bułki
-
Cynamonki poszły już w odstawkę. Papatacze biją je na głowę. Pisał o nich nawet Jan Brzechwa
Nie ma prostszego przepisu na bułeczki, które każdego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Co to są papatacze? Są naprawdę pyszne, a dodatkowo ich wykonanie to bułka z masłem. Idealna alternatywa dla popularnych cynamonek.
-
Te bułeczki są mięciutkie jak marzenie. Sekret? Zrobiłam je z resztek po wczorajszym obiedzie
Co można zrobić z gotowanych tłuczonych ziemniaków? Jeśli nie masz pomysłu, mamy dla ciebie przepis na obłędnie pyszne bułeczki, który z pewnością odtworzysz nieraz. W połączeniu z sosem czosnkowym będą mistrzostwem świata.
-
Te chrupiące bułeczki robię na każdą imprezę. Do barszczyku lepsze niż krokiety
Przepis na te pyszne bułeczki od kilkunastu lat towarzyszy mi podczas karnawałowych imprez, rodzinnych spotkań i wtedy, kiedy nie chce mi się robić krokietów do barszczu. Robiła je moja ciocia, kucharka z domu weselnego i chwała jej za to, bo nie...
-
Nie kupuję już napompowanych bułek ze sklepu. Robię o wiele lepsze ze skyru. Tylko 3 składniki
Jak zrobić, żeby bułki były chrupiące? Idealne na śniadanie czy kolację zamiast pieczywa ze sklepu. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut, a lista zakupów? Oprócz skyru wystarczą 2 składniki z szafki kuchennej.
-
Myślałam, że bułeczki babci nie mają konkurencji. Litewska wersja okazała się smaczniejsza
Tradycyjne bułki drożdżowe łączą prostotę z ciekawym smakiem. Delikatne, puszyste i z aromatycznym nadzieniem, które łatwo dostosujesz do własnych gustów. Można je jeść od razu lub zabrać następnego dnia do pracy czy szkoły.
-
Zamiast lecieć do sklepu, zrób ekspresowe bułeczki. Chrupiące i miękkie. Lepsze niż z piekarni
Co zjeść na śniadanie? Ten przepis sprawdzi się idealnie dla leniuchów. Zamiast wychodzić z domu i stać w kolejce do piekarni, przygotuj ekspresowe bułki śniadaniowe. Smakują doskonale i zrobisz je w kilka chwil.
-
Zrobiłam te bułeczki i oszalałam. Miękkie jak puch i lepsze niż z piekarni
Każdy chyba się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszne, domowe, cieplutkie pieczywo. Nie zawsze jednak mamy odwagę spróbować upiec coś samodzielnie w obawie, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem na bułeczki nie może nic pójść nie tak. Są...
-
Nie odróżniasz kajzerki od bułki poznańskiej? Pożegnaj się z punktami
Przed tobą quiz o pieczywie. Jesz je na co dzień, ale czy cokolwiek o nim wiesz? Zweryfikują to nasze pytania. Jeśli nie odróżniasz kajzerek od bułek poznańskich, pozostaje ci celnie strzelać. Powodzenia!
-
Ten przepis na cynamonki jest jednym z moich ulubionych. Są mięciutkie jak poduszka
Są mięciutkie, słodkie i wspaniale pachną. Zawsze, gdy przygotowuję te cynamonki, robię się głodna już na etapie wałkowania ciasta. Unoszący się w kuchni zapach cynamonu, skórki cytrynowej i masła sprawia, że nie mogę się doczekać, gdy bułeczki bę...
-
Z niejednego pieca chleb jadłeś? 11/11 to dla ciebie bułka z masłem
Co powiesz na smakowity i chrupiący quiz wiedzy o pieczywie? Lepiej nie rozwiązywać go na głodniaka! Nie wystarczy jednak, że potrafisz odróżnić kajzerkę od grahamki - nasze pytania są podchwytliwe. Podołasz wyzwaniu? Przekonajmy się!
-
Zapytałam AI o najlepsze polskie danie. Trudno się nie zgodzić
-
Kilka kropel i awokado jak nowe. Must-have każdej pani i pana domu
-
Zrobiłam dubajskie pierogi. Takiej profanacji świat nie widział
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
- Nie trzymaj chleba w tym miejscu. Sczerstwieje nawet 6 razy szybciej
- Gołąbki na zimno od Magdy Gessler. Pięć minut i gotowe
- To najsłynniejsza sałatka na świecie. Sos jest obłędny - to nie majonez
- Jak uratować zbyt kwaśny sos? Dodaj jedno warzywo, a go uratujesz
- Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik i podziękuj - będzie idealny
-
Bułeczki twarogowe gotowe w pół godziny. Nie uwierzysz, że są bez drożdży
Lubisz domowe pieczywo, ale nie zawsze masz cierpliwość bawić się w rozczyny drożdżowe, później czekanie, aż ciasto wyrośnie, doprowadza cię do szewskiej pasji, a jak już będzie gotowe, ochota przechodzi? Te bułeczki twarogowe sprawią, że będziesz...
-
Połącz mleko, mąkę i masło. Zrobisz raz i wciąż będziesz do nich wracać
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że domowe bułki są sto, a może nawet tysiąc razy lepsze niż kupne. Przede wszystkim dlatego, że gdy robimy je sami, najlepiej wiemy, co w nich jest. Jeśli przepadasz za pieczywem w trochę słodszej wersji, mamy...
-
Niech cię ręka boska broni przed wyrzucaniem suchych bułek. Możesz z nich wyczarować... pyszne ciasto
Bułki bardzo szybko tracą świeżość. Jedni z suchego pieczywa robią bułkę tartą, inni wyrzucają je do kosza. Spróbujcie jednak naszego sposobu, a ucieszycie się, że tym razem ich nie zmarnowaliście. Przydadzą się pyszne jabłka.
-
Nie przepłacaj w budkach, zrób ją własnoręcznie. Jest tańsza i jaka pyszna. Gotowa w 10 minut
Szukasz szybkiego przepisu na obiad, który przypasuje smakiem dorosłym i dzieci? To danie zrobisz w kilka minut i na pewno każdy będzie zadowolony. Wystarczy do niego tylko kilka podstawowych składników. Gdy spróbujesz go raz, będziesz powtarzać...
-
Domowy przepis na bułki mięciutkie i chrupiące. W piekarni tak dobrych nie kupisz
Idealna chrupiąca skórka i ciągnące się wnętrze. Takie właśnie są idealne bajgle. Posypane makiem, sezamem, siemieniem lnianym albo bez posypki - każda wersja jest przepyszna! Jak zrobić te mięciutkie, kultowe bułeczki? To wcale nie takie trudne,...
-
Te obłędne bułeczki śniadaniowe robię w pięć minut. Nie wymagają wyrastania i są puszyste jak obłoczek
Marzysz o świeżym pieczywie, ale poranny spacer do piekarni cię przerasta? Zamiast rezygnować z pierwszego posiłku postaw na pięciominutowe bułeczki, które obłędnie smakują i nie wymagają wyrastania. To sprawdzony przepis, który zawsze się udaje i...
-
Piekarze mają trik na pulchne ciasto. Moje bułki wychodzą dzięki temu lekkie jak chmurka
Bułeczki z farszem to świetny pomysł na smaczne i sycące śniadanie lub kolację. Dzięki odpowiedniej metodzie zagniecenia ciasta wychodzą bajecznie puszyste i mięciutkie. Jak je przygotować? Wyjaśniamy poniżej.
-
Przepis na najsłynniejsze polskie bułki. Niestety, nie wymyślili go Polacy
Kajzerka: królowa polskich stołów, dziecięcych śniadaniówek, lunchy do pracy czy przekąsek na wycieczkę. Jak zrobić najlepsze? Śpieszymy z wyjaśnieniem i dodajemy - co może wielu rozczaruje - że przepis na najlepsze bułki świata nie powstał w Polsce.
-
Bułeczki twarogowe, do których nie potrzebujesz drożdży. To, co znajdziesz w środku jest słodkie i pyszne
Czasem może nas najść ochota na coś słodkiego, miękkiego i pełnego owocowej słodyczy. W takim wypadku najlepiej sięgnąć po sprawdzone przepisy, które dostarczą takich smaków. Te bułeczki są tego dobrym przykładem i można je jeść garściami. Ich...
-
Najgorszy wybór wśród bułek. Bosacka radzi, które kupować. "Nie dajmy się zwieść"
Pieczywo to nieodzowny element codziennego jadłospisu wielu Polaków. Wybór w sklepach i piekarniach mamy spory, a chleb chlebowi i bułka bułce nierówne. Katarzyna Bosacka postanowiła więc wyjaśnić, po które bułki najlepiej sięgać, a które lepiej...
-
Koniec z nudnymi bułeczkami. Ulep kulki z ciasta i połóż na nich widelec. Efekt potrafi zaskoczyć
Domowe bułeczki to coś, czemu nie sposób się oprzeć. Często jednak nie mamy czasu na ich specjalne dekorowanie. Jest jednak prosty sposób na to, by szybko nadać im wyjątkowy wzór.
-
Po co kupować bułki w piekarni, skoro można je upiec samemu? Wychodzą bajecznie chrupiące i miękkie
Śniadanie bez świeżego, chrupiącego pieczywa nie byłoby takie samo. Zamiast jednak codziennie rano chodzić po nie do sklepu czy piekarni, spróbuj wypiec je samodzielnie. Gwarantujemy, że jest to prostsze, niż się spodziewasz.
-
Nigdy nie kupuj tego pieczywa w Biedronce. Dietetyk wskazuje, które bułki mają wątpliwy skład
Dietetyk zdradza, które pieczywo z Biedronki lepiej omijać szerokim łukiem. Wśród stosu bułek wyróżniono pięć specjałów, których skład daleki jest od ideału - wiele z nich powinno znaleźć się na czarnej liście, a nie być budulcem codziennego...
-
Z 3 składników zrobisz lepsze bułki, niż z piekarni. Do środka dodaj to nadzienie, a będą ulubionym daniem
Niektóre dania są bardzo proste w przygotowaniu. Ta propozycja również nie należy do najtrudniejszych, dlatego warto ją zrobić. Jej podstawę zrobisz z zaledwie 3 składników, a nadzienie, którym jest wypełniona, jest obłędnie smaczne. Lepiej od raz...
-
Zamroź pieczywo w ten sposób. Unikniesz porannego rozczarowania, a chleb i bułki będą jak z piekarni
Marzysz o świeżym, miękkim i smacznym pieczywie o poranku, ale nie zawsze masz chęć biec do piekarni? Z tą sprawdzoną metodą mrożenia, chleb czy bułki zawsze będą smakować idealnie. Kluczem do sukcesu jest jednak zasada - bez niej ani rusz.
-
Przepis podała mi znajoma cukierniczka. Dodaj ten składnik, a jesienne bułeczki będą obłędnie miękkie
Miękkie i delikatne ciasto wyłożone aromatycznym i słodkim farszem to dla wielu osób symbol jesieni. Można je podawać z ciepłym napojem, świetnie sprawdzi się kakao. By drożdżówki wyszły obłędnie miękkie, warto do nich dodać ten jeden składnik....
-
Będziesz w szoku, gdy poznasz ten przepis na pulchniutkie bułeczki z trzech składników. Lepsze niż z piekarni
Bułeczki z trzech składników to świetna opcja, kiedy w domu brak pieczywa, a nie masz ochoty pędzić do piekarni. Nie będzie wyrastania, nie będzie pieczenia. Wszystko zadzieje się w 15 minut. Dodaj do nich ulubione nasiona i ciesz się puszystym,...
-
Zamiast biec po nie do sklepu, zrób je w domu. Są sto razy lepsze nawet od tych z piekarni
Tradycyjny przepis na bułki nie jest niczym skomplikowanym. Jednak, gdy potrzebujemy pieczywa "na już" może okazać się bezwartościowy. By jednak nie pędzić do sklepu, gdy jest taka potrzeba, mamy recepturę na pieczywo, które robi się w kilka chwil...
-
Takiego leczo nie robi żaden kucharz. Kipi aromatem, a w takiej formie robi wrażenie na wszystkich
Leczo należy do takich dań, które znane są każdemu. Gdy tylko pojawia się sezon na soczyste i pełne smaku warzywa, każdy kieruje się do kuchni, by je zrobić. W takiej odsłonie mało kto je kojarzy, a to niemały błąd. Zapieczone w cieście zrobi furo...
-
Nie przepłacaj u Gessler i zrób je w domu. Jagodzianki z babcinego przepisu są lepsze niż z cukierni
Sezon na drożdżówki wypełnione świeżymi jagodami właśnie się rozpoczął. Szał w sklepach i w cukierniach nie ma końca, każdy chce dorwać chociaż jedną bułkę. Zamiast brać udział w polowaniu na ten przysmak, lepiej zrobić go w domu. Babcia zdradza...
-
Jak upiec domowe bułki? Wystarczy odrobina wolnego czasu i szczypta cierpliwości. Pieczywo będzie obłędnie chrupiące
Nic nie smakuje tak dobrze jak świeże, domowe pieczywo. Wystarczy odrobina masła i plaster soczystego pomidora, by stworzyć banalnie prostą ucztę. Jednak jak upiec domowe bułki, by smakowały nawet lepiej od tych z piekarni? Przepis jest naprawdę...
-
Pani Agnieszka wybrała się do piekarni i nie mogła uwierzyć własnym oczom. Paragon grozy to mało powiedziane
Ceny produktów spożywczych wciąż są horrendalnie wysokie. Przekonała się o tym klientka jednej z gdyńskich piekarni. Kwota, jaką musiała zapłacić za bułki, zbulwersowała ją na tyle, że przesłała zdjęcie rachunku do popularnego tabloidu.
-
Przepis na bułeczki drożdżowe? Połóż na nich widelec, a efekt cię zachwyci!
Domowe bułeczki to przysmak, który kochają nie tylko maluchy, ale także dorośli. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, a do tego roznoszący się aromat pieczenia. To wszystko sprawia, że trudno oprzeć się takiej pokusie. Zdradzamy kuchenny trik,...
-
Bułeczki cynamonowe, czyli cynamonki - przepis na pulchniutkie słodkości. Nie ma opcji, żeby się nie udały
Bułeczki cynamonowe to moim zdaniem jedne z najlepszych wypieków, jakie kiedykolwiek zostały wymyślone. Pulchne, puszyste i słodkie - mają wszystko to, co słodkości mieć powinny. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, ale sm...
-
Najprostszy przepis na bułki. Będą mięciutkie i puszyste, a pomoże w tym lodówka
Kto z nas nie kocha świeżutkich, pachnących bułeczek? Mamy dla was świetną wiadomość - już nie musicie rano zrywać się do piekarni po ciepłe pieczywo - wypróbujcie ten prosty przepis na bułki. Wystarczy, że wieczorem je zagnieciesz i włożysz do...
-
Marnujesz zbyt wiele pieczywa? Wypróbuj ten trik. Nie bez powodu jest hitem
Marnujesz zbyt wiele pieczywa? To problem, który dotyczy wielu polskich domów. Bardzo często chleb czy bułki już po jednym, czy dwóch dniach nie są już tak smaczne i najczęściej trafiają do kosza. Możemy jednak dać im drugie życie. Jak to zrobić?...
-
Jak nie marnować pieczywa? Czerstwe bułki i chleb nie muszą trafić do kosza. Można dać im drugie życie
Jak nie marnować pieczywa? To problem, z którym boryka się wielu z nas. Okazuje się jednak, że czerstwe bułki i chleb wcale nie muszą trafiać do kosza, ponieważ jest wiele sposobów na to, by dać im drugie życie. Podpowiadamy, jak odświeżyć czerstw...
-
Przepis na bułki kajzerki lepsze niż ze sklepu. Wyjdą puszyste z chrupiącą skórką
Przedstawiamy przepis na bułki kajzerki, z którym wychodzą miękkie, lekkie i puszyste. Do ich upieczenia potrzeba tylko kilka prostych składników. Bułki kajzerki domowej roboty z pewnością zasmakują niejednemu łasuchowi.
-
Bułki - przepis na szybkie i aromatyczne pieczywo idealne na śniadanie. Dodatek cebulki to game changer
Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który wbrew pozorom często jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bułki z cebulką i oregano to przepis idealny na śniadanie lub wytrawną przekąskę. Wystarczy kilka składników, krótkie wyrastanie i puszyste, pełne...
-
Kupujesz bułki w Biedronce? Szuflady mają ukrytą funkcję, której mogłeś nie znać, a ułatwi ci zakupy
Robiąc zakupy w jednym z najpopularniejszych polskich dyskontów warto zwrócić uwagę na dział z pieczywem. Szuflady z wyłożonym w nich pieczywem mają funkcję, o której mało kto wie. Została ona wprowadzona głównie z myślą o personelu. Chodzi o...