cebula
-
Zupa koperkowa, czyli prosty przepis na delikatny i lekki obiad na ciepłe popołudnie
Zupa koperkowa to danie, które latem jest pysznym i łatwym rozwiązaniem na obiad w upalny dzień. Jest pożywna, a zarazem delikatna. Jak ją przygotować?
-
Znienawidzone smaki dzieciństwa. Jakie dania wspominamy najgorzej? "Sam zapach przyprawiał o mdłości"
Kiedy wspominamy dzieciństwo, najczęściej przywołujemy w pamięci obrazy tych dań, które smakowały nam najbardziej. Najwcześniejsze lata życia to czas, kiedy kształtują się nasze gusta kulinarne. Dotyczy to więc również tych potraw, za którymi nie...
-
Syrop z cebuli - przepis. Domowy sposób na wzmocnienie odporności. Na co i kiedy go stosować?
Syrop z cebuli - przepis. Domowa mikstura to doskonały sposób na wiosenne przeziębienie. Specyfik pomoże w zwalczeniu infekcji oraz silnego kaszlu. Syrop jest nie tylko skuteczny, ale i naturalny w 100 procentach. Dowiedz się, jak wykonać domowy...
-
Koniec z płakaniem przy krojeniu cebuli. Pomoże świeczka i chleb
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce i cenny składnik wielu dań. Niestety, jej krojenie często doprowadza nas do łez. Tymczasem istnieją sprawdzone sposoby, by nie płakać przy siekaniu cebuli. Pomogą m.in. sztuczki ze świeczką i...
-
Syrop z cebuli na wiosenne przeziębienie. Jak go zrobić?
Syrop z cebuli to specyfik, z którego dobrodziejstwa korzystały już nasze babcie. O silnych właściwościach cebuli można napisać bardzo wiele. W artykule skupimy się w głównej mierze na domowej recepturze syropu.
-
Jak przechowywać szczypiorek? Zachowaj jego świeżość na dłużej
Świeży szczypiorek urozmaica smak potraw, nadaje im wspaniałego smaku i zapachu oraz dostarcza naszemu organizmowi dobroczynnych substancji odżywczych. Chociaż szczypiorek można mrozić, to w kuchni wykorzystujemy go przede wszystkim w świeżej...
-
Jak sadzić cebulę na szczypiorek w doniczce? Jaka cebula będzie najlepsza?
Sadzenie cebuli na szczypiorek do doniczek to sprawdzony sposób, aby o dowolnej porze roku mieć świeżą, zdrową nowalijkę z własnej uprawy. W doniczkach w domu, w skrzyniach w ogrodzie, na parapecie lub na balkonie - jak sadzić cebulę na szczypiore...
-
Krojenie cebuli bez łez jest możliwe. Mamy pięć sposobów, dzięki którym się nie rozpłaczesz
Jeśli macie dość płakania przy krojeniu cebuli, mamy dobrą wiadomość - są na to sposoby. Przygotowaliśmy pięć porad, dzięki którym unikniecie łez. Sprawdźcie sami, a z pewnością nie pożałujecie.
-
Cebula dymka - wiosenny rarytas na wyciągnięcie ręki
Zielona cebula lub inaczej dymka, to nic innego jak odmiana zwykłej cebuli, którą na co dzień wykorzystujemy do przyrządzania wielu dań. Zazwyczaj ma ona biały kolor i jest zakończona pysznym szczypiorkiem. Sadzenie cebuli dymki to sposób na zdrow...
-
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem cebulowo-ricottowym. Nietypowe połączenie smaków robi wrażenie
Katarzyna Bukowska podzieliła się z widzami "Dzień dobry TVN" przepisem na nadziewane bułeczki drożdżowe. Nietypowo nadziewane, bo cebulowo - ricottową konfiturą. Spróbujcie sami!
-
Jak pozbyć się pająków z domu? Część z tych produktów prawdopodobnie masz w kuchni
-
Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Wyrzucasz skórki od bananów? Błąd. Przygotujesz z nich nawóz, po którym rośliny rosną jak na drożdżach
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Lubiana restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
-
Ciasto bananowe bez pieczenia. Najlepszy deser na lato do zrobienia w 15 minut
- Sosy do grilla przygotujesz w kilka chwil, a odmienią one smak wielu potraw
- Ocet jabłkowy - przepis naszych babć. Ten niepozorny produkt ma cały wachlarz zastosowań
- Sałatka szwedzka do obiadu na zimę. Żeby była smaczna, musisz ją porządnie ugnieść
- Gdzie są grzyby? W te miejsca możesz już udać się na weekendowe grzybobranie [MAPA ONLINE]
- Szybki obiad z makaronem - przepis na włoską ucztę w czterech ścianach. Wystarczą trzy składniki
-
Jajka w cebuli. Jak przygotować tradycyjne pisanki? Najtrudniej jest ustalić proporcje
Jajka w cebuli? Właśnie taka metoda barwienia jajek na Wielkanoc jest chyba najbardziej popularna. Naturalny sposób koloryzowania jaj może być też praktykowany wraz z robieniem fantazyjnych wzorków na skorupce.
-
Aksamitna zupa cebulowa. Przepis Magdy Gessler zawiera ważny trik
Zupa cebulowa to kwintesencja francuskiej kuchni. Aromatyczny bulion, chrupiące grzanki i warstwa stopionego sera to jej niezbędne elementy. Istotne jest także, w jaki sposób przygotujemy cebulę, aby wydobyć z dania pełnię smaków. W tym aspekcie...
-
Babciny syrop z cebuli. Przepis na wzmocnienie odporności
Domowy i prosty w przygotowaniu syrop z cebuli to sprawdzony sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Jego dobroczynne właściwości chwalą nie tylko nasze babcie, ale też lekarze. Podpowiadamy, jak go zrobić.
-
Syrop z cebuli przepis warstwowy. Wielu z nas popełnia podstawowe błędy
Na myśl o syropie z cebuli masz mdłości? Mama kazała ci pić syrop z cebuli w dzieciństwie, a ty wolałeś już chorować, niż wypić to okropieństwo. Okazuje się, że syrop z cebuli można zrobić smacznie. Wielu z nas popełnia kilka podstawowych błędów,...
-
Kiedy zbierać cebulę? Wszystko zależy od wyglądu szczypioru
Cebula to jedno z najczęściej uprawianych warzyw. Wiele z nas hoduje ją w doniczkach lub przydomowych ogródkach. Jak ją uprawiać? Kiedy zbierać cebulę? Odpowiadamy!
-
Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
Cebula zwyczajna gości niemalże w każdej kuchni. Wykorzystywana jest na wiele sposobów: do zup, sosów, mięs itp. Mało kto zdaje sobie sprawę z jej leczniczych właściwości.
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
Amerykański dziennikarz o polskich korzeniach odtworzył przepis na kopytka. Udało mu się? Sprawdźcie, jakie ma porady dla tych, którzy robią je po raz pierwszy.
-
Biologiczna Bzdura Roku 2020. Magda Gessler w czołówce za wypowiedź o cebuli
Plebiscyt Biologiczna Bzdura Roku 2020 rozstrzygnięty. W czołówce znalazła się Magda Gessler za wypowiedź o tym, że rozstawienie w domu cebuli może uchronić przed koronawirusem.
-
Idealna nie tylko na przyjęcia w ogródku. Jak zrobić ekspresową marynowaną cebulę? Podpowiadamy
Marynowana cebula to bardzo prosty i smaczny dodatek do wielu potraw. Wzbogaci smak kanapek, burgerów i sałatek. Słoiczek marynowanej cebuli warto mieć w swojej lodówce. Jak ją przyrządzić? Bardzo łatwo.
-
Jak szybko obrać cebulę? Banalny patent z TikToka zawojował Internet
Krojenie cebuli przyprawia o łzy nawet największych twardzieli. O tym, co zrobić, żeby oczy nie szczypały podczas tej czynności, pisano już wiele razy. Czas zadać inne pytanie: jak obierać cebulę, by nie wyciskała łez? James Rembo z Colorado...
-
Sadzenie dymki. Jak wyhodować własną cebulę dymkę?
Sadzenie dymki to krok w stronę dobrego smaku i zdrowia, ale też świetny sposób na rozpoczęcie przygody z własnymi warzywami. Od czego zacząć? Podpowiadamy.
-
Jak przechowywać cebulę, aby była świeża i pełna witamin?
Jak przechowywać cebulę, aby można było ją bez obaw i z korzyścią dla zdrowia stosować w kuchni? Wiadomo przecież, że jest ona jednym z bazowych warzyw, które zawsze warto mieć pod ręką.
-
Magda Gessler nominowana do biologicznej bzdury roku: Wirusy przyklejają się do cebuli
Magda Gessler często dzieli się poradami odnośnie do gotowania czy wartości zdrowotnych jedzenia. Tym razem postanowiła wziąć na tapetę cebulę w kontekście koronawirusa. Wypowiedź zapewniła jej nominację do Biologicznej bzdury roku.
-
Onionade, czyli napój na bazie cebuli, powstanie w Japonii. Miałby szansę w Polsce?
Japończycy słyną z produkcji ciekawych potraw, słodyczy i napojów. Można tam dostać czekoladowe batoniki o smaku grillowanego ziemniaka czy słone napitki arbuzowe. Tym razem stworzyli coś, co mogłoby na stałe zagościć na półkach polskich sklepów -...
-
Naturalne syropy na odporność i przeziębienie - idealne na spadek odporności
Gdy za oknem deszcz i coraz niższe temperatury, a wszyscy wokół są przeziębieni, warto zadbać o swoją odporność. Jak to zrobić, nie faszerując się codziennie lekami? Najlepiej naturalnie! Mamy dla was przepisy, które możecie wykorzystać nie tylko...
-
Pietruszka droższa niż szparagi? Wysokie ceny warzyw i owoców szokują klientów. Skąd się wzięły? Wyjaśniamy
Cena pietruszki już drugi rok z rzędu szokuje. Za kilogram popularnego dodatku do zup zapłacimy nawet ponad 20 złotych. Wiele innych warzyw i owoców również do tanich nie należy. Skąd te kwoty?
-
Jak zrobić syrop z cebuli, by był najskuteczniejszy? Pamiętaj o kilku ważnych zasadach
Syrop z cebuli to w jeden z klasycznych babcinych specyfików na przeziębienie. Choć nie jest może najsmaczniejszy, naprawdę potrafi pomóc. By był najbardziej skuteczny, warto jednak trzymać się kilku zasad.
-
Biała kiełbasa pieczona z cebulą - doskonały przysmak na wielkanocne śniadanie lub obiad
Biała kiełbasa to jeden z klasycznych wielkanocnych przysmaków. Zazwyczaj serwuje się ją na wielkanocne śniadanie lub obiad. Najczęściej serwuje się ją w żurku, ale doskonale smakuje również prosto z pieca. Przedstawiamy prosty przepis na białą...
-
Jak zrobić zupę cebulową? Prosty przepis na pyszne, aromatyczne danie na chłodne dni
Zupa cebulowa to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, którą jednak z chęcią zajadamy się na całym świecie. Jest sycąca i aromatyczna, a przy tym doskonale nadaje się na zimne dni. Przy tym doskonale smakuje z serową grzanką. Znamy prosty przepise...
-
Krążki cebulowe - domowy fast food
Krążki cebulowe znamy przede wszystkim z fast foodów. Jednak jak większość tego typu przekąsek, można je przyrządzić w domu. To nie tylko dobra okazja, by zaoszczędzić, ale także sposób na świadomy wybór składników, z których będziemy korzystać!