ciasta domowe
-
To naprawdę słodki quiz. Ciekawe, czy rozpoznasz te ciasta na zdjęciu!
.
-
Amerykańskie red velvet. Przekładane, aksamitne ciasto. Wygląda i smakuje naprawdę fantastycznie
Przekładane ciasto red velvet zachwyca wyglądem i rewelacyjnym smakiem. Do ciasta dodaje się kakao oraz czerwony barwnik spożywczy. Z kolei krem powstaje na bazie masła i cukru pudru. Zrobicie je w kilku bardzo prostych krokach.
-
Wygląda jak klasyczna szarlotka, lecz odróżnia ją jeden szczegół. To ciasto, a w nim główny składnik obiadu
Szarlotka to deser, po który sięga się bardzo często. Kruche ciasto, aromatyczne nadzienie, a to wszystko dopełnia kruszonka, która znajduje się na wierzchu. Ten przepis różni się od klasyka, którego znamy. Wszystko przez jeden dodatek.
-
Pani Walewska to ciasto na każdą okazję. Przepis prosto z zeszytu mamy. Przygotuj te owoce
To ciasto to prawdziwy cukierniczy przysmak. Z przepisem z zeszytu mamy wyjdzie wyśmienity. Swój smak zawdzięcza warstwom i tym owocom. Najlepiej przygotuj ich cały słoik.
-
Kruche ciasto - przepis. Trik cukierników zapewni sukces, a chodzi o zasadę 3:2:1
Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Na nim robi się szarlotkę i często stanowi spód serników i ciast k kremem. Niestety, dla wielu osób zrobienie ciasta kruchego wydaje się czymś trudnym i pracochłonnym. Dziś wasze myślenie się odmieni dzięk...
-
To ciasto nie wyjdzie, jeśli użyjesz złego mleka. To ono gwarantuje dobry smak i wygląd
Ciasta to desery, które podbijają serca wszystkich, którzy uwielbiają słodkości. Wypiek góra lodowa idealnie sprawdzi się do ciepłej herbaty i kawy, a także do ugoszczenia znajomych czy rodziny. Żeby ciasto wyszło idealne, koniecznie należy użyć...
-
Czekoladowy wieniec z ciasta francuskiego. Spektakularny wypiek z zaledwie dwóch składników
Świąteczny wieniec czekoladowy to przepis na idealne ciasto świąteczne w wersji last minute. Słodki i spektakularny rarytas bazuje na cieście francuskim i czekoladzie. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie i estetyczne podanie.
-
Świąteczne ciasteczka last minute Katarzyny Bosackiej. Potrzebujesz tylko 5 składników i 30 minut
Gdy świąteczny szał opanuje każdy dom do granic możliwości nietrudno o wpadkę lub popsucie dania. Ten przepis na ekspresowe ciasteczka Katarzyny Bosackiej może uratować każdego, komu zabrakło czasu na bardziej wymagające wypieki. Potrzebujesz kilk...
-
Zapomnij o suchym makowcu! Ten składnik dodany do masy gwarantuje pyszne, wilgotne ciasto świąteczne
Makowiec to tradycyjny i flagowy wypiek świąt Bożego Narodzenia. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło smaczne, a wnętrze idealnie kremowe i wilgotne sięgnij po słodki składnik. Tak przygotowana masa wypadnie idealnie w połączeniu z drożdżowym rarytasem.
-
Sernik last minute Magdy Gessler. Robiony na ostatnią chwilę będzie tak pyszny, jak z najlepszej cukierni
Sernik to ciasto, które nieważne czy z rodzynkami, czy bez obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole. Z przepisem Magdy Gessler zrobisz go nawet na ostatnią chwilę, a smakiem będzie dorównywał najlepszym cukierniom.
-
Których warzyw nie powinno się jeść na surowo? Jednym zajadamy się w sałatkach
-
Słoik kiełbasy na ciężkie czasy. Będzie pyszna przez lata dzięki tej metodzie
-
Oswajają z wodą, dają mnóstwo frajdy i wspomagają rozwój psychomotoryczny. Te zabawki do kąpieli ucieszą każdego malucha i rodzicaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Przepis na oponki z mascarpone w 15 minut. Każdy sobie z nimi poradzi, ale jeden ze składników jest kluczowy
-
Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Dodaj ten składnik
- Burger Drwala 2023 - do kiedy jest w McDonald's? Trzeba się spieszyć
- Tego przysmaku nie ma w cukierni. Poduszeczki są hitem na tłusty czwartek
- Kupiłyśmy cztery pączki u Gessler. Zapłaciłyśmy 75 złotych. "Były dobre, ale nie najlepsze, jakie jadłam"
- Pączki z ziemniakami siostry Anastazji. Osobliwy dodatek może zdziwić
- Minipączki jogurtowe z trzech składników. Wychodzą najpyszniejsze, ale uważaj na tłuszcz
-
Sposób na pękającego makowca. Dzięki tej technice zawsze wyjdzie perfekcyjny
Makowiec to ciasto, które nie wszystkim wychodzi pomimo swojej prostoty. Największą zmorą okazuje się jego pękanie. Jednak przedstawiona przez nas technika może temu zapobiec. Sprawdź i zastosuj jeszcze przed świątecznym pieczeniem.
-
Puszysty i aksamitny sernik Mateusza Gesslera. Kluczowe są proporcje i cukier. "Takiego sernika nie upiecze każdy"
Sernik to ciasto, które doskonale sprawdzi się na wszystkie święta oraz imprezy. Jego aksamitność porywa serca niejednych smakoszy. Podawany z różnymi dodatkami jest idealnie pyszny. Jednak aby taki wyszedł ważne są składniki i proporcje. Mateusz...
-
Rolada biszkoptowa z makiem. Bardziej puszysta i delikatna niż zwykły makowiec. Skradnie wam serca
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Bez wątpienia ciastem, które kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem, jest makowiec. Co jednak kiedy tradycyjna strucla makowa już się nam znudził? Warto spróbować przygotować ciasto biszkoptowe z...
-
Tradycyjny makowiec Magdy Gessler. Smak to zasługa tego ciasta drożdżowego. "Moje makowce są najlepsze w Polsce"
Święta zbliżają się wielkimi krokami, coraz mniej zostało czasu na ich przygotowania. Ciasta powinny już piec się w piekarniku, a potrawy powinny gotować się na kuchence. Jednak niestety, niektórzy jeszcze nie znaleźli idealnego dla siebie przepis...
-
Piernik drożdżowy przekładany - przepis na świąteczny rarytas. Kluczem są warstwy i proporcje kremu
Jednym z tradycyjnych świątecznych rarytasów jest bez dwóch zdań piernik. Świąteczne ciasto przygotowane w wersji z kremem, powidłami i polewą to przepis na zachwyt tegorocznych gości. Kluczowe są złote proporcje w stosunku masy do ciasta i pełne...
-
Zacznij robić go dziś, aby zdążyć przed świętami. To ciasto potrzebuje kilku dni do uzyskania pełni smaku
Niektóre ciasta, które przygotowywane są na świąteczne stoły potrzebują więcej czasu od innych. Takim przykładem jest miodowe klasyczne ciasto, które zna chyba każdy. Aby wyszło najlepiej potrzebuje kilku dni dojrzewanie. Zrób je już dziś, aby...
-
Niektórzy nie przepadają za tym dodatkiem. Lara Gessler chętnie go dodaje. To jej przepis na udany sernik
Sernik musi pojawić się na świątecznym stole. To zaraz za makowcem najpopularniejszy wypiek zbliżających się świąt. Lara Gessler zdradziła swój przepis na to ciasto. Dodaje do niego składnik, za którym mało kto przepada.
-
Sernik w wersji tradycyjnej. Klasyczna receptura opiera się na dobrej jakości serze i dodatku rodzynek
Klasyczne wypieki domowe opierają się na babcinych recepturach i najlepszych składnikach. Na podium króluje tradycyjny sernik z rodzynkami. Ciasto sprawdzi się idealnie na każdą okazję, jednak na świątecznym stole prawdziwy must have. Kluczowy jes...
-
Trik Magdy Gessler na zawsze puszysty sernik. Chodzi o odpowiednie ubicie
Takie ciasto, jakim jest sernik, zawsze musi pojawić się na świątecznym stole. Magda Gessler pokazała, co robi, aby zawsze wychodził puszysty jak chmurka. Wszystko zależy od odpowiedniego ubicia.
-
Babka makowa. Przepis na świąteczne ciasto, które skradnie serca gości. Kluczem jest skład i kolejność
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć świątecznych wypieków i łakoci. Przepisem idealnym na święta jest babka makowa - wyjątkowo smaczna i zjawiskowa. Kluczowe w przygotowaniu jest dodanie zmielonego maku, zachowanie proporcji i odpowiednia...
-
Przepis na ten deser babcie skrywały w swoich zeszytach. Chrupiący środek to prawdziwy smak dzieciństwa
Ten deser towarzyszył wielu podczas świąt i przy imprezach rodzinnych. Babcie robiły go zawsze, gdy nadarzyła się okazja. Ten przepis sprawi, że wrócisz do smaków dzieciństwa. Chrupiący środek jest nie do podrobienia.
-
Świąteczny makowiec bez zawijania. Ta metoda sprawi, że zrobisz go ekspresowo
Makowiec bez zawijania to prosta i szybka propozycja na wypiek świąteczne. Jest nie tylko aromatyczny, a także zrobisz go ekspresowo, ponieważ nie stracisz czasu na składanie ciasta. Podajemy przepis.
-
Do tego piernika nie potrzebujesz nawet miksera. Bez dojrzewania i czekania. Zrobisz go na ostatnią chwilę
Przygotowując świąteczne potrawy liczy się każda minuta. Czasem jednak zabraknie czasu nawet na takie ciasto, jakim jest piernik. Nic straconego. Z tym przepisem zrobisz go w ekspresowym tempie między robieniem sałatek.
-
Makowiec z jabłkami - prosty przepis na fenomenalne ciasto bożonarodzeniowe. Prawdziwa pychota!
Makowiec to jedno z ciast, które co roku pojawiają się na świątecznych stołach. Przedstawiamy przepis na makowiec z jabłkami. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak wprost genialny. Po upieczeniu można udekorować go polewą czekoladową.
-
Strucla z serem czy też strudel z serem? Pyszna rolada, która musi znaleźć się na Twoim stole
Strucla z serem to kruche ciasto deserowe z serem, ale może być też z innym nadzieniem, najczęściej posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Poznaj różne rodzaje tego ciasta!
-
Zapomnij o klasycznym makowcu. To ciasto łączy dwa najsmaczniejsze wypieki. Jest puszyste jak chmurka
Klasyczne wypieki towarzyszą nam co roku na świątecznej wieczerzy. A może by tak połączyć dwa najpopularniejsze ciasta w jedno? Ten przepis pokazuje, że to nie takie trudne. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki i trzymać się receptury. Smak jest...
-
Oczka anioła zrobisz w zaledwie 30 minut. Tak proste, że mogą stać się konkurencją dla pierniczków
Proste, kruche ciastka to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzą się też na świątecznym stole. Im szybciej się je robi, tym lepiej. Oczka anioła to właśnie taki przepis. Tak banalny, że można robić go częściej, a przy tym smakuje...
-
Ekspresowy sernik pistacjowy. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy zmiksować i gotowe
Sernik pistacjowy to przepis na słodki świąteczny deser lub przysmak do porannej kawy. Przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wylać na ciasteczkowy spód. Efekt? Niebo na talerzu i uczta wszystkich zmysłów.
-
Przepis na piernik staropolski. To ostatni dzwonek na przygotowania, ciasto musi leżakować trzy tygodnie
Piernik staropolski to przepis na ciasto, które wymaga cierpliwości i minimum trzech tygodni leżakowania. Jest to zatem ostatni dzwonek na świąteczne przygotowania. Długie oczekiwanie wynagrodzi nam wyjątkowy i pełen aromatu smak. Tak przygotowany...
-
Diabelskie ciasto czekoladowe Nigelli, które smakuje niebiańsko. Potrzebujesz dobrego kakao i konkretnego cukru
"Zapomnijcie o jego nazwie, to ciasto jest niebiańskie" - pisze Nigella Lawson w opisie swojej receptury. Trudno, żeby było inaczej. Cudownie czekoladowe, z odrobiną wanilii. Z pewnością rozpływa się w ustach. Jak zrobić diabelskie ciasto Nigelli?...
-
To rodzinny przepis cioci Stasi na piernik. Wykorzystuje w nim zamiennik, którego mało kto używa
Tradycyjne przepisy krążą wśród rodziny i pilnowane są jak największy skarb. Na szczęście istnieją osoby, które chętnie dzielą się swoimi recepturami. Taką osobą jest ciocia Stasia, która powiedziała, jak przygotować idealny piernik. Tego składnik...
-
To niezawodny sposób na domowy lukier. Zdradzamy jak zrobić go w wersji kolorowej. Jest wprost nie do podrobienia
Lukier to najpopularniejsza metoda dekorowania ciast i pierników. W sklepach dostępne są różne jego kolory, których nie da się zliczyć. Jednak istnieją zdrowsze, a do tego szybkie sposoby na to aby taką słodycz zrobić w domu. Jak uzyskać kolory w...
-
Ewa Wachowicz używa zaskakujące mieszanki przypraw w tym cieście. Takiego smaku na pewno nie znasz
Przepisy Ewy Wachowicz przechodzą do historii i sięga się po nie za każdym razem, gdy zbliżają się święta. Są one niezawodne i zawsze się udają. Tak samo będzie z tym ciastem. Aromatyczne przyprawy nadają mu wyjątkowego smaku, a dzięki temu dom...
-
Makowiec bez zawijania. Prosty przepis na przepyszne, świąteczne ciasto o pomarańczowym aromacie
Makowiec bez zawijania to pomysł na świąteczne ciasto, którego wykonanie zajmie o wiele mniej czasu niż tradycyjnego, zawijanego. To rewelacyjne ciasto będzie idealną propozycją na bożonarodzeniowy stół. Podajemy przepis.
-
Sernik królewski tak pyszny, że błyskawicznie zniknie ze stołu. Nie zapomnij o jednym szczególe, a będzie obłędnie puszysty
Sernik to król wszystkich świątecznych stołów. Najwybitniejszy jest ten królewski, który smakuje każdemu. Ten przepis podpowiada co zrobić, aby był puszysty jak chmurka. Po zrobieniu go zniknie szybko ze stołu.
-
To może zrujnować wszystkie twoje wypieki. Lista błędów nie ma końca. Niektóre z pewnością robiłeś
Z pewnością każdy chociaż raz popełnił cukierniczy błąd, z którego wyszła mała katastrofa. Na szczęście można poznać wszystko to, czego nie powinno się robić podczas pieczenia, a sukces będzie murowany. Dowiedz się tego, zanim zaczniesz piec. Te...
-
Nie dodasz tego składnika, a wypiek wyjdzie suchy jak wiór. Bez niego nie będzie smakował tak samo
Dokładność w przygotowywaniu wypieków jest bardzo ważna. Jeśli ominie się chociaż jeden składnik może skończyć się to niepowodzeniem. Co zaburzy smak tego ciasta? Jeden ważny produkt, po który zazwyczaj sięga się w sezonie jesienno-zimowym.
-
Jaki ser do sernika? Taki wybiera Ania Starmach. Ciasto będzie miało genialny smak
Sernik to ciasto, które sprawdzi sie w różnych sytuacjach. Jeśli nie wiesz, jaki ser wybrać do pieczenia sernika, podpowiadamy. Ania Starmach radzi, aby wybrać tradycyjny, półtłusty twaróg. Dlaczego właśnie ten?
-
Tym sposobem przedłużysz świeżość ciasta nawet o kilka dni. Wystarczą dwa kawałki i wykałaczki
Ciasta często są pieczone w każdym domu. Urodziny, imieniny, a także zbliżające się święta to idealne okazje na przygotowanie słodkości. Jednak co zrobić, aby po pokrojeniu nie stały się suche jak wiór? Z pomocą przychodzi niespodziewany produkt....
-
Magda Gessler zdradziła sekret obłędnie dobrego wypieku. "Najpyszniejsze kruche ciasto"
Okres jesienno-zimowy wyjątkowo kojarzy się z wypiekami, piernikami i innymi smakołykami. Niektórzy nawet przygotowują się już na święta i pieką domowe kruche ciasta, aby zaoszczędzić czas w grudniu. Magda Gessler również zaprezentowała swój...