brukselka
-
Zrobisz raz i zrozumiesz, o co chodzi. Taka brukselka wciąga jak chipsy. Broni się sama
Brukselka wcale nie musi kojarzyć się z rozgotowanymi, gorzkimi kulkami z dzieciństwa. Wystarczy upiec ją w piekarniku, by stała się chrupiąca z zewnątrz i delikatna w środku. Pieczone warzywa z odrobiną oliwy oraz przypraw to prosty sposób na...
-
Znienawidzone kulki zmieniają smak. Zupę z tego warzywa robię co chwilę, syci lepiej niż rosół
Zupa brukselkowa to danie proste, choć potrafi zaskoczyć smakiem nawet największego sceptyka. Jej łatwość i wyjątkowy aromat sprawiają, że idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni. Ten przepis stosuję od lat i zawsze się sprawdza.
-
Robię teraz i zajadam się całą zimę. Ta kiszonka to bomba smaku i zdrowia
Wszyscy uwielbiamy kiszonki i najwięcej robimy ich późnym latem. Jesienią natomiast większość z nas stawia tylko na kapustę, a przecież sezon na najlepsze warzywa w pełni i możemy do woli upychać je w słoiki i przerabiać na zdrowe, wartościowe...
-
W dzieciństwie była koszmarem. Gdyby ktoś podał ją nam w taki sposób, jedlibyśmy jak szaleni
Brukselka to, obok szpinaku, jedno z najbardziej znienawidzonych warzyw z dzieciństwa. U niektórych już sam zapach wywoływał mdłości, smak też często pozostawiał wiele do życzenia. Sposób podania zapewne miał ogromny wpływ na to, że brukselka stał...
-
Zapomnij o brukselkowym koszmarze. Minikapustki z tym dodatkiem nie są gorzkie i smakują obłędnie
Brukselka to twój koszmar rodem z dzieciństwa? Zapomnij o gorzkim smaku, a uprzedzenie schowaj do kieszeni. Ten przepis gwarantuje, że minikapustki podbiją podniebienie nawet największych przeciwników. Warzywo wystarczy odpowiednio ugotować i...
-
Jak pozbyć się goryczki w brukselce? Tego sposobu latami używała moja babcia. Zawsze się sprawdzał
Trwa właśnie sezon na brukselkę. Warzywo to, choć niezwykle zdrowe, rzadko kiedy pojawia się na naszych stołach. Wiele osób skarży się na gorzki smak, nie wiedząc jednak, że istnieje prosty sposób na pozbycie się goryczki. Poniżej dzielimy się...
-
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zastosuj dwie kluczowe zasady
Gdy przyrządzamy obiad z dodatkiem warzyw, nie raz pada pytanie, jak długo gotować brukselkę i co zrobić, żeby nie była gorzka. Znamy jednak dwa kluczowe patenty na uzyskanie idealnego smaku oraz wiemy, ile czasu poświęcić na przygotowanie pysznyc...
-
Brukselka wychodzi gorzka? Dodaj do gotujących się warzyw szklankę tego produktu, a problem zniknie
Jeśli brukselka jest obiektem nienawiści tylko ze względu na gorzki smak, dodaj ten produkt w trakcie gotowania warzyw. Dzięki temu prostemu trikowi pokochasz mini kapustki. Szklanka nabiału gwarantuje smaczny efekt - brukselka będzie smakować...
-
Brukselka brzydko pachnie i wychodzi gorzka? Pomoże m.in. trik z... cukrem
Co zrobić, żeby brukselka nie miała gorzkiego posmaku? Okazuje się, że cukier ma w tym wypadku właściwości wręcz magiczne. Mamy też inne sposoby, a na dodatek podpowiadamy, co zrobić, żeby pozbyć się przykrego zapachu brukselki.