ciasta domowe
-
Znakomity przepis na mega szybkie wilgotne czekoladowe ciasto. Takiego deseru na pewno nie jedliście
Rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto prosto z kubka? Taki deser może zaskoczyć. Nie tylko sposobem wykonania, ale przede wszystkim smakiem. Brownie to świetne ciasto do kawy bądź herbaty. W artykule znajdziecie różne przepisy na brownie.
-
Suchy biszkopt odejdzie w zapomnienie, gdy wcielisz w życie te zasady. Od teraz twoje ciasta będą puszyste i ultra wilgotne
Jaki powinien być idealny biszkopt? Takie ciasto powinno być przede wszystkim puszyste. Co więcej, musi być także wilgotne. W końcu kto chciałby jeść suchy tort lub inny deser stający w gardle? Kluczem do sukcesu jest jego odpowiednie nasączenie....
-
Zwyciężczyni MasterChefa zdradza przepis na karpatkę. "Najlepsze ciasto na świecie" z tajnym składem
Jeśli szukasz przepisu na najlepsze ciasto na świecie, postaw na kultową słodycz, czyli wyborną karpatkę. Zwyciężczyni 2 edycji MasterChefa zdradza niezawodny patent na wypiek, który "wygląda jak tort". Nie obejdzie się bez małej kombinacji - doda...
-
Tu nie musisz wybierać lewego lub prawego. Deser o smaku popularnego batonika zrobisz bez problemu w domu
Nie ma to jak słodki karmel z dodatkiem czekolady i chrupiących ciastek. Tego batona chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Popularna reklama napędza apetyt, ale cena sklepowych słodkości może na dłuższą metę odstraszać. My doradzamy, jak zrobić...
-
Zrobiłam szarlotkę na palonym maśle z przepisu Rozkosznego. Jeden kęs i przepadłam
Moim zdaniem szarlotka to jedno z najlepszych ciast. Spód jest kruchutki, jabłka kwaśne, a kruszonka słodka i maślana. Zawsze robiłam ją według tradycyjnej receptury, ale tym razem postanowiłam przetestować przepis na szarlotkę Rozkosznego. On...
-
Przepis na piernik idealny bez dojrzewania. Z tym składem wyjdzie lepszy niż od niejednej babci
Do świąt zostało coraz mniej czasu, dlatego warto już wcześniej ruszyć z tegorocznymi przepisami. Idealnym sprawdzianem będzie przedwczesny przepis na piernik - obejdzie się jednak bez dojrzewania i wyrastania. Tu króluje łatwy skład i błyskawiczn...
-
Sekret idealnie gładkiego kremu budyniowego? Ten dodatek do ciast będzie lepszy, jeśli zastosujesz babciną radę
Krem budyniowy nadaje się do wielu ciast i deserów. Można użyć go do wyśmienitej karpatki, kruchych tartaletek lub przełożyć nim cienkie wafle. Możliwości jest dużo, ale bez dobrego kremu nic z tego nie wyjdzie. Moja babcia twierdzi, że kluczem do...
-
Ciasto 2 w 1, czyli obłędna szarlotka z serową niespodzianką. Rarytas babci znika z blachy ekspresowo
Klasyczną szarlotkę zna chyba każdy, co jednak gdyby domowy wypiek nieco zmodyfikować? Przepis na ciasto 2 w 1 zaskoczy nawet największych łasuchów, a wszystko to za sprawą dodatku kremowego nabiału. Takie połączenie to recepta na słodką ucztę...
-
Tego ciasta nie kupisz w żadnej cukierni w Polsce. Kruche ciasto i ten krem rozpływają się w ustach
Przechadzając się w sklepach i cukierniach, na półkach można znaleźć wiele deserów i ciast, które mogą nas interesować. Jednak tego wypieku nie da się nigdzie znaleźć. Jedyna okazja, by je zjeść to wtedy, gdy samodzielnie je zrobimy.
-
Ekspresowy i prosty sernik babci Ani. Połącz dwie masy, a wyjdzie idealnie kremowy i puszysty
Sernik z przepisu babci Ani zawsze wychodzi jedwabiście kremowy, delikatny i puszysty niczym obłoczek. Wszystko za sprawą połączenia różnych nabiałów oraz dwóch napowietrzonych mas. Na koniec wystarczy słodka dekoracja z białej polewy. Taki duet n...
-
Królowa sałatek w nowej odsłonie. Każdy mówi, że jest jeszcze smaczniejsza
-
Wyrzuć przepis na karpatkę, to ciasto jest lepsze. Wykonasz je w moment
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
W święta nie możesz patrzeć na karpia, bo czuć muł? Przed smażeniem zrób jedną rzecz
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
- Makowiec Ewy Wachowicz. Ciasto w jej wykonaniu przybiera drugie oblicze
- Zapiekanka gyros z patelni, czyli przepis na szybki, prosty i smaczny obiad
- Uszka Magdy Gessler mają nie tylko idealny kształt ale też obłędny smak
- Piernikowa krajanka jest pyszna. Ciasta teściowej mogą się schować
- Zupa, która nigdy się nie znudzi. Babcia zawsze używała tego mięsa
-
Po wypieczeniu aromat rozchodzi się na cały dom. Te babeczki znikają szybciej niż szarlotka
Desery, a w tym słodkie i aromatyczne ciasta uwielbia chyba każdy. Idealnie pasują do gorących napojów, które o tej porze roku pijemy najczęściej. Zamiast ponownie wykonywać popularną szarlotkę, proponujemy zrobić te babeczki. Wnętrze przebija...
-
Przepis na łatwe ciasto z galaretką. Ten deser zrobisz błyskawicznie, a spałaszujesz jeszcze prędzej
Podczas zabieganego tygodnia nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych deserów. Na ratunek w takiej sytuacji przybywa przepis na łatwe ciasto z galaretką i budyniem. Połączenie puszystego ciasta, słodkiej galaretki i budyniu świetnie komponu...
-
To ciasto na rodzinnych przyjęciach znika jako pierwsze. Wszyscy zacierają ręce, gdy wjeżdża na stół
Są takie ciasta, kultowe i wielokrotnie sprawdzone, na widok których oczy zaczynają błyszczeć. Metrowiec w stu procentach jest jednym z nich. Gdy pojawia się na stole na rodzinnych imprezach, wszyscy zacierają ręce. Zrobienie tego wypieku nie jest...
-
Ten przepis na rogaliki dostałam od koleżanki. "Zrobiło mi się ciepło na sercu. Przypomniały mi o prababci"
Ciepłe, mięciutkie, drożdżowe i wcale nie za słodkie. Takie właśnie są rogaliki drożdżowe, na które przepis dostałam od koleżanki. Ona sama nie mogła wyjść z podziwu, jak pyszne słodkości jej wyszły. "Robiłam je po nocy, ryzykując brakiem snu, i...
-
Moja rodzina mówi o tym cieście przez cały rok. Zmieniłam jedną rzecz i będę tak robić zawsze
Sezon na dynię jest wyczekiwany przez wiele osób, a już na pewno przez moją rodzinę, która cały rok z utęsknieniem czeka na ciasto dyniowe. Mięciutkie jak gąbeczka, lekko wilgotne w środku, z polewą, która jest jego idealnym zwieńczeniem. No...
-
Lekka i chrupiąca szarlotka z bezą i kruszonką. Dzięki tej metodzie dosłownie rozpływa się w ustach
Delikatna, rozpływająca się w ustach szarlotka to idealny deser na jesienne popołudnia. Połączenie kruchego spodu z aksamitnie puszystą, lekką bezą oraz kruszonką na wierzchu sprawia, że mało kto jest w stanie odmówić dokładki. Jak przygotować...
-
Na Śląsku nie ma rodzinnej imprezy bez tego ciasta. Jest ogromne i waży blisko sześć kilogramów
Śląski kołocz to ciasto z bardzo długą tradycją. Żadna rodzinna impreza nie odbędzie się bez niego. Jak je przygotować, by smakowało jak najlepiej? Podpowiadamy.
-
Nie znajdziesz ich w sklepie, a pasują do kawy i herbaty. Ich aromat poczują nawet sąsiedzi
Piękna złota jesień cieszy nas od kilkunastu dni. Za oknami możemy zobaczyć piękną pogodę, która dopełniona jest słońcem i brakiem deszczu. Do takiego obrazka brakuje jeszcze ciepłej herbaty i słodkiej przekąski. Jednak już na to zaradzimy. Te...
-
Domowa szarlotka z kruszonką - mega soczysta w środku, a z wierzchu bajecznie chrupiąca. Czego chcieć więcej?
Szarlotka z kruszonką to jedno z popularniejszych ciast, jakie serwuje się na polskich stołach. Charakterystyczne ciasto z jabłkami jest mega chrupiące, a zarazem miękkie w środku. W sam raz do kawy z bliskimi.
-
Nikt nie oprze się tym ciastkom. Gotowe w 20 minut, a o ich smaku będzie głośno przez kilka dni
Mięciutkie, słodkie i szybkie w przygotowaniu - tak właśnie można opisać te ciastka. Gdy zrobi się je raz można zajadać się nimi bez końca. By je przyrządzić potrzebujesz tylko 5 składników i piekarnika.
-
Gdy zobaczysz nazwę tego ciasta, zaśmiejesz się pod nosem. Robi się je szybciutko, wystarczy wymieszać
W kuchni polskiej nie brakuje potraw, które mają dziwne i zabawne nazwy. Wypieki nie są tu żadnym wyjątkiem. Wszyscy z pewnością słyszeli o salcesonie, śmietniku, pijanej zakonnicy czy cieście leniwej synowej. Dziś chcemy przedstawić wam ciasto,...
-
Ciasto łyżką mieszane przygotujesz w 5 minut. Udaje się każdemu. Nic prostszego nie istnieje
Przepisy na proste ciasta często są najbardziej poszukiwane. Nie oszukujmy się, większość z nas lubi zrobić coś pysznego jak najmniejszym nakładem sił. Na szczęście nie trzeba się głowić, bo istnieje coś tak wspaniałego, jak ciasto łyżką mieszane....
-
Przepis na klasyczny sernik wyrzuć do kosza. Ta wersja jest smaczniejsza, a na główny składnik jest teraz sezon
Sernik to ulubione ciasto wielu osób. Przygotowuje się go na wiele okazji, a także na wiele sposobów. Każdy jednak ma swój jeden sprawdzony przepis, którego używa od lat. Tym razem nie będzie on potrzebny, bo mamy znacznie lepszą recepturę. To, co...
-
Moja mama robi ją przy każdej okazji, a blacha znika w 5 minut. To ciasto to prawdziwa królowa wypieków
Ile osób, tyle opinii na temat najsmaczniejszego wypieku. Jednak i tak wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że ten wypiek deklasuje wszystkie inne. Placki, które przełożone są budyniową masą, nie mają sobie równych. Zrobienie tego wypieku jest...
-
Ciasto idealne na pierwszy dzień jesieni. Zrób dwie blachy, bo zniknie szybciej niż szarlotka
Jesień to czas, kiedy to wiele osób postanawia więcej czasu spędzić w kuchni. Wtedy właśnie wykonuje przepisy, które latem i jesienią nie smakowałyby tak dobrze. Jednym z tych receptur jest to ciasto. Perfekcyjnie pasuje do gorącej herbaty i kawy,...
-
Marchewkowiec to bezkonkurencyjny placek na jesienny stół. Wystarczy połączyć warzywa i korzenne dodatki
Nie ma lepszego ciasta na jesień niż marchewkowiec! To banalne i jednocześnie niezawodne połączenie warzyw i słodkich dodatków zawsze się udaje i doskonale sprawdzi się wśród jesiennych łakoci. Wystarczy kilka minut na starcie sezonowych dóbr,...
-
Kiedy teściowa wpada na kawę, zawsze podaję to przepyszne ciasto. Jest dwukolorowe, szybkie i długo wilgotne
Ciasto zebra to stary i niezawodny przepis na coś słodkiego do kawki. Wykonanie jest banalne, a po pokrojeniu na kawałki ciasto wygląda bardzo zachęcająco, do tego smakuje wybornie i długo jest wilgotne. Jak zrobić kultową zebrę? Zakręć kilka razy...
-
Jogurtowe ciasto ze skyrem i śliwkami, czyli ekspresowy deser do zrobienia w 10 minut. Goście będą bić się o przepis
Jesień to niewątpliwie idealny czas na jedzenie śliwek. O tej porze roku smakują najlepiej, a świeże zbiory cieszą oko na okolicznych straganach. Jeśli po przygotowaniu przetworów zostanie ci trochę owoców, warto wykorzystać je do zrobienia...
-
Samym wyglądem przekonuje do zrobienia. Słodkie, lekkie i aż grzech go nie zrobić. To najlepszy deser
Na kartach kuchni polskiej zapisało się wiele deserów, które wykonuje się na każdą okazję. Najczęściej wybieramy szarlotkę, sernik, czy klasyczną babkę. By jednak do tego zestawienia dodać więcej smaku nie musimy daleko szukać. Ten wypiek jest...
-
Ciasto dyniowe, czyli przepis idealny na jesienne wieczory przy kubku herbaty. Będzie puszyste i mocno korzenne
Za kilka dni rozpocznie się jesień. Jest to więc idealna pora na korzenne słodkości i wypieki, robione w zaciszu własnego domu. Przepis na ciasto dyniowe jest banalnie prosty i zawsze wychodzi. Nie musisz przygotowywać purée lub specjalnego musu....
-
Połącz składniki, które masz w kuchennej szafce i zrób ciasto idealne do kawy. Jest lekkie i puszyste
Wielkimi krokami zbliża się piękna i złocista jesień. Pomimo nieopuszczających nas wysokich temperatur i słońca, już dziś warto przygotować się na chłodniejsze wieczory. Właśnie wtedy najlepiej usiąść z ciepłym napojem i uraczyć się słodkimi...
-
Przepis na domową szarlotkę, czyli jesienne ciasto z sezonowych dóbr. Z tymi dodatkami wyjdzie tip-top
O tej porze roku jedno ciasto smakuje najlepiej na świecie. Jest to oczywiście szarlotka pełna sezonowych owoców i korzennych przypraw. Klasyka wśród wypieków to jednak znacznie więcej szczegółów - jednym z nich jest idealna baza w postaci...
-
Fale Dunaju - wiśniowy specjał z czasów dzieciństwa. Przypomnij sobie, jak robiła go babcia
Fale Dunaju to ciasto bardzo charakterystyczne. Nie tylko w smaku, ale i od strony wizualnej. Popularne w latach 90., znowu wraca do łask. Gotowi na dużą blachę pysznego domowego ciasta z wiśniami, masą budyniową i polewą? Zaczynamy!
-
Żadne muffinki i słodkie bułeczki. Na śniadanie upiecz domową chałkę. Pamiętaj, by nie szczędzić kruszonki
Jakie wypieki smakują najlepiej? Oczywiście te domowe. Samodzielnie przygotowana chałka z dodatkiem słodkiej kruszonki może stać się prawdziwym hitem w twoim domu. Takie śniadanie przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wystarczy...
-
Takie cudeńka są puszyste, delikatne i smakują wspaniale. Zaskakująco prosty przepis i łatwe wykonanie
Podajemy przepis na babeczki czekoladowe, które zachwycają smakiem. Już sam widok sprawia, że chce się po nie sięgnąć. Aby miały wyśmienity smak, wystarczy połączyć składniki i wstawić foremki do piekarnika.
-
Prosty miodownik z orzechami - ciasto dobre nie tylko na święta. Najlepiej smakuje po dwóch dniach
Miodownik z orzechami to jedno z kultowych ciast świątecznych. Charakterystyczna masa budyniowa z orzechami zapewnia niesamowite doznania smakowe. Nie możecie się doczekać świąt? Ciasto miodownik osłodzi Wam oczekiwanie.
-
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Będzie tak dobra, że będziesz jeść łyżkami
Wydaje nam się, że w tej materii wszyscy jesteśmy zgodni: ten, kto wymyślił kruszonkę, powinien dostać za to wszystkie nagrody kulinarne świata. Trudno wyobrazić sobie bez tego dodatku szarlotkę, ciasto ze śliwkami i jagodzianki. Jest idealnym...
-
Fenomenalny sernik królewski, który oczaruje całą rodzinę. Przepis na małą i dużą blachę
Sernik królewski to tradycyjne polskie ciasto, które wielu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. To ciasto najczęściej przygotowuje się na Boże Narodzenie, ale gości ono na polskich stołach również przy wielu innych okazjach. Szykowanie...
-
Ta szarlotka wymiata. Widzieliście kiedyś taką? Oczaruje was i zjecie od razu całą
Szarlotka to bardzo popularne i uwielbiane przez wiele osób ciasto. Zazwyczaj robi się ją albo z masą jabłkową, która ma konsystencję powideł, albo z kawałkami jabłek. My trafiliśmy jednak na przepis, który jest zupełnie inny niż wszystkie. Jego...
-
Szarlotka z puszystą bezą to królowa wszystkich ciast. Bezkonkurencyjny przepis, który trzeba znać
Szarlotka to niezwykle popularne, zachwycające smakiem i zapachem ciasto, które można zrobić w ok. półtorej godziny. Przepis na klasyczny deser nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu składników. Jeśli chcesz przypomnieć sobie ten słodki smak...