cebula
-
Najlepszy sposób na mszyce. Dwa warzywa sprawią, że uciążliwe owady znikną z róż i pomidorów na dobre
Każdy miłośnik róż, pomidorów innych roślin ogrodowych doskonale wie, że mało który owad jest tak uciążliwy i trudny do zwalczenia, jak mszyca. Oczywiście na rynku jest cała masa środków i oprysków, ale jeśli nie chcesz narażać swoich róż na...
-
Posadź te rośliny w sąsiedztwie cebuli. Doborowe towarzystwo zniweluje szkodniki i da owocne plony
Sezon w ogrodzie wystartował na dobre. Wśród sezonowych dóbr posianych na grządkach, czy w skrzynkach nie może zabraknąć cebuli. Warzywo nie tylko jest cenione w kuchni, ale także dobre sąsiedztwo dla innych roślin. Wówczas plony będą zdrowe,...
-
Jak zrobić cebularz lubelski w domu? Bardzo prosto i tradycyjnie! Szybki sposób, a będzie palce lizać
Nie trzeba jechać na Lubelszczyznę, aby dowiedzieć się, jak smakuje tradycyjny cebularz lubelski. Przepis charakteryzuje się prostym składem i łatwym przygotowaniem. Chrupiący placek będzie doskonały zarówno na zimno, jak i na ciepło bezpośrednio ...
-
Idealna jako przekąska lub dodatek do obiadu. Do takiej wersji cebuli może przekonać się każdy
Przekąski i dodatki do obiadów, które robi się w kilka chwil są na wagę złota. Ten przepis właśnie taki jest, a to, co z niego wychodzi to niebo w gębie. Głównym składnikiem jest cebula, która zanurzona w gęstym cieście zyskuje na swoim smaku.
-
Placki ziemniaczane mają poważną konkurencję i nie jest to danie z cukinii. Inne warzywo depcze im po piętach
Gdy myślimy o plackach, które można podać na obiad, pierwsza myśl to te zrobione z ziemniaków. Są pierwszym wyborem wielu z nas. Jest jednak inna potrawa, która może im konkretnie zagrozić. Jest bardziej aromatyczna, a wykorzystane warzywo nadaje...
-
Zupa cebulowa - niecodzienny przysmak na Twoim stole. Wprowadź nieco ekstrawagancji do świątecznego menu
Zupa cebulowa to potrawa, której historia sięga prawdopodobnie XIV wieku. Początkowo była podawana bez żółtego sera, później przepis kilkukrotnie zmodyfikowano. Ser zapiekano, przez co potrawa nabrała dodatkowych walorów smakowych i wizualnych.
-
Biała kiełbasa na Wielkanoc - przepis, który będzie hitem na stole. Podkręcisz smak łyżką kwaśnego dodatku
Obok żurku i faszerowanych jajek, na wielkanocnym stole obowiązkowo musi pojawić się biała kiełbasa. Oczywiście, pyszna jest w każdej postaci, a Polacy szczególnie lubią ją zapiekaną w cebuli. Dziś mamy dla was najlepszy przepis na białą kiełbasę ...
-
Kiedy sadzić cebulę? Już niedługo będzie na to najlepszy moment. Pamiętaj o tych zasadach
Uprawa cebuli dymki jest naprawdę bardzo prosta. Aby wyrosła dorodna, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Nie wiesz, kiedy dokładnie sadzić cebulę? Na początku kwietnia będzie na to najlepszy moment.
-
Babka ziemniaczana to kultowe dania Podlasia - doskonałe w trudnych czasach. Potrzebujesz kilku tanich składników
Kiedy chcemy zjeść coś staropolskiego, warto poszukać prostych rozwiązań. Przykładem jest babka ziemniaczana. Przepis składa się z niewielu produktów. Danie jest sycące i smakuje wyśmienicie także po podgrzaniu.
-
Sadzenie cebuli dymki jest banalnie proste. O czym pamiętać?
Cebula to dodatek do wielu dań, ale też składnik o właściwościach prozdrowotnych, pomagający w zwalczaniu infekcji wirusowych. By móc stale cieszyć się jej smakiem oraz właściwościami, warto zastanowić się nad zasianiem jej w przydomowym ogródku l...
-
Oprysk z drożdży na ogórki. Tani sposób na piękne i zdrowe rośliny
-
Ten przepis moja rodzina wyrywa sobie z rąk. Ciasto lekkie, aksamitne i obłędnie owocowe
-
Czego pragnie ośmiolatek w Dniu Dziecka? "Mamo, popatrz na mnie" SPONSOR: TOYOTA
-
Podlewaj ogórki gruntowe w ten sposób, a latem nie nadążysz zbierać plonów
-
Jak zrobić lody truskawkowe? Będą przepyszne i bajecznie kremowe
- Idealne kotlety wieprzowe. Wystarczy zastosować sprytny patent i dodać cebulę
- Te mięsne zawijańce są lepsze od niejednego kotleta. Zastąp nimi schabowe
- Jak spróbujesz tych ogórków, małosolne pójdą w odstawkę. Gotowe w 15 minut
- Zapomnij o tradycyjnym przepisie. Ania Starmach robi małosolne w ten sposób
- Zaapelowała, by nie pić cappuccino po 12. Reakcje kelnerów mówią same za siebie
-
Jak sadzić cebulę na szczypiorek w domu? Szczypiorek w doniczce
Jeśli w środku zimy zamarzy się nam świeży i pachnący szczypiorek, nie musimy wcale czekać do lata. Z powodzeniem możemy wyhodować szczypiorek w doniczce odpowiednio sadząc cebulę. Jak sadzić cebulę na szczypiorek? Sprawdzamy.
-
Kiedy sadzić cebulę i czosnek wiosenny? Nie przegap idealnego momentu. To już niedługo
Kiedy sadzić cebulę i czosnek wiosenny? Zastanawiają się ci, którym zależy na własnych plonach. Wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc zdecydowanie warto zaplanować sadzenie warzyw. Podpowiadamy, kiedy sadzić cebulę i czosnek wiosenny, by móc...
-
Trzymasz cebulę w szafce? Wyjmij ją i włóż do zamrażarki. Podziękujesz sobie podczas krojenia
Bez cebuli nie ma polskiego gotowania - taka jest prawda. Cebula to obok ziemniaków najczęściej stosowane warzywo w polskiej kuchni. Jednak wszyscy doskonale wiemy, że tak jak smaczna jest cebula, tak mocno potrafi dać popalić przy krojeniu. Jedna...
-
Sos cebulowy na ciepło - kulinarny banał, który podkreśli smak wielu dań. Przyda się bulion i pieprz
Czasami najprostsze dodatki mogą całkowicie odmienić smak znanych nam potraw. W owej roli królują sosy - ten przygotowany z cebuli i podany na ciepło to jednocześnie banał, jak i rarytas na miarę najlepszych restauracji. Przygotowanie zajmie...
-
Knysze, czyli bieszczadzki rarytas wraca do łask. Pieczone pierożki nadziewane są cebulowym farszem
Kuchnia rodem z Bieszczad opiera się na swojskich produktach, tradycji i wyjątkowych aromatach. Właśnie taki jest przepis na knysze, czyli nic innego jak pieczone pierożki czy sakiewki z ciasta drożdżowego nadziewane soczystym farszem cebulowym.
-
Cebula zalega w domowej spiżarni? Wsadź ją do naczynia żaroodpornego z przyprawami - efekt palce lizać
Kuchnia bez cebuli byłaby marnym tworem bez charakterystycznego aromatu i smaku. Jeśli jednak warzywo zalega w domowej spiżarni, spróbuj przygotować je w nieco bardziej oryginalny sposób. Efekt wow jest gwarantowany po zamarynowaniu cebuli w...
-
Smażysz cebulę na patelni? Koniecznie dodaj ten składnik. Wyjdzie o niebo lepsza
Cebulę dodaje się do wielu różnych potraw - dzięki niej stają się smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Jeśli smażysz cebulę, można wsypać do niej dodatkowo odrobinę cukru. Dzięki niemu będzie miała zdecydowanie lepszy smak.
-
Kuchenny wyciskacz łez pokonany. Tiktoker pokazał, jak kroić cebulę bez płaczu. To zajmuje sekundy
Krojenie cebuli bardzo często wiąże się z płaczem, a za tym odruchem raczej nikt nie przepada. Jednak tiktoker udowodnił, że można to zrobić bez łez, a dodatkowo w kilka sekund. Jaki jest jego sekret? Nawet nie spodziewasz się, że masz potrzebne...
-
Zupa cebulowa - przepis na budżetową potrawę z dodatkiem serka topionego. Jest smaczna i ekspresowa
Przepis na zupę cebulową z serkiem topionym to jedna ze smaczniejszych propozycji na elegancki obiad. Z zaledwie kilku tanich i prostych składników może powstać prawdziwa uczta zmysłów, którą docenią nawet najbardziej wymagający goście. Kluczem je...
-
Cebularze - przepis na wytrawne bułeczki drożdżowe z aromatycznym farszem i makiem
Kuchnia żydowska pełna jest smacznych rarytasów, jednak przepis na cebularze zasługuje na szczególne uznanie. Drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi aromatycznym farszem bazującym na cebuli i maku to uczta dla wszystkich zmysłów. Receptura jest...
-
Przepis na lubelskie cebularze z kminkiem. Sprawdzą się jako dodatek do zupy albo słona przekąska
Cebularze to placki pochodzące z kuchni żydowskiej nadziewane farszem. Są popularne na Lubelszczyźnie. Można je używać jako dodatek do zup, ale mogą też stanowić pyszną przekąskę, która sprawdzi się na różnych imprezach.
-
Łupiny z cebuli. Nie wyrzucaj ich i przygotuj pyszną i tanią przyprawę
Łupiny z cebuli zazwyczaj lądują w koszu. Jednak okazuje się, że w ten sposób tracimy szansę na wykonanie wyjątkowej przyprawy, która podkręci smak wielu dań. Jak ją przyrządzić? Przepis jest wyjątkowo banalny, ale warty zapamiętania.
-
Uwaga, ten quiz może doprowadzić cię do płaczu! Pytamy o cebulę!
.
-
Ten błąd sprawi, że śledzie wyjdą gorzkie. Zapamiętaj szczególnie przed świątecznymi przygotowaniami
Śledzie to przystawka, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Jednak przygotowując ją, można popełnić jeden kluczowy błąd. Wtedy ryba może wyjść nieprzyjemnie gorzka.
-
Smażone śledzie w zalewie octowej. Możesz zamknąć je w słoiku i zjeść w dowolnej chwili
Smażone śledzie w zalewie octowej to alternatywa dla klasycznego karpia. Przepis przyda się zwłaszcza w tym roku, kiedy zewsząd płyną informacje o wzroście cen za tę rybę. Przyrządzenie śledzi jest proste, a ich smak można zamknąć w słoiku. Dzięki...
-
Krążki cebulowe - wege przekąska na mecz. Zrobisz je w kilka chwil, a znikną, zanim nasi strzelą gola
Przedstawiamy bardzo prosty przepis na krążki cebulowe - wege przekąskę na mecz. Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe. Do ciasta należy dodać majonezu. Wyjdą złociste i chrupiące. Świetnie sprawdzą się przed telewizorem.
-
Zupa cebulowa - przepis prosto z paryskiej restauracji. Głęboki smak skrywa dwa sekrety. Jeden z nich dotyczy sera
Zupa cebulowa swoim smakiem przeniesie cię pod wieżę Eiffla i sprawi, że na chwilę zapomnisz o bożym świecie. Jak uzyskać głęboki smak potrawy? Sekrety są dwa - jeden dotyczy sera, a drugi wina. Jeśli sięgniesz po słodkie - zupa nie wyjdzie.
-
Koniec z płaczem przy krojeniu cebuli. Z tej metody korzystają profesjonalni kucharze - jest banalna
Cebula to produkt, bez którego wiele dan nie byłoby tak smacznych i pełnych aromatu. Krojenie warzywa może jednak przynieść wiele trudu i łez. Ten prosty trik gwarantuje szybki i skuteczny efekt. Gotowanie dzięki temu będzie znacznie szybsze i...
-
9 patentów, które uchronią przed płaczem w kuchni. Dzięki zapałce nie uronisz łzy
Płacz przy krojeniu cebuli jest często nieunikniony i mało kto wie, jak się przed nim uchronić. Jednak to nie znaczy, że nie ma sposobów, aby nie uronić ani łzy. Jest ich nawet kilka, a każdy z nich to banalnie prosty trik. Dlatego sprawdź co może...
-
Cebula zasypała ulicę, mieszkańcy zbierali ją do wiaderek. Niecodzienny widok w Gniewkowie
Do niecodziennego incydentu doszło w Gniewkowie w województwie kujawsko-pomorskim. Jedna z tamtejszych ulic zamieniła się na chwilę... w pole cebuli. Jak się okazało, warzywa wysypały się z przewożącego je pojazdu. Bardziej od samego widoku...
-
Kiedy zbierać cebulę? Ważny jest wygląd szczypioru, zwróć na niego uwagę
Cebula, to jedno z najczęściej uprawianych warzyw. Nic dziwnego, w końcu w polskiej kuchni używamy jej wyjątkowo często. Znane są także jej właściwości lecznicze. Jednak gdy zbliża się jesień często zadajemy sobie pytanie kiedy zbierać cebulę i po...
-
9 najlepszych patentów na krojenie cebuli. Nie będziesz płakać
Krojenie cebuli to najmniej lubiana czynność, którą musimy wykonać. Jest tak nielubianym zajęciem, że aż doprowadza do łez. Krojenie jej zawsze wiąże się z płaczem i piekącymi oczami, a chętnych do tego zajęcia naprawdę brakuje. Jednak jest na to...
-
Kiedy zbierać cebulę? Wszystko zależy od tego, jak wygląda szczypior
Uniwersalna, o ostrym smaku i bogata w wartości odżywcze. Taka jest właśnie cebula, czyli magiczne warzywo, które często gości w naszych domach. Ze względu na taniość i łatwość w uprawie, wiele osób decyduje się na hodowanie jej w przydomowych...
-
Kiedy wyrywamy cebulę? Kluczowe są dwa czynniki. Zwróć uwagę na szczypior
Cebula to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Pasuje do większości dań - mięs, makaronów czy zup. Wiele osób decyduje się, by hodować ją w przydomowych ogródkach lub w doniczkach. Jednak często pojawia się wiele pytań związanych z jej uprawą...
-
Jak zeszklić cebulę, aby była wyjątkowo smaczna? Dodaj jeden składnik, a poczujesz różnicę
Kiedy smażymy cebulkę, to jej zapach roznosi się po całym domu. To właśnie ten aromat sprawia, że nawet jeśli nie byliśmy głodni, to natychmiast nabieramy ochoty, by zjeść coś pysznego i domowego. Ważne jednak aby podkreślić jej smak. W tym celu...
-
Zupa cebulowa. Przepis na słynną potrawę francuskiej kuchni. Kluczowe jest zapiekanie
Chcesz sprawdzić, jak smakuje zupa cebulowa? Przepis sprawi, że poznasz jedno z popularniejszych dań z kuchni francuskiej. Koniecznie podawaj ją z upieczonymi kilka chwil wcześniej czosnkowymi bagietkami.
-
Zupa koperkowa, czyli prosty przepis na delikatny i lekki obiad na ciepłe popołudnie
Zupa koperkowa to danie, które latem jest pysznym i łatwym rozwiązaniem na obiad w upalny dzień. Jest pożywna, a zarazem delikatna. Jak ją przygotować?
-
Znienawidzone smaki dzieciństwa. Jakie dania wspominamy najgorzej? "Sam zapach przyprawiał o mdłości"
Kiedy wspominamy dzieciństwo, najczęściej przywołujemy w pamięci obrazy tych dań, które smakowały nam najbardziej. Najwcześniejsze lata życia to czas, kiedy kształtują się nasze gusta kulinarne. Dotyczy to więc również tych potraw, za którymi nie...
-
Syrop z cebuli - przepis. Domowy sposób na wzmocnienie odporności. Na co i kiedy go stosować?
Syrop z cebuli - przepis. Domowa mikstura to doskonały sposób na wiosenne przeziębienie. Specyfik pomoże w zwalczeniu infekcji oraz silnego kaszlu. Syrop jest nie tylko skuteczny, ale i naturalny w 100 procentach. Dowiedz się, jak wykonać domowy...
-
Koniec z płakaniem przy krojeniu cebuli. Pomoże świeczka i chleb
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce i cenny składnik wielu dań. Niestety, jej krojenie często doprowadza nas do łez. Tymczasem istnieją sprawdzone sposoby, by nie płakać przy siekaniu cebuli. Pomogą m.in. sztuczki ze świeczką i...