bułki
-
Tak zrobisz idealne bułki do kebaba. Wcale nie musisz ich piec. Wystarczy patelnia
Zamiast kolejny raz wydawać pieniądze na mieście, zrób kebaba w domu. W połączeniu ze świeżo pieczonymi bułkami, smakuje doskonale. Przepis jest tak prosty, że z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkująca osoba.
-
Mięciutkie bułeczki drożdżowe. Tak pyszne, że przestaniesz kupować w piekarni
Czy jest coś lepszego niż pachnące, cieplutkie, pyszne domowe bułeczki? No, może wygrana na loterii. Jednak o wygranej decyduje łut szczęścia, a pyszne bułeczki drożdżowe możesz mieć o każdej porze dnia i nocy, kiedy tylko najdzie cię ochota. Jak...
-
Bieszczadzka biedota jadała te placki. Dziś królują w karczmach, najlepsze są z masłem lub dżemem
Możemy być dumni ze swojej rodzimej kuchni. Jak Polska długa i szeroka, tak pyszna i zróżnicowana i gdzie nas los rzuci albo nogi poniosą, tam z pewnością zjemy jakąś pyszną regionalną potrawę. Jeśli zaś nogi poniosą cię w Bieszczady albo ogólnie ...
-
Nie kupuję już gotowych. Te mięciutkie drożdżówki są sto razy lepsze. Pachną na pół osiedla
Bułki drożdżowe z budyniem to klasyka domowych wypieków. Przepis nie jest trudny, a efekt potrafi zaskoczyć, szczególnie gdy kremowe nadzienie łączy się z puszystym ciastem. Tego rodzaju drożdżówki najlepsze są jeszcze ciepłe.
-
Upiekłam wieczorem, a rano nie było ani jednej. Spróbujesz raz i nie wrócisz do kajzerek
Chrupiące bułeczki śniadaniowe są miękkie w środku, lekko rumiane z wierzchu i pięknie pachną zaraz po upieczeniu. Świetnie sprawdzają się na ciepło z masłem lub jako baza do kanapek. Warto zrobić je z różnymi dodatkami, szczególnie gdy chcemy...
-
Delikatne, mięciutkie i puszyste. Jak zrobić brioszki? Pośpiech wszystko zepsuje
Kto z nas nie kocha mięciutkich, delikatnych i puchatych niczym obłoczek drożdżowych bułeczek? Nasz dzisiejszy przepis to spełnienie marzeń wszystkich miłośników domowych wypieków. Francuskie brioszki robi się łatwo, ale niestety tutaj sprawdza si...
-
Z twarogu robię najlepsze bułeczki świata. Są wilgotne i puszyste bez grama drożdży
Dziś mamy przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają domowe pieczywo, ale niespecjalnie mają ochotę i czas bawić się w rozczyny i czekanie, aż ciasto wyrośnie. Bułeczki twarogowe są naprawdę pyszne i smakiem wygrywają nawet z tymi z najlepszej...
-
Pierwszy raz zrobiłam sama, rosły jak szalone. Już nawet nie patrzę na kajzerki ani grahamki
Jakie bułki są najlepsze na śniadanie? Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kajzerek, grahamek albo ciabatty. Jednak to bajgle, czyli miękkie pieczywo z charakterystyczną dziurką, zdobywają serca. Podpowiadamy, jak je zrobić, by rano nie bie...
-
Czerstwe bułki zamieniłam w krem i wysmarowałam biszkopty. Nikt nie mógł uwierzyć
Co zrobić z czerstwą bułką? Większość z nas po prostu wyrzuca ją do kosza. A tymczasem wystarczy odrobina mleka, trochę masła i słodkich produktów, by przemienić ją w dodatek do ciast. Nawet się nie spodziewasz, co może wyjść z tej mieszanki.
-
Te tureckie bułeczki zrobisz ekspresowo. Kwadrans i gotowe. A zapach? Jak z piekarni
Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach świeżo upieczonego pieczywa. Niestety, czynność ta często kojarzona jest ze skomplikowanymi przepisami oraz czasochłonnym procesem. Chyba że zamiast tradycyjnego bochenka weźmiesz się za przygotowanie tureckie...
-
Jak poczujesz ich zapach, kapcie ci spadną. Takich bułeczek nie kupisz, musisz je zrobić
Czy istnieje coś cudowniejszego od domu pachnącego świeżymi bułeczkami? Jeśli zastanawiasz się nad odpowiedzią, to musisz się przekonać. Te są mistrzowskie, bo nic tak dobrze nie smakuje, jak mięciutkie, maślane bułeczki z masełkiem lub dżemem. Ja...
-
Złodziejskie bułeczki. Tak mięciutkie i pachnące, że natychmiast skradną serce
Świeżutkie, pachnące pieczywo to ukryta miłość każdego z nas. Kiedy przechodzimy rano obok piekarni i czujemy ten nieziemski zapach, ślinka cieknie nam aż po pępek. Mamy zatem wyjście: albo wychodzić na miasto w śliniaku, albo zrobić najlepsze...
-
Cynamonki poszły już w odstawkę. Papatacze biją je na głowę. Pisał o nich nawet Jan Brzechwa
Nie ma prostszego przepisu na bułeczki, które każdego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Co to są papatacze? Są naprawdę pyszne, a dodatkowo ich wykonanie to bułka z masłem. Idealna alternatywa dla popularnych cynamonek.
-
Te bułeczki są mięciutkie jak marzenie. Sekret? Zrobiłam je z resztek po wczorajszym obiedzie
Co można zrobić z gotowanych tłuczonych ziemniaków? Jeśli nie masz pomysłu, mamy dla ciebie przepis na obłędnie pyszne bułeczki, który z pewnością odtworzysz nieraz. W połączeniu z sosem czosnkowym będą mistrzostwem świata.
-
Te chrupiące bułeczki robię na każdą imprezę. Do barszczyku lepsze niż krokiety
Przepis na te pyszne bułeczki od kilkunastu lat towarzyszy mi podczas karnawałowych imprez, rodzinnych spotkań i wtedy, kiedy nie chce mi się robić krokietów do barszczu. Robiła je moja ciocia, kucharka z domu weselnego i chwała jej za to, bo nie...
-
Nie kupuję już napompowanych bułek ze sklepu. Robię o wiele lepsze ze skyru. Tylko 3 składniki
Jak zrobić, żeby bułki były chrupiące? Idealne na śniadanie czy kolację zamiast pieczywa ze sklepu. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut, a lista zakupów? Oprócz skyru wystarczą 2 składniki z szafki kuchennej.
-
Myślałam, że bułeczki babci nie mają konkurencji. Litewska wersja okazała się smaczniejsza
Tradycyjne bułki drożdżowe łączą prostotę z ciekawym smakiem. Delikatne, puszyste i z aromatycznym nadzieniem, które łatwo dostosujesz do własnych gustów. Można je jeść od razu lub zabrać następnego dnia do pracy czy szkoły.
-
Zamiast lecieć do sklepu, zrób ekspresowe bułeczki. Chrupiące i miękkie. Lepsze niż z piekarni
Co zjeść na śniadanie? Ten przepis sprawdzi się idealnie dla leniuchów. Zamiast wychodzić z domu i stać w kolejce do piekarni, przygotuj ekspresowe bułki śniadaniowe. Smakują doskonale i zrobisz je w kilka chwil.
-
Zrobiłam te bułeczki i oszalałam. Miękkie jak puch i lepsze niż z piekarni
Każdy chyba się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszne, domowe, cieplutkie pieczywo. Nie zawsze jednak mamy odwagę spróbować upiec coś samodzielnie w obawie, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem na bułeczki nie może nic pójść nie tak. Są...
-
Nie odróżniasz kajzerki od bułki poznańskiej? Pożegnaj się z punktami
Przed tobą quiz o pieczywie. Jesz je na co dzień, ale czy cokolwiek o nim wiesz? Zweryfikują to nasze pytania. Jeśli nie odróżniasz kajzerek od bułek poznańskich, pozostaje ci celnie strzelać. Powodzenia!
-
Ten przepis na cynamonki jest jednym z moich ulubionych. Są mięciutkie jak poduszka
Są mięciutkie, słodkie i wspaniale pachną. Zawsze, gdy przygotowuję te cynamonki, robię się głodna już na etapie wałkowania ciasta. Unoszący się w kuchni zapach cynamonu, skórki cytrynowej i masła sprawia, że nie mogę się doczekać, gdy bułeczki bę...
-
Z niejednego pieca chleb jadłeś? 11/11 to dla ciebie bułka z masłem
Co powiesz na smakowity i chrupiący quiz wiedzy o pieczywie? Lepiej nie rozwiązywać go na głodniaka! Nie wystarczy jednak, że potrafisz odróżnić kajzerkę od grahamki - nasze pytania są podchwytliwe. Podołasz wyzwaniu? Przekonajmy się!
-
Bułeczki twarogowe gotowe w pół godziny. Nie uwierzysz, że są bez drożdży
Lubisz domowe pieczywo, ale nie zawsze masz cierpliwość bawić się w rozczyny drożdżowe, później czekanie, aż ciasto wyrośnie, doprowadza cię do szewskiej pasji, a jak już będzie gotowe, ochota przechodzi? Te bułeczki twarogowe sprawią, że będziesz...
-
Połącz mleko, mąkę i masło. Zrobisz raz i wciąż będziesz do nich wracać
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że domowe bułki są sto, a może nawet tysiąc razy lepsze niż kupne. Przede wszystkim dlatego, że gdy robimy je sami, najlepiej wiemy, co w nich jest. Jeśli przepadasz za pieczywem w trochę słodszej wersji, mamy...
-
Niech cię ręka boska broni przed wyrzucaniem suchych bułek. Możesz z nich wyczarować... pyszne ciasto
Bułki bardzo szybko tracą świeżość. Jedni z suchego pieczywa robią bułkę tartą, inni wyrzucają je do kosza. Spróbujcie jednak naszego sposobu, a ucieszycie się, że tym razem ich nie zmarnowaliście. Przydadzą się pyszne jabłka.
-
Nie przepłacaj w budkach, zrób ją własnoręcznie. Jest tańsza i jaka pyszna. Gotowa w 10 minut
Szukasz szybkiego przepisu na obiad, który przypasuje smakiem dorosłym i dzieci? To danie zrobisz w kilka minut i na pewno każdy będzie zadowolony. Wystarczy do niego tylko kilka podstawowych składników. Gdy spróbujesz go raz, będziesz powtarzać...
-
Domowy przepis na bułki mięciutkie i chrupiące. W piekarni tak dobrych nie kupisz
Idealna chrupiąca skórka i ciągnące się wnętrze. Takie właśnie są idealne bajgle. Posypane makiem, sezamem, siemieniem lnianym albo bez posypki - każda wersja jest przepyszna! Jak zrobić te mięciutkie, kultowe bułeczki? To wcale nie takie trudne,...
-
Te obłędne bułeczki śniadaniowe robię w pięć minut. Nie wymagają wyrastania i są puszyste jak obłoczek
Marzysz o świeżym pieczywie, ale poranny spacer do piekarni cię przerasta? Zamiast rezygnować z pierwszego posiłku postaw na pięciominutowe bułeczki, które obłędnie smakują i nie wymagają wyrastania. To sprawdzony przepis, który zawsze się udaje i...
-
Piekarze mają trik na pulchne ciasto. Moje bułki wychodzą dzięki temu lekkie jak chmurka
Bułeczki z farszem to świetny pomysł na smaczne i sycące śniadanie lub kolację. Dzięki odpowiedniej metodzie zagniecenia ciasta wychodzą bajecznie puszyste i mięciutkie. Jak je przygotować? Wyjaśniamy poniżej.
-
Przepis na najsłynniejsze polskie bułki. Niestety, nie wymyślili go Polacy
Kajzerka: królowa polskich stołów, dziecięcych śniadaniówek, lunchy do pracy czy przekąsek na wycieczkę. Jak zrobić najlepsze? Śpieszymy z wyjaśnieniem i dodajemy - co może wielu rozczaruje - że przepis na najlepsze bułki świata nie powstał w Polsce.
-
Bułeczki twarogowe, do których nie potrzebujesz drożdży. To, co znajdziesz w środku jest słodkie i pyszne
Czasem może nas najść ochota na coś słodkiego, miękkiego i pełnego owocowej słodyczy. W takim wypadku najlepiej sięgnąć po sprawdzone przepisy, które dostarczą takich smaków. Te bułeczki są tego dobrym przykładem i można je jeść garściami. Ich...
-
Najgorszy wybór wśród bułek. Bosacka radzi, które kupować. "Nie dajmy się zwieść"
Pieczywo to nieodzowny element codziennego jadłospisu wielu Polaków. Wybór w sklepach i piekarniach mamy spory, a chleb chlebowi i bułka bułce nierówne. Katarzyna Bosacka postanowiła więc wyjaśnić, po które bułki najlepiej sięgać, a które lepiej...
-
Koniec z nudnymi bułeczkami. Ulep kulki z ciasta i połóż na nich widelec. Efekt potrafi zaskoczyć
Domowe bułeczki to coś, czemu nie sposób się oprzeć. Często jednak nie mamy czasu na ich specjalne dekorowanie. Jest jednak prosty sposób na to, by szybko nadać im wyjątkowy wzór.
-
Po co kupować bułki w piekarni, skoro można je upiec samemu? Wychodzą bajecznie chrupiące i miękkie
Śniadanie bez świeżego, chrupiącego pieczywa nie byłoby takie samo. Zamiast jednak codziennie rano chodzić po nie do sklepu czy piekarni, spróbuj wypiec je samodzielnie. Gwarantujemy, że jest to prostsze, niż się spodziewasz.
-
Nigdy nie kupuj tego pieczywa w Biedronce. Dietetyk wskazuje, które bułki mają wątpliwy skład
Dietetyk zdradza, które pieczywo z Biedronki lepiej omijać szerokim łukiem. Wśród stosu bułek wyróżniono pięć specjałów, których skład daleki jest od ideału - wiele z nich powinno znaleźć się na czarnej liście, a nie być budulcem codziennego...
-
Z 3 składników zrobisz lepsze bułki, niż z piekarni. Do środka dodaj to nadzienie, a będą ulubionym daniem
Niektóre dania są bardzo proste w przygotowaniu. Ta propozycja również nie należy do najtrudniejszych, dlatego warto ją zrobić. Jej podstawę zrobisz z zaledwie 3 składników, a nadzienie, którym jest wypełniona, jest obłędnie smaczne. Lepiej od raz...
-
Zamroź pieczywo w ten sposób. Unikniesz porannego rozczarowania, a chleb i bułki będą jak z piekarni
Marzysz o świeżym, miękkim i smacznym pieczywie o poranku, ale nie zawsze masz chęć biec do piekarni? Z tą sprawdzoną metodą mrożenia, chleb czy bułki zawsze będą smakować idealnie. Kluczem do sukcesu jest jednak zasada - bez niej ani rusz.
-
Przepis podała mi znajoma cukierniczka. Dodaj ten składnik, a jesienne bułeczki będą obłędnie miękkie
Miękkie i delikatne ciasto wyłożone aromatycznym i słodkim farszem to dla wielu osób symbol jesieni. Można je podawać z ciepłym napojem, świetnie sprawdzi się kakao. By drożdżówki wyszły obłędnie miękkie, warto do nich dodać ten jeden składnik....
-
Będziesz w szoku, gdy poznasz ten przepis na pulchniutkie bułeczki z trzech składników. Lepsze niż z piekarni
Bułeczki z trzech składników to świetna opcja, kiedy w domu brak pieczywa, a nie masz ochoty pędzić do piekarni. Nie będzie wyrastania, nie będzie pieczenia. Wszystko zadzieje się w 15 minut. Dodaj do nich ulubione nasiona i ciesz się puszystym,...
-
Zamiast biec po nie do sklepu, zrób je w domu. Są sto razy lepsze nawet od tych z piekarni
Tradycyjny przepis na bułki nie jest niczym skomplikowanym. Jednak, gdy potrzebujemy pieczywa "na już" może okazać się bezwartościowy. By jednak nie pędzić do sklepu, gdy jest taka potrzeba, mamy recepturę na pieczywo, które robi się w kilka chwil...