chleb
-
Jak zrobić masło czosnkowe? Podajemy najlepszy przepis. Będzie idealne do grzanek, tostów i sałatek
Jak zrobić masło czosnkowe? Jego przygotowanie jest naprawdę proste i bardzo szybkie. Będziecie potrzebowali zaledwie kilku składników. Doskonale sprawdzi się z grzankami i tostami. Doda charakteru waszym daniom.
-
Jak przechowywać chleb? Lodówka nie zawsze się sprawdzi poza tym wyjątkiem
Zdania na temat przechowywania pieczywa w lodówce są bardzo podzielone. Jedni mówią, że jest to wskazane, inni uważają, że jest to wielki błąd. Czas sprawdzić kto ma tak naprawdę rację.
-
Dietetyk ocenił chleby w Biedronce i wybrał ten najlepszy. Jest tani, a skład naturalny i prosty
Chleb to nieodłączny element każdych zakupów. Jednak nie wszyscy wiedzą, czy ich wybór pada na odpowiedni produkt. Dietetyk podpowiada jakie pieczywo w popularnym markecie będzie najzdrowsze. Jego cena i skład zachęcają do zakupu.
-
Właśnie wyjąłeś masło z lodówki i chcesz, żeby szybko zmiękło? Zdradzamy trzy triki, które w tym pomogą
Po wyjęciu masła z lodówki zazwyczaj trzeba odczekać pewien czas, aby ono zmiękło. Istnieje kilka prostych metod na przyspieszenie tego procesu. O co chodzi? Przydadzą się garnek z wodą lub mikrofalówka.
-
Domowy chleb z tego przepisu to hit. Będzie puszysty, z chrupiącą skórką i to bez piekarnika
Marzy ci się przepyszny, pachnący chleb, a do piekarni daleka droga? Najlepszy domowy chleb zrobisz samodzielnie i to bez piekarnika. Jak to możliwe? Dziś mamy dla ciebie przepis na domowy chleb z patelni. Oszczędzisz nie tylko czas i energię, ale...
-
Chleb na trudne czasy prosto od piekarza. Zrobiony w słoiku będzie świeży nawet rok
Z dnia na dzień ceny coraz to bardziej rosną, a podstawowe produkty drożej. Bogdan Smolarz wychodzi temu naprzeciw i podaje recepturę na chleb, który będzie świeży nawet za rok. Dodatkowo nie ma on ani grama mąki, a jego sekretem jest słoik, który...
-
Świeży chleb na dłużej? Trik z warzywem sprawi, że będzie dobry nawet przez kilkanaście dni
Trik na świeży chleb na dłużej sprawi, że pieczywo będzie dobre do jedzenia nawet przez dwa tygodnie. Wystarczy włożyć do torebki z pieczywem pewne warzywo. Taką metodą podzieliła się z internautami użytkowniczka TikToka.
-
Przepis na chleb domowy. Świeże i chrupiące pieczywo za kilka złotych z prostych składników
Wysoka inflacja jest powodem większych przemyśleń na zakupach. Warto przestawić się na samodzielne przygotowywanie produktów, co nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić, ale i zmienić nawyki żywieniowe. Przepis na chleb domowy jest bardzo prosty, a efe...
-
Jak zrobić zakwas na chleb domowej roboty? Wystarczą dwa podstawowe składniki, które są w każdej kuchni
Jak zrobić zakwas na chleb? Pieczywo domowej roboty ma wyjątkowy aromat i smak. Warto je przygotować, ale do tego niezbędny będzie dobrej jakości zaczyn. Jak go zrobić? Wystarczy zmieszać dwa podstawowe składniki.
-
Chleb bez mąki pszennej. Jego główny składnik to proste warzywo
Głównym i podstawowym składnikiem chleba, który znamy i jakiego używamy na co dzień, jest mąka pszenna. Nie znajdziemy w nim również warzyw, bo jego przepis jest prosty i szybki. Jednak okazuje się, że chleb, który nie ma w sobie klasycznych...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Od dziś będziesz robić najlepszy rosół. Babcia poprosi o przepis
- Szparagi w najprostszej wersji. Tu królują wyjątkowe dodatki
- Nadchodzi nowy imprezowy hit. Zrób, a goście będą cię błagać o przepis
- Masz ochotę na kotleta? Zapomnij o schabowym i wybierz ten przepis
- Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego
- Przygotuj schab na niedzielę w taki sposób, a przez całe lato nie wrócisz do zwykłych kotletów
- Nie tylko do chleba. Ekologiczna alternatywa naszych babć na ochronę roślin
-
Chleb bez piekarnika. Przepis na wyśmienite domowe pieczywo, które przygotujesz na patelni
Chleb bez piekarnika - przygotowanie bez podstawowego sprzętu kuchennego jest możliwe. Wystarczy odrobina cierpliwości i odpowiednie składniki, by cieszyć się świeżym i chrupiącym pieczywem. Ta prosta metoda sprawi, że wychodzenie do piekarni...
-
Przepis na chleb bez wyrabiania. Dodaj te zioła, a będzie smakować jeszcze lepiej
Zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu i chrupiąca skórka to coś, czemu trudno się oprzeć. Wiele osób decyduje się na przygotowanie go w domowym zaciszu, inni uważają, że jest to zbyt trudne i czasochłonne. Wcale nie musi takie być!...
-
Przepis na chleb z gara. Takiego nie kupisz w żadnej piekarni, ale nie popełnij błędu z mąką
Przepis na chleb z gara ma trzy niewątpliwe zalety - jest bardzo prosty w wykonaniu, lista składników jest krótka, no i ten smak... Chleb z gara ma złotą, chrupiącą skórkę, aksamitny środek i jest tak pyszny, że zazwyczaj znika jeszcze ciepły....
-
Jak szybko rozmrozić chleb? Dzięki tym sposobom pieczywo na śniadanie będzie świeże i chrupiące
Jak szybko rozmrozić chleb? Mrożenie pieczywa to sposób, dzięki któremu ograniczymy marnowanie żywności oraz zyskamy na czasie. Śniadanie ze świeżymi produktami będzie możliwe bez konieczności wychodzenia do sklepu.
-
Prosty przepis na chleb. Potrzebujesz tylko kilku składników i trochę cierpliwości
Prosty przepis na chleb, dzięki któremu sami możemy przygotować tradycyjny wypiek. Zakwas nie jest potrzebny, a drożdżowy aromat ciasta będzie roznosił się po całym domu. Co musisz zrobić? Przygotować kilka potrzebnych składników i uzbroić się w...
-
Po jakie pieczywo warto sięgać? Najzdrowszy rodzaj chleba smakuje wyjątkowo. Możesz go znać z rodzinnego domu
W wielu domach chleb jest jednym z najważniejszych produktów na liście zakupów. Nie zawsze mamy czas, by samodzielnie upiec chleb. A jemy go na śniadanie i na kolacje w towarzystwie wędlin, sałatek, jak i jajecznicy. Jednak jaki chleb jest...
-
Czy cena chleba wzrośnie do 30 zł? "Wielu liczy na obniżkę po tegorocznych żniwach"
Ceny produkcji chleba są coraz wyższe, przekłada się to na fakt, iż za pieczywo płacimy o wiele więcej niż na przykład rok temu. Piekarze liczą na to, że pszenica, żyto i inne zboża po tegorocznych żniwach będą tańsze. Nie wiadomo jednak, czy jest...
-
Jak zrobić chleb bez piekarnika? Potrzebujesz jedynie patelni i cierpliwości
Masz ochotę na domowe pieczywo, ale piekarnik odmówił posłuszeństwa? Nie przejmuj się - pyszny domowy chleb zrobisz bez piekarnika i to tylko z kilku składników. To takie proste, że już nie będziesz tracić czasu na wyprawy do piekarni - potrzebna ...
-
Świeży chleb bez grama pleśni i to po trzech tygodniach? Wypróbuj jeden bardzo prosty trik z TikToka
Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest bardzo ważne. Dzięki temu będziemy mogli dłużej cieszyć się ich świeżością. Tiktokera podzieliła się z obserwatorami sposobami na to, by składniki spożywcze smakowały dobrze i to nawet przez...
-
Chleb chmurka jest lekki, puszysty i podbija internet. Przepis obejrzano ponad trzy miliardy razy
TikTok to kopalnia nietuzinkowych przepisów. Gdyby ktoś chciał przetestować je wszystkie, nie starczyłoby mu życia. Popularność wielu z nich opiera się przede wszystkim na wyglądzie, choć kto powiedział, że nie mogą równie nieziemsko smakować?...
-
Chlebek maślany. Przepis, w którym możesz wykorzystać kilkudniowe truskawki
Truskawki bardzo szybko tracą swoją świeżość. To nie znaczy jednak, że musimy je od razu wyrzucać. Możemy przygotować z nich na przykład chlebek maślany.
-
Prosty przepis na pyszny chleb z garnka bez zakwasu. Poradzi z nim sobie każdy
Nasze babcie zazwyczaj piekły go w glinianych piecach. Nie oznacza to jednak, że w zwykłych piekarnikach nie wyjdzie równie pyszny i chrupiący. Podpowiadamy, jak przygotować chleb z garnka.
-
Chleb bez mąki i drożdży. Przepis na pyszny, bezglutenowy chleb z ziarnami
Chleb bezglutenowy nie musi być niesmaczny, rozpadający się w dłoniach czy wręcz śmierdzący piwnymi drożdżami. Znasz ten problem? Sprawdź przepis, który odmieni każde śniadanie.
-
Domowy chleb pełnoziarnisty. Przepis, do którego nie potrzebujesz zakwasu
Nie ma chyba lepszego zapachu, niż ten, który unosi się w kuchni podczas pieczenia chleba. Idealnie chrupiąca skórka i puszyste, miękkie wnętrze to serce najlepszych śniadań i przekąsek. Tymczasem przygotowanie domowego pieczywa wcale nie jest...
-
Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się aromatycznym wypiekiem
Zakwas na chleb można przygotować w domowej kuchni. Dzięki niemu pieczywo będzie smakować jak z najlepszej piekarni. Z jakich składników zrobić zakwas? Podpowiadamy.
-
Jak przygotować chleb z garnka? Ten przepis sprawi, że będzie smakować jak wypiek z najlepszej piekarni
Domowy chleb z garnka jest równie smaczny i chrupiący, co ten dostępny w piekarniach. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać garnek żeliwny, ale chleb będzie smakował wyśmienicie także wtedy, gdy użyjemy do jego wypieku zwykłych emaliowanych...
-
Prosty i szybki chleb Jamiego Olivera. Wystarczy parę składników, ale kluczowe jest składanie
Ten przepis Jamiego Oliviera sprawi, że inaczej spojrzysz na chleb. Od pozostałych receptur różni go to, iż wypiek przygotujesz bardzo szybko.
-
Chleb z garnka - przepis na pieczywo bez długiego zagniatania. Wystarczy wymieszać składniki
Chleb z garnka to banalnie prosty przepis, do którego będziecie potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników. Nawet za bardzo się przy nim nie napracujecie, bo nie wymaga długiego zagniatania. Zaintrygowani? Poniżej znajdziecie przepis na...
-
Jak odświeżyć czerstwy chleb? Metoda jest banalna. Już nigdy go nie wyrzucisz
Macie wyrzuty sumienia, gdy chcecie wyrzucić czerstwy chleb? I słusznie. Uczyli nas tego rodzice, uczyły nas tego babcie. Ale co zrobić z takim niesmacznym, czerstwym chlebem? Odświeżyć! Metoda jest bardzo prosta, a wyrzuty sumienia nigdy już nie...
-
Chleb na zakwasie - przepis na pyszne pieczywo, które przygotujesz we własnej kuchni
Chleb na zakwasie - przepis na smaczne i wartościowe pieczywo, które ma szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego chleb na zakwasie pomaga w utrzymaniu i odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Warto...
-
Chleb na maślance - przepis na domowe pieczywo z chrupiącą skórką. Wyjdzie idealny, jeśli zadbasz o temperaturę
Nie ma nic pyszniejszego niż ciepły, domowy chleb, którym pachnie w całym domu. Chleb na maślance to pieczywo, które bije na głowę każdy chleb z piekarni, a zrobisz go w kilku prostych krokach. Musisz dopilnować temperatury - nie chodzi jedynie o...
-
Pan Jacek pojechał do Buczy, żeby pomóc w odbudowie piekarni i pieczeniu chleba. "Przerażająca jest pustka. I cisza"
Jacek Polewski jest właścicielem piekarni Czarny Chleb w Poznaniu. Od początku wojny w Ukrainie z zaangażowaniem śledził to, co dzieje się u naszych sąsiadów i organizował zbiórki pomocowe. Po tym, co wydarzyło się w Buczy, podjął decyzję, że...
-
Przepis na chleb pieczony w piekarniku. Czujesz już ten zapach, który unosi się w powietrzu?
Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku, może wydaje się skomplikowany, jednak tak naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Prostota składników, niepowtarzalny smak i zapach - wszystko to sprawia, że uwielbiamy domowy chleb pieczony prze...
-
Chleb z gara, którego musi spróbować każdy fan pieczywa. Tylko 6 składników, a chleb z piekarni może się schować
Nie ma nic wspanialszego niż bochenek świeżego, jeszcze ciepłego domowego chleba. Dziś mamy dla ciebie najprostszy na świecie przepis na chleb z gara - wykonanie jest banalne, a każdy inny chleb z piekarni może się schować. Jeśli jesteś miłośnikie...
-
Chleb do żurku. Jak stylowo podać tę zupę na Wielkanoc? Mamy sprawdzony sposób!
Jaki powinien być chleb do żurku? Warto się nad tym zastanowić, bo zupa podana w ten świetnie się prezentuje. Okazuje się, że takie pieczywo można nie tylko kupić, ale też zrobić samodzielnie.
-
Uwielbiasz chleb żytni domowej roboty? Wykorzystaj ten patent, aby miał chrupiącą skórkę
Chleb żytni domowej roboty uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Jeżeli przyjrzymy się jego właściwościom, trudno będzie z tym stwierdzeniem polemizować: zawiera on bowiem m.in. kwas mlekowy, witaminy z grupy B oraz cynk, wapń, magne...
-
Jak zrobić zakwas na chleb? Cierpliwość, woda i jeszcze jeden składnik - to wszystko, czego potrzebujesz
Jak zrobić zakwas na chleb, żeby potem móc delektować się samodzielnie wypieczonym chlebem, z dodatkiem ulubionych składników? Jak go przygotować w domowych warunkach, kiedy nie dysponujemy specjalnym sprzętem kucharskim? Choć większość nie...
-
Chleb z kaszy gryczanej z przepisu Anny Lewandowskiej. Bez zagniatania i wyrastania. Tylko trzy kroki
Większość pieczywa, czy to chlebów, czy bułek, obfituje w gluten. Nie każdy jednak chce lub może go jeść, a niektórym trudno jest całkowicie zrezygnować z takich wypieków. Na szczęście nie brakuje przepisów na chleby bezglutenowe, a jedną z takich...
-
Chleb bez drożdży i wyrastania. Wymieszaj składniki łyżką i ciesz się domowym pieczywem w kilka chwil
Chleb bez drożdży to wspaniała opcja dla fanów domowego pieczywa, a także osób nielubiących długo czekać, aż ciasto na chleb w końcu wyrośnie. Przepis na chleb bez drożdży jest banalny - wstarczy wymieszać składniki łyżką, a dodatek maślanki spraw...
-
Prosty przepis na chleb pszenny. Nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny
Przepis na chleb pszenny przydaje się wtedy, gdy w domu zabrakło pieczywa a do piekarni daleko lub dopadł nas leń i nie mamy ochoty na spacer do sklepu. Domowy chleb pszenny zrobisz bez najmniejszego problemu, a do wykonania nie potrzebujesz...