będzie dużo pyszniejsza
Wszyscy kocham proste i szybkie przepisy i dziś mamy dla was przepis na błyskawiczną zupę, za którą można skoczyć w ogień. Jak przygotować gęstą zupę brokułową na obiad? Musisz pamiętać o maśle - to ono będzie całym nośnikiem smaku. Oprócz tego...
-
Nie wiesz, co zrobić z brokuła? Przygotuj wyśmienitą i prostą sałatkę warzywną. Będzie palce lizać
Bywają dni gdy brak nam czasu na wielogodzinne przygotowywanie pożywnych posiłków. Z tego powodu warto mieć zrobione zapasy w lodówce. Co zrobić z brokuła, gdy chcemy zjeść zdrowo i szybko? Ta sałatka stanie się hitem w każdym domu.
-
Najlepsze sałatki wielkanocne? Zapomnij o nudnej jarzynowej! Te dwie propozycje polubi nawet teściowa
Na Wielkanoc najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową. Jednak monotonia i przewidywalność nie każdemu w smak. Dlatego jeśli chcesz zachwycić nawet najbardziej kapryśne osoby, a jednocześnie sprawić, że teściowa będzie pod wrażeniem, zrób nasze...
-
Przepis na obłędną zupę jarzynową. Kluczowe jest dodanie zielonego składnika i dbałość o szczegóły
Zupa jarzynowa to jedno z kultowych dań polskiej kuchni. Smak bulionu z dodatkiem kolorowych warzyw jest niezastąpionym pomysłem na obiad. Tradycyjny przepis warto jednak nieco podrasować - Środa gotuje radzi, by dodać ten zielony składnik. Efekt...
-
Kiełki rzodkiewki - jak hodować je samodzielnie? Bomba witaminowa w twoim domowym ogrodzie
Zima to okres, w którym naturalne dostarczanie niektórych witamin oraz składników odżywczych bywa utrudniona. Wegetacja wielu roślin rozpoczyna się bowiem dopiero późną wiosną, a czas ich zbioru jest najczęściej ograniczony. Rozwiązaniem tego...
-
Tę część brokułu najczęściej wyrzucamy do kosza. A zwykle jest najsmaczniejsza. Jak ją wykorzystać?
Gdy przyrządzamy brokuły, najczęściej używamy tylko ich górnej części, czyli różyczek, a łodyga ląduje w koszu. To gigantyczny błąd. Łodygi również można wykorzystać w kuchni, a niektórzy twierdzą nawet, że to one są najlepszą częścią tego warzywa...
-
Zupa brokułowa. Kremowa propozycja na obiad, którą możesz się zajadać bez ograniczeń
Zupa brokułowa to idealne danie na letni obiad. Jest lekka, kremowa i smaczna. Łączy w sobie warzywa i różne dodatki. Oprócz wyjątkowego smaku ma jeszcze jeden plus - jest niskokaloryczna, więc możemy się nią zajadać bez ograniczeń.
-
Znienawidzone smaki dzieciństwa. Jakie dania wspominamy najgorzej? "Sam zapach przyprawiał o mdłości"
Kiedy wspominamy dzieciństwo, najczęściej przywołujemy w pamięci obrazy tych dań, które smakowały nam najbardziej. Najwcześniejsze lata życia to czas, kiedy kształtują się nasze gusta kulinarne. Dotyczy to więc również tych potraw, za którymi nie...
-
Closer - oprysk na mszyce. Co warto o nim wiedzieć i do jakich warzyw go stosować?
Mszyce bywają trudnym przeciwnikiem nie tylko w ogrodzie pełnym róż, ale także przy uprawie wielu warzyw. Można z nimi walczyć domowymi sposobami, ale kiedy zawiodą, trzeba uciec się do innych rozwiązań. Czym jest closer - oprysk na mszyce i jak g...
-
Sałatka z brokułem i jajkiem - danie na każdą okazję. Przepisy krok po kroku
Sałatka z brokułem i jajkiem to fantastyczna potrawa na śniadania bądź kolację. Dobrze sprawdzi się także jako pomysł na lunch. Poznaj wyjątkowe przepisy, które przygotujesz w ekspresowym tempie.
-
Krem z brokułów - poznaj 3 banalne przepisy na zdrową zupę. Pieczarki podkręcą smak dania
Krem z brokułów można podawać z grzankami lub z makaronem. Brokułowy krem jest zupą, którą z całą pewnością możemy serwować zarówno podczas eleganckiego obiadu, jak i rodzinnej imprezy, czy też spotkania z przyjaciółmi.
-
Zupa brokułowa: przepis na delikatną wersję. Możesz zmiksować ją na krem
Zupa brokułowa, której przepis zrealizujesz łącznie w ciągu dwóch godzin, zaczyna się od ugotowania rosołu drobiowego. Można do tego celu wykorzystać mięso z kurczaka (lub indyka). Zmiksowana na krem będzie świetnie smakować podawana z grzankami.
-
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim to zrobisz, dokładnie je obejrzyj
Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, jednak szybko więdną i żółkną. Czy to więc oznacza, że nie nadają się do jedzenia? Niekoniecznie. Choć wówczas tracą na smaku i są uboższe w składniki...
-
Krem z brokułów. Przepis na pyszną i pożywną zupę. Przyszykujesz ją z kilku składników
Jak zrobić krem z brokułów? Przepis, który podajemy, jest bardzo prosty i szybko sobie z nim poradzicie. Przygotowanie tego dania nie zajmie wam wiele czasu. Idealnie skomponuje się z chrupiącymi grzankami.
-
Sałatka z brokułem i boczkiem. Źródło witaminy C i pełnowartościowego białka w jednym przepisie
Sałatka brokułowa to doskonały pomysł na szybki i zdrowy poczęstunek dla niespodziewanych gości. To również dobra propozycja na lekki obiad czy kolację. To także doskonały zamiennik dla kanapek do pracy. Sałatka z brokułami może być zrobiona w...
-
Zupa brokułowa - przepis na kremowe danie. Wykorzystaj jeden składnik, by polepszyć jej smak
Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Pasują do różnych dań. Dobrze komponują się z mięsami i rybami. Przepysznie wygląda, a do tego smakuje kremowa zupa brokułowa. Przepis na nią jest naprawdę prosty.
-
Zupa krem z brokułów. Przepis na szybki obiad. Dwa dodatki sprawią, że będzie aksamitna
Zupa brokułowa to, naszym zdaniem, jedna z najlepszych zum kremów. Brokuł świetnie pasuje do tego typu dań, a dzięki cukinii i ziemniakom, zupa wychodzi gładka i aksamitna. Sprawdźcie nasz przepis na zupę krem z brokułów.