cebula
-
Kiedyś jadła biedota, dziś króluje w restauracjach. Cebulowa na tym wywarze będzie najlepsza
Zupa cebulowa powstała we Francji jako danie dla ludzi z niższych warstw społecznych, ponieważ cebula była (i nadal jest) tanim warzywem, ale o dużym potencjale. Przepis przez dziesięciolecia ewoluował i teraz zupa cebulowa króluje w najlepszych...
-
Cebularz po francusku. Puszyste ciasto i farsz zawrócą w głowie, ale uważaj na cebulę
Dziś mamy dla was prawdziwy przysmak prosto z Francji, a dokładniej z Prowansji. Nazwa dania może i jest dość trudna, ale pissaladiere w wykonaniu wcale trudne nie jest. To coś między pizzą na grubym, drożdżowym cieście a tartą z obłędnym,...
-
Zamiast słodyczy, użyj warzywa. Ten przepis na wytrawne ciasto to hit. W mig znika z talerzy
Zapomnij o ciężkich masach, kalorycznych dodatkach oraz tonie cukru. To ciasto robi się błyskawicznie, a do tego smakuje wybornie. Ale uwaga, nie jest na słodko. Pierwsze skrzypce gra w nim pewne warzywo. Jak wykorzystać cebulę?
-
Babcia zdradziła mi, jak przechowywać cebulę. Teraz już wiem, dlaczego szybko się psuła
To warzywo warto mieć pod ręką, dlatego wiele osób kupuje je w większych ilościach. Jednak nieodpowiedni sposób przechowywania może sprawić, że bulwa szybko zacznie gnić. Gdzie przetrzymywać cebulę, żeby nie zrobiła się miękka? Podpowiadamy.
-
Idealny do mięs i burgerów. Ten pyszny dżem zrobisz z taniego warzywa
Nie da się ukryć, że cebula to warzywo ogromnego potencjału i kuchnia polska byłaby bez niej w jakiś sposób niekompletna. Dziś znów bierzemy na tapet cebulę, ale nie będziemy robić z niej zupy ani dodawać do sałatek. Ten przepis sprawi, że babcia...
-
Wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. To najlepsze krążki cebulowe. Rozpływają się w ustach
Jak zrobić krążki cebulowe? Złociste, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste - są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Sprawdź, która cebula będzie najlepsza i jaka panierka sprawi, że ta wytrawna przekąska stanie się grzechu warta.
-
Przechowuj tak cebulę, a będzie świeża przez wiele tygodni. Nie zmięknie i nie zacznie się psuć
Cebula, obok ziemniaków, to prawdopodobnie najpowszechniej używane warzywo w polskiej kuchni. Doskonale podkręca smak i aromat potraw, więc trudno wyobrazić sobie bez niej gotowanie (choć oczywiście nie jest to niemożliwe). To również warzywo bard...
-
Idealna do kotleta i na kanapki. Cebulę w tej wersji zajadam prosto ze słoika
Niektórzy śmieją się, że cebula to narodowe warzywo Polaków. Ja nie widzę w tym niczego śmiesznego - bez tego warzywa mnóstwo naszych ulubionych dań straciłoby na smaku i aromacie. Dziś skupimy się właśnie na cebuli, ale w wersji, o której mało os...
-
Nasmaruj tym nóż, a krojenie cebuli przestanie być horrorem. Szef kuchni pokazał sprytny trik
Jej krojenie może przysporzyć nam wielu łez. Nic dziwnego, że ludzie wciąż szukają skutecznych i prostych sposobów, aby temu zaradzić. Jak nie łzawić przy krojeniu cebuli? Okazuje się, że wystarczy jeden sprytny trik z nożem.
-
Każdy zachwyca się moją cebulową, a ja mam prosty patent. Ozdoba z wierzchu zawsze robi robotę
W naszym domu już od wielu lat regularnie gości zupa cebulowa. Przepis nie wymaga wielu składników, a ponadto jest prosty i niewymagający. Sprawdź, czego potrzebujesz i bierz się do dzieła. Danie z pewnością zachwyci wszystkich twoich bliskich.
-
Szybkie pączki dla leniwych. 3 kroki, 20 minut i możesz się zajadać
-
Mało znana w Polsce, doceniana na świecie. Pij zamiast zielonej herbaty
-
Szok! 224,25 zł rabatu na ekspres w Biedronce. A co w RTV Euro AGD?
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja lepsza
-
Jak zrobić domową konserwę? Prostszego przepisu nie znajdziesz
- Z tego przepisu wychodzą mi najlepsze pieguski. Do działu ze słodyczami już nie chodzę
- Pączki na wodzie, które zawsze wychodzą. Nie potrzebujesz jajek i mleka
- Lubicie ser? Oto smakowity quiz wiedzy na jego temat. Do zdobycia 10/10
- Lubicie ser? Oto smakowity quiz wiedzy na jego temat. Do zdobycia 10/10
- Najlepszy przepis na ziemniaki do obiadu. Dodaj dwa składniki
-
Jaka cebula na szczypior? Zrób "test ręki", a zbiory będą obfite. Inaczej wszystko wyląduje w koszu
Aby cieszyć się świeżym szczypiorkiem, wcale nie trzeba mieć dużego ogrodu. Z powodzeniem można hodować go w doniczce na parapecie, a jego uprawa jest bardzo prosta. Jaka cebula na szczypiorek będzie najlepsza?
-
Nie ogórki i nie grzybki. Marynowana cebula jest najlepsza, ale pamiętaj o słodkim dodatku
W sezonie na potęgę marynujemy ogórki, cukinię i jak sezon dopisze, także grzybki. Marynowaną cebulę można robić cały rok, a przepis jest bardzo prosty. To idealny dodatek do mięs, kanapek i sałatek, ale ważny jest słodki dodatek.
-
Koniec z płaczem podczas krojenia cebuli. Ten gadżet za kilka złotych znajdziesz w Homla i Empiku
Krojenie cebuli to zajęcie, które mało kto lubi robić. Zazwyczaj wiąże się to z płaczem, nieprzyjemnym zapachem, który bardzo trudno usunąć z dłoni. Na szczęście powstał gadżet, który temu zaradzi. Nie tylko posieka na drobno warzywa, ale również...
-
Jak zeszklić cebulę, by była miękka i złocista? Wystarczy szczypta produktu, który masz na blacie
Wszyscy uwielbiamy złotą, aromatyczną cebulkę z patelni. Już sam zapach może sprawić, że nagle zaburczy nam w brzuchu. Oczywiście trudno o łatwiejszą czynność w kuchni niż zeszklenie cebuli, jednak jeden trik sprawi, że zawsze będzie złocista i...
-
Nie z ogórków i nie z pomidorów. Najlepsze pikle robię z warzywa, o którym nie pomyślisz
Wszyscy kochamy pikle wszelkiego rodzaju. Najczęściej robimy pikle z ogórków, czasami też z pomidorów lub rzodkiewek. Jednak są też takie, które mogą wydawać się nietypowe, ale smakują obłędnie. Do mięs, kanapek i domowych burgerów nie ma nic...
-
Posiekaj cebulę, włóż do słoika i zalej tym. Tak zrobisz najlepszy dodatek do sałatek i burgerów
Od jakiegoś czasu wielu z nas może zastanawiać się, co można włożyć do słoika, by zimą mieć coś dobrego. Ostatnio natknęłam się na ten przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Później możesz dodać ten przysmak do sałatek, mięs i pizzy.
-
Uważaj, bo babcia się obrazi za ten przepis. Dżemu nie rób z owoców - to najlepszy dodatek do mięs
Dżemy kojarzą się nam z owocami, ze słodkościami i dodatkami do naleśników i gofrów. To zasadniczo w porządku, ale przecież dżemu nie trzeba robić jedynie z owoców. Babcia zdębieje, dziadek pójdzie na spacer, a teściowa w myślach cię przeklnie. Ja...
-
Ziemniaki, ser, cebula a obiad marzenie! To najlepsza zapiekanka, jaką zrobiłam. Do tego prosta
Zapiekanki to zawsze sprawdzony sposób na obiad. Robią się szybko, nie wymagają skomplikowanych i wymyślnych składników, a przy tym są naprawdę smaczne. Nic dziwnego, że latem często goszczą na stołach. Jak zrobić prostą zapiekankę, która posmakuj...
-
To jeszcze lepsze niż pizza. Nie potrzebujesz jednak ani grama mąki. Wystarczą te płatki
Pizzę kocha chyba każdy. Trafiłam jednak ostatnio w sieci na przepis, który skradł moje serce. Postanowiłam wypróbować i okazało się, że ten cebulowy placek smakuje o wiele lepiej niż to popularne włoskie danie!
-
Robert Makłowicz zagęszczanie mąką uważa za kardynalny błąd. Radzi, by sięgnąć po warzywo
Robert Makłowicz to niezaprzeczalny mistrz gotowania. Warto więc stosować się do jego rad. I skoro mówi, by nie zagęszczać gulaszu mąką, to tego nie róbmy. Różnica w smaku jest ogromna - sprawdziłam to. Użyłam za to polecanego przez niego warzywa.
-
Dzięki temu cebula będzie zdrowa, a zbiory obfite. Wszystko zrobisz domowymi metodami
Każdy, kto samodzielnie hoduje owoce i warzywa chce, by jego zbiory były zdrowe, a do tego obfite. Ważne jest, aby wszystkie warzywa doglądać i sprawdzać, czy nie atakuje ich żadna choroba. Aby więc były one w pełni zdrowe, wykorzystaj te domowe...
-
Kupiłam 300 g tego warzywa i zrobiłam placki. Od teraz już nigdy nie zrobię ziemniaczanych
Placki można zrobić i jeść na wiele różnych sposobów. Jeden z nich mówi o wersji na słodko, a drugi o podaniu ich w sposób wytrawny. Ja chcę pokazać ten drugi i od razu mogę powiedzieć, że nie znajdziesz tu ani grama ziemniaków. Te placki zrobisz ...
-
Patent na krojenie cebuli bez płaczu i bez trudu. Mistrz kuchni nie popełnia kardynalnego błędu
Jak się kroi cebulę jak prawdziwy szef kuchni? Miliony ludzi uwielbiają gotować dania zawierające cebulę, ale nienawidzą płaczu i podrażnionych oczu podczas jej siekania. Gordon Ramsay ma na to sposób.
-
Weź cebulę i dwa widelce. Już nigdy nie pokroisz jej inaczej
Krojenie cebuli niekiedy przysparza kłopotów. Nie dość, że wywołuje łzy, to jeszcze zdarza się, że warzywo może się ślizgać. Istnieje jednak trik, który znacznie ułatwi sprawę. Wystarczy, że przygotujesz dwa widelce.
-
Dzięki temu cebula będzie rosła jak szalona. Sąsiadki będą pytać, jak to zrobiłaś
Nic bardziej nie cieszy jak warzywa, które zerwaliśmy z własnego ogródka. Mamy je pod nosem i możemy o każdej porze dnia i nocy po nie sięgnąć, a do tego ich smak zachwyca nas podwójnie. By jednak warzywa świetnie rosły, a plony były bardziej...
-
To nie jest zwykła zupa. Przepis odkopałam z przepiśnika cioci i od razu zabrałam się za gotowanie
Ta zupa jest dość popularna, ale niekoniecznie w takiej formie, którą my przestawiamy. Jest pełna aromatu i można ją serwować na wiele różnych sposobów. Zrób ją przy najbliższej okazji i zobacz, jak zawartość misek znika w mgnieniu oka.
-
Kiedy sadzić cebulę dymkę? Kalendarz ogrodnika przewiduje jeden termin, ale na tym nie koniec starań
Marzysz o zielonej i chrupiącej cebuli dymce, która szybko trafi z grządki na talerze? Kalendarz ogrodnika podpowiada, kiedy wypada termin siewu, jednak na dacie nie kończą się starania. Poznaj ABC uprawy oraz szczegółowe preferencje warzywa. Z tą...
-
Planujesz sadzić cebulę dymkę? Koniecznie zrób to w tym terminie. Tak uzyskasz najlepsze plony
Kiedy jest najlepsza pora na rozpoczęcie sadzenia cebuli dymki do gruntu? A w jakim terminie w doniczkach? I o czym jeszcze trzeba wówczas pamiętać? Koniecznie sprawdźcie nasz kalendarz ogrodniczy, aby uzyskać największe plony tego wiosennego...
-
Cebulę od lat sadzę z zasadą 3:15 i zbieram same największe główki. Patent prosty jak drut
Kiedy i jak sadzić cebulę? Sezon na tę roślinę właśnie się rozpoczyna. Cebula, z jej wyrazistym smakiem oraz wszechstronnymi zastosowaniami kulinarnymi, jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw na całym świecie. Co zrobić, aby nasze plony były...
-
Cebula w sałatce jest zbyt zajadliwa? Zrób wcześniej jedną rzecz przy krojeniu
Krojenie cebuli nie jest naszą ulubioną czynnością kulinarną. Jest jednak pewien trik, który sprawi, że cebula będzie smaczniejsza, delikatniejsza i lepsza ogólnie w sałatkach i wielu innych potrawach. A wystarczy jedna rzecz.
-
Kiedy sadzić cebulę? Zaznacz datę w kalendarzu i działaj. Musisz jednak przestrzegać zasad
Sadzenie cebuli to ważny temat, który powraca cyklicznie. Warto pamiętać o właściwym sposobie oraz optymalnym czasie na wykonanie tego zadania. Dziś przedstawimy kilka kluczowych wskazówek, które pomogą osiągnąć sukces w uprawie tego warzywa. Kied...
-
Inni je wyrzucają do śmieci, babcia zbierała do pudełka po butach. Przed Wielkanocą są niezastąpione
Przygotowania wielkanocne już powoli ruszają. Robimy listę potraw do zrobienia, myślimy nad dekoracjami oraz umawiamy się z rodziną na spotkania. U mnie w domu bardzo ważną rzeczą do zrobienia przed Wielkanocą jest zgromadzenie odpowiedniej ilości...
-
Pierogi prosto z Podlasia. Zapomnij o nudnej wersji, te smakują o niebo lepiej przez chrupiąca skórkę
Kultowym daniem, którym możemy się pochwalić jako Polacy, są oczywiście pierogi. Jak się jednak okazuje, na Podlasiu nieco urozmaicono tradycyjną wersję. Cebulniki są o niebo lepsze i znacznie bardziej chrupiące od ruskich czy pierogów z owocami....
-
Z taniego warzywa zrobisz najlepszy dżem i sos do pieczeni. Wystarczy patelnia i kilka dodatków
Cebula to warzywo nieskończonego potencjału i wie o tym każdy z nas. Idealna do sałatek, zapiekanek, jako okrasa do kopytek a o genialnym połączeniu pomidora i cebuli nawet nie wspominam. Cebula jak małoktóre warzywo lubi się z mięsem, ale czy...
-
Gołąbki inaczej, czyli obłędnie smaczne, cebulowe zawijasy prosto z kuchni uczestniczki MasterChefa
Kapuściana klasyka odchodzi w zapomnienie, a jej miejsce zastępuje zupełnie inne i niepozorne warzywo. Uczestniczka MasterChefa zdradziła przepis na gołąbki z cebuli, które nie tylko ciekawie się prezentują, ale i rozpływają się w ustach. Tu...
-
Ciasto na obiad? Czemu nie? W składzie nie znajdziesz jednak cukru i czekolady, a warstwowe warzywo
Ciasto cebulowe przyszło do nas z tradycyjnej kuchni niemieckiej, gdzie nazywane jest zwiebelkuchen. Jest to doskonała propozycja w okresie jesiennio-zimowym, kiedy to brakuje sezonowych warzyw, a w spiżarniach znaleźć można jedynie cebulę. Na...
-
Pomijasz ten etap podczas przyrządzania rosołu? To błąd, który pozbawia zupę aromatu i złocistej barwy
Rosół to jeden z filarów tradycyjnej kuchni polskiej. Na bazie wywaru można przygotować mnóstwo innych zup i potraw. Wiele osób, przygotowując rosół, pomija jeden bardzo ważny etap. Bez niego bulion wychodzi jałowy w smaku i pozbawiony...
-
Porzucisz rosół dla tej zupy. Rozgrzewa i smakuje obłędnie, a ten ser to wisienka na torcie
Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej, ale przecież świetnie pasuje do gustu wielu Polaków i wydaje mi się, że ten przepis trafi do serca wielu z nas. Przepis jest banalny, ale my jednak trochę go urozmaiciliśmy. Jeden z serów podkręca smak, ...
-
Zastąp cebulę w śledziach tym składnikiem. Zapomnisz o nieprzyjemnej woni z ust, a smak ryb będzie równie znakomity
Śledzie w śmietanie to rarytas, który kochają przede wszystkim dorośli. Słone ryby i dodatek ostrej w smaku cebuli nie smakuje jednak każdemu. Czym zastąpić śmierdzące warzywo, by śledzie nadal były pyszne? Jak się okazuje, jest na to prosty sposób.
-
Znalazłam idealne jesienne danie. Ciasto jest kruche, a takiego nadzienia nie ma nigdzie indziej
Niektóre dania tak pasują do danej pory roku, że robi się je tylko wtedy. Ja również mam takie potrawy, które jesienią smakują najlepiej. Jednym z nich jest ta tarta, która swoim aromatem przyciąga nawet niejadków. Przygotowując nadzienie nie możn...