chleb
-
Marnujesz zbyt wiele pieczywa? Wypróbuj ten trik. Nie bez powodu jest hitem
Marnujesz zbyt wiele pieczywa? To problem, który dotyczy wielu polskich domów. Bardzo często chleb czy bułki już po jednym, czy dwóch dniach nie są już tak smaczne i najczęściej trafiają do kosza. Możemy jednak dać im drugie życie. Jak to zrobić?...
-
Zamrażasz chleb? Zrób to w taki sposób, by pieczywo po wyjęciu było smaczne i chrupiące
Odpowiednie przechowywanie żywności pozwala nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale przede wszystkim uchronić nas przed marnowaniem jedzenia. Przykładem jest zamrażanie chleba. Coraz częściej słyszymy, że ktoś wrzuca do zamrażarki namiar pieczywa....
-
Dlaczego chleb jest dziurawy w środku? Tych kilka czynników wpływa na jakość pieczywa
Świeże pieczywo to dla wielu z nas jeden z podstawowych produktów spożywczych. Niestety często zdarza się wybrać feralny bochenek, którego wnętrze jest dziurawe. Co jest powodem tego dziwnego zjawiska w chlebie? Nieestetyczne kromki mogą świadczyć...
-
Chcesz przedłużyć świeżość chleba? Wystarczy go zamrozić. Trzymaj się tych zasad, a będzie smakował jak prosto z pieca
Chleb smakuje najlepiej, gdy jest świeży. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku, tak smaczny, że można go jeść z samym masłem. Czy można zachować świeżość pieczywa na dłużej? Owszem, wystarczy go zamrozić. Trzeba jednak trzymać się kilku zasad, by...
-
Przepis na chleb sprzed 100 lat! Upiecz go w domu, a już nigdy nie sięgniesz po sklepowe produkty
Przepisów na chleb jest wiele. Co rusz używamy innej mąki, czy przyrządzamy domowy zakwas. Jednak tym razem sięgniemy daleko w przeszłość. Receptura, z której przygotujemy pyszny chleb, wywodzi się sprzed 100 lat. Jak upiec staropolskie pieczywo?
-
Jak nie marnować pieczywa? Czerstwe bułki i chleb nie muszą trafić do kosza. Można dać im drugie życie
Jak nie marnować pieczywa? To problem, z którym boryka się wielu z nas. Okazuje się jednak, że czerstwe bułki i chleb wcale nie muszą trafiać do kosza, ponieważ jest wiele sposobów na to, by dać im drugie życie. Podpowiadamy, jak odświeżyć czerstw...
-
Jak odświeżyć czerstwy chleb? Znamy kilka sposobów na świeże pieczywo bez wychodzenia z domu
Pieczywo to produkt, który niemal codziennie gości w domowym menu. Najlepiej smakuje ciepłe, świeże i kupione prosto z piekarni. Warto jednak poznać proste metody, które pozwolą odświeżyć czerstwe pieczywo - dzięki temu znacznie ograniczymy...
-
Pokazał cenę chleba w jednym ze sklepów. Kosmos. Tyle można zapłacić za cały obiad
Inflacja rozpanoszyła się na dobre. Rosną ceny wszystkiego, na czele z żywnością. Niedawno jeden z użytkowników Twittera podzielił się zdjęciem, które zrobił w Hali Mirowskiej w Warszawie. Widać na nim cenę, którą trzeba zapłacić za bochenek...
-
Czerstwy chleb. Co zrobić z resztkami suchego pieczywa? Przygotuj proste danie na gorąco
Czerstwy chleb to zmora niemal każdego domu. Wystarczy, że przygotowując śniadanie, ukroimy zbyt wiele kromek, które ostatecznie lądują w chlebaku. Czerstwego chleba nie musimy jednak wyrzucać. Co zrobić z suchymi resztkami?
-
"Chleb u mnie w pobliżu kosztuje 2,99 zł". Tak twierdzi prezes NBP. Czy to możliwe w dobie inflacji?
Na początku stycznia 2023 r. prezes NBP Adam Glapiński powiedział, że znalazł chleb, który kosztował jedynie 2,99 zł. Aktualne ceny chleba zaczynają się od 3,90 zł, a średnio za bochenek trzeba zapłacić 5,60 zł.
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Szarlotka bez niego nie istnieje. Ciasto kruche wyjdzie tylko dzięki tym proporcjom
- Co można zrobić z jabłek w piekarniku? Ciasto salceson posmakuje każdemu
- Teściowa robi najlepszy farsz do pierogów. Każdy otwiera oczy, kiedy mówię, co do niego dodaje
- Na kruchym cieście, ale to nie szarlotka. Przetrzesz oczy i nie uwierzysz
- Dobra na teraz i do słoików. To ta mieszanka warzyw tworzy pyszną sałatkę
- Trwa jesienna odsłona Restaurant Week. Odkryj najlepsze debiuty tej edycji
- Zamiast zbierać grzyby w lesie, możesz wyhodować je w domu. Najlepiej postawić na te gatunki
-
Jak odświeżyć czerstwe pieczywo? Przetestowała kilka metod. Nie spodziewała się, że ta wygra
Każdemu pieczywo kiedyś sczerstwiało. Niektórzy jeszcze trochę je podsuszają i robią bułkę tartą, inni pozbywają się go całkowicie, a inni próbują je odświeżyć. Niestety nie zawsze skutecznie. Redaktorka serwisu kulinarnego The Kitchn przetestował...
-
Chleb bananowy o rewelacyjnym smaku. Podajemy prosty przepis. Z tymi dodatkami wyjdzie jeszcze lepszy
Chleb bananowy to amerykańskie ciasto, które formą przypomina chleb. Można łączyć je z różnymi dodatkami - orzechami, kandyzowanymi owocami i czekoladą. Ten słodki wypiek jest bardzo smaczny i niezwykle prosty w wykonaniu.
-
Co zrobić z czerstwego chleba? Żadne tosty, czy grzanki - chlebowa lasagne to najlepszy pomysł na obiad bez marnowania
Jeśli przypadkiem zostało ci trochę czerstwego chleba, nie musisz wpychać go w siebie na siłę lub kombinować z tostami. Dziś mamy dla ciebie przepis na pyszny obiad z włoską nutą, który pozwoli wykorzystać podeschnięte kromki, czyli chlebową...
-
Przepis na chleb bez drożdży. Przyda się maślanka i kilka podstawowych składników. Zrobisz go bardzo szybko
Przepis na chleb zazwyczaj kojarzy się z długim i żmudnym procesem. Robienie zaczynu, czekanie, aż wyrośnie ciasto itd. Okazuje się, że można upiec go bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Wystarczy dodać maślanki, a będzie wilgotny w...
-
Szalony chleb z nietypowym składnikiem. Zapomnij o zakwasie - godnie zastąpi go wielkanocny żur
Jeśli uwielbiasz domowe pieczywo i jednocześnie nie boisz się eksperymentować, mamy dla ciebie prosty i trochę szalony przepis na chleb. Znasz już smak chlebów na zakwasie, na drożdżach, być może nawet na sodzie, ale co powiesz na chleb na żurku?...
-
Chleb i ciastka z mąki ze świerszczy niedługo w każdym domu? Jest zgoda. A smak? "Daleko mu do orzechów"
Niedawno trafiliśmy w sieci na przepis na chleb z dodatkiem coli i już to wydało nam się dziwne. Tymczasem Komisja Europejska wydała rozporządzenie, które zezwala na obrót na terenie UE produktami, które powstały na bazie mąki ze świerszczy...
-
Błyskawiczny przepis na domowy chleb. Wyjdzie chrupiący i doskonale miękki. Upieczesz go w 40 minut
Jak zrobić pieczywo w domu? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ekspresowy chleb. Wyjdzie chrupiący i doskonale miękki. Upieczesz go w zaledwie czterdzieści minut. Składniki, z jakich powstanie to mąka, maślanka i olej.
-
Świeże pieczywo z dyskontów? Klienci sprawdzają to za pomocą dłoni, rzadko jednak zakładają rękawiczki
Świeże pieczywo to coś, co kocha niemal każdy z nas. Jednak czy udając się do dyskontów lub hipermarketów, gdzie chleb, bułeczki i inne wypieki są na wyciągnięcie ręki, zastanawiamy się, czy to dobre rozwiązanie? O ile jakość pieczywa bardzo częst...
-
Przechowywanie żywności. Obalamy najpopularniejsze mity. Tych produktów w ogóle nie powinno się jeść
Istnieje wiele mitów na temat przechowywania żywności. Dotyczą one między innymi produktów, na których pojawiła się pleśń. Czy po jej usunięciu można je jeść? Czy wszystkie produkty spożywcze nadają się do trzymania ich w lodówce?
-
Dziecinnie prosty chleb bez zakwasu. Zawsze się udaje. Zrobisz go migiem
Pieczenie chleba wielu osobom kojarzy się z trudnym i żmudnym procesem. Prawdopodobnie dlatego, że często wydaje nam się, że do zrobienia pieczywa potrzebny jest zakwas. Nie jest to jednak żelazna zasada. Można zrobić prosty i pyszny chleb bez...
-
Genialny przepis na masło czosnkowe. Z tym wyjątkowym składnikiem nabierze jeszcze więcej aromatu
Przedstawiamy prosty przepis na masło czosnkowe. Można używać go do tostów, kanapek, ziemniaków i sałatek. Podkreśli smak potraw i doda im charakteru. Do jego wykonania będzie potrzebny jednak nie zwykły czosnek, ale czosnek niedźwiedzi.
-
Dlaczego niektóre chleby mają za dużo dziur? Masło spada, dżem kapie, a kromka się rozpada. Oto powód
Dziury w chlebie to nie problem, jednak kiedy kupujemy pieczywo, oczekujemy, żeby środek był pulchny i zwarty. Niestety zdarza się, że zamiast tego jest dużo nieregularnych dziur lub jedna duża pusta przestrzeń. Ciężko wtedy zrobić kanapkę lub...
-
Najprostszy chleb na świecie. Bez zakwasu i zagniatania. Nawet się nie zmęczysz
Czy przygotowanie domowego chleba jest trudne? Wszystko zależy od tego, jakim przepisem dysponujemy. Prezentujemy fenomenalny sposób bez zagniatania, dzięki któremu przestaniesz kupować pieczywo w sklepie.
-
Dlaczego w marketach przez cały dzień można kupić pieczywo? Chodzi o mrożenie, ale nie takie, jak myślisz
Nie od dziś wiadomo, że pieczywo w sklepach nie jest robione od zera na miejscu. Mimo to wygląda często bardzo apetycznie i zachęcająco. Jak to możliwe? To kwestia związana oczywiście z jego mrożeniem, warto jednak rozróżnić dwa pojęcia, które...
-
Jak mrozić pieczywo? Bosacka zwraca uwagę na błąd, który popełnia większość z nas. "Wrzucamy w tym, co mamy"
Mrożenie pieczywa to doskonały sposób na to, by móc dłużej cieszyć się jego smakiem. Chleb czy bułki warto zamrozić zwłaszcza wtedy, gdy mamy większe ilości i wiemy, że nie zjemy wszystkiego na bieżąco. Katarzyna Bosacka wyjaśniła na Instagramie,...
-
Chleb w jajku. Z dodatkiem tego składnika rozpoczniesz dzień ze smakiem. Idealny pomysł na śniadanie
Jak urozmaicić sobie poranny posiłek? Chleb w jajku to świetny pomysł na szybkie, ciepłe śniadanie. Jeden trik może sprawić, że uzyska odnowiony, wyrafinowany smak. Chodzi o dodanie do niego pewnej przyprawy.
-
Chleb pleśnieje lub wysycha? Pewnie źle go przechowujesz. Zastosuj tę metodę, a dłużej będzie świeży
Świeże, jeszcze ciepłe pieczywo smakuje najlepiej. Często jednak chleb lub bułki kupujemy z myślą zjedzenia ich "później". To bliżej nieokreślone "później" staje się niekiedy tak odległe, że chleb wysycha, albo co gorsza, pleśnieje. Jak zaradzić...
-
Tego oleju używa Jennifer Garner do swoich wypieków. Dodaje go nawet do dyniowego chlebka
Dynia to prawdziwy symbol jesieni, po który sięga każdy, kto uwielbia sezonowe przepisy. Jennifer Garner podzieliła się przepisem na dyniowy chlebek, a Instagram zahuczał z zachwytu. Wypiekowi dodaje smaku olej, którego użyła aktorka. Sprawdza się...
-
"Mało nas, mało nas do pieczenia chleba". Ile wiecie o pieczywie?
Czy wiedzieliście, że chleb krojony został opatentowany dopiero 2 lata po narodzinach Elżbiety II?
-
Dietetyk wskazał najlepsze pieczywo z Lidla. Skład jest prosty, a cena nie zwala z nóg
Pieczywo to nieodłączny element diety, z którego czasem trudno zrezygnować. Ważne jest jednak aby pomimo wszystko wybierać to, które odpowiednie jest dla organizmu. Dietetyk wybrał się do Lidla i pokazał co najlepiej zakupić. Nie tylko prosty skła...
-
Przepis na najprostszy chleb - bez mąki, zakwasu i wszelkich ceregieli. Będzie lepszy niż z piekarni i to w pół godziny
Domowy chleb bije na głowę każdy bochenek kupiony w piekarni, ale domowy chleb przygotowany bez mąki może wzbudzać lekkie zastanowienie, żeby nie powiedzieć - zdziwienie. Otóż przepis na chleb bez mąki jest bardzo prosty, szybki, a pieczywo wychod...
-
Twój chleb na liściu kapusty może mieć nieziemską, chrupiącą skórkę. Wystarczy zasada dwóch mąk
Chleb na liściu kapusty - przepis dość oryginalny, a jednocześnie bardzo prosty. Potrafi zachwycić nie tylko smakiem i aromatem, ale też złotą, chrupiącą skórką. Znika w mgnieniu oka, ponieważ najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.
-
Jak zrobić masło czosnkowe? Podajemy najlepszy przepis. Będzie idealne do grzanek, tostów i sałatek
Jak zrobić masło czosnkowe? Jego przygotowanie jest naprawdę proste i bardzo szybkie. Będziecie potrzebowali zaledwie kilku składników. Doskonale sprawdzi się z grzankami i tostami. Doda charakteru waszym daniom.
-
Jak przechowywać chleb? Lodówka nie zawsze się sprawdzi poza tym wyjątkiem
Zdania na temat przechowywania pieczywa w lodówce są bardzo podzielone. Jedni mówią, że jest to wskazane, inni uważają, że jest to wielki błąd. Czas sprawdzić kto ma tak naprawdę rację.
-
Dietetyk ocenił chleby w Biedronce i wybrał ten najlepszy. Jest tani, a skład naturalny i prosty
Chleb to nieodłączny element każdych zakupów. Jednak nie wszyscy wiedzą, czy ich wybór pada na odpowiedni produkt. Dietetyk podpowiada jakie pieczywo w popularnym markecie będzie najzdrowsze. Jego cena i skład zachęcają do zakupu.
-
Właśnie wyjąłeś masło z lodówki i chcesz, żeby szybko zmiękło? Zdradzamy trzy triki, które w tym pomogą
Po wyjęciu masła z lodówki zazwyczaj trzeba odczekać pewien czas, aby ono zmiękło. Istnieje kilka prostych metod na przyspieszenie tego procesu. O co chodzi? Przydadzą się garnek z wodą lub mikrofalówka.
-
Domowy chleb z tego przepisu to hit. Będzie puszysty, z chrupiącą skórką i to bez piekarnika
Marzy ci się przepyszny, pachnący chleb, a do piekarni daleka droga? Najlepszy domowy chleb zrobisz samodzielnie i to bez piekarnika. Jak to możliwe? Dziś mamy dla ciebie przepis na domowy chleb z patelni. Oszczędzisz nie tylko czas i energię, ale...
-
Chleb na trudne czasy prosto od piekarza. Zrobiony w słoiku będzie świeży nawet rok
Z dnia na dzień ceny coraz to bardziej rosną, a podstawowe produkty drożej. Bogdan Smolarz wychodzi temu naprzeciw i podaje recepturę na chleb, który będzie świeży nawet za rok. Dodatkowo nie ma on ani grama mąki, a jego sekretem jest słoik, który...
-
Świeży chleb na dłużej? Trik z warzywem sprawi, że będzie dobry nawet przez kilkanaście dni
Trik na świeży chleb na dłużej sprawi, że pieczywo będzie dobre do jedzenia nawet przez dwa tygodnie. Wystarczy włożyć do torebki z pieczywem pewne warzywo. Taką metodą podzieliła się z internautami użytkowniczka TikToka.
-
Przepis na chleb domowy. Świeże i chrupiące pieczywo za kilka złotych z prostych składników
Wysoka inflacja jest powodem większych przemyśleń na zakupach. Warto przestawić się na samodzielne przygotowywanie produktów, co nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić, ale i zmienić nawyki żywieniowe. Przepis na chleb domowy jest bardzo prosty, a efe...