chłodnik litewski

Więcej o:

chłodnik litewski

  • Przepis na chłodnik litewski

    Gdy tylko na dworze robi się gorąco, podstawą diety wielu osób staje się chłodnik litewski. Tradycyjne danie tworzyło się na bazie kwaśnej śmietanki lub zsiadłego mleka. Dziś równie często stosuje się jogurty, maślanki czy kefiry. Drugim najważniejszym składnikiem jest botwinka, czyli młode liście

  • Lekka i aromatyczna zupa? Pyszna botwina - przepis idealny

    , aż zmiękną. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zamieszaj i dopraw octem, solą i pieprzem do smaku. Barszcz czerwony z botwinki smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zupa ? botwina jako baza do chłodnika litewskiego Botwinka to świetna zupa na ciepłe dni, ale jedzona ciągle może

  • Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego

    oraz czosnek. Dolewamy także wodę zachowaną z gotowania, wrzucamy także dobrze odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy na gorąco. Chłodnik litewski - przepis Składniki: 1 duży pęczek botwinki (liście i młode buraczki), 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki lub ze słoiczka

  • Orzeźwiające chłodniki z Appetitą

    jest tradycyjny chłodnik litewski z botwinki, ale warto poeksperymentować z różnymi wariacjami tej ciekawej potrawy! Chłodnik można przygotować niemal ze wszystkiego. Bazę najczęściej stanowi kefir, jogurt lub maślanka. Doskonale sprawdzają się też zblendowane na gładki mus warzywa lub, jeśli na słodko, owoce

  • Pięciominutowy chłodnik z ogórka. Blogerka zdradziła ekspresowy przepis

    Chłodnik litewski i chłodnik na zsiadłym mleku z koperkiem i warzywami to pyszne dania, ale w końcu mogą się przejeść. Dlatego dziś polecamy wam... chłodnik. Jego głównym składnikiem jest zielony ogórek, a jako dodatki świetnie sprawdzą się nie tylko warzywa, ale także owoce. Ten fantastyczny