brokuły
-
Chrupiące, lekkie i inne niż wszystkie. Dodaj łyżkę tego składnika. Efekt powala
Szukasz lekkiego i pysznego pomysłu na obiad? Placki brokułowe mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Zielone, chrupiące i pełne smaku, zadowolą nie tylko miłośników warzyw. W dodatku są świetne o każdej porze dnia. Zjedz je z tymi dodatkami, a...
-
Nie smażę, nie gotuję. Wrzucam do pojemnika i mam sałatkę, która znika w mig
Chrupiące warzywa to nie tylko dodatek do obiadu, ale też doskonała baza pełnowartościowych posiłków. Airfryer pozwala wydobyć z nich pełnię smaku, zachowując wartości odżywcze i apetyczny wygląd. Kalafior, brokuł i ciecierzyca tworzą kompozycję,...
-
Najlepsza zupa jesieni. Smaczniejsza od dyniowej i pomidorowej, gotowa w mniej niż godzinę
Rozgrzewająca zupa z brokułów w kilka chwil podbiła serca internautów. Aksamitna konsystencja, intensywny smak i prostota wykonania sprawiają, że każdy może poczuć się jak w dobrej restauracji. To idealne danie na jesienne dni, które rozgrzewa i...
-
Za te brokuły mogę iść do piekła na pieszo. Na kolację zjadam z tuzin
Dziś mamy przepis na wymarzoną przekąskę na każdą imprezę, do maratonu filmowego lub po prostu do pochrupania w wolnym czasie. Te brokuły znikają, zanim na dobre ostygną i uwielbiają je wszyscy, od malucha do starszego. Wystarczy brokuł ugotować a...
-
Gotuję, gniotę i zapiekam. Takie chipsy wolę sto razy bardziej od ziemniaczanych
Kiedy zapraszamy znajomych na imprezę, planujemy maraton filmowy lub zwyczajnie mamy ochotę coś sobie pochrupać, najczęściej otwieramy szeleszczącą paczkę do połowy wypełnioną powietrzem. Chipsy uwielbiamy wszyscy, ale mało osób wie, że nie tylko ...
-
Powstały z przypadku i zostały na stałe. Domownicy twierdzą, że są lepsze niż ruskie i z kapustą
Nietypowe farsze do pierogów potrafią zaskoczyć smakiem, ale też prostotą przygotowania. Jeśli masz ochotę na coś innego niż klasyczne ruskie lub z kapustą i grzybami, te z brokułami, ziemniakami i twarogiem będą pyszną odmianą. Wychodzą lekkie,...
-
Zielony chleb wciągnie cię od pierwszego kęsa. Zrób z tego warzywa. Zakwas nie będzie potrzebny
Do czego można wykorzystać brokuły? Poza klasycznymi sałatkami i zupami mogą stać się bazą do zdrowego, wysokobiałkowego pieczywa. To świetny sposób, by przemycić warzywa do codziennej diety i zaskoczyć domowników oryginalnym smakiem.
-
Tak przygotowany brokuł "przyćmiewa gotowanego na parze". Wystarczy 20 minut. Będzie chrupiący
Jak przyrządzić brokuły? Większość osób po prostu wrzuca różyczki do garnka z wodą, ale okazuje się, że to błąd, przez który stają się rozmiękłe i gorzkie w smaku. To warzywo powinno się przyrządzać w inny sposób.
-
Wciąż rozgotowane albo bez smaku? Zrób brokuły chińską metodą. Od razu nabiorą charakteru
To jedno z najzdrowszych warzyw, a mimo to często kończy na talerzu bez smaku i charakteru. Jak przyrządzić brokuły, żeby były jędrne, aromatyczne i naprawdę smaczne? Z pomocą przychodzi kuchnia azjatycka, pokazując prosty trik, który zmienia...
-
Zupa leniwego millenialsa. Połączenie brokułu i cukinii to mistrzostwo, przyda się też ta przyprawa
Szybki, pyszny i zdrowy obiad? Proszę bardzo, mamy przepis, który pokocha każdy, kto czasami cierpi na brak czasu lub ma lenia przyczepionego do spodni. Chociaż nazwałam ten przepis zupą millenialsów, z pewnością pokocha je każde pokolenie. Co jes...
-
Pyszne i mięciutkie kotlety. Przy nich mielone tylko smętnie spuszczą głowę
Mogłoby się wydawać, że kotlety mielone i schabowe mają w naszych kuchniach niczym niezagrożoną pozycję. Rzeczywiście są pyszne i jeśli ktoś lubi mięso, na pewno ma je wysoko na swojej liście. Jednak nasz przepis na kotlety w zupełnie innym wydani...
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają. "Otwierają nową drogę"
Szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Goteborgu odkryli, że grupa konkretnych warzyw może być pomocna w obniżaniu poziomu cukru we krwi. W przyszłości mógłby to być więc sposób, by chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2. Chodzi o brokuły, brukselkę...
-
Nie pomyślisz, że z brokułu można zrobić coś tak pysznego. Na ziemniaczane chipsy już nie spojrzysz
Marzy ci się pyszna i zarazem zdrowa przekąska, która nie ocieka tłuszczem, bosko chrupie i nie idzie w boczki? Porzuć zwykłe chipsy i nachosy, weź za to zielone warzywo i nastaw piekarnik. To najlepsza przekąska do serialu i na weekendową imprezk...
-
Miała wystarczyć na 3 dni, a zjadłam od razu. Odstawiłam jajeczną. Teraz robię tylko tę pastę
Proste pasty na kanapki to mój ulubiony sposób na szybkie i sycące śniadania. Dzięki nim mogę nieco urozmaicić posiłek, który zazwyczaj składał się z szynki i sera. Najpopularniejsza jest ta zrobiona z jajek, jednak teraz odeszła w cień. Na jej...
-
Kiedy mam ochotę na chipsy, nie kupuję ziemniaczanych. Biorę zielone warzywo i nagrzewam piekarnik
Chipsy to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych przekąsek, ale nie tylko z ziemniaków można zrobić pyszne i pocieszające chrupaski. Dziś mamy dla was przepis na zielone chipsy, które nie tylko zaskakują sposobem wykonania, lecz także wyjątkowym...
-
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim włożysz je do garnka, sprawdź dwie rzeczy
Soczyście zielone brokuły to ważny składnik diety. Przede wszystkim są doskonałym źródłem jednego z najsilniejszych antyoksydantów - witaminy C. Zawierają też korzystne dla zdrowia oczu karotenoidy. Są również niskokaloryczne. Co jednak z nimi...
-
Nie ziemniaczane i nie mięsne. W tej panierce nawet teściowa nie może im się oprzeć
Brokuły w panierce to dowód na to, że warzywa mogą być nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. Wystarczą proste składniki, aby stworzyć przekąskę, która zadowoli nawet największych sceptyków zielonego. Idealna jako szybki dodatek do obiadu lub...
-
Najlepsze placki pod słońcem to te zielone. Zawsze dodaję pół łyżeczki tej przyprawy i są palce lizać
Znudziły ci się placki ziemniaczane? A może twoje dzieci nie chcą jeść warzyw, a zwłaszcza tych zielonych? Nie ma problemu. Przygotuj placki z brokuła, a podbijesz podniebienia wszystkich domowników. Są naprawdę obłędne, a w dodatku banalnie prost...
-
Tak kremowa i lekka, że będziesz ją gotować codziennie. Dla mnie to najlepszy letni obiad
Lato na pewno nie kojarzy nam się z zupami i ciepłymi posiłkami. Najczęściej chcemy się zajadać jakimiś innymi, chłodniejszymi potrawami. Jednak ten krem będzie twoim ulubionym ciepłym posiłkiem. Jest lekki, a do tego można go jeść zarówno na...
-
Ciocia nie chciała mi uwierzyć, gdy pokazałam, jak podaję kopytka. To nie cebula i skwarki
Danie, jakim są kopytka, można podawać na wiele różnych sposobów. Jedni serwują je z wysmażoną cebulą, inni ze skwarkami, a jeszcze inni ze śmietaną. Ja wyłamuję się z tego zestawienie, ponieważ podaję je z sosem.
-
Przestałam robić sałatkę gyros na rzecz tego połączenia. Zrobisz ją za grosze
Sałatki to bardzo popularne przekąski, które serwujemy na każdą uroczystość. Robimy je również na co dzień i lubimy eksperymentować ze składnikami. Pomimo że znamy najbardziej klasyczne sałatki i tak chcemy zajadać się czymś nowym. Tę poznałam...
-
Surówka z brokuła to najlepsze co mnie spotkało w tę majówkę. To zielona dawka witamin i smaku
Nie tylko mizerią i zasmażaną, młodą kapustą człowiek żyje! Do majowego menu warto włączyć także zieloną surówkę, która poza solidną dawką witamin gwarantuje także nieziemski smak. Wystarczy połączyć brokuła z innymi warzywami i kremowym sosem, by...
-
Dzięki tej zapiekance wszyscy pokochają brokuły. Już nigdy nie usłyszysz: "Nie znoszę brokułów"
Najzdrowszymi warzywami są wszystkie odmiany zielone. Swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, który korzystnie wpływa nasz organizm, a ogromna dawka kwasu foliowego jest niezbędna w codziennej diecie. Królem w ogromnej koronie jest brokuł, często...
-
Przepis na zupę bez gotowania. Prościej się nie da. Zaimponujesz nawet teściowej
Gotowanie zupy często wiąże się z długim oczekiwaniem. Żeby nabrała odpowiednio intensywnego smaku, trzeba poświęcić na jej przygotowanie czasem nawet kilka godzin. Tak jest chociażby w przypadku rosołu. Nie zawsze jednak przepis na zupę musi być...
-
Dajesz do gara, gotujesz i tyle? Nic dziwnego, że brokuł traci kolor i smak. Możesz temu zaradzić
Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru i estetycznego wyglądu, a przy tym wciąż smakowały wybornie? Z pomocą przyjdzie prosty trik. Od tej pory już zawsze będą wychodziły ci obłędnie pyszne oraz zielone.
-
Fantastyczne kotlety, które biją mielone na głowę. Już po jednym gryzie się zakochasz
Wszyscy czasami mamy taki dzień, że starcza nam czasu tylko na szybki obiad. Nie mamy możliwości, by czekać wiele minut, aż danie się upiecze. W takich chwilach z pomocą przychodzi ten przepis na szybki obiad z brokułem i jajkami. To pyszne kotlet...
-
Ekspresowe i wyborne danie jednogarnkowe. To układam na warzywach i zapiekam pod serową pierzynką
Szukasz inspiracji na ekspresowy obiad, ale nie chcesz marnować czasu na długie i mozolne przygotowania? Postaw na obłędną rybę zapiekaną z warzywami pod serową pierzynką. Smakuje i wygląda rewelacyjnie, a co najważniejsze zrobisz ją w mniej niż...
-
Sałatka z brokułami, kaszą jęczmienną i sosem, który Polacy uwielbiają. Zrobisz ją w 15 minut
Sałatka z brokułem, kaszą jęczmienną i jajkiem to wyśmienite połączenie różnych smaków. Dodatek aromatycznego dressingu czosnkowo-majonezowego sprawia, że danie dosłownie znika z talerzy. Każdy z domowników i gości prosi zawsze o co najmniej jedną...
-
Myjesz brokuła pod bieżącą wodą? Wszystkie owady nadal się w nim gnieżdżą. "Nowa fobia odblokowana"
Brokuły to bardzo zdrowe warzywa, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc włączyć je do naszej diety. Musimy jednak pamiętać o tym, by dokładnie umyć to warzywo. Opłukanie pod bieżącą wodą zdecydowanie nie wystarczy.
-
Najłatwiejsza zupa świata. Jak zrobić krem z brokułów? Przyda się włoski dodatek
Zupa krem z brokułów to chyba najłatwiejszy pomysł na obiad, jaki istnieje. Wykonanie zupy nie zajmie więcej niż 20 minut, a smak naprawdę zachwyca i kusi. Ważny jest jeden dodatek - ten ser idealnie podkręci smak.
-
Przepis na sałatkę z brokuła. Dodaj do niej włoski makaron i grecki ser, a otrzymasz kulinarne arcydzieło
Sałatka brokułowa z dodatkiem makaronu i sera feta stanowi świetny dodatek do rodzinnego obiadu lub przystawkę na imprezy. Zaserwowana z aromatycznym sosem czosnkowym błyskawicznie znika ze stołu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na ekspresową...
-
Przepis na te brokuły został obejrzany 56 mln razy. Furorę robi połączenie dwóch składników
Internet, a zwłaszcza media społecznościowe takie jak TikTok czy Instagram, to kopalnia pomysłów i inspiracji. Również w sferze kulinarnej. Niektóre przepisy mają w sobie coś takiego, że szybko stają się hitami i kolejne osoby podają je sobie dale...
-
Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz robić ją codziennie. Smak głównego składnika podkręć mlekiem
Zupy to tani i szybki sposób na wykonanie obiadu. Wystarczy, że wrzuci się do wywaru kilka warzyw i danie jest prawie gotowe. By wykonać tę zupę, warto dodać jeszcze kilka dodatkowych składników. Jednym z nich jest mleko, dzięki któremu jest...
-
Zielone warzywo to prawdziwy superfood. W wielu domach popełniany jest kardynalny błąd z gotowaniem
Brokuł to znakomite źródło smaku, witamin i cennych właściwości. Zielone warzywo, które często gości na naszych stołach, niestety równie często jest niepoprawnie przygotowane. Wówczas zamiast zastrzyku dla zdrowia na talerzu lądują rozgotowane...
-
Bardzo szybka zupa brokułowa. Nie zapomnij o triku z masłem, a będzie dużo pyszniejsza
Wszyscy kocham proste i szybkie przepisy i dziś mamy dla was przepis na błyskawiczną zupę, za którą można skoczyć w ogień. Jak przygotować gęstą zupę brokułową na obiad? Musisz pamiętać o maśle - to ono będzie całym nośnikiem smaku. Oprócz tego...
-
Nie wiesz, co zrobić z brokuła? Przygotuj wyśmienitą i prostą sałatkę warzywną. Będzie palce lizać
Bywają dni gdy brak nam czasu na wielogodzinne przygotowywanie pożywnych posiłków. Z tego powodu warto mieć zrobione zapasy w lodówce. Co zrobić z brokuła, gdy chcemy zjeść zdrowo i szybko? Ta sałatka stanie się hitem w każdym domu.
-
Najlepsze sałatki wielkanocne? Zapomnij o nudnej jarzynowej! Te dwie propozycje polubi nawet teściowa
Na Wielkanoc najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową. Jednak monotonia i przewidywalność nie każdemu w smak. Dlatego jeśli chcesz zachwycić nawet najbardziej kapryśne osoby, a jednocześnie sprawić, że teściowa będzie pod wrażeniem, zrób nasze...
-
Przepis na obłędną zupę jarzynową. Kluczowe jest dodanie zielonego składnika i dbałość o szczegóły
Zupa jarzynowa to jedno z kultowych dań polskiej kuchni. Smak bulionu z dodatkiem kolorowych warzyw jest niezastąpionym pomysłem na obiad. Tradycyjny przepis warto jednak nieco podrasować - Środa gotuje radzi, by dodać ten zielony składnik. Efekt...
-
Kiełki rzodkiewki - jak hodować je samodzielnie? Bomba witaminowa w twoim domowym ogrodzie
Zima to okres, w którym naturalne dostarczanie niektórych witamin oraz składników odżywczych bywa utrudniona. Wegetacja wielu roślin rozpoczyna się bowiem dopiero późną wiosną, a czas ich zbioru jest najczęściej ograniczony. Rozwiązaniem tego...
-
Tę część brokułu najczęściej wyrzucamy do kosza. A zwykle jest najsmaczniejsza. Jak ją wykorzystać?
Gdy przyrządzamy brokuły, najczęściej używamy tylko ich górnej części, czyli różyczek, a łodyga ląduje w koszu. To gigantyczny błąd. Łodygi również można wykorzystać w kuchni, a niektórzy twierdzą nawet, że to one są najlepszą częścią tego warzywa...